Šta je novo?

Ekonomija Beograda

Jednom rečju - pričaš o javnom sektoru.
Prvo, sedišta tih institucija su to još od SFRJ. Drugo - preglomazni su i treće - pa tamo se zapošljava i kurta i murta preko partijskih veza, a veliki broj tih ljudi i nije rođen u Beogradu.
Četvrto - koliko beograđana upravlja institucijama iz javnog sektora sa sedištem u Beogradu?
Za taj problem su najmanje krivi grad Beograd i Beograđani - preglomazan i neefikasan javni sektor nije problem Beograda, već cele zemlje.
Beograđani, kao npr ja, nemaju dedovinu, njive, krave i livade koje mogu da prodaju da bi kupli nov stan u Beogradu.
Neka privredna komora napravi istražvanje koliko je stanova u Beogradu prodato fizičkim licima koja kao mesto rođenja nemaju upisano - Beograd.

PS - Nemačka možda i nije najbolji primer za poređenje - pre ujedinjenja je Bon bio glavni grad, zemlja je i nastala ujedinjenjem malih državica sa jakim regionalniim centrima...ali je svakako primer kojim bi trebali da težimo.

Ja i jesam za reginalizaciju Srbije - samo da je ne radi Dinkić.

To sto je sediste javnog sektora jos od SFRJ ovde, ne znaci da je uredu. Fakticko stanje je takvo i nece se mnogo promeniti. Ali osecaj onih van Beograda da ga finansiraju u nekom obliku je donekle tacan.

Oni koji sa strane dodju ovde, da studiraju, zive, rade sve dok su u gradu, su Beogradjani. Makar na jedan dan. I ako se ponekad tako ne ponasaju i nemaju taj osecaj Beogradskog duha. A Beogradjani koji se odsele iz grada, to prestaju da budu fakticki. Makar i dalje se tako osecali i ponasali . Oni koji zive u ovom trenutku u Beogradu su Beogradjani. Takvi kakvi su.

Ako se gleda neka univerzalna pravda, bilo bi ok da Beograd preuzme neke obaveze. Npr. izgradnju obilaznice, Pancevacki most, Zrenjaninski, Smederevski put. Bilo bi teze gradu ali bi se i daleko racionalnije ponasali i planirali. Razmislili bi 100x, da li i kako da gradimo UMP, na koji nacin da sredjujemo ulice. Da li bi kupovali Spance ili polovne katice i sredjivali ih u Gosi?

Situacija jeste komplikovana.

Ja za propast svog grada ne krivim Beograd vec apsolutno lokalne politicare koji su unistili grad tako sto su u predhodnih 10 godina broj zaposlenih u lokalnoj samoupravi povecali sa 200 na 800 i time smo dosli u situaciju da ceo budzet opstine Prokuplje ide na plate zaposlenih dok za infrastruktru i neki razvoj ne ostaje nista.
Za to stanje krivim i Ministarsvo koje tolerise tako grubo krsenje Zakona o Maksimalnom broju zaposlenih u lokalnoj samoupravi jer po tom zakonu u Prokuplju moze da bude 187 za stalno zaposlenih i 18 na odredjeno. A zaposleno je 407 za stalno i 120 na odredjeno i plus ustanove kulture, istorisjki arhiv, turisticko sportski centar i sta jos vec ide na lokalni budzet dolazi se do cifre da oko 800 ljudi prima platu iz opstinske kase. Da ne pricam za lokalana javna preduzeca koja posluju sa debelim minusima i takodje dobijaju subvencije iz opstinskog budzeta.
Zato smo dosli do toga da se infrastruktura u gradu nalazi u stanju raspada, da verovali ili ne udarne rupe nisu krpljene vec dve godine, a ni jedna ulica asfaltirana vec 5 godina! Da pola grada nema ulicnu rasvetu jer je problem zameniti pregorele sijalice. U parku nema klupa, polomljene su, a kazu da za nove para nema ?! I naravno da kada odavde iz ovog uzasa odete u Beograd mozete samo da ostanete otvorenih usta jer vidite poplocane ulice, sredjene parkove, ulicnu rasvetu koja radi itd.

Sa druge strane ponasanje republike prema infrastrukturi za koju su oni nadlezni, a to su putevi prvog i drugog reda je katastrofalno i tu zaista ima opravdanja da ljudi budu nezadovoljni.... ali ne samo u odnosu na Beograd nego i neke druge regione gde je asfalt doveden do svake kuce dok je ovde problem da se rekonstruise magistralni put.
Takodje ovde nema ni govora da republika da neke vece pare za neki bitniji projekat kao sto je npr obilaznica oko Prokuplja koja je nama preko potrebna kao npr beogradu mostovi i obilaznica, a koju mi sa nasim budzetom nikada nikada necmo moci da izgradimo.

A moj licni primer je jako ilustrativan kada je u pitanju odnos Beograd-provincija jer ja radim u preduzecu koje je tipican primer gde mi iz provincije rmbacimo i izdrzavamo Direkciju preduzeca koja je u Beogradu i koja nista ne proizvodi vec samo trosi, u kojoj je od 2008 godine broj zaposlenih povecan sa 80 (koliko stvarno treba da ih bude) na 250 (dok kod nas nema dovoljno izvrsilaca jer kako ko ode u penziju novi se prima u Direkciji da bi na nivou celog sistema broj radnika ostao nepromenjen). I ono sto je posebno zanimljivo iako smo ista firma plate su u Direkciji 70% vece nego po provinciji sto je protivno clanu 104 Zakona o radu po kome u okviru jedne te iste firme svi zaposleni na istim poslovima, sa istim angazovanjem i istom strucnom spremom treba da imaju istu platu.
Tako da cistacica u direkciji ima verovali ili ne istu platu kao inzenjer kod nas.

nikola32":3h71iznq je napisao(la):
....
Ako se gleda neka univerzalna pravda, bilo bi ok da Beograd preuzme neke obaveze. Npr. izgradnju obilaznice, Pancevacki most, Zrenjaninski, Smederevski put. Bilo bi teze gradu ali bi se i daleko racionalnije ponasali i planirali. Razmislili bi 100x, da li i kako da gradimo UMP, na koji nacin da sredjujemo ulice. Da li bi kupovali Spance ili polovne katice i sredjivali ih u Gosi?

Ovde se slažem 100% i verujem da bi to funkcionisalo. Sama obilaznica je od značaja za celu zemlju, ali će biti velika prilika za privredu Beograda.

Mislim da smo došli do suštine problema - javni sektor, birokratija i naravno korupcija su problemi Srbije, a ne Beograd.
Uostalom, i MMF je to toliko puta ponovio.

