Šta je novo?

Državna stanogradnja - Naselje u Bloku 72 (Dr Ivana Ribara)

Iseljeni i Romi iz Bloka 72

Iz neformalnog romskog naselja u Bloku 72 raseljeno je 15 porodica od ukupno 17 koje imaju prebivalište na teritoriji grada, dok su dve porodice odbile ponuđeni smeštaj i same se odselile. Opština Novi Beograd je ranije izdala nalog za iseljavanje 33 porodice, a sledeće raseljavanje Roma zakazano je za 16. mart. Udruženi u ovakvim i sličnim ponižavanjima građana Beograda, džep uz džep i bankovni račun, sede, jedu i piju, predstavnici gradske vlasti iz koalicije DS, SPS, PUPS, LDP i G17 plus, na čelu sa homofobičnim beogradskim geakom Draganom Drvosekom Đilasom

Iz neformalnog romskog naselja u Bloku 72 raseljeno je 15 porodica. NVO Praksis navela da se raseljavanje ne sprovodi uz poštovanje standarda.

Pravo na raseljavanje u Beogradu imalo je 17 porodica koje imaju prebivalište na teritoriji grada, 15 je prihvatilo, a dve su odbile ponuđeni smeštaj i same se odselile.

"Za porodice na teritoriji Beograda raseljavanje je proteklo mirno i uz dobru saradnju stanovnika neformalnog naselja", izjavila je pomoćnica direktora Uprave za ljudska i manjinska prava Ljerka Ećimović.

Photo: Goran Necin
Ećimović je navela da će predstavnici Radne grupe, koji su prisustvovali i raseljavanju, u narednih 15 dana obići lica raseljene smeštene u Makišu, Mladenovcu, Barajevu i Rakovici.

Raseljavanje naselja u Bloku 72 počelo je u jutarnjim satima uz prisustvo policije.

Opština Novi Beograd je ranije izdala nalog za iseljavanje 33 porodice iz Bloka 72, među kojima su i raseljeni sa Kosova i Metohije, kako bi Građevinska direkcija Srbije izgradila stambeno-poslovni prostor.

U neformalnom naselju u Bloku 72, prema podacima nevladinih organizacija, bilo je oko 80 dece, 10 trudnica, tri osobe sa invaliditetom, oko 30 pravno "nevidljivih" osoba i drugih koji su radno sposobni.

Osim stanovnika sa prebivalištem u Beogradu, u naselju u ulici Ivana Ribara živela su interno raseljena lica, kao i porodice povratnika na Kosovo i Metohiju koje to pravo ostvaruju tako što im je međunarodna zajednica finansirala obnovu kuća. Kako je navedeno u saopštenju Uprave, njihovo raseljavanje zakazano je za 16. mart.

NVO Praksis je ranije saopštila da se iseljavanje Roma ne odvija po međunarodnim standardima. Praksis, naime, podseća da međunarodni dokumenti u oblasti zaštite ljudskih prava, pre svega Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, koji obavezuje i Srbiju, garantuje pravo na stanovanje i obezbeđivanje alternativnog smeštaja u slučajevima prinudnog iseljenja.

"Rezultat prinudnih iseljenja ne treba da budu beskućnici, koji su dodatno izloženi kršenju ostalih ljudskih prava, a alternativni smeštaj mora biti adekvatan", navodi se u saopštenju.

Ta nevladina organizacija saopštila je da u Bloku 72 stanuju 33 romske porodice, od kojih je skoro polovina raseljenih s Kosova, a velikom broju njih pristup osnovnim ljudskim pravima je nedostižan.

Praksis ističe da oni nisu upisani u matične knjige rođenih, ne ostvaruju prava iz socijalne i zdravstvene zaštite, a ne mogu ni da se zaposle.

