Šta je novo?

Ekonomija Beograda

Danas je goran vesić objavio kako je Beogradu potvrđen "odličan" kreditni rejting od strane agencije Moody's.

Весић: Потврђен одличан кредитни рејтинг Београда

Граду Београду агенција "Мудис" потврдила је кредитни рејтинг Ба3 који је главни град Србије имао и пре епидемије коронавируса, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић. Кредитни рејтин Београда потврђен је на сајту агенције.

Кредитни профил Града Београда (Ба3) одражава рационално фискално управљање, које је резултирало позитивним учинком пословања и унапређењем капацитета за самофинансирање, наводи се у саопштењу Града Београда.

Рејтинг одражава опадање нивоа дуга Града Београда и способност за покривање трошкова сервисирања дуга, задовољавајућу ликвидност и кључну улогу у националној привреди, додаје се у саопштењу.

Истовремено, рејтинг је узео у обзир велике потребе града за инвестицијама, као и притисак који долази од транспортног предузећа и ограничену финансијску флексибилност, имајући у виду постојећи законски оквир, преноси Град Београд саопштење "Мудиса".

"На овај начин, кредитна агенција Мудис дала је позитивну оцену свим фискалним мерама које Београд предузео током трајања епидемије вируса ковид 19 од смањења буџета за скоро 16 одсто, заустављања свих јавних набавки које немају везе са текућим пословањем, али и инфраструктурним развојем града, социјалним принадлежностима и обавезама из дечије заштите", изјавио је Весић.

Заменик градоначелника је додао да је агенција "Мудис" истакла да поред основних фактора који се одражавају у основној кредитној процени града Ба3, кредитни профил такође има користи од "Мудисове" процене која се тиче велике вероватноће за ванредну подршку од стране Владе Републике Србије.

"Београд не би могао убрзано да решава деценијске инфраструктурне и комуналне проблеме као што су метро, депонија, прерада отпадних вода, обилазница и саобраћајни тунели и мостови да нема снажну подршку Владе Србије", изјавио је Весић и додао да је то зато јер се иста политика води у Србији, Београду и скоро свакој градској општини.

Izvor: https://www.rts.rs/page/stories/ci/stor ... jting.html


Istina je da je agencija Moody's potvrdila da je zadržan isti kreditni rejting koji je Beograd imao i do sada, a to je Ba3. Taj kreditni rejting inače ulazi u kategoriju "neivesticijskih" rejtinga, a popularno se naziva "junk" iliti smeće.

Moody's smatra da ovaj kreditni status "smeće" nivoa reflektuje obazrivu fiskalnu politiku grada, ali i visok nivo potrebnih investicija, pritisak od subvencija koje se izdvajaju ka gradskom saobraćajnom preduzeću, ali i mogućnosti da grad bude spašen od države ako ostane bez para.

The credit profile of City of Belgrade (Ba3) reflects its prudent fiscal management, which results in healthy operating performance and enhanced self-funding capacity. The rating also reflects Belgrade's declining debt levels and manageable debt servicing costs, comfortable liquidity position and its crucial role in the national economy. At the same time, the rating takes into account the city's high investment requirements, associated with the pressure stemming from the transport company and limited financial flexibility under the current legislative framework..

Besides the fundamental factors reflected in the city's baseline credit assessment of ba3, its credit profile also benefits from Moody's assessment of a strong likelihood of extraordinary support from the Government of Serbia (Ba3) in the event that the issuer were to face acute liquidity stress.

Izvor: https://www.moodys.com/research/Moodys- ... -PR_426441
 
82896077_10222160164297394_5502242389126807552_n.jpg


Minel Ripanj.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10 ... 99&__cft__[0]=AZVQZMzJ-hjr2rK-_jgrmdlp1tCBOLgKgc5g-Mr8NQ8qoUEuhUakSu4_rrXZeI0cn6lMaYviwhlvbr_I7VRuJp50eEVFbZg0hI5cOv5h6MW9CIc8KHq6jCERk2AI1iBvvezCThljlqbVutX2TkyWAWT93n_9KbwNYizAxsGUpNvrxf6pQlaTwUQklyYRUJ9OTnmH9v1f85ZjPvPW-Jqm_y0O&__tn__=*bH-R
 
Ништа дотични господин Дракулић није рекао ново. Свако спољнотрговинско предузеће у бившој Југославији, до тамо негде краја шездесетих година, је основала Удба.
 
 
Ranije se pisalo da je ekonomija Beograda 40% ekonomije Srbije. (2013) - neki clanci.

Sta mislite, koliko je to danas procenat, sigurno se nije smanjio, mozda ostao slican.

Beograd jedini i ima rast populacije (uz Novi Sad i jos par gradova), tu je i dalje najveca aktivnost i najvise novih gradjevinskih i svaki drugih projekata.
Moje misljenje je da je i ekonomija Beograda i Novog Sada dodatno povecala svoje udele u ekonomiji Srbije.

Jel postoje neki podaci?
 
Vrh