Šta je novo?

Ekonomija Beograda

Београдски вунарски комбинат

20231206_140252.jpg
20231206_140259.jpg
20231206_140319.jpg
20231206_140355.jpg
20231206_140403.jpg
20231206_140420(0).jpg
20231206_140553.jpg
 
Fabrika jos stoji čak se tako i stajaliste zove da li radi i sta to se nzna ili samo čeka da postanu stanovi fabrika je blizu naselja vojvoda stepa
 
Да ли је Икарбус уопште покушавао да проба продају на Афричко тржиште након пресанка санкција почетком 2000их?
 
Rusi uglavnom. Ima ih stotinu hiljada samo u Beogradu. Neki kažu i 150-200k, a gde su Ns i ostala mesta. Šta ti je čudno?
 
 
Zdravo ljudi, želeo bih da čujem vaše mišljenje na jednu interesantnu temu u vezi ekonomije i uređenosti Beograda. Zapravo u pitanju je jedna moja hipoteza koju bih voleo da izložim:

U pitanju je ideja kako razviti delove Beograda koji kaskaju za Novim Beogradom, Vračarom i drugim centralnim gradskim opštinama koje imaju realno najviši GDP per capita (negde čitao da recimo NBG ima GDP per capita u rangu EU zemalja).

Kao primere nerazvijenih delova grada na koje ciljam uzeo bih ove krajeve: Karaburma Višnjička banja, Mirijevo, naselja na levoj obali Dunava (Krnjača, Borča, Ovča...), Podavalska naselja, Kaluđerica, Vinča i taj deo tu ka Smederevu, Medaković, Braće Jerković, Kumodraž, Miljakovac.

Kao primer nerazvijenosti mislim pre svega na opšte stanje koje vidiš i na prvi pogled. U većini stanovnici proseĉnih i isprodprosečnih primanja, velika neuređenost i sveopšti izgled nekavog bliskog istoka, puno blejača među mladima...

Ideja kako bi se ovo rešilo:

Mislim da je rešenje u stvaranju ambijenta koji bi privukao izgradnju poslovnih zgrada koji bi popunjavale ozbiljne multinacionalke.

Primer: Airport City i ostale poslovne zgrade na Novom Beogradu.

Pre izgradnje Airport City-a i drugih poslovnih zgrada, Novi Beograd je bio ništa drugo do najobičnija spavaonica. A sada je poslovni centar Beograda. Da Airport City-a nije bilo ne bi bilo ni Westa, ni A bloka, niti bilo čega drugog. Novi Beograd bi ostao ružna spavaonica, a sada je neuporediva pričam

Probajte da zamislite Airport City na Bajdini na primer, ili ispod Sunnyvilla, ili negde između Leštana i Kaluđerice. To bi toliko oživelo ta naselja da ne bi mogli da ih prepoznamo.

Ne bi više bilo blejača, duvača, besposličara. Jednostavno bi ti krajevi postali poželjni za život od strane white collar zaposlenih.

Evo baš pre neki dan pričam sa drugom koji je jedan naš poznati hip hop umetnik ĉija muzika uglavnom ima tekstove vezane za NBG: kaže lik sve o ĉemu peva kroz rep su zapravo stvari iz nekih prošlih vremena (ono kammmmi to sada apsolutno nije primenjivo na Novi Beograd sa ovoliko poslovnih zgrada).

Probajte da zamislite poslovne komplekse poput Airport City-a i situacije poput Delloite Srbija na Karaburmi, PWC kancelarije na Mirijevu, i tako dalje i fako. bliže...

U takvom okruženju više nema mesta blejače i hatanje zjala po kraju.
 
Poslednja izmena:
Инфраструктура је предуслов. Нови Београд, део ужег центра и неки уређени делови који се ослањају на ужи центар јесу то што јесу због инфраструктуре. Инвеститори нису хтели да се акају са нпр. Зрењанинским путем већ су се фокусирали на Милутина Миланковића, Зорана Ђинђића и Михаила Пупина на НБГ.
 
Vrh