Istovremeno, u maniru punokrvog rasiste, homofobični beogradski geak Dragan Drvosek Đilas odgovorio je na pismo gradonačelnika belgijskog grada Larnea (Laarne) Ignasa De Berdemakera (Ignace de Baerdmaeker) u kojem je Belgijanac izrazio zabrinutost za položaj i život Roma u Beogradu gde je posebno istakao zabrinutost za nasilno raseljavanje ove manjine.

http://www.e-novine.com/srbija/vesti/60452-Iseljeni-Romi-Bloka.html

Birane reči:

"iseljavanje", "neformalno naselje", "stanuju" :/

Pozivamo vas da se okupimo 22 marta ispred Skupstine grada u 13 casova. Trazimo ukidanje PDV

Da li iko zna sta je sa parking mestima u novom naselju i da li se planira izgradnja garaza. Svi znamo za problem koji ce se pojaviti po useljenju. Gde sa autima?!!!

"Romi kod Belvila se sele u aprilu"
IZVOR: TANJUG
Beograd -- Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je da će u aprilu početi iseljavanje romskih porodica koje su nastanjene pored naselja Belvil.

Đilas je dodao da će se to sprovoditi po istim principima kao i raseljavanje ispod mosta "Gazela" i drugih romskih naselja.

Đilas je sa ministrom za ljudska prava Milanom Markovićem i zaštitnikom građana Sašom Jankovićem obišao romsko naselje u Makišu, gde u kontejnerima živi 41 porodica, koje su u prethodnom periodu raseljene ispod Gazele, Pančevačkog mosta i Bloka 72.

Đilas je naveo da je do pre tri godine kod Belvila živelo 50 porodica, a da ih danas ima 250 i da će oni, pored smeštaja, dobiti lična dokumenta, zdravstvene knjižice i socijalnu pomoć, poput ostalih raseljenih.

Gradonačelnik je kazao da je prošle godine 18 romskih porodica dobilo stanove i da će i porodice iz Belvila moći u budućnosti da konkurišu za socijalne stanove.

On je napomenuo da je Beograd uradio mnogo u poboljšanja života Roma i da očekuje da se na tome i dalje radi.
Osvrnuvši se na primedbe pojedinih nevladinih organizacija, Đilas je rekao da misli da uz komunikaciju sa njima vlast u gradu može da objasni šta je sve do sada urađeno.

Đilas je ukazao na to da bez obrazovanja ta deca nemaju nikakve šanse u budućnosti. U poseti romskim porodicama u Makišu bili su i zaštitnik građana Saša Janković i ministar za ljudska i manjinska prava Milan Marković.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=03&dd=27&nav_category=12&nav_id=594786

I mene to interesuje, ali nema nikakvih konkretnih informacija. Pominjao se mart nekoliko puta, ali mart prođe a najave nema. Tokom raseljavanja roma opet se ova tema pokretala, ali bez konkretnih informacija.

dodaj.rs i aploaduj slike sa kompa i podeli to ovde sa nama.

Napravio sam jednu satelistku sliku sa legendom :)

ivanaribara.jpg

Dakle kao što se vidi, crveno je ograđen plac. Ako sam dobro razumeo sa prethodnih strana, tu će biti Đokovićev teniski centar.
Mislim da će na ovome što sam označio kao plavo da budu te nove zgrade, mada nigde nisam našao potvrdu za to. Ako neko bolje od mene shvata stanje na terenu, neka se pridruži.
Dakle pričamo u Dulvilu 2 :) a ne neprofitnim (socijalnim, štagod) stanovima i konkursima.

hvala za slike, a posebno za ovu poslednju. sada imamo odlican uvid kako ce ovo da izgleda. sta se desava na gradilistu pored? imas li neke slike tamosnjeg stanja?
bt2112":2bhrfhds je napisao(la):
Da iz GDS-a su rekli da je danas u toku čišćenje lokacije i ja sam je uslikao,i malo sam se igrao i ubacio projekat u mapu.
256sols.png

Znači definitivno je taj deo, ja sam mislio da je to onaj deo ka reci.
A baš sam se pitao otkud taj nepravilan oblik placa, kad ono kanal! Tu bi bilo simpatično napraviti malo lokalno šetalište!