Najbolji bi bio obrnuti sistem - da se opštine direktno finansiraju porezima plaćenim na njihovoj teritoriji, ali da se tačno propisani deo poreza prebacuje na nivo centralne države. Kod nas je upravo - suprotno!
Problem kod nas je što je Beograd postao i administrativni (što je normalno, jer je i glavni grad) i centar svega drugoga, pa i pored industrije koja je u njemu uništena, ima daleko najviši BDP u državi.
Iako to nije tako retko u Evropskim državama, ipak u razvijenijim, vrlo često glavni grad nije i najbogatiji. Pa je tako u SAD metropoliten regija Vašingtona po privrednoj delatnosti i ukupnim prihodima tek četvrta, u jakoj Nemačkoj, iako najveći grad Berlin nije i najveći privredni centar - i u njemu je najsnažnija uslužna delatnost, jer opslužuje saveznu administraciju, ali je regija grada-savezne države Berlin tek na petom mestu, ispred njega su regije Rajna-Rur, regija Frankfurta, pa Minhena, pa Hamburga, u Italiji sličan slučaj, Rim jeste politički centar, ali je ekonomski daleko manje značajan od Milana, u Švajcarskoj takođe, Bern je glavni grad konfederacije, ali je Cirih daleko najvažniji ekonomski, čak i u Poljskoj je region Katovica po GDP-u ispred Varšave. O američkim saveznim državama da ne govorimo, većina nas za glavne gradove saveznih država nikad ni čula nije, jer su to obično neke male varošice u koje je namerno smeštena državna administracija, time se tamo generiše zaposlenost, a istovremeno smanjuju ionako nesnosne gužve u pravim metropoliten centrima.
No naš princip u kome glavni grad polako deluje kao singularna tačka u kojoj se nagomilava sve u zemlji od radne snage, firmi, do novca, nije tako redak, primeri su svuda oko nas, pa je u jednom momentu regija Budimpešte imala preko 40% ukupnog stanovništva Mađarske. Ne treba reći kakav to efekat na ostatak zemlje ima. Posle 90-tih broj stanovnika Budimpešte je nešto opao, ali manje više preseljenje je bilo samo do prigradskih zona, mada se ipak deluj eka tome da i drugi gradovi malo živnu. Ali takvi primeri su vrlo simptomatični za države koje teže da budu bespotrebno centralizovane (čik nađite u Mađarskoj auto put koji ide popreko Mađarske, a da ne morate do Budimpešte - dok takvih recimo u Francuskoj, Italiji, Nemačkoj Švajcarskoj imate na kilometre i kilometre - ali to su države koje imaju ozbiljne ingerencije na nižim nivoima vlasti).
Neko je pitao kako je Beograd kriv za krađu u Kolubari. Beograđani nisu nikako, ali Beograd kao centar svega i svačega jeste, jer sve direktore te iste Kolubare nije postavio niko iz Kolubare, već foteljaši koji su ili bili iz ili su se dokopali Beograda (neće ti više niakda otići bilo kuda) i stigli do svog pandana grčkog Olimpa, sad mogu da vedre i oblače i niko im ne može ništa. Nažalost dok se državne funkcije ozbiljno ne decentralizuju to će biti tako.

Sa sadasnjim kadrovima u opstinama, ne daj boze da se opstine direktno finansiraju od poreza.
Ljudi vi mozda niste svesni, a mozda i jeste, ja to ne znam. Opstine u Beogradu su pretrpane kadrovima koji isisavaju budzet a rade 3-4 sata dnevno, izuzev salterusa koje izmedju pauza i urade nesto konkretno.
Primer cu vam dati opstine Savski Venac i Vozdovac gde se broj zaposlenih uvecao drasticno u zadnje 3 godine da maltene ceo budzet trose na zaposlene.
A tu imaju stvari koje necete naci u papirima, a to su koliko se jednokratne pomoci izdaje zaposlenima u opstinama. e to ko istrazi videce sta je korupcija. Zaposleni clanovi veca, koji imaju vec sada 100k platu, dobijaju dva puta godisnje po 100k jednokratne pomoci. plus namestanje tendera jednoj te istoj firmi tokom cele godine.
U srbiji treba da se radi decentralizacija, u Beogradu nikako. Bar ne na ponudjen nacin. Kad se smanji broj zaposlenih u javnom sektoru za 50% e onda cu podrzati tu ideju.
Da ne bude da pricam napamet neka neko sposobniji od mene nadje podatke o broju zaposlenih za stalno i na ugovor o radu. Videcete kako se broj sve vise povecava. Pogotovo ovi so su na ugovor potpisali.
Zamislite sad situaciju da se njima poveca budzet? Pa koje ce to tek rasipanje para da bude.

Druga stvar, kad se vec prica o zaposlenjima u Beogradu. Imam cetiri drugarice koje rade na B92 (zasto sve televizije sa nacionalnom frekvencijom moraju da budu u beogradu?) i nijedna nije iz BG-a. Imaju zavrsene mahom srednje skole sem jedne koja ima fax. Ni jedna nije rodom i BG-a, cak su i neke iz Republike Srpske. No ja ih volim i neka rade. Ali zasto moja sestra koja ima zavrsen fax ne moze da nadje posao u Beogradu, ima 9.2 prosek, a pritom su moje zadnje tri generacije rodjene u beogradu zavrsno sa nas dvoje. I posle Beograd uzima od ostalih. Od silnih "Beogradjana" mi koji smo marsovci ne mozemo na red da dodjemo.

