Šta je novo?

Cene nekretnina

Na onoj SNS viber grupi bez zezanja pišu stvari tipa "trebalo je da se obračunamo sa njima 2005" i sl.
Trebalo je ... samo nisam siguran ko bi tu izvukao deblji kraj ;)

Ćaciji imaju duboku mržnju prema ostatku naroda, samo su to vešto krili zadnjih 13 godina.
Mrze oni sebe na prvom mestu pa tek onda ostale ljude zato sto znaju da ih "onaj koji je izdao sve osim knjige" prezire

Da li bilo ko ima info oko toga? Jesu zaista promenili sistem u katastru?
Nisu

I jos jedno pitanje... je l komplikacija kupiti iz kredita stan koji ima hipoteku banke (prethodno kupljen iz kredita)?
Ako radis sam moze da bude komplikovano, ako angazujes nekog dobrog advokata onda je poprilicno jednostavno. Stvar je u tome sto su tu 3 strane u postupku, kupac, prodavac i poverilac pa je isplata na dva kraja. U tom slucaju najbolje je onda raditi transfer uz banci u kojoj se kupac zaduzio ili uzeti kod njih kredit (ako ima smisla naravno ne pod nepovoiljnim uslovima) da bi bilo najjednostavnije u celoj prici.
Neki moji prijatelji su u toj prici bili pre 10-ak godina, uzeli su kredit u istoj banci pa je hipoteka prakticno presla na njih. Onda su posle godinu dana refinansirali kredit kod svoje banke po mnogo povoljnijim uslovima :D

Bio je kratak period nade, ali ugasen kada su roknuli Djindjica, od tada samo smo puzali po mulju i od 2012 do danas samo kopamo rupu dublje
Slažem se u potpunosti. Prokockana prilika za normalnu zemlju. I SNS je imao nekoliko godina dobre politike. Posle kad su preuzeli sve krenulo je nizbrdo. Od korone uzurbano politika posle mene potop

Iskren da budem nisam čuo ni za jednog doktora da ima stan u BNV a imam ih poprilično u okruženju. Ne znam nikoga ko ima hipoteku za stan skuplji od 3000e po m2. Ono što su kupovali, kupovali su ranije (pre 4-5 godina) Pričam o ljudima sa porodičnim primanjima od 3000-4500e.
Setio sam se. Znam jednog IT-jevca. Pisao sam na forumu. On i supruga imaju više od tih 3-4k. Verovatno preko 5k.

Slažem se u potpunosti. Prokockana prilika za normalnu zemlju. I SNS je imao nekoliko godina dobre politike. Posle kad su preuzeli sve krenulo je nizbrdo. Od korone uzurbano politika posle mene potop
Koji je to period "dobre politike SNS-a"? Oduvek su bili preobučeni radikali, samo je sada prošlo mnogo vremena, pa su (na žalost) mnogi zaboravili na tu radikalski prošlost. U biti u njima je samo mržnja i sa ovim istupima protiv studenata se vidi da nikada nisu odstupili od svojih principa da se silom obračunavaju sa neistomišljenicima.

Pod dobra politika naprednjaka se mozda misli na prvih par godina kad nisu mogli da rade sve sto rade danas. Oni su oduvek bili zlo, samo nisu u startu bili u poziciji da budu bahati kao danas. Ili su bili u poziciji, ali su hteli da ipak ucvrste poziciju za ono sto nas je cekalo kasnije, a da istovremeno kuvaju zabu. Kad dodas na to da se njihov dolazak na vlast poklopio sa oporavkom od SEKE, u pocetku oni i jesu delovali koliko-toliko normalno. Kazem "delovali", sto ne znaci da su bili. Mislim, oni su za mene oduvek bili zlo, samo su prvih par godina vlasti bili daleko manje destruktivni nego danas.

Evo malo da predočim koliko struja utiče na poslovanje i cene. U pitanju je komercijalno snabdevanje, dakle malo skuplje od domaćinstva. Odobrena snaga 17kw, potrošnja 335kw, trošak struje 4710din, ukupan račun 9508,5din. Kad dodatno poskupi biće veselo.

Evo malo da predočim koliko struja utiče na poslovanje i cene. U pitanju je komercijalno snabdevanje, dakle malo skuplje od domaćinstva. Odobrena snaga 17kw, potrošnja 335kw, trošak struje 4710din, ukupan račun 9508,5din. Kad dodatno poskupi biće veselo.
Pa nije 9500 dinara nikakva stavka za komercijalne svrhe. Neka domaćinstva koja imaju fan coil sisteme troše toliko. Sve u svemu, danas me kolega koji ima sopstvenu firmu vodio na ručak i račun je bio 8.000 dinara, bez ikakvog alkohola. Ako je to na nivou mesečnog računa za struju, onda je iznos zaista zanemarljiv.

Možete vi da ručate i za 200e to nije nikakav pokazatelj. 9500din za 335kw meni jeste mnogo, zamisli neko ko troši 600-900kw pa i više, a ti izračunaj koliko je 335kw. Ko radi za 10k kako voliš da predstaviš njemu je sve sitno. Zamisli neku malu radnju koja jedva krpi troškove pa mu stigne 100e za struju od 300kw (to su sijalice i klima povremeno). Da, zaista struja treba biti bar 300-400e za 300kw da bi neki rekli da to je par ručka da bi se osećali bogatije od drugih. Ili da idemo u drugu krajnost, išao si na letovanje na Sejšele i letovanje te je koštalo 6k evra, dakle struja je zanemarljiva (iako neko nema za letovanje ni 500e).

Možete vi da ručate i za 200e to nije nikakav pokazatelj. 9500din za 335kw meni jeste mnogo, zamisli neko ko troši 600-900kw pa i više, a ti izračunaj koliko je 335kw. Ko radi za 10k kako voliš da predstaviš njemu je sve sitno. Zamisli neku malu radnju koja jedva krpi troškove pa mu stigne 100e za struju od 300kw (to su sijalice i klima povremeno). Da, zaista struja treba biti bar 300-400e za 300kw da bi neki rekli da to je par ručka da bi se osećali bogatije od drugih. Ili da idemo u drugu krajnost, išao si na letovanje na Sejšele i letovanje te je koštalo 6k evra, dakle struja je zanemarljiva (iako neko nema za letovanje ni 500e).
Ne, loš ti je primer. Ako govorimo i maloj privredi, oni imaju troškove transporta, logistike, carina koja je slična ili čak i veća u odnosu na trošak struje. Ako gledaš po kwh, struja je drastično jeftinija u Srbiji nego bilo gde u EU, a ostale stvari su na sličnom nivou. Tako da neki mali privrednik će pre biti opterećen svim ostalim nametima nego time što je struja koja je medju najjeftinijima u Evropi, poskupela 10%

Au brate al si komplikovan. Ne pričamo samo o privrednicima već i malim prodavcima. U pravu si, sve treba da bude skuplje da bi održali korak sa Evropom, sem plata naravno. Srećno povećanje cena svima da možemo da se hvalimo kako Analitičar ruča za 8k :) mora bar neko da se oseća bogatim. Bar je kulenu pala cena sa 1500 na 2000din.

Au brate al si komplikovan. Ne pričamo samo o privrednicima već i malim prodavcima. U pravu si, sve treba da bude skuplje da bi održali korak sa Evropom, sem plata naravno. Srećno povećanje cena svima da možemