nikola011":oiffhg84 je napisao(la):
Svi koji se usele da otvore cetvore oci i reklamiraju sve sto vide:
Novosti, 14.05.2012.
"Prema našim saznanjima oko 40 odsto građevinskog materijala, kao i radne snage je sa crnog tržišta. Strašno je što se ti materijali ugrađuju i na projektima, koje finansiraju država i lokalne samouprave."
http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...79764-Majstorski-fuseraj-uvek-na-stetu-kupaca
Mislim da pisac ovog članka u novinama zna o čemu govori. Ne znam za materijal koji se ugrađuje u Stepi, jer sam samo neobavešteni posmatrač i kupac stana, ali što se tiče radne snage, pričala sam sa pojedinim radnicima na građevini i neprijatno se iznenadila kada su mi rekli da rade "na crno". Mislim, ovo prenosim po principu "a ako su lagali mene, i ja lažem vas...". I ne samo to, bilo je i priče koliko im kasne plate i slično. A građevinske firme koje grade te zgrade su na glasu kao renomirane! Šta onda rade drugi? A zamislite tek motivaciju radnika koji dva-tri meseca nije primio platu? Baš će da zapne da "pegla" zidove, a stomak krči... Zapazićete kada obilazite gradilište golobrade momke, za pojedine sam se pitala da li su uopšte punoletni, izgledaju kao srednjoškolci. Njihov status je naročito diskutabilan, mada se radna sposobnost stiče sa 15 godina. Ali, oni bi onda trebali da budu u pravom radnom odnosu i da uživaju posebnu zaštitu. I kao što sam ja sve to saznala u jednom obilasku, smešno je pomisliti da inspekcija rada to ne vidi. Možda, ukoliko to ne želi.
Inače, momci su mi skrenuli pažnju na neki fušeraj u završnoj fazi, koji ja ne bih lako uočila, da mi nisu ukazali (neravnine na zidovima, plafonima, neujednačenost u obojenosti zidova, iskrivljene lajsne od parketa koje ne prianjaju za zid i sl.). Takođe, u završnoj fazi, kupatilska galanterija i delovi sanitarija su zaista zabrinjavajućeg kvaliteta. Pomislite - pa dobro, to su sitnice, to ću zameniti, ali s druge strane - kog smo đavola onda to plaćali? Biser su fiksni držači za peškire, oštri poput sečiva (odmah skinuti, posebno ko ima decu...). I WC šolje u pojedinim zgradama (ne znam da li u svim) izgledaju kao da su prvobitno naručene za dečije vrtiće, pa preusmerene. Možda veličina nema veze sa izdržljivošću? Nadam se.
Eto toliko. Zaista se nadam da je građevinski materijal koji je ugrađen i koji je najbitniji za kvalitet zgrade - kvalitetan i po standardu.