Šta je novo?

Državna stanogradnja(naselje Stepa Stepanovic na Vozdovcu)

shmeksi

Advanced
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Poruke
3.189
Pohvaljen
7
Pošto grad/država ulaže ozbiljne pare u izgradnju stambenih zgrada mislim da je krajnji red da otvorimo ovakvu temu.

Treba reći da je stvarno teško naći konkurse na kojima su ova rešenja usvojena jer ima zanimljivih primera. Ono što bih lično želeo da vidim jeste veća strogoća grada po pitanju izgleda i održavanja tih zgrada jer na nekima već uveliko vise klime (trebalo je u startu predvideti mesto za njih ukoliko se znalo da će biti instalirane), instalirane su tende i zastakljene terase. Voleo bih kada bi se makar u takvim zgradam sproveo sistem centralne klime, a isto tako bi bilo dobro poraditi na energetskoj efikasnosti budućih zgrada. Isto tako razmisliti o urbanističkoj osnovi budućih rešenja (pogledati na dnu posta male rendere budućih zgrada zapadno od Ivana Ribara, manjak maštovitosti na delu).

Mislim da je manje, više svima poznato šta sve spada u državnu stanogradnju tako da ne bi davio ljude sa tim, a ovde lepo možemo da prikažemo par objekata koji su skoro gotovi, ali i masu onih koji tek počinju ili će početi da se grade.

Evo za sada jednog malog dela ovih projekata što je moglo na brzinu da se nađe na netu, ali na terenu ima još dosta materijala.


BLOK 61 (ulica Jurija Gagarina) - Non-profit housing

Investitor: Grad Beograd, Sekretarijat za finansije
Arhitekte: arhitektonski studio Re:act (Grozdana Sisovic, Dejan Milanovic, Gordana Djuranovic, Marija Milovanovic, Marija Savkovic, Jelena Vuksanovic)
Površina: 7.728 m2 nadzemno + 2.804 m2 podzemno

2ljpywy.jpg


2rpuz4m.jpg


352ew6r.jpg


2s9pvkw.jpg


24awv9z.jpg


5vskcw.jpg


1nzltd.jpg


qyy15z.jpg


zuilpg.jpg


qsm42w.jpg


Link ka projektu: http://re-a-c-t.org/projects/gp1pfc10.php


Denkova Bašta - Stanovi za raseljavanje

Investitor: Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda
Arhitekte: Mihajlo Mitrović i Boban Đokić sa saradnicima
Površina: 35.000 m2 (500 stanova u 16 objekata)

2n680td.jpg


2a9tmjp.jpg


2d29abl.jpg


211mjao.jpg


2637slc.jpg


w9jytt.jpg


vh8778.jpg


Link ka projektu: http://www.beoland.com/izgradnja/stanovi.asp?a=060510


BLOK 32A (između Gostivarske i ulice Vojvode Stepe) - Stanovi za raseljavanje (u izgradnji)

Investitor: Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda
Arhitekte: Zoran lazović i Vladan Dokić
Površina: 25.000 m2 (8 zgrada, 251 stan (a 227 garažnih mesta))

napomena da su fotke nastale na 3 različita datuma

20qb3w9.jpg


29ekspf.jpg


b8l5pz.jpg


294gthf.jpg


k3x475.jpg
i za kraj tuga od maštovitosti u budućem setu zgrada zapadno od Ivana Ribara (toliko od priče da neće tamo ništa da se širi)

BLOK 71 i 72 (?)

Investitor: Agencija za investicije
Arhitekte: Danica Janković, Zora Šćepanović i Dragana Kostić-Žarković
Površina: 115.000 m2

1zo7xhl.jpg


4jvrwk.jpg


2vlp734.jpgp.s. ne znam da li da u radionici otvorimo posebnu temu za ovu masovnu izgradnju koju najavljuju (akcenat na najavljuju) jer je očigledno da se to sve radi navrat nanos i bez ikakve ideje i organizacije čitave avanture.
 
Pa prosecno je,denkova basta je lepa jedino tamne boje.Stvarno nisu citavi ako prave u bloku 71 i 72,mada tamo ima praznog prostora na nekoliko mesta,mozda hoce tu ili ce nove redove paralelno sa postojecim??

Ima li rendera za Vojvode Stepe?
 
