Šta je novo?

Državna stanogradnja - Naselje u Bloku 72 (Dr Ivana Ribara)

Gledala sam ove strukture stanova koje su ovde postavljene ne temi, i ovi trosobni sa velikim terasama deluju baš atraktivno, ali nažalost za to nemam parica :(

Inače, ne mislim da se kvadrat od 1290 e može okvalifikovati kao "jeftin", ali mi se u ovom trenutku čini kao najbolje rešenje. Proteklih meseci sam intezivno pratila oglase, nailazila na zanimljive stanove od 1000 e po kvadratu na lokacijama koje su mi zanimljive, ali uvek je neka muljačina sa papirima (evo saće legalizacija, samo što nije) ili su stanovi u nekom suterenu, pa sam odustajala.

Stepa mi nije odgovarala lokacijski, mada i to bih podnela nekako, ali sve što sam gledala od stanova činilo mi se nefunkcionalno,tako da sam odustala. Nadam se da će ovi stanovi biti bolje osmišljeni.

lelly":23w8e54i je napisao(la):
Gledala sam ove strukture stanova koje su ovde postavljene ne temi, i ovi trosobni sa velikim terasama deluju baš atraktivno, ali nažalost za to nemam parica :(

Inače, ne mislim da se kvadrat od 1290 e može okvalifikovati kao "jeftin", ali mi se u ovom trenutku čini kao najbolje rešenje. Proteklih meseci sam intezivno pratila oglase, nailazila na zanimljive stanove od 1000 e po kvadratu na lokacijama koje su mi zanimljive, ali uvek je neka muljačina sa papirima (evo saće legalizacija, samo što nije) ili su stanovi u nekom suterenu, pa sam odustajala.

Stepa mi nije odgovarala lokacijski, mada i to bih podnela nekako, ali sve što sam gledala od stanova činilo mi se nefunkcionalno,tako da sam odustala. Nadam se da će ovi stanovi biti bolje osmišljeni.

I ja sam cekao da vidim sta ce ponuditi, ali neverovatno da stana od oko 60kvm, sa dve spavace sobe i dnevnim boravkom nema. Ovi trosobni su sa ogromnim terasama, na potkrovlju i kostaju previse... Jako jeftin koncept, samo 8 tipova stana, iste zgrade sa dugackim hodnicima, kao internat...Ispod celog naselja jedna zajednicka garaza :bash: Ja neznam sta je ovo sa ovim projektantima, isto vazi i za Stepu, jedino sto tamo ima mnogo razlicitih tipova pa moze da se nesto izabere.

Ne razumem zasto drzavna stanogradnja gradi zgrade kao u vreme 60tih?

Svuda u evropi su odavno prestali da grade po principima atinske povelje i to odavno.

spatiotecte":jgr2grso je napisao(la):
Ne razumem zasto drzavna stanogradnja gradi zgrade kao u vreme 60tih?

Iskljucivo zbog ogromne zarade.

Da bi stanovi bili funkcionalniji, zgrade ne mogu biti dugacke, vec cetvrtaste. Jednostrano orjentisan stan nikada ne moze biti funkcionalan. On ima mane ili zbog beskorisnih neosvetljenih kvadrata, dugackih hodnika, ili zbog ventilacije i prirodnog osvetljenja nekih prostorija, npr. kuhinje.

Evo kakva je razlika. Sto npr. u Stepi, a tako ce izgleda biti u svim ostalim drzavnim projektima, nisu umesto jedne predugacke izgradjene 3 cetvrtaste zgrade.
Kad izgradis jednu zgradu, imas jedan kompaktan temelj, jedan krov, manje oluka, mnogo manje prozora, usteda na spoljnim zidovima koji su skupi zbog izolacije, mogucnost redjanja dosta stanova u niz sa manje liftova, ulaza i sl., usteda na cevima za vodu, itd. Tu je i ogromna usteda zbog zemljista, dve zgrade moraju imati neki zakonski minimalni razmak (ulica+1red parkinga i sl.). Jedna dugacka zgrada je neverovatno jeftinija nego graditi 3 sa funkcionalnim stanovima.

A dokle god se u Srbiji sve bude kupovalo kao da je poslednje u zivotu i nikada se nista drugo nece pojaviti, tako ce se i maksimalno jeftino graditi sve dok ima nenormalno kupaca za te zgrade. Potpuno isto ce da bude i u Dr Ivan Ribar jer su jednostavno videli da je narod gladan i gledaju da ga sto brze nahrane sa sto manje para.

nikola011":3fh4543h je napisao(la):
Mladi fizicar iz Beograda, Andreja Pesic, otkrice nam tajnu koji ce broj dobiti novi blok koji se gradi na Novom Beogradu :laugh:

http://www.njuz.net/covek-pronasao-logiku-u-nazivima-blokova-na-novom-beogradu/

tekst je genijalan :laugh:

ja sam svraćala juče do gradilišta, sa sve bebom i 4-ogodišnjim klincem. malo smo se poigrali i prošetali, pošto radnika nije bilo nijednog jedinog. ali dobro, verujem da su odmarali, neradni dan, i da danas već punom parom rade :)

Ja se i dalje nadam da su bar malo promenili raspored stanova, jer ono što se moglo videti na konkursu je jako loše. A optimizam temeljim na broju stanova koji su objavili (707) u odnosu na broj stanova iz originalnog projekta (768).

