Mozemo mi da se zezamo ali vec se prave planovi za obnovu (podelu) Ukrajne, to ce biti masne "investicije"Veoma dobar savet ti daje kolega operater....evo primer ....recimo Ukraina....
Slažem se. Meni je favorit Grčka, Istra, Dubaji za sada, mada ostalo nisam toliko ni istraživao od inostranstva.Vredi razmisliti.
Oprezno sa ovim, moze lako da se desi da bude nekih lomova
Realno sam mislio na početak tako velikog projekta poput BNV, u budućnosti mi je to na primer IMT na NBG.Gledam Quartet 3 na HO i pocetna cena je malo veca od cene u izgradnji za recimo veliko stanove.
Ima logike.Mozemo mi da se zezamo ali vec se prave planovi za obnovu (podelu) Ukrajne, to ce biti masne "investicije"
Ako nije rat reper za nestabilne nekretnine...sta je onda problem Turska ili Kipar ..ili na koju zemlju si vec mislio da je rizicna ? Sta je reper za rizik kupovine nekretnine u nekoj drzavi ?Mozemo mi da se zezamo ali vec se prave planovi za obnovu (podelu) Ukrajne, to ce biti masne "investicije"
I kakav to uticaj ima na tvoju odluku o novo kupovini ? Nikakav jer ako je tako uvek imaš izgovor za bilo kakvu odluku. Onaj ko se uplasio 2018..taj ceka do danas da kupi....i ako je kupio svakim danom kasnije je platio više...nikako manje..zar ne....a nije pada bilo jos od 2010...Slažem se. Meni je favorit Grčka, Istra, Dubaji za sada, mada ostalo nisam toliko ni istraživao od inostranstva.
Realno sam mislio na početak tako velikog projekta poput BNV, u budućnosti mi je to na primer IMT na NBG.
Ovo za Quartet 3 te nisam najbolje shvatio, čini mi se da je neki izuzetak.
Ima logike.
Kako nema? Gledam gde ću sledeću kupovinu Grčka, Dubaji, ponovo Srbija ili gradnju u Istri.I kakav to uticaj ima na tvoju odluku o novo kupovini ? Nikakav jer ako je tako uvek imaš izgovor za bilo kakvu odluku. Onaj ko se uplasio 2018..taj ceka do danas da kupi....i ako je kupio svakim danom kasnije je platio više...nikako manje..zar ne....a nije pada bilo jos od 2010...
Cene na oglasima za dvosobni stanove u toj zgradi (78-79kvm ) ide od 4000 do 4200. Računamo da bi moglo i za 3900. Cena u izgradnji mislim da ajde bila 3700-3800.Slažem se. Meni je favorit Grčka, Istra, Dubaji za sada, mada ostalo nisam toliko ni istraživao od inostranstva.
Realno sam mislio na početak tako velikog projekta poput BNV, u budućnosti mi je to na primer IMT na NBG.
Ovo za Quartet 3 te nisam najbolje shvatio, čini mi se da je neki izuzetak.
Ima logike.
Super tekst. Mene je otprilike ovoliko izašlo, malo manje ali nisam imao projekat i nadzor, a Izvodjač je drugar i bio je ključ u ruke fazon sve sa njegovim izigravanjem projektanta i nadzora. Ne sećam se tačno ali oko 550eur/m2 -srednja klasa.![]()
Koliko košta kompletno renoviranje stana u 2025. godini
Saznajte koliko u proseku košta kompletna adaptacija stana u Srbiji danas — uključujući radove, materijal, projekat i nepredviđene troškove. Da li je isplativije kupiti nov stan ili stariji pa ga renovirati? Na ovo pitanje nema univerzalnog odgovora, ali ono što je sigurno – renoviranje starog stwww.gradnja.rs
Kako nije rat? Ono za Ukrajni se odnosi na posleratni period.Ako nije rat reper za nestabilne nekretnine...sta je onda problem Turska ili Kipar ..ili na koju zemlju si vec mislio da je rizicna ? Sta je reper za rizik kupovine nekretnine u nekoj drzavi ?
Svuda gde je bio ili se spremao rat.Kad je ikad u zadnjih 50 godina pala cena u Evropi..sem 2007-8....slucajno....nije moralo.
Koji balon? Nema balona sa inflacijaSad je rizik ispod 10%...
Reci kad to puca ***eni balon....prosvetli me
He … ZaistaVeze vi nemate....samo opravdanja za neuspeh
Meni bi ta Istra bila prva opcija. Blizu je, rastu cene, turistička destinacija, tvoja gradnja …Kako nema? Gledam gde ću sledeću kupovinu Grčka, Dubaji, ponovo Srbija ili gradnju u Istri.
