I ne samo to, po malim mestima (narocito sto se ide juznije) te bukvalno proglase ludim ili ederom samo ako si makar malo drugaciji, cak i za najbanalnije stvari.
Npr. bukvalno ako narucis u kaficu obican sok umesto rakije, ti si ''eder'' i ''nisi dovoljno Srbin'' ili ako kupis u pekari bavarske kifle umesto bureka. Ili ako sredjujes kucu/stan na praznik a komsija te vidi, pa te onda svi proglase ludim. E, od toga bezi bilo ko sa IQ vecim od 85.
Da li je to moguce?
U protestantskoj Evropi, u manjim mestima pravila su obrnuta. Moras da cistis ispred kuce, cak i ulicu. Ako ti je basta zapustena smatraju te lenjim sto je u kalvinistickom univerzumu karta za pakao. Vreme moras da trosis svrsishodno, u principu stalno moras da radis nesto. Ako nista onda da barem igras fudbal u lokalnom klubu.
Stalno moras da budes zaposlen jer je dokolica od djavola, a rad od boga.
Besposlicai uzivanja u besposlici, to je ono sto se prezire, sve do nivoa neuroze, kako mi se pozalio jedan od njih "Blago tebi, ti mozes da lezis na kaucu i ne radis nista, a mi smo ovde koa pcele, stalno moramo da radimo nesto, pa ako vidim tacku na zidu, ja cu da je odmah zafarbam".
Naravno, ovo ce ti reci samo stariji ljudi, ali mladi se isto tako ponasaju bez i da znaju religiozni razlog.
Zapad je uronjen u protestantizam, o tome je mnogo pisano (Weber).
Novac je znak bozije milosti, zato ga ne dajes nikome i zgrces ga.
Za razliku od Srbije, nepristojno je da se mnogo vidi ako si bogat (sto podrzavam). Oni imaju mudrost da ne treba da izazivaju komsije svojim bogatstvom. Ovo pricam o protestantskom zapadu, ne o katolickim drzavama kao sto je juzna Italija.
Ljudi se mole za ruckom, ako rucate sa njima, postuju ako se ne molite vec samo meditirate.
To je jedna kultura udaljena o nas, represivna na jedan drugi nacin.
Do sezdesetih, seksualnost je tamo, narocito u svetu srednje klase bila pod jednom vrstom represije.
Mi to ne mozemo ni da zamislimo, mi smo pagani.
Da bi ste razumeli, morate da posecujete te ljude, ne smao d aidete na kompanijske proslave koa sto idu nasi "uspesni" programeri ili doktori.
Morate da im pridjete i prodjete pakao njihovg detinjstva oslonjenog na sve te zabrane.
Ne pisem ovo da bi opovrgao pricu o sredinama Juzne Srbije nego da bih objasnio da je svaka struktura represivna i nasilna. Zapad je uspeo da nasilje kanalise ka spolja, ka kolonijama kao sto smo mi. Mi se koljemo medjusobno.
O represivnoj prirodi kuloture naci cete najbolej objasnjeno u Frojdovom eseju "Nelagodnost u kulturi".
Takodje u knjizi E. Froma "bekstvo od slobode' opisana je priroda zapadnog uma.