Šta je novo?

Ekonomija Beograda

Analitičari:Javni sektor smanjiti sa 680.000 na 120.000
Tanjug | 01. septembar 2015. 20:59 | Komentara: 0

U 2016. godini ne možemo očekivati ovako dobre rezultate po pitanju niskog deficita budžeta i najveći ekonomski izazovi Srbije u narednoj godini biće veći rashodi za kamate u otplati javnih dugova, otpremnine zaposlenima

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ek ... -na-120000
 
Analiticari to rekli?
Super. Ili su nikakvi analiticari, ili po njihovim analizama treba ukinuti zdravstvo, skolstvo, socijalne ustanove, sudstvo....
Najlakse je gladnom narodu prodavati parole i floskule...

Kada bi se neko u nasoj zemlji poceo baviti pitanjem kako povecati STVARANJE NOVE VREDNOSTI, rezultati bi se mozda i pojavili...
 
То је само последица државних политика које су вођене на намерном уништењу привреде.
Поменуо сам већ речи градоначелника Богдановића да нама производња не треба и да ћемо се убудуће бавити услугама.
Ето сада производњу немамо, нећемо имати ни јавни сектор и ето нас ускоро у години нултој.
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=HuF_WnuEUlA[/youtube]
Priča o IMT-u
 
Kada budu doneli uredbu o slobodanom uvoz polovnih mašina i alata
da bez carine, taksa poreza i ostalog fizička lica mogu da ih uvoze
moci ce da se prica o nekoj ozbiljnoj (industriskoj) ekonomiji Beograda
 
boca-ica":39spq2gp je napisao(la):
Kada budu doneli uredbu o slobodanom uvoz polovnih mašina i alata
da bez carine, taksa poreza i ostalog fizička lica mogu da ih uvoze
moci ce da se prica o nekoj ozbiljnoj (industriskoj) ekonomiji Beograda
За половну опрему и алате нико није ослобођен плаћања царине и пореза, па ни физичка лица, а о правним да и не говорим. Можда инвалидна лица у неком мањем износу плаћају ове дажбине у зависности од степена инвалидности, нисам баш сигуран. Кад та лица увозе аутомобил, неки од њих су ослобођени 100% плаћања царине, мислим од 80 до 100% инвалиднсти.
 
Hoce kao nekada da Beograd vrvi od zanatlija
a pri tome zaboravljaju da bez alata nema ni zanata
trenutna situacija
ko hoce da uveze mašinu prvo mora da zadovolji birokratske pijavice carine, takse metakse
pa tek onda sta ide za zanat ... što u startu umanjuje mogucnosti pa i želju da se u išta upusti iko
te tako nema ni Bg male privrede koja bi drastično promenila ka bolje ekonomiju Beograda

Stim sto spomenuta uredba
ne samo da bi koristila Bgdu vec bi mnogo šire blagorodila....
 
Бивши директор: Беобанка би и данас могла да ради, уништени смо да би се створио простор за странце!
С. Моравчевић | 12. новембар 2015. 19:16 | Коментара: 22

Златан Перучић: Некада највећа банка у југоисточној европи има већа потраживања него дуговања. Не постоји земља која је уништила своје банке

БЕОБАНКА би могла опет да ради! Њена потраживања су већа од дуговања. Зато и не може да се оконча стечај дуг 13 година. Ово тврди Златан Перучић, некадашњи директор Беобанке.

Највећа банка у Југоисточној Европи с краја 20. века са 5.500 запослених и 150 филијала могла би поново да отвори шалтере, само у неком другом простору, јер је њен распродат.

Од дана отварања стечаја до данас од укупно 141 непокретности коју је поседовала Беобанка, продато је 130 укупне површине 33.173,09 квадрата. Све то за свега 1,9 милијарди динара! Поред тога компензацијом са државом продата су три објекта за 1,1 милијарду динара. Велики део простора је издат за нешто више од пола милијарде динара.

- Не постоји земља на свету која је због начина на који су угашене четири велике банке: Беобанка, Југобанка, Инвестбанка и Београдска банка, уништила свој банкарски сектор, да би отворила врата страним банкама. За свако лоше пословање, крив је менаџмент, али никада пут за решавање кризе није гашење банке. Сведоци смо онога шта је урадила Америка 2008. године. Сменила је директоре, а у банке упумпала новац и сачувала их. А, наше највеће домаће банке са великим угледом у свету су угашене у једном дану, а да за то није било разлога. То је почетак краја српског банкарског сектора.