Đilas: Kupci neprofitnih stanova neće plaćati rate do usvajanja zakona o povraćaju PDV-a

Beoinfo | 03. 05. 2012. - 20:59h | Foto: J. Vučetić-Ilustracija | Komentara: 12
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas doneo je odluku da se do usvajanja zakona i povraćaja PDV-a kupcima neprofitnih stanova u Beogradu omogući neplaćanje redovnih mesečnih rata.

Grad Beograd je podneo inicijativu republičkoj Vladi za promenu zakona koji reguliše povraćaj PDV-a kupcima neprofitnih stanova.

Inicijativa je prihvaćena, Vlada je usvojila predlog zakona i uputila ga na usvajanje Skupštini Republike Srbije.

- Juče sam obišao gradilište na lokaciji zapadno od ulice Dr Ivana Ribara, gde se grade ovi stanovi i uverio sam se u razgovoru sa izvođačima da će svi stanovi biti spremni za useljenje početkom jula ove godine. Ukoliko do tada Zakon ne bude stupio na snagu, kupcima će početno učešće biti umanjeno za iznos PDV-a, a razliku će uplatiti kada PDV bude vraćen. Na taj način oni će biti izjednačeni sa kupcima svih ostalih stanova u Srbiji - kaže Đilas.

Kupci neprofitnih stanova su u nekoliko navrata organizovali proteste na kojima su zahtevali da im se omogući povraćaj PDV-a, kao i to da nadležni saopšte tačan datum kada će izgradnja tih stanova biti završena.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/32...ati-rate-do-usvajanja-zakona-o-povracaju-PDVa

Spojio sam teme po predlogu Mekbejna ;)

AAAUUUU, STA SE SVE IZDESAVA DOK SAM BIO NA PRODUZENOM VIKENDU.
KAD SAM DANAS POCEO DA CITAM NISAM MOGAO DA VJERUJEM.

POZDRAV SVIM KOMSIJAMA !!!

Potpuno je suludo da postoji samo jedna cena za sve stanove ili ja nisam dobro razumeo pa me ispravite.
Ne moze stan u prizemlju na nekom trecem spratu i na poslednjem da ima istu cenu po kvadratu. Ne moze stan koji ce gledati prema Savi i neki koji ce gledati na drugu zgradu da ima istu cenu po kvadratu. Ne moze 1soban i 3soban stan da ima istu cenu po kvadratu. I tako dalje postoji josh puno parametara, da li je sunchana strana recimo ili nije, to mi je suludo. Lupili su tu cenu a postavili se kao da ce da dele te stanove a ne da ce ljudi da to plate sve.

Da li neko moze iz tog kraja da nam kaze kolika je buka od aviona koji prelecu tachno buduce naselje.

Pozdrav svima

kako napreduje gradnja u ivana ribara , d ali su ovo spojene teme za novi blok zgrada koji gradi gds ili ne

@savanbg
Da, ovo je spojena tema za nove stanove koje gradi GDS.

Što se tiče cene, i ja mislim da je malo blesavo da kvadrat u svim stanovima košta isto, ali tako je bilo u Stepi pa verujem da će i ovde.

Inače, ovaj Goranov projekat mi je daleko bolji od pobedničkog sa 6 identičnih lamela...

I ja sam na forumu Stepe pokrenuo pitanje kako je moguce da ce neko kupiti stan u potkrovlju po toj ceni jer i terasu naplacuju po istoj ceni, a stravicno je velika, i jos otkrivena. Argument mi je bio da nijedan investitor nikada ne moze da postigne blisku cenu u odnosu na ostale stanove. A da ne pricam o tome da je ispalo da u Stepi u mnogim ulazima ide 1 lift na 7 stanova, limeni krov...

Odjednom se pojavio veliki broj kupaca koji su pazarili potkrovlje i rekli da vredi zbog setanja u gacama i rostiljanja sa pivom i sl. :lol:

Poslala sam mail gds-u da pitam za strukture stanova, kada će biti dostupne na uvid i da li će nešto menjati.
odgovor koji su mi poslali:
Poštovani,
Obaveštavamo Vas da smo dobili vaš e-mail, kao i da ćemo Vas kontaktirati čim budu završeni katalozi i počne prodaja stanova.

Dakle, ništa mi specijalno nisu rekli...

Drzava se jezivo zaduzila da zavrsi Stepu koju nije prodala ni do pola, imam neki utisak da ce nova vlada zbog ekonomske krize i pada kupovine nekretnina ipak mozda morati da zamrzne ovaj projekat, bar dok ne proda Stepu, ne moze tamo da stoji 2.500 neprodatih stanova a da ona uzima kredite da gradi dalje...
Mislim da je ono ravnanje terena sa nekoliko bagera i tablom naselja bilo za slikanje i to je to.
Bar je moje misljenje tako. Previse su se svi ucutali oko ovog projekta.