Централизована Србија и Београд очигледно не функционишу, али се слажем са Галексом. Овакав рођачки друштвени систем децентрализовати је завршни чин пропасти. Док год свака селендра има локалног Лорда који има статус локалног паганског Бога не видим да ће нам децентрализација донети ишта добро.

Питање је, шта уопште чинити

Tacno skroz... davati opstinama vece pare, a predhodno ne razbucati taj ludacki sistem sa nepismenim neradnicima je potpuno suludo.

Imate primer opstine Kursumlija koja je svake godine visak novca upotrebljavala tako sto je svojim zaposlenima isplacivala 13u platu (inace u opstini Kursumlija VII stepen strucne spreme ima platu od verovali ili ne 85.000 dinara sto je sokantno!!!)

Opstine su u takvoj situaciji da uopste nemaju kapacitete da sa parama urade nesto korisno osim da ih podele na plate.

A ovo za zaposljavanje ljudi sa strane ti vazi u svakom gradu. Ja sam prokupcanin peta generacija. Moj cukundeda je popisan 1878 godine kada je Prokuplje oslobodjeno od Turaka. I gle cuda u ovom gradu nema posla i mesta za prokupcane vec za one iz okolnih sela, Kursumlije, Blaca... U opstinskom rukovodstvu nema prokupcana uglavnom je rec o kursumlicanima i blacanima. Imamo slucaj da je sef vatrogasne stanice bio iz Kursumlije pa od 20 vatrogasaca u Prokuplju 15 njih su iz Kursumlije. Lokalni "najjaci" politicar, predsednik OO SNS-a je kosovar koji je 1999 dosao u Prokuplje i koji se sada brine o ovom gradu!
A u Nisu pricaju kako od nas prokupcana ne mogu da zive :)

relja":16y9f9r6 je napisao(la):
Jednom rečju - pričaš o javnom sektoru.
Prvo, sedišta tih institucija su to još od SFRJ. Drugo - preglomazni su i treće - pa tamo se zapošljava i kurta i murta preko partijskih veza, a veliki broj tih ljudi i nije rođen u Beogradu.
Četvrto - koliko beograđana upravlja institucijama iz javnog sektora sa sedištem u Beogradu?

Razmisljam o ovome. Setio sam se nekog ko idealno odgovara opisu. Pre skoro 20 godina, jedan "novi" Beogradjanin je zbog svoje licne sujete, da bi pokazao uspeh i moc, srusio jedan mali dragulj grada. Galeriju Sebastian. Taj skorojevicki, palanacki idiotizam je ogledalo centralizacije zemlje. Idoti kroz paritjske i druge veze dodju do takve moci da, protivno duhu Beograda, po svom kic ukusu, kroje izgled najuzeg, istorijskog centra grada.

Nije fer da vlast štiti Zemun od Beograda"

Đilas je naveo i da SNS treba da kaže da nije za to da Batajnica bude posebna opština, kao što se DS za to zalaže u poslednjih godinu i po dana.

- Nemojte pričati o decentralizaciji Beograda i o tome kako neko Zemunu uzima pare, u isto vreme kada dižete ruke za zakon koji će Beogradu i Zemunu uzeti osam milijardi dinara. Sa vašim zakonom neće biti para ni za Beograđane ni za Zemunce - rekao je Đilas.

Nastavićemo da rešavamo probleme ljudi
Gradonačelnik je rekao i da će DS u Zemunu i Beogradu nastaviti da se politikom bavi na način koji rešava probleme ljudi i koji između ostalog predviđa, da se najuglednijoj školi u Zemunu poveća kapacitet za jedan sprat, da se nastavi sa uređivanjem Keja, da ulice budu sređene, kao i pešačka zona i da se promene tezge na pijacama.
On je pozvao aktuelnu vlast da “ne štiti Zemun od Beograda, jer to nije fer i pošteno”.

- Kažite narodu istinu. Zemlja je bankrotirala, nema para za penzije, plate, nema investicija, nema ničega. Zbog toga moramo Zemuncima i Beograđanima da gurnemo ruku u džep i uzmemo pare - tvrdi Đilas, koji je i gradonačelnik Beograda.

Lider DS je rekao i da mogu da se “prave kampanje” da je Most na Adi koštao i 450 miliona i dve milijarde i 100 milijardi, ali da to neće “sakriti istinu da je zemlja za godinu dana bez ikakve ekonomske ideje dovedena do bankrota i da za to danas treba da plate građani cele Srbije, Beograda i Zemuna”.
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/38454 ... gradjanima
Sad se sjetio zemuna

Galeks":wvl6o1b2 je napisao(la):
Sa sadasnjim kadrovima u opstinama, ne daj boze da se opstine direktno finansiraju od poreza.
Ljudi vi mozda niste svesni, a mozda i jeste, ja to ne znam. Opstine u Beogradu su pretrpane kadrovima koji isisavaju budzet a rade 3-4 sata dnevno, izuzev salterusa koje izmedju pauza i urade nesto konkretno.
...
Ni jedna nije rodom i BG-a, cak su i neke iz Republike Srpske. No ja ih volim i neka rade. Ali zasto moja sestra koja ima zavrsen fax ne moze da nadje posao u Beogradu, ima 9.2 prosek, a pritom su moje zadnje tri generacije rodjene u beogradu zavrsno sa nas dvoje. I posle Beograd uzima od ostalih. Od silnih "Beogradjana" mi koji smo marsovci ne mozemo na red da dodjemo.
Ovo si potpuno u pravu, dok se ne razbuca sadašnji sistem, i projekt decentralizacije će grandiozno da propadne kao i hrpa drugih.
O ovome drugom i ja pričam, besmisleno je da se sve koncentriše u jednom gradu pa bio on i glavni, jer to osim što stvara problem ostatku države, gde stanovništvo prosto nestaje, isto tako pravi problem i postojećem stanovništvu grada, jer neretko ljudi koji su došli izvana spremno prihvataju da rade određene posleove i za manje novca, jer je i to višetsruko, višestruko više nego što bi ikad imali priliku da zarade "kod kuće". Nravno i to je ekonomski normalno svi teže da zarade što mogu više, a poslodavci da taj isti rad plate što manje, ali bi država morala naći politiku koja bi omogućila ljudima da žive dobro na bilo kom delu teritorije. Naravno, uvek će veliki gradovi biti primamljivi i to je normalno, ali trenutno to više nije ni "primamljivost" sada se bežanje iz malih mesta svelo na uslov pukog opstanka.

Koliko besmislena rasprava...

Za ovakvo stanje u zemlji nisu krivi Beogradjani vec ta administracija drzavna uprava koju pljujete... Ista ta administracija koja zaposljava uglavnom ljude poreklom van Beograda... Mada je poreklo i nebitno jer se radi o istom politickom i vezarskom sljamu...
Problem je politicki sistem... Problem ste svi vi koji ne kaznjavate politicare za lazi i prevaru u predizbornim kampanjama...

Neko ovde kaze da radi za NBG? Jel to onaj NBG koji ima skoro najmanji budzet u gradu? Ili je NBG kriv sto ga je komunjara lepo planirao pa ima potrebnu infrasturkturu da bude centar kompanija?

Kriv Beograd sto je velik i sto su centrale kompanije u njemu? Pa to mozemo reci za svako mesto vece od nekog sela... Tamo je centar, tamo su svi, ima vise posla, bla bla bla... Pa to moze svako brdovito mesto da kaze za svaki grad u Vojvodini koji je na Dunavu? Koja je poenta?

To sto niko od vas iz unutrasnjosti ne spominje cene zivota u BG to je vec smejurija... Veciti kukavci, takve price se vrte decenijama i imaju za rezultat samo to da se sve vise vas sliva u BG i da je drzava sve gora...

Još jedan nadmeni Beograđanin...

Svidja mi se sto si nesto napisano oborio...

Pošto sam spomenuo "dođoše", hoću da razjasnim da mislim one na vlasti i funkcijama koji rade samo u svoju korist.