Према речима Перучића, банкари су 4. јанаура 2002. године добили допис са три реченице у којем се наводи да су банке толико "контаминиране" да морају да се угасе, јер могу да униште домаћу привреду. При томе, управо, Беобанка, Инвестбанка, Југобанка и Београдска банка су биле највећи кредитори наших предузећа од великих система до малих фирми и од њих имала велика потраживања.

- Беобанка је пословала са 80 одсто београдских предузећа и 60 одсто фирми из земље - истиче Перучић. - Највећи клијенти су били из металског и текстилног комплекса. Они су били велики дужници, али која фирма и данас нема проблем. Сва потраживања су била осигурана, односно покривена средствима обезбеђења, пре свега хипотекама. С друге стране, на пример, ИМТ, ИМР су били велики системи који су радили за извоз. Данас не постоје. Финансирали смо Електропривреду, Трепчу, "Бор"... Само Беобанка, Инвестбанка, Југобанка и Београдска банка су кредитирале више од 90 одсто српске привреде. И ове банке су проглашене гробарима домаће економије, а једини спас је био да се сахране саме банке. Дакле, оне су живе закопане, а како је после прошла наша привреда то видимо сада. Дивљачка приватизација их је уништила.


ЧУВАЛИ СРПСКЕ ПАРЕ

- ЗА нас је велики проблем био штедња коју је држава деведесетих година прогласила старом девизном штедњом - каже Златан Перучић. - Беобанка је имала 1,5 милијарди марака депозита. Одлучили смо да направимо материјал како би се та штедња враћала становништву. Предвидели смо да то буде у траншама на више година. Са материјала је скинута прва страница, наш програм је преузет и настала је Национална штедионица, у приватном власништву, која је уз помоћ државе, почела да измирује штедњу у ратама, а затим је продата Еуробанци.


Сутра: Како су "фризирани" завршни рачуни Беобанке, Инвестбанке, Београдске и Југобанке

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... za-strance
 
Pa se vi pitajte odakle Vučiću pare za BG na vodu, samopromotivnu "reparaciju" za masakr u Srebrenici, i zašto nije ispunio predizborno obećanje o hapšenju samozvanog eksperta Mlađana D. zbog pronevere.
 
"Agropanonka je u saradnji sa MTZ fabrikom iz Minska 2011. godine u Novom Sadu otvorila fabriku za sklapanje traktora BELARUS. Najmodernija linija za montažu može da obezbedi 3000 jedinica godišnje, što zadovoljava potrebe tržišta Republike Srbije i predstavlja izvozni adut naše zemlje."
 
Ajmo (Belo)rusofili, da vas čujem, ugašene su dve srpske FABRIKE traktora da bi se poboljšao plasman beloruskog uvoznika, koji koristi SKLAPAONICU CKD setova kao argument. Sankcije odmah. Ne zbog evroboljševika, nego zbog nas.
 
Bas si mi ti cudan.
Tebi je samo poenta opaliti po onima koji ne podrzavaju politiku potcinjavanju SAD-u, pa kud puklo da puklo.
Meni, kao stanovniku Srbije bi bilo najdraze da sto vise imamo svojih proizvodjaca, ili proizvodjaca sa partnerima koji su uspesni, ali i koji uvazavaju nase interese.
Nazalost, tokom privatizacija i tranticije ovi sa 'zapada' su se pokazali gorima od ovih sa istoka, sto svakako ove druge ne opravdava.

Inace, te dve srpske fabrike su ugasene, a dal ce lova odlaziti van ka belorusiji, rusiji, ili italiji, nemackoj i americi, meni je potpuno svejedno.
 
tragac":tzq33ict je napisao(la):
Ajmo (Belo)rusofili, da vas čujem, ugašene su dve srpske FABRIKE traktora da bi se poboljšao plasman beloruskog uvoznika, koji koristi SKLAPAONICU CKD setova kao argument. Sankcije odmah. Ne zbog evroboljševika, nego zbog nas.

То нема ама баш никакаве везе са русофилијом или амерофилијом. Највише малих и средњих предузећа у Србији је економски убијено кретенским аранжманима са Кином које су скопљени непосредно после Олимпијских игара у Пекингу.

