To je upravo tako.Mnogi se ne vracaju jer se plase sramote u komsiluku, zamisli luzeri nisu uspeli ni u Nemackoj da se snadju. Cuo sam se sa kumovima za Novu, na odmoru su ceo januar jer slabo radi BMW sada zbog rata. Racun za gas je takodje mnogo veci nego prosle zime. No kazu da i dalje imaju vise na racunu na kraju meseca nego sto su zaradjivali kod nas. O druzenju nema ni govora, njihov krug prijatelja je iskljucivo ex yu ekipa, Nemci ih ignorisu. Ne bih mogao sebe da zamislim u takvom okruzenju, no na srecu nisam finansijski ugrozen pa kapiram da neko ne moze da bira, narocito ako vec ima decu.
Sam odlazak u inostranstvo ne znači sreću i blagostanje. Treba dosta raditi, snalaziti se, odricati. Sve zavisi od struke i znanja koje psoedujemš. Moj brat od strica je elektroničar radi na razvoju čipova i on može da radi gde hoće, plata mu je ogromna, ne žali se, ali nije da je vaš zaljubljen u Švajcarku gde je momentalno.
Na kraju ispada da se žrtvuješ za decu. Da im pružiš normalni život, dobro obrazovanje i visok start za njihovou karijeru. Ne uspavaju svi. A nije sramota vratiti se,
Pa sad, ja bih se, konkretno, najradije iselio iz Srbije pod stare dana - a ne "zbog dece" - jer mi je poznato kakvu zdravstvenu negu ova zemlja pruža starima.
Ali to baš ne deluje da će biti realno.
Pa sad, ja bih se, konkretno, najradije iselio iz Srbije pod stare dana - a ne "zbog dece" - jer mi je poznato kakvu zdravstvenu negu ova zemlja pruža starima.
Ali to baš ne deluje da će biti realno.
Gde tesko brt, 'si video temu Izbori - ljudi pricaju o proslosti, j'e im se za sadasnjost i buducnost. Sve im do Kosova ravno.
Možda nam je prošlost, tako tragična, svetlija od sadašnjosti.. kamoli od budućnosti..
I ja se nadam...ipak, mislim da je ključ tih diskusija u želji da se analizira naš istorijski put i to kako smo dospeli ovde gde smo sada...Nadam se da nije, to bi baš bilo jezivo...
Па шта се чуди председник, натрпао је људе из остатка земље у Београд због послова а у исто време је направио град који је урбанистички и функционално непријатељски настројен оснивању породице и рађању деце. Шта мислите колико ће младих да одложи осамостаљивање због поскупелих кирија и станова? Сам је причао како зграде до 4 спрата имају више деце него солитери па је опет нарокао солитерчине по БнВ, а и остали јачи пројекти су са више од 10 спратова. Дечијих садржаја по новим насељима има срамно мало, нигде ни пољане да се одигра фудбал. Негде је опасно шетати децу улицом због бахатих возача, опасно је возити их јавним превозом. Породичне куће ће изгледа бити само по руралнијој периферији. Направили су град где није могуће ићи колицима по многим општинама тротоаром, пре свега по Врачару, Вождовцу и Звездари, терају људе да улазе у јавни превоз на предња врата куда није могуће унети колица. Срамно мало се улаже у вртиће и школе. Многе општине немају педијатре по домовима здравља. Продаје се прича како наши неће да раде па се довлаче возали из Шри Ланке а наши возачи се стимулишу да иду у Швабију.Šta ovaj "čovek" priča... možda će da smanji plate na Vračaru, pa će biti više dece, a manje kučića..Predsednik i o natalitetu: Što više para - to manje dece
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na godišnjoj konferenciji za novinare pričao je i o - natalitetu. Analizirajući najnovije podatke o prirodnom priraštaju u Srbiji, koji će, kako je naveo, javnosti biti poznati "za neki dan", Vučić je istakao da je u Beogradu mnogo gora situacija nego u drugim...rs.n1info.com
Kako ga niko ne pita šta bi sa njegovim predizbornim obećanjem iz prošle zime da će mladi parovi dobijati bespovratno od države i do 50% iznosa za kupovinu stana, kuće, rešavanje stambenog pitanja... Niko više i ne pominje, a da, rat u Ukrajini, inflacija, ekonomski tigar nema ni za nove gaće..
То је то кад се ј... мисли.Сам је причао како зграде до 4 спрата имају више деце него солитери па је опет нарокао солитерчине по БнВ, а и остали јачи пројекти су са више од 10 спратова.
Još samo da se kandiduješ na izborima.. da barem imamo za koga da glasamo..Ето, решење је у лошијој инфраструктури
Шалу на страну, има ту понечега, а ја ћу да извучем своју стару формулу из рукава - далека сателитска насеља, вртни градови уз станице БГ воза и американизација са насељима са породичним кућама која гравитирају тим станицама, да се избегне тотална аутомобилизација и омогући повољан и одржив долазак у град.
Ako imaš love, mislim da bi ti bolja opcija bila da uzmeš neki mali stan, blizu tog u kojem živiš.. da ga onda izdaješ, a kad deca krenu na fax da ih ekspeduješ tu.. da oni imaju svoju privatnost, a da su blizu- da mogu kod mame na ručak, a i tata da nekad može, za svaki slučaj, da prekontroliše stvari Ti i žena ćete onda imati veću komociju i mirniju glavu.. Bolje to nego da se kupuje kuća.. bićeš joj sluga.. eventualno neka vikendica van grada, ako baš voliš..Хех... Карло то исто причао годинама, па се на крају одсели.
Људи се, иначе, већ сами исељавају из града на далеку периферију - још један проблем је да су нам станови свеукупно мали и скучени за већу породицу, мене овај двоипособни (`бем ти ипособност и ко је измисли!) са нас четворо у њему већ стеже и притиска што реко Балашевић "као пегла" - и људи, природно, теже ка животу у кући. Али та сеоба је сасвим дивља и кроз неку годину закрчиће нам Газелу као ништа досад.
Ево најновији пример: колегиница и муж, уз државну помоћ породицама са децом, купили стан накрај Борче, једноипособан (sic!). И колико деце ће они укупно моћи да имају?
Добрим планирањем и улагањем у приградску железницу овде би се могло ићи проблему у сусрет, али и у корак са потребама становништва. Вин-вин.