...da se ne osete uvređenim "dođoši" koji su više učinili za bolji život u ovom gradu od nekih koji generacijama vuku korene iz kruga dvojke, .

Feanor":1u7lbe82 je napisao(la):
Svidja mi se sto si nesto napisano oborio...
Šta da oborim? Tvoje vređanje ljudi van Beograda?

To je do tvoje ličnosti, nemam ja šta tu da obaram.

Smesno! Voleo bih ovde da vidim tvoje poznate "argumente" na moje "uvrede"...

Djido bio na b92 evo naj momenat ostalo su baljezganja novinarka ga je mogla vise pitati o beogradu a maje o stranci
Govoreći o ekonomskoj situaciji, Đilas navodi da je budžet Beograda smanjen i da kada je bio u Beču, gradonačelnik ovog grada je bio šokiran da Beograd raspolaže sa 20 puta manjim budžetom. Đilas je konstatovao da nije moguće da su prevoz i vrtići u Beču 20 puta bolji.

Na konstataciju novinarke B92 Suzane Trninić da jesu, Đilas je rekao da može sa Suzanom da ode do prvog državnog obdaništa da provere, a onda će joj njegova stranka i platiti put do Beča da proveri kakva je situacija tamo.

"Pogledajte, 65.000 dece ide u obdanište, u najboljim mogućim uslovima. Uložili smo desetine miliona evra u to", rekao je Đilas.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=717421

Kako nevjerujes gradonacelniku draganu to MEKBEJN stvarno nije uredu netreba da vjerujes svojim ocima vec ono sto djido kaze
Kad sam u januaru bio u becu prevoz ni jednom nisam cekao duze od 2 min

Feanor":d401xtfl je napisao(la):
Koliko besmislena rasprava...

Neko ovde kaze da radi za NBG? Jel to onaj NBG koji ima skoro najmanji budzet u gradu? Ili je NBG kriv sto ga je komunjara lepo planirao pa ima potrebnu infrasturkturu da bude centar kompanija?

Kriv Beograd sto je velik i sto su centrale kompanije u njemu? Pa to mozemo reci za svako mesto vece od nekog sela... Tamo je centar, tamo su svi, ima vise posla, bla bla bla... Pa to moze svako brdovito mesto da kaze za svaki grad u Vojvodini koji je na Dunavu? Koja je poenta?

To sto niko od vas iz unutrasnjosti ne spominje cene zivota u BG to je vec smejurija... Veciti kukavci, takve price se vrte decenijama i imaju za rezultat samo to da se sve vise vas sliva u BG i da je drzava sve gora...

Evo ja cu da probam da ti kulturno odgovorim,
mada tvoja zadnja recenica zasluzuje malo drugaciji nacin komunikacije
jer njome pokazujes svoj prezir ka ljudima koji nisu iz BGD.

Prvo upravo si uzeo jedan fantastican primer - Novi Beograd. Jeste to mesto je danas lepo isplanirano, infrastrukturno pokriveno, urbanizovano i sasvim je logicno da svetski priznate kompanije svoja pretstavnistva i poslovne zgrade prave na toj lokaciji.
Ali!!!
Uvek postoji bar jedno ali koje ce da razbije bajke. Trebalo je to stvoriti, nije palo sa neba!
Pre samo 60-70 godina taj danas ekonomski centar nase drzave je bila mocvara i utrina po kojoj se islo u ribarskim cizmama. Bili su potrebni ogromni radovi i ogromna sredstva da bi od takvog zapustenog rita postao urbanizovani i za zivot i poslovanje pozeljan Novi Beograd.
A neko je to morao da plati, zar ne? Taj neko nije bila ni roda ni caplja koja je na tom prostoru pre imala staniste.
Po tom osnovu kako su nekada Zemun, Savski Venac, Rakovica, Zvezdara, itd gradili taj N.Beograd i pravili svu mogucu infrastrukturu na njemu, logicno je da sada stanovnici npr. 3.Beograda ocekuju da taj mocni i razvijeni N.Beograd pomogne u razvitku njihovog kraja grada.

O gradovima u unutrasnjosti:
Isto tako treba da razumes da nije sve van Beograda selo (ili bar ne bi trebalo da bude).
Postojali su jaki industrijski centri po celoj Srbiji. Pogledaj samo kakva je situacija na primer u Boru, gradu koji proizvodi berzansku robu i to trazenu i skupu berzansku robu. Hajde da malo budemo realni, ogroman novac koji su oni stvorili je zavrsio u nasem gradu, zar ne? Slicna je situacija i sa Zajecarom i mnogim drugim mestima po Srbiji.
Valjda je sada kad je kod njih zapelo, pravicno da mi njima pomognemo, zar ne?

O selu i seljacima:
Treba li da ti kazem koliko se u ovoj zemlji kupovao socijalni mir preko ledja upravo sela i seljaka? Pa 90-tih bi poskapali od gladi da smo imali ekonomske cene poljoprivrednih proizvoda. Za uzvrat mi (beogradjani) i dan danas tog seljaka gledamo sa podsmehom i prezirom i smeta nam sto i on zeli vodovod, kanalizaciju, telefon.

O ceni zivljenja:
I to sto pricas o cenama je diskutabilno jer TEMPO u na primer Arilju ima vece cene nego u Beogradu, a o cenama javnog prevoza po unutrasnjosti u odnosu na Beograd je zaista izlisno trositi reci. Treba li porediti cenu grejanja koja je nama u gradu subvencionisana?

Dosta mrznje i prezira. Dosta parole `Da komsiji crkne krava`
42. mi je godina i nemam potrebe da se nadmudrujem, niti mi je zelja da bilo koga omalovazavam. Prosao sam i ja u svom sazrevanju faze od - do...
Samo mi je zelja da Vi kao mladi, obrazovani ljudi, naucite na nekim nasim greskama i manete se primitivnih poriva mrznje i antagonizama prema svakom ko nije iz `vaseg ulaza`.
Dok Vojvodina zazire od Beograda, Sumadija od Vojvodine, Zrenjanin od Novog Sada, Valjevo od Cacka, Grocka od N.Beograda (i obratno naravno) nama boljitka nema. Za to vreme troseci energiju, na prezir ili zavist, nasa zemlja u celini sve vise propada. Na vama madjima je da napravite odrziv, ali i pravican sistem u ovoj zemlji. Kad kazem sistem upravo mislim na strategiju razvoja, infrastrukturu, industriju i slicne faktore koji cine jedno dobru i modernu zemlju.

Za uzvrat mi (beogradjani) i dan danas tog seljaka gledamo sa podsmehom i prezirom i smeta nam sto i on zeli vodovod, kanalizaciju, telefon.

Podosta ne istine , narocito navedeno :rant:

Mani se generalizacije - ona nista dobro nije donela

Sta mislis sta se desilo sa imovinom predratnih Beogradskih industrijalaca koja je bila u i van Beograda
stvarno mislis da je samo od prodaje kukuruza industrijalizovana unutrasnjost

Ako insistiras da postoje strane ,
onda ni jedna strana nije bila dovoljna sama sebi niti se ni jedna nije razvijala samostalno
te i danas je resenje u ,,snopu prutica,, :)

Ok, ajd , navedi mi koje neistine?

I gde ti to u mom postu vidis generalizaciju?
Ja sam upravo protiv generalizacija koje se namecu i zloupotrebljavaju.

i upravo je tvoj pasus
Ako insistiras da postoje strane ,
onda ni jedna strana nije bila dovoljna sama sebi niti se ni jedna nije razvijala samostalno
te i danas je resenje u ,,snopu prutica,,

i jeste nesto na sta konstatno ukazujem i pozivam.

Laki, potrosio si mnogo vremena i truda da napises nesto sto nema veze sa mojim komentarom... A moj komentar je dosao posle salve vredjanja i optuzivanja gradjana Beograda i najgorih mogucih generalizacija...