Oho, budući komšija, kuva se polako :)

Pretpostavljam da, čim su stavili render, projekat ide po onom pobedničokm rešenju sa konkursa. Ako je tako, ja ciljam one od 64 (mada nisam siguran za te terase...) ili 68 kvm.

Pozdrav

U Stepi se računala i cela terasa u kvadraturu, tako da je meni onda ovaj od 68 kvm plus terase baš skup.
Evo ovde kvadrature tih stanova:

phoca_thumb_l_1st_ir_19.jpg

Zoran Kostić, član Gradskog veća
Danas preliminarna lista za socijalne stanove
AUTOR: B. V.

Preliminarna rang lista za 133 stana koje Grad daje na korišćenje socijalno ugroženim Beograđanima na period od 5 godina biće objavljena danas. Reč je o zgradi koja se nalazi u stambenom kompleksu „Dr Ivan Ribar“ gde su izgrađena 133 stana, bruto građevinske površine 9.500 kvadratnih metara.

- Nakon ove zgrade planirana je izgradnja još dva objekta sa isto toliko stambenih jedinica svake godine. Do sada je izgrađeno i useljeno 317 socijalnih stanova koji su dati u zakup na pet godina. Na ovom konkursu smo crtu pomerili za još tri mesta, tako da će biti dodeljeno ukupno136 ključeva. Svaka od ovih porodica ima pravo da nastavi korišćenje i nakon tog roka ukoliko joj se ne popravi imovinsko stanje - rekao je Zoran Kostić, član Gradskog veća i predsednik Komisije za stambena pitanja gradonačelnika Beograda.

Konkursi za korišćenje stanova na određeno vreme raspisuju se od 2003. godine, kada je grad započeo izgradnju socijalnih stanova. Na konkursu je moglo da učestvuje socijalno ugroženo lice pod uslovom da je bez stana, da je državljanin Republike Srbije i da ima prebivalište na teritoriji Beograda najmanje dve godine pre raspisivanja konkursa. Dalje, mogla su da konkurišu lica koja su ostvarila pravo na materijalno obezbeđenje i ona čiji ukupan prihod porodičnog domaćinstva ostvaren u prethodnih šest meseci u odnosu na mesec u kome je raspisan konkurs ne prelazi 30.534 dinara. Ovaj utvrđeni cenzus uvećava se za 20 odsto i iznosi 36.641 dinar za roditelja koji sam vrši roditeljsko pravo, hranitelja, staratelja sa kojim štićenik živi u zajedničkom domaćinstvu, roditelje deteta ometenog u razvoju koje nije smešteno u ustanovu socijalne zaštite, osobe sa invaliditetom od 80 do 100 odsto, i samohrane korisnike mesečnog novčanog primanja (ako to pravo uživaju kao porodice žrtve rata po republičkom propisu).

http://www.danas.rs/danasrs/srbija/...a_za_socijalne_stanove.39.html?news_id=237925

Prebacio sam citat ovde:
nikola011":1ynuw40m je napisao(la):
mekbejn":1ynuw40m je napisao(la):
Na sajtu društva arhitekata Beograda. tu su rezultati konkursa, a mi gledamo pobedničko rešenje:
http://dab.rs/sr/projekti/item/274-naselje-ivana-ribara

Ko zna, možda i ne bude taj projekat, ali za sada sve ukazuje da će to biti.

Nema sanse da ne bude ovaj projekat, preslikan Dulville1, kilometarske zgrade sa jednostrano orjentisanim stanovima. :bash:

Ako si vec jako zainteresovan, bar budi medju prvima i uzmi stan na cosku, ovo ostalo zaboravi...

Ti stanovi u uglovima su najbolji, 3sobni sa 68 kvm, i to dvostrani. Jedino što su ukupne terase ook 11-12 kvm, pa to dosta podiže cenu :(

Kopao sam po sajtu GDS-a, i došao do zaključka da definitivno NEĆE biti građeno po pobedničkom projektu sa konkursa! Evo šta kaže:

http://www.gds.rs/default.aspx?ID=gds_IvanRibar
Stambeno-poslovni kompleks u Ulici dr Ivana Ribara

Građevinska direkcije Srbije određena je Zaključkom Vlade Republike Srbije da bude nosilac projekta izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa u Ulici Dr Ivana Ribara na Novom Beogradu.

Naselje u Dr Ivana Ribara prostiraće se na površini od 3,4 Ha, od toga ukupna površina stambenog prostora iznosiće oko 37 000 m2. U kompleksu će biti izgrađeno 707 stanova, raspoređenih u šest objekata. Stanovi će biti od jednosobnih do troiposobni, kvadrature od 30 do 85 m2.

Svi stanovi, bez obzira na veličinu, projektovani tako da obezbedjuju najviši kvalitet stanovanja. Stanovi imaju jasno izdvojenu noćnu zonu sa spavaćim sobama od prostrane dnevne zone koju čine kuhinja, trpezarija i dnevni boravak sa terasom i pogledom na drvorede i nisko parterno zelenilo. Kuhinja je na taj način prirodno osvetljena, a prostor u kuhinji veoma funkcionalan sa velikim radnim površinama. Na poslednjim etažama smešteni su trosobni stanovi sa pogledom ka reci Savi i velikim krovnim terasama.

U prizemlju objekata smešteni su poslovno-komercijalni sadržaji predvidjeni za svakodnevno snabdevanje naselja .

U kompleksu će biti izgrađeno 220 garažnih i 800 slobodnih parking mesta, koja će zadovoljiti potrebe budućeg naselja. Uz otvorena parking mesta duž obodne saobraćajnice planirani su drvoredi listopadnig drveća radi osenčenosti u letnjim mesecima.

U centralnom delu između objekata se nalaze tri unutrašnja dvorišta. Centralni atrijum je javnog karaktera i obezbeđuje saobraćajnu komunikaciju unutar kompleksa. Druga dva unutrašnja dvorišta su rezidencijalnog karaktera i sadrže bašte pune zelenila sa klupama za sedenje i modifikovanim brežuljkastim reljefom koji obezbeđuje privatnost i mir budućim stanarima.

Detaljnije informacije uskoro na www.gds-stanovi.rs
Preba pobedničkom projektu, trebalo bi da bude oko 768 stanova i daleko više parking mesta u garaži.
Toliko za sad, kasno je pa mogu sutra da elaboriram. Srećan uskrs svim čitaocima ;)

Eh sad... prema "pobedničkom" rešenju ne postoje troiposobni već garsonjere, dvosobni i trosobni.
Ne znam, možda su malo promenili strukturu. Videćemo...

zna li mozda neko sta se desava sa ovom ulicom(oznacena na slici)
posto vidim da se nesto radi,ali ne mogu da ukapiram sta rade :)

Nisam siguran da li su to poceli da rade, ali po planu je da se ul. Jurija Gagarina produzi i bude deo obilaznice oko Beograda.

Ja se nešto sećam da sam baš čuo da se JG neće produžavati, prilično sam siguran jer sam izdramio zbog toga. Bilo bi super ako to urade.

ja bih bio presrećan kada bi se J,G. produžila, ali ovo sto kopaju je samo kanalizacija za dulivil 2 kako ga nazivaju ovde na forumu...

Dulić: Kvadrat u Ivan Ribara 1.194€
IZVOR: BETA

Beograd -- Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je da će cena kvadrata u naselju "Dr Ivan Ribar" na Novom Beogradu biti 1.194 evra.

15541236754f915691581f5109080037_orig.jpg

Kupci kojima je to prvi stan, na tu cenu neće plaćati porez na dodatu vrednost (PDV) od 18 odsto.

"U naselju 'Dr Ivan Ribar' počela je izgradnja oko 800 kvalitetnih stanova, a u tom kompleksu biće i tržna zona, vrtići i škole. Cena je svakako povoljnija u odnosu na novogradnju u drugoj zoni Beograda", izjavio je Dulić u Ćupriji prilikom obilaska radova koji se finansiraju iz Programa pomoći građevinskoj industriji u uslovima svetske ekonomske krize.