Тиме су профитирали само тајкуни увозници, продавачи магле. Потпуно је небитно да ли увозник - криминалац увози производ из Белорусије, Кине, Таџикистана, Француске или САД-а. Увози се отпад и смеће, шкарт роба коју на домаћем тржишту извозничких држава неће.

Тим државама одговара да се отарасе, често канцерогеног смећа, јер је јефтиније него га рециклирати, или пак уништити. Овако имају увознике - криминалце из држава у којима држава не функционише.

Конкретно, везано за ИМТ и ИМР. Они су упропаштени далеко пре увоза трактора из Белорусије. Знам, јер је породична фирма била компоненташ ИМТ-а и ИМР-а и доживела банкрот након генијалог Тадићевог економског аранжмана са Кинезима. Паметњаковић је упропастио целокупну грану индустрије а помогао само неколицини тајкуна - криминалаца. ИМТ и ИМР су упропастили увози индијског говнета ДиТафе и гована из Турске и Кине.

Каква црна Белорусија ...
 
Mi se kao narod potčinjavamo udbaško-tajkunskoj kliki koja uništi sve čega se dotakne. A njih može smeniti samo čista prozapadna vlada ali ne ona koju sačinjavaju pripadnici udbaške klase, kakva je sad.

"stf, misliš da su beloruski i srpski traktori mnogo bolji od turskih?
 
Pored agropanonke postoji još jedan sklapa ino traktora. U pitanju fpm aromehanika boljevac. Oni sklapaju indijske traktore solis.

Koga zanima više [YouTube]https://youtu.be/HhHFeMp09-U[/YouTube]

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока
 
tragac":7j862exu je napisao(la):
"stf, misliš da su beloruski i srpski traktori mnogo bolji od turskih?

Из Турске смо увозили компоненте најгорег могућег квалитета, не тракторе. Инструмент сатови су били и до 3 пута јефтинији у продавници него трошкови производње са 0 динара зараде нашег идентичног производа. Наравно, толико су и радили. Сељаци су масовно упропаштавали моторе трактора због очајног квалитета компонената.

То упропаштавање трактора је такође планирано од увозничке мафије, да би пар година касније увозили - целе тракторе. Јер су постојећи упропаштени лошим одржавањем.

Готови трактори су увожени из Индије (ДиТафе) и Кине (Донг Фенг). Белоруски трактори тек улазе на тржиште.

Да ли су српски бољи? Јесу. Али, ови увознички су јефтинији. А либерални капитализам који између осталог, ти заступаш је и довео до пропасти ИМТ-а и ИМР-а. Зашто? Јер би само јаким уплитањем и контролом државе било немогуће увести таква говна. Будући да држава жмури, тржиште се саморегулисало, односно сами купци су се определили за - говно. Јер је јефтиније.
 
Braniš metod koji su primenili Belorusi. Dakle, samo potvrdjuješ da oni prave nekonkurentan traktor koji se samo agresivnim metodama može nametnuti na nekom stranom tržištu, u ovom slučaju srpskom.

Liberalni kapitalizam bi svako zdrav trebalo da zastupa jer taj sistem ima najveću mogućnost regeneracije i fleksibilan je, tržište koriguje, makar donekle, sve devijacije u ekonomiji. Problem je što sistem koji vlada na zapadu NIJE liberalni, već prvobitni kapitalizam v2.0, koji trune po Marksovom opisu, isto kao onaj nekadašnji.

PS Belorusi se uvoze u Srbiju već 20 godina.
 
tragac,

српска индустрија је жртва: разбијања Југославије, неправедних санкција и бомбардовања, а затим криминалне транзиције, односно пљачкашке приватизације и сулуде либерализације увоза (она једнострана према ЕУ ми је најсимптоматичнија). Сви знамо чије је замешатељство све набројано. Сигурно не Белоруско. Упоредо са индустријом, уништен је и домаћи банкарски сектор који је кредитирао домаћу индустрију.

Лично, не бих имао ништа против да се држава постарала да је Беларус или која год друга озбиљна фабрика пољо машина преузела Змај, ИМР и ИМТ и направио озбиљну фабрику која би задовољила домаће и регионално, евентуално и тржишта несврстаних, али то очито некоме није било у интересу.
 
Vrh