Express
Advanced
- Učlanjen(a)
- 05.11.2011.
- Pohvaljen
- 2.976
Mene zabrinjava izražena neravnomernost (geografska i vremenska) uticaja globalnog zagrevanja na nosivost (carrying capacity) ekosistema različitih regiona. Paradoksalno, što se više Španija "ozelenjava", odnosno Hubei još više truje to se Španija brže i razornije aridifikuje od provincije Hubei koja ustvari samo trpi jače vremenske nepogode, a ostaje u istoj klimatskoj zoni. Mislim da će razlika u populaciji biti sve veća jer i pored stagnacije mnogoljudnih regija mi manji rapidno odumiremo (što nepovoljne društveno-ekonomske prilike samo pogoršavaju).Nije problem svaka želja da se ima potomstvo. Problem je u količini.
Ako svaki par ima po 3 ili više dece, populacija planete će nastaviti da raste.
Ako svaki par ima po 2 dece, populacija ostaje ista.
Ako svaki par ima po 1 dete, populacija se smanjuje.
Ja lično smatram da planeta jeste prenaseljena i da to ne samo da nije održivo, nego da treba da se radi na tome što jače i što pre. Što se dece tiče, najverovatnije ću imati ili jedno ili dvoje dece. Ne želim više od dvoje i iz brojnih drugih razloga, a ne samo zbog svojih ubeđenja o prenaseljenosti.
A što se tiče same prenaseljenosti, ne mislim da broj ljudi na Zemlji treba da bude 1 milijarda, ali ne mislim ni da je normalno da u vreme kada resursa biva sve manje, a broj poslova se smanjuje, da se ljudi množe ko životinje i da idu na to da nas bude 9 ili 10 milijardi koliko iznose procene. 3 do 4 milijarde je optimum, zavisno od toga kako računamo i kakve su projekcije budućih tržišta rada, ekonomije, sociologije, načina života itd... Ali definitivno nas je previše na planeti i definitivno bi nam bilo bolje u narednom periodu da nas je bar duplo manje.
Plus, nekorektno je i pogresno na mnogo nacina, da roditelj pravi vise dece nego sto moze da izdrzava i valjano odgaja i vaspitava.
U svakom slučaju na*ebali smo big time, pa kako sad da ostaviš potomstvo u neizvesnoj budućnosti ako znaš da ne može da se bori protiv njih za ograničene resurse koje su oni već sad zauzeli, a naše oduzeli (prevelikim neravnomernim i asimetričnim negativnim uticajem)? Uz to, preživljavanje u novim uslovima je jedno, a međunarodni konflikti oko resursa drugo. Suočeni smo sa "savršenom olujom" (sudelovanje više faktora slabijeg utica koje dovodi do katastrofalnih posledica) što navodi na sumoran pogled na sadašnjost i jezivu budućnost.
Btw. negde je bio naveden podatak, na Diskaveriju mislim, da je Kina izlila više betona u prve dve decenije 21. veka nego ceo zapadni svet tokom celog 20. veka. To dovoljno govori ko je, i ko će biti glavni problem, ko bi mogao da mu se pridruži, a ko je i ko će biti još i veća žrtva, pa ako to nije dovoljno još i dužnički rob. Kako sad da se ne deprimiraš pre nego što išta uopšte i pokušaš da planiraš? Poražavajuće.
To on samo opravdava smanjenje rashoda budžeta. A soliteri da su problem Rusija bi imala 14, a Kina 140 miliona. Not a big deal. Zavisi kako isprojektuješ kompletno okruženje, što se zove urbanizam. Gabarit objekta je samo jedan parametar. Logično je da na zapadu i kod nas višespratne zone imaju manje dece (zbog čega se i ne daje značaj na sadržajima namenjenim njima), ali to nema veze sa tipologijom objekata već sa tržištem nekretnina. U suburbiji može da obezbedi kuću sa dvorištem, što u drugoj krajnosti na Menhetnu neće dobiti ni da uloži milijarde.Па шта се чуди председник, натрпао је људе из остатка земље у Београд због послова а у исто време је направио град који је урбанистички и функционално непријатељски настројен оснивању породице и рађању деце. Шта мислите колико ће младих да одложи осамостаљивање због поскупелих кирија и станова? Сам је причао како зграде до 4 спрата имају више деце него солитери па је опет нарокао солитерчине по БнВ, а и остали јачи пројекти су са више од 10 спратова. Дечијих садржаја по новим насељима има срамно мало, нигде ни пољане да се одигра фудбал. Негде је опасно шетати децу улицом због бахатих возача, опасно је возити их јавним превозом. Породичне куће ће изгледа бити само по руралнијој периферији. Направили су град где није могуће ићи колицима по многим општинама тротоаром, пре свега по Врачару, Вождовцу и Звездари, терају људе да улазе у јавни превоз на предња врата куда није могуће унети колица. Срамно мало се улаже у вртиће и школе. Многе општине немају педијатре по домовима здравља. Продаје се прича како наши неће да раде па се довлаче возали из Шри Ланке а наши возачи се стимулишу да иду у Швабију.