Može da bude koliko hoćeš ali realna cena je između 500 i 700e po kvadratu. E sad nije isto da li ima dva kupatila ii jedno, koliko vrata unutrasnjih, koliko prozora, terase i ostalo.![]()
Koliko košta kompletno renoviranje stana u 2025. godini
Saznajte koliko u proseku košta kompletna adaptacija stana u Srbiji danas — uključujući radove, materijal, projekat i nepredviđene troškove. Da li je isplativije kupiti nov stan ili stariji pa ga renovirati? Na ovo pitanje nema univerzalnog odgovora, ali ono što je sigurno – renoviranje starog stwww.gradnja.rs
Koliko puta istorija treba da se ponovi da bismo shvatili gde smo nepozeljni? Sto se mene tice nikad takva investicija kod susjeda ne bi bila u opticaju.Meni bi ta Istra bila prva opcija. Blizu je, rastu cene, turistička destinacija, tvoja gradnja …
Napraviš, prodaš, teraš daljeKoliko puta istorija treba da se ponovi da bismo shvatili gde smo nepozeljni? Sto se mene tice nikad takva investicija kod susjeda ne bi bila u opticaju.
Investiciono održavanje znam da postoji u novijim kompleksima. Otprilike je 1eur po m2 i parking mesto oko 7eur.Uradio kratko istraživanje tržišta.
Trst. Stan oko 150k. Renta 600e (realnih para). Agencija naplaćuje 8-12% ako oni rade. Porez na izdavanje je 43%. Plus ima zezancija oko održavanja objekta što plaća vlasnik (tipa 100-120e mesečno). Porez na imovinu uvećan jer ne živiš tamo. Saberi, oduzmi, ostaje ti tipa 200e..... možda. Verovatno manje. Realno 100e-150e.
Napravili su sistem da se ne isplati da kupuješ za rentu. Ko kupuje za život ekstra. Sve je vrlo povoljnije.
Kod nas bi to bilo ovako. Stan 150k. Kirija 400e. Agencija 10%. Porez na izdavanje 20% (umanjen za 25%). Realno to niko ne plaća. Investiciono održavanje ne postoji, samo hitne intervencije. Zato nam zgrade izgledaju odvratno. Porez na imovinu 0,4%. To je mesečno 50e. Ako radiš preko agencije i plaćaš porez to je:
400 evra kirija
-40e agencija
-50e porez na imovinu
-60e poreza na izdavanje.
Oko 250e. Nije baš ni kod nas sjajno kada bi bilo sve po ps-u
Samo sto kod nas ovih 40e za agenciju i 60e poreza na izdavanje niko ne placa pa je onda 350e zarade. E sad treba da racunas koliko treba da ulozis u amortizaciju stana i sta ce sve da pocrkava u medjuvremenu da bi dosao do neke iole tacnije cifre. Hajde da kazemo da je to sve 50e mesecno u nekoj gruboj kalulaciji pa ostane 300e mesecno. Tu racunaj i jedan mesec praznog hoda u proseku, znaci 3300e godisnje ~ ROI 45 godinaUradio kratko istraživanje tržišta.
Trst. Stan oko 150k. Renta 600e (realnih para). Agencija naplaćuje 8-12% ako oni rade. Porez na izdavanje je 43%. Plus ima zezancija oko održavanja objekta što plaća vlasnik (tipa 100-120e mesečno). Porez na imovinu uvećan jer ne živiš tamo. Saberi, oduzmi, ostaje ti tipa 200e..... možda. Verovatno manje. Realno 100e-150e.
Napravili su sistem da se ne isplati da kupuješ za rentu. Ko kupuje za život ekstra. Sve je vrlo povoljnije.
Kod nas bi to bilo ovako. Stan 150k. Kirija 400e. Agencija 10%. Porez na izdavanje 20% (umanjen za 25%). Realno to niko ne plaća. Investiciono održavanje ne postoji, samo hitne intervencije. Zato nam zgrade izgledaju odvratno. Porez na imovinu 0,4%. To je mesečno 50e. Ako radiš preko agencije i plaćaš porez to je:
400 evra kirija
-40e agencija
-50e porez na imovinu
-60e poreza na izdavanje.
Oko 250e. Nije baš ni kod nas sjajno kada bi bilo sve po ps-u
Veruju u cenu rast cene na duzi vremenski period.
Raste cena i stana i kirije, tako da se smanjuje taj ROI.Samo sto kod nas ovih 40e za agenciju i 60e poreza na izdavanje niko ne placa pa je onda 350e zarade. E sad treba da racunas koliko treba da ulozis u amortizaciju stana i sta ce sve da pocrkava u medjuvremenu da bi dosao do neke iole tacnije cifre. Hajde da kazemo da je to sve 50e mesecno u nekoj gruboj kalulaciji pa ostane 300e mesecno. Tu racunaj i jedan mesec praznog hoda u proseku, znaci 3300e godisnje ~ ROI 45 godinaili 2.2% godisnje (maltene ko kamata u banci). Na to sve dodaj peglanje sa podstanarima, skupljanje kirije, potencijlno zezanje kasnije zbog prodaje ...
Nisu mi jasni ljudi koji to rade sebi (valjda ne umeju drugacije) ali/ili tu postoji jos jedan momenat - spekulantsko ulaganje. Veruju u cenu rast cene na duzi vremenski period.