Dulić je rekao da su veliki državni projekti stanogradnje uposlili građevinsku operativu, jer 35.000 radnika radi u beogradskom naselju "Stepa Stepanović", a očekuje da će u naselu "Dr Ivan Ribar" biti uposleno oko 5.000 gradjevinskih radnika.

U okviru Programa pomoći građevinskoj industriji, kako je istakao, do sada je u Srbiji završeno ili se gradi više od 90 škola i obdaništa, 49 sportskih objekata, stadiona, bazena, hala sportova, 68 objekata javne infrastrukture, kao što su putevi, mostovi, toplovodi i gasovodi, 26 domova kulture i 18 bolnica i domova zdravlja.

"Svaki od tih objekata znači poboljšanje kvaliteta života naših građana i predstavlja posao za naše građevinske radnike. Zahvaljujući tim projektima, projektima stanogradnje koje smo pokrenuli u Beogradu, i projektima socijalne stanogradnje, koji ovih dana započinjemo u 12 gradova u Srbiji, uspeli smo da sačuvamo supstancu građevinske operative", izjavio je Dulić.

U gradjevinskom sektoru, kako je dodao, ima još puno problema, ali je taj sektor uspeo da preživi tešku krizu, za razliku od zemalja u okruženju, gde se to nije desilo.

Dulić je naglasio da je vraćeno poverenje građana u državne projekte, koji su pokazali da "država može da gradi izuzetno kvalitetno i u skladu sa evropskim standardima".

Dakle sa PDV-om cena 1290 e, što je i bilo očekivano.

ocekivano jeste, ali me zanima sta je tu povoljno.
mekbejn":1ye8u98p je napisao(la):
Dulić: Kvadrat u Ivan Ribara 1.194€
IZVOR: BETA

Beograd -- Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je da će cena kvadrata u naselju "Dr Ivan Ribar" na Novom Beogradu biti 1.194 evra.

15541236754f915691581f5109080037_orig.jpg

Kupci kojima je to prvi stan, na tu cenu neće plaćati porez na dodatu vrednost (PDV) od 18 odsto.

"U naselju 'Dr Ivan Ribar' počela je izgradnja oko 800 kvalitetnih stanova, a u tom kompleksu biće i tržna zona, vrtići i škole. Cena je svakako povoljnija u odnosu na novogradnju u drugoj zoni Beograda", izjavio je Dulić u Ćupriji prilikom obilaska radova koji se finansiraju iz Programa pomoći građevinskoj industriji u uslovima svetske ekonomske krize.

Dulić je rekao da su veliki državni projekti stanogradnje uposlili građevinsku operativu, jer 35.000 radnika radi u beogradskom naselju "Stepa Stepanović", a očekuje da će u naselu "Dr Ivan Ribar" biti uposleno oko 5.000 gradjevinskih radnika.

U okviru Programa pomoći građevinskoj industriji, kako je istakao, do sada je u Srbiji završeno ili se gradi više od 90 škola i obdaništa, 49 sportskih objekata, stadiona, bazena, hala sportova, 68 objekata javne infrastrukture, kao što su putevi, mostovi, toplovodi i gasovodi, 26 domova kulture i 18 bolnica i domova zdravlja.

"Svaki od tih objekata znači poboljšanje kvaliteta života naših građana i predstavlja posao za naše građevinske radnike. Zahvaljujući tim projektima, projektima stanogradnje koje smo pokrenuli u Beogradu, i projektima socijalne stanogradnje, koji ovih dana započinjemo u 12 gradova u Srbiji, uspeli smo da sačuvamo supstancu građevinske operative", izjavio je Dulić.

U gradjevinskom sektoru, kako je dodao, ima još puno problema, ali je taj sektor uspeo da preživi tešku krizu, za razliku od zemalja u okruženju, gde se to nije desilo.

Dulić je naglasio da je vraćeno poverenje građana u državne projekte, koji su pokazali da "država može da gradi izuzetno kvalitetno i u skladu sa evropskim standardima".

Dakle sa PDV-om cena 1290 e, što je i bilo očekivano.

Vrh