NBG - Ja sam spomenuo NBG posle STF-ove optuzbe da NBG zivi na tudj racun tj da neko radi za NBG... Kada sam ga pitoa kako to on je naravno pcoeo da mi spusta... To je radio i na temi o Djokovicima... Samo sam napomenuo da NBG ima jedan od najmanjih budzeta u gradu i da je uredjen mnogo ranije i da ima uslove da se razvija... Ko je to uredio i kako to sada NBG da vraca (ako ne vraca voleo bih da mi se objasni) druga je tema...

Kad sam ja rekao da je sve van Beograda selo?!
Ja sam samo rekao da za argumentaciju koju ovde vidim moze da se postavi paralela sa svakim selom i gradom pored tog sela... Jer normalno je, grad je na boljoj poziciji, ima vise stanovnistva, vise posla, bolju infrasturkturu... Cisto poredjenje manji - veci... Kad budete dali bolji argument ja cu uzvratiti svojim...

Kad sam ja vredjao seljake? Nemoj da mi ubacujes nesto sto nisam rekao, nekulturno je! Ako ih ti gledas sa podsmehom ja to ne radim... I sam zelim da se transformisem u seljaka mnogo pre penzije... Nadam se da cu uspeti...

O ceni zivljenja moze da se prica... Ja znam da je u NS vrtic subvencionisan vise nego u BG pa ne kukam kako Beograd radi za NS... Tako mozemo o milion primera... I to moze da bude posebna tema... Recimo da ja placam infostan 9000 za stan od 50 kvadrata u BG i markicu 3200, a recimo radim za 25 000... Nisam nesto siguran da je tako i po drugim mestima... Ali ja nemam zemlju gde mogu da uberem povrce za salatu ili neku vocku u sezoni... Nazalost! To je cena ovog grada...

Da dosta mrznje, dosta generalizacija to prvo neka kazu oni koji pljuju po svom glavnom gradu i ljudima u njemu... To su radili i prijatelji Slovenci i Hrvati... A to sto sam rekao da su kukavci, rekao sam pre svega jer je to najlakse raditi... Pljuvati po velikom, a ne raditi nista... Pa u manjim mestima je pet puta lakse politicki delovati i organizovati se u politicke grupe... Organizujte se u grupe gradjana, preuzmite svoje gradove od lopova koji i vama i nama truju drzavu iz Beograda...

Sve su krivi Beogradjani, i za komunizam, i za selidbu fabrika, i za komunisticku ekonomiju, i za raspad SFRJ, i za sankcije, ratove, i to sto je na dve velike reke... Sve je Beograd kriv... I za one koji zaposljavaju stranacke kadrove koje glasa cela Srbija... Samo Beograd i Beogradjani...

Ma sve je katastrofalno , nebitno da li je Beograd ili unutrasnjost, sve su to isti kadrovi, nepismeni, prosti i maksimalno korumpirani.
Samo znam da kao Beogradjanin stvarno nemogu da se osetim ni trunkom krivim za stanje u unutrasnjosti Srbije, zasto sto sam se valjda rodio ovde, kao i moji roditelji.
Ja glasam na izborima kao i svaki drugi gradjanin iz Srbije, a mislim da sam kao Beogradjanin vise doprineo da se neke stvari brze dogode, dok je provincija mozda kasnije reagovala na zlo koje nas je snaslo, Tu pre svega mislim na doba Milosevica i podrsku iz unutrasnjosti Srbije koju je crpeo iz raznih Babusnica a najmanju uporu imao na Vracaru i Starim gradu, npr.
Sve u svemu i ti lokalni pollicarii i dalje organizuju koncetre Ane Bekute i planiraju samo da li ce sledece slavlje da im prodje sa Acom Lukasom ili Cecom, a koliko ce to da kosta koga briga.
Sve dok pravosuduje ne radi kako zakon nalaze, a zakon bude jasan i efikasan , bice to sve samo mrtvo slovo na papiru ili sarena tv laza.
Bedak je sto sada neki iz unutrasnjosto okrivljuje obicne gradjane za lose stanje negde, a ne politicare, koji su vecinom bili njihovi sugradjani , koji su se preselili u Beograd i obogatili, sigurno postenim radom.

Vrh