Pa odrednica je zapravo Zapadno od Ivana Ribara tj. na trenutno zapuštenoj poljani, a moja je pretpostavka da to potpada pod blok 71 i 72.

Nažalost za ove zgrade u Gostivarskoj (pošto se realno tu grade, a ne u Vojvode Stepe) nema nigde rendera i uprkos mojim naporima kroz slanje mejlova na razne adrese, nisam uspeo da dođem do rendera, a na gradilištu stoji naopačke okrenuta izbledela tabla, ali sa izgledom Denkove bašte.
 
Sada videh,pa da,to je to sigurno.

Oko ovih zgrada mi nije jasno kako imaju hrabrosti da stave pogresnu tablu,cak ni ne kazu povrsinu objekta.A dokle su stigli radovi?
 
Aha,ok.Ispada da moraju da menjaju gup ako zele da prave te nove zgrade u 71 i 72
 
Kako nema rendera jbt.
Koja firma pravi te stanove na Vozdovcu?
 
Neimar V, i odmah da te poštedim truda, nema ničega na njihovom sajtu o tome, a na moj mejl povodom rendera nisu odgovorili već skoro mesec dana.
 
shmeksi":32lc7yvg je napisao(la):
Neimar V, i odmah da te poštedim truda, nema ničega na njihovom sajtu o tome, a na moj mejl povodom rendera nisu odgovorili već skoro mesec dana.
Nema potrebe da me postedis truda, znam odlicno sta ima na njihovom sajtu.
 
prva zgrada je stvarno super, ostalo jbg. zar nije i negde blizu arene nešto građeno iz kategorije socijalnih stanova?
 
Blok 29, ali je u tim zgradama malo socijalnih, a i malo stanova po tržišnoj ceni. Investitor je građevinska direkcija Srbije.

p.s. dodao sam podatke o količini stanova i površini za Gostivarsku
 
Oce li se sad mozda sjetiti nezavrsenog bloka kod crkve sv Dimitrija na nBG i slicnih zapoceti a nikad zavrsenih sirom Srbije :kafa:
 
Kao što rekoh na drugoj temi najverovatnije će se raditi o kasarni 4. juli. Evo ilustracije, a ako neko zna tačne granice ove kasarne neka ispravi fotku jer je vrlo moguće da sam preterao sa obeleženom teritorijom.

3588gas.jpg
 
To je u principu to,wuxa je na ssc obelezio,zapadno je vozdovacka dok je istocno kumodraska vojna baza,a trzni centar trosarina je odmah tu preko puta vojvode stepe.
 
vucko":1j01mmvg je napisao(la):
To je u principu to,wuxa je na ssc obelezio,zapadno je vozdovacka dok je istocno kumodraska vojna baza,a trzni centar trosarina je odmah tu preko puta vojvode stepe.
;) Axa

Hocete i ovde da prebacim, ima jos mnogo toga?
 
Ma znam sve to, ali ovo što sam obeležio na ilustraciji iznad je daleko veće od 30% od Belvila kako Dulić kaže pa mi zato malo čudno.
 
Na Voždovcu 4.000 jeftinih stanova
4. februar 2010. | 12:50 | Izvor: Blic, RTS
Beograd -- Gradnja prvih jeftinih stanova počinje u maju. Lokacije su obezbeđene u svim većim gradovima, a samo na Voždovcu gradiće se četiri hiljade stanova.Jeftini stanovi gradiće se Beogradu,Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Lokacije su obezbeđene, a investitori već dobijaju građevinske dozvole, prenosi RTS. Investitori traže od države da sa bankama precizira uslove kreditiranja izgradnje, da im se dugovi reprogramiraju na dve godine, kao i da se neka građevinska preduzeća ne favorizuju.

Na Voždovcu će se graditi najveće naselje u prestonici. Na prostoru bivše kasarne predviđena je gradnja oko 4.000 stanova, a cena kvadrata trebalo bi da bude 1.300 evra. Resorno ministarstvo uradiće plansku dokumentaciju i izdati građevinsku dozvolu, a Grad će obezbediti infrastrukturu, a Građevinska direkcija Srbije biće nosilac projekta.

