Mislim da goruća stvar i zaslužuje da se o njoj piše u više pravaca, sa različitim stavovima. Moja ideja je takođe upliv stanovništva iz zemalja trećeg sveta. Neko mi reče da je u jednoj rečenici i A.Merkel napomenula Vučiću problem prenaseljenosti podsaharske populacije. Jedini problem je što mi se čini da smo mi neagresivna nacija po pitanju asimilacije drugih, pri čemu ne podrazumevam nasilne metode već kulturološke, medijske, obrazovne itd. Inače i naš ustav slično prokazuje:
Zabrana nasilne asimilacije
Član 78.
Zabranjena je nasilna asimilacija pripadnika nacionalnih manjina.
Zaštita pripadnika nacionalnih manjina od svake radnje usmerene ka njihovoj nasilnoj asimilaciji uređuje se zakonom.
Zabranjeno je preduzimanje mera koje bi prouzrokovale veštačko menjanje nacionalnog sastava stanovništva na područjima gde pripadnici nacionalnih manjina žive tradicionalno i u značajnom broju.
@Milisav
U Srbiji istini za volju i ne žive sada samo Srbi. Srbi sačinjavaju 83% ukupnog stanovništva. Problem je po meni u stavu da niko od ostalih nacija ne želi da se identifikuje sa srpskim narodom, jer se ne pravi razgraničenje između naroda i nacije. U Londonu kada se neko predstavi kao Britanac, a ima turban na glavi i miriše na kari, vi pomislite da vas zeza. Ali ne! Njegov osećaj pripadnosti naciji od pripadnosti narodu je nešto sasvim drugo. Mislim da se kod nas to nikada neće dogoditi, ne zbog toga što možda drugi ne žele da predstavljaju korpus srpskog naroda koji bi bio skup različitih nacionalnosti, već zbog naše nesrećne politike da svakoga ko se iole razlikuje od nas samih, ograđujemo iako taj neko živi među nama isto toliko dugo koliko i mi. Navešću primer Bošnjaka, bez potrebe da se bilo ko naljuti ili uvredi, ali ta novonastala nacija je sebe dugo vremena smatrala delom srpskog korpusa. Podsećam sada sebe na nekog radikala, ali to su nepobitni istorijski fakti. Onda kada su neke (ne)mudre glave odlučile da Srbin može biti samo pripadnik srpske nacije uz to i pravoslavac, mnoga vrata su se u tom momentu zatvorila. Šta hoću da kažem je to da mi ne znamo ni sami sa sobom a kamoli da nekoga drugog odobrovoljimo da postane deo nas i to sa ponosom da ističe. Nemačka reprezentacija u fudbalu: Ozil, Podolski, Kedira, Boateng…Belgijska reprezentacija u fudbalu: Lukaku, Dembele,Felaini…Francuska reprezentacija….hm njih bolje i da ne nabrajam. Svetske velesile. Ne vidim da im smeta to što nose taj grb koji nose.
E sada da li će hteti da žive recimo Filipinci negde na obodu Srbije u Homljskim krajevima u to baš i nisam siguran. Uglavnom su sve emigracije išle ka obodima većih gradova. Time se nažalost stvaraju novi problemi iako se neki rešavaju, poput njihove izopštenosti, stavljanja u geta, njihove neprilagođenosti kulturi, običajima, podneblju..
@zaza
Ne slažem se da sam preterao u broju iseljenika jer po meni taj broj može biti samo veći. Ja nisam rekao da je porastao, možda se čak i smanjio u odnosu na početak 2000tih. O devedesetima nema rasprave. Svi znamo koliko je tada otišlo ljudi.
za Kopte odlična ideja. to sam odavno razmišljao kao i za Jermene i Etiopljane. pitomi narodi koji su uvek imali neke strahote u svojoj prošlosti.
@dragche
"Tragicno je ako taj neko ne zeli da se seli, a mora, jer ne vidi drugu priliku da zivi iole normalan zivot dok jos moze."
Ključna rečenica za nas same, ali upućena nažalost na pogrešno mesto.Već godinama oni koji o tome odlučuju nešto rade sve u suprotnom pravcu.
@JohnnyLee
Svaka čast za doprinos. kapa dole.