Država baš ništa ne radi na ravnomernom regionalnom razvoju i to je problem Srbije a ne Rusa...
Ali ni dolazak rusa neće uraditi ama baš ništa na tom polju. Ta dva nemaju veze jedno s drugim. Skoro svi ovde samo slepo gledaju u podatak i naslov: ''Srbija svake decenije manja za XY hiljada ljudi''. Skoro niko ne gleda dalje od toga. Mnogi ljudi su postali kolektivno ubeđeni da što veća populacija - to bolji život i to bolja ekonomija. Što uopšte, ali uopšte nije pravilo.
Primećuje se i ta neka crta demografske fanatičnosti i isključivosti kod nekih ljudi ovde. Ne mislim na tebe, mislim to je valjda očigledno. Nego kažem usput, da se vidi opsesija nekih ljudi tom nekom naopakom filozofijom da sve u životu treba da bude podređeno štancovanju dece i jačanju brojnosti svoje populacije. To je fundamentalno naopak i neodrživ pristup. I gde još nije pukao, pući će pre ili kasnije. A pukne svuda, jer pre ili kasnije svi uvide naopakost toga. Samo što neki uvide pre a neki kasnije.
Popis je pokazao priliv ljudi ka 2 velika grada, BG i NS i pre dolaska Rusa...
Da. A sa Rusima će biti još gore. Jer grad preopterećen i pre dolaska 100.000 Rusa će sa njihovim dolaskom postati opterećeniji još više.
Eto neću dalje, da ne bude da sam mrzitelj nekih drugih, ali oni su ipak najsličniji nama...
Cenim da individualno treba posmatrati i da sigurno ima i pripadnika Islama koji mogu da se potpuno integrišu u naše društvo i budu korisni i lojalni članovi društva. Ne treba imati predrasude, al kad čuješ jezik blizak srpskom, prosto ti je nekako toplo oko srca.
Taj ugao gledanja mogu da razumem, zaista. Svakako nema potreba da mi neko objašnjava zašto mu je draže da dođe XY Rusa nego XY Arapa ili Indusa. I do neke tačke, ja sa time i mogu da se složim. Da je u Srbiju došlo do sad 20.000 Rusa, ja ne bih imao problem s time. Ali problem je što ih je došlo preko 100.000 i dolaziće ih još. Dakle, do neke tačke, oni su svakako dobrodošli. Posle neke tačke prosto nisu, barem ne meni. Čak i da stavimo na stranu druge razloge zašto to mislim, i fokusiramo se samo na količinu - ako se ja nalazim u čamcu koji jedva nosi mene i još 20 ljudi, i dođe još 10 Rusa koji bi da uđu kod nas a jasno je da ćemo svi potonuti... da li je zločin ili mržnja ako ovih odnosno nas 21 u čamcu odbijemo da primimo ovih 10 spolja? Šta je bolja situacija, ona u kojoj čamac sa 31 osobom počinje da tone, ili ona u kojoj 10 ljudi ne ulazi u taj čamac nego mora da traži drugi?
I da, naravno da ima ljudi iz svake zemlje sveta koji mogu da se integrišu u drugu kulturu i zemlju. Dobro, osim možda ljudi iz Avganistana.
pošto taj kutak sveta zaista jeste... poseban... Ono je bukvalno rčma sveta kojoj nema pomoći.
Elem, svakako da većina nacija ima normalne ljude. Samo što ja mislim da neke imaju više a neke manje. Pa samim tim, i stepen uspešne integracije migranta nije isti kod svake nacije odnosno kod svake grupe migranata. Samim tim, ja nemam problem sa nekom porodicom iz Sirije koja normalno živi na Vidikovcu još od početka 2000ih (navodim primer koji sam lično čuo). Ali imam problem kada ovamo dođe 10.000 migranata mesečno koji ilegalno prelaze granicu i traže azil. A svi do jednog nemaju nijedan dokument kod sebe ali svaki ima - po nožić.
I svi kokodaču da su iz Sirije, a kada bi svi bili iz Sirije, ta zemlja bi bila ispražnjena još pre 10 godina, s obzirom na to koliko njih tvrdi da je pobeglo odande. E s takvima naravno da imam problem. A pogotovu imam problem kada maltretiraju naše ljude ili prave probleme. Što je u Beogradu redovno stanje oko bivše Železničke stanice, u Krnjači, a van Beograda u Somboru, Subotici, Apatinu i mnogim drugim mestima uz granicu sa EU.
Budem ja i sam sebi dostavljač sve češće... paprene cene me teraju na to
I uglavnom dolaze učeni i sposobni ljudi koji su već napravili neke pozicije, nisu neke dangube...
Uglavnom ne znači svi. Ako će posle dolaska 100.000 običnih Rusa i Ukra u Srbiju, meni u paketu sa njima da stigne i par hiljada kriminalaca i/ili propaliteta, ja na to kažem - za**bi.
Drugo, nije stvar samo s kakvim titulama i znanjem oni dolaze. Prosto, ako je čamac prepun ili nije održiv ako još neko u njega uđe, savršeno je nebitno da li će ući Isus ili Hitler. Čamac tone u svakom slučaju, i svi u njemu nadrljavaju. U ovom slučaju, čamac su Beograd, Novi Sad i Niš. Jer nebitno što su delovi Srbije pusti - oni su prepuni i preopterećeni. A uprkos Rusofilima i njihovim fantazijama, neće Aljoša po dolasku u Beograd da ide sa ženom da traži srpsko selo gde ima optiku i odakle može da vodi svoj IT biznis. J' mu se baš da traži.
Ostaće u Beogradu i načvoriće se negde na Vračaru. I velike su šanse da će svako imati po kola, i on i ženče i đeca čim napune 18.