"Građevinska direkcija će biti i korisnik sredstava za projektno finansiranje. Ona će i prodavati te stanove ali će ona podugovarati izvođenje svih tih zgrada sa operativom Srbije", kaže ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Investitori, međutim, traže od države da ubedi banke da im se postojeći krediti odlože na dve godine. Poziv za gradnju jeftinih stanova upućen je svim građevinskim firmama koje imaju spremne lokacije, a lokalne vlasti pozivaju se da snize cenu naknada za uređenje građevinskog zemljišta.

Nedavno usvojena Uredba o prenosu prava korišćenja u svojinu nad gradskim građevinskim zemljištem trebalo bi da ubrza gradnju stanova, a nagomilane zalihe građevinskog materijala biće iskorišćene u izgradnji jeftinih stanova.

"Da bi se pokrenuo ovaj građevinski ciklus, investitori moraju da počnu da kupuju zemljište a banke da ubrzaju odobravanje subvencionisanih kredita", rekao je Goran Rodić iz Privredne komore Srbije. Maksimalna cena kvadrata jeftinih stanova ne može da bude veća od 1.600 evra. Zavisiće od lokacije i njene infrastrukture.

Nadležni kažu da je veliko interesovanje građana za najavljenu gradnju jeftinih stanova. Procenjuje se da u Srbiji ima oko 500 hiljada podstanara, od kojih jedna petina živi u Beogradu. Agenti za nekretnine smatraju da će gradnja jeftinih stanova razbiti monopol, zbog kojeg cene ne padaju.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=02&dd=04&nav_id=408839
 
- Na kraju su izabrali zaista odlicno mesto. :kk: Daleko bolje od malaricne Borce ili slicno.
- Nadam se da ce o sklopu novog gradskog bloka da prosire Kruzni put na 4 trake, do Bulevara Oslobodjenja, i da ``nastave`` Bracu Jerkovica pravo od one lakat krivincuge i spoje je sa Kumodraskom i dalje Banjicom. Time bi se rasteretio Kruzni put, i osigurao istocni prilaz novom bloku.
- I da sagrade nesto sto se nece izgledati kao naselje Dr. Ivan Ribar.
 
Država i neimari dogovorili izgradnju 5.000 stanova na mestu kasarne "4. jul" u BeograduRešenja za brže izdavanje građevinskih dozvola, otklanjanje problema likvidnosti građevinskih preduzeća, uvođenje poreskih olakšica i nastup domaćih neimara na našem, ali i stranim tržištima biće zadaci nove radne grupe sastavljene od predstavnika ministarstava ekonomije, finansija, prostornog planiranja, izvođača radova i proizvođača materijala.

Predlog za njeno formiranje potekao je od premijera Mirka Cvetkovića, koji se juče (11. februar 2010. godine) u Vladi Srbije sastao sa četrdesetak predstavnika građevinskih preduzeća. Na tom sastanku, kako saznaje "Politika", dogovoreno da država krene u izgradnju 5.000 stanova na mestu kasarne "4. juli" u Beogradu.

– Svi su se saglasili da izgradnja 100 zgrada na mestu kasarne pravi dobar put za izlazak domaćih firmi iz nelikvidnosti. Na taj način biće utrošene višemesečne zalihe građevinskog materijala i uposlen veliki broj firmi. Nije bilo reči kome će biti namenjeni stanovi, ali pretpostavljam da će većina pripasti Vojsci i MUP-u – kaže za "Politiku" Goran Rodić, iz Privredne komore Srbije.

http://www.ekapija.com/website/sr/page/293248
 
Ovo čudo jednostavno mora na konkursu da bude rešeno jer u suprotnom ne želim da znam na šta će da liči.
 
Prilika da se uposle domaći građevinci
Jeftini stanovi na Voždovcu
V. Spasić | 14. 02. 2010. - 00:02h | Komentara: 0

Kasarna „Stepa Stepanović“ na Voždovcu u Beogradu biće prva lokacija na kojoj će se graditi moderno naselje za više hiljada ljudi u sklopu akcije jeftinih stanova. Na sednici Vlade Srbije u četvrtak biće doneta odluka da Ministarstvo odbrane ustupa zemljište nekadašnje kasarne „4. juli“ državi kako bi počela gradnja oko 5.000 stanova čija cena ne bi trebalo da bude veća od 1.290 evra po kvadratu. U celoj Srbiji bi trebalo da bude izgrađeno 10.000 jeftinih stanova.

12787_stanovi03_f.jpg

Maketa budućih objekata


Vlada Srbije je krajem januara usvojila Uredbu o finansiranju izgradnje jeftinih stanova, koja bi trebalo, kako je najavljeno, da za nekoliko meseci omogući izgradnju 10.000 jeftinih stanova. Uredba je doneta kako bi se obezbedio posao građevinskoj industriji i snizile cene stanova. Oliver Dulić, ministar prostornog planiranja i zaštite životne sredine, posle usvajanja Uredbe izjavio je da će se stanovi graditi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, a da će izgradnja u ostalim gradovima u Srbiji zavisiti od interesovanja. Naveo je i da je utvrđena maksimalna cena kvadrata od 1.595 evra, što ne znači da neće biti i niža, i minimalna od 695 evra.

– Vojska će na ime ustupljenog zemljišta dobiti određeni broj stanova u više gradova koji su u nadležnosti Građevinske direkcije Srbije. Ova Direkcija biće nosilac projekta stambeno-poslovni kompleks „Stepa Stepanović“ u Beogradu, a gradska vlast će obezbediti infrastrukturu. Vlada Srbije će savetovati domaće građevinske kompanije da se udruže kako bi dobile posao izgradnje jeftinih stanova. Prvi građani koji budu kupili ove stanove u njih će moći da se usele sledeće godine – navode u Vladi Srbije.

Obezbeđene su dve milijarde dinara kojima će se subvencionisati deo kamate kredita koje će investitorima odobravati banke. Prosečna kamata trebalo bi da bude od devet do deset odsto. Banke će biti izabrane na konkursu na kome će se najviše ceniti ponuđena kamata, provizija i uslovi odobravanja kredita.

Ovi, ali i svi drugi stanovi moći će da se kupe i na lizing jer je Ministarstvo finansija objasnilo da nema potrebe da se zbog toga menjaju propisi. Osnovne prednosti lizinga u odnosu na kredit su manji rizik i kupovina stanova bez hipoteke. Sigurnost onoga ko uzima nepokretnost na lizing je veća jer ako kupac stana ne može da otplaćuje rate, on ostaje samo bez te nepokretnosti, dok se kod kredita gubi i nepokretnost na koju je stavljena hipoteka, kao obezbeđenje pozajmice.

Prošle godine izgrađeno je samo nekoliko hiljada stanova zbog ekonomske krize, a građevinska operativa zabeležila je pad za više od 40 odsto.

Cene stanova

- u Beogradu će kvadrat u drugoj zoni koštati 1.595 evra, u trećoj 1.290 evra, a u četvrtoj 945 evra; u ostalim zonama cena kvadrata u glavnom gradu biće 895 evra, s tim što se neće graditi u prvoj i ekstra zoni
- u Novom Sadu cena kvadrata u prvoj zoni biće 1.100 evra, a drugoj 895 evra
- u Nišu i Kragujevcu prva zona će koštati 900 evra, a druga 695 evra
- na teritoriji ostalih gradova i opština cena će biti 695 evra
Primer otplate stana
- 50 kvadrata u drugoj zoni u Beogradu
- subvencionisani kredit preko Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita
- kredit od 79.750 evra
- rok otplate 30 godina
- od 2010 do 2012. rata od 93 do 98 evra
- naredne 22 godine 367 evra
- poslednjih pet godina 265 evra
*primer koji je predstavio ministar Oliver Dulić
Izvor: Blic

I velika shema projekta iz Blica:

12786_stanovi01_origh.jpg


Poslovanje P+15? A strategija o visini objekata :p I da, nesto mi je ova "maketa" iz teksta suvise fotorealna, tako da se u meni pojavila sumnja da je rec o projektu vozdovackih stanova, vec o nekoj maznutoj fotki s neta. Deluje zanimljivo, mada ja u principu ne volim te kosnice.
 
Odusevljen sam,ocekivao sam neku glupost tipa preslivanja fazona se belvilom,ovo je neki moderni blok.Svaka cast sto uglavise trzni centar,a najvise mi se svidjaju ovih 10 bombonica od 8 spratova,podsecaju me na moju zgradu.Za kosnice izgleda fenomenalno,bravo ljudi ko god da je smislio!!! :vops:
 
Vrh