Previse su ogromni pritisci da se dzava ovako igra sa stanogradnjom i sebi stvara gubitke, zbog toga sam pomislio na tako nesto. Ne znam koliko ljudi zna da se npr drzava samo danas zaduzila 1.000.000.000 dinara kroz neke obveznice i koje pare treba da vrati 2015 sa debelom kamatom. Ona ovo za vreme ove kampanje radi svakih 7 dana. Da li stvarno neko misli da ovo moze ovako zauvek i da novca ima neograniceno za bacanje?

http://www.2012izbori.rs/politika-ekonomija/727-podsticaj-gradjevinarima-ili-predizborni-trik

@bt2112

To da bi sami sebi slomili kicmu ne stoji. Vidis li da je narod kratke pameti i sve zaboravlja. Da li znas kakvi su rezultati ove vlade za 4 godine, zaduzenost, povecanje kriminala, korupcije, pali smo na poslednja mesta po svemu, pa po dozvolama za gradnju smo poslednji u Evropi, to je tipicna gradjevinska mafija, nista drugo. I sta se desilo, svuda u svetu su u ovoj krizi stare Vlade pale, samo je nasa ojacala, da ne poverujes...

To im je dalo alibi da nastave jos zesce. Mozda ce se zaduziti i za dr Ivan Ribar, ali ko ce to da plati. Zainteresovanost je jedno, a prodaja drugo. Secas se da je za Stepu bilo prijavljeno vise od 20.000 kupaca. Kao nacija se smanjujemo, gradimo nekretnine i po popisu imamo najvise stambenih jedinica prema glavi stanovnika u Evropi. To prosto ne ide, neko ce jednom morati da kaze STOP, ja to pre svega ocekujem od MMF-a.

Stepa je prosla katastrofalno u smislu prodaje. Prodato je, bar kako kazu oko 2.000 stanova i to ti je sve sa Vojskom, oni takodje kupuju, samo imaju pravo biranja kad nesto krene u prodaju. Sad se seti pocetne navale, ludila, pa onda one fore da ce da propadne evro kad su prodali oko 300 stanova za 7 dana, i sa svim tim glupostima nisu prodali ni pola i sad se jos reklamiraju. To ne valja nikako. Znam da je tebi stalo da ucaris kao i svi i da dobijes lep stan po tebi OK ceni sa svim subvencijama, ali to nema smisla ako u okolini polovni stanovi vec dosta padaju sa cenom i bice ih sve vise u ponudi.

Ako bi buduci kupci necim garantovali kupovinu pre pocetka gradnje, onda se slazem da drzava krene u to, ali ovako ce jednog dana nastati propast, nece ti pomoci ni taj stan kad mozda neces imati cime da ga placas.

Bojim se da iza Dulica uopste ne stoji nikakva analiza, vec obican gradjevinski monopol gde mnogi lepo otkidaju od drzave. Drzava se nigde ne bavi poslovima koji apsolutno nisu njen prioritet, kao sto si cuo od strucnjaka, ta ista gradjevina se mogla uposliti u niskogradnji ili nekim drugim projektima, ko zna kuda ove pare odlaze.

Bio sam juce na terenu i nista se ne desava. Slikali su se pre izbora kao svecano otvaranje gradilista i postavili tablu i to je sve.
Sta mislite da li su oni dalekovodi previse blizu buduce zgrade br3 (a mozda i 2 i 6)?
I da li neko ima informaciju koja ce prvo zgrada da se gradi, ja sam negde procitao br 2.
Cini mi se da su za Stepu zgrade pustali u prodaju tek kad krene njihova izgradnja a to znaci da ce u prvom naletu biti oko 100 stanova u prodaji (do sad ima preko 400 prijavljenih).
Sto se tice aviona dosta su bucni, ja trenutno zivim u bloku 45 i cuju se glasno ali vremenom se naviknes.
Ovde medjutim moze da bude i drugi problemcic a to je krmivo produkt i grand kafa u neposrednoj blizini :).

Danas, 10.05.2012.
http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/tesko_da_ce_biti_novih_poslova.4.html?news_id=239922

"Živih gradilišta je jako malo, to su samo ona koja finansira država, kao što je naselje Stepa Stepanović. Novih poslova nema, i teško da će ih biti uskoro - napominje Rodić. On kaže da su sva sredstva države u smislu ulaganja u kapitalne objekte već iscrpljena i da je glavni razlog zastoja u građevinarstvu to što država nema više para. Rodić ističe da bi država trebalo zakone da pravi tako da sačuva velike firme, one koje se dugo bave svojim poslom, ali da se dešava samo to da poreski organi „bezobrazno kidišu na preduzeća onemogućavajući im da rade svoj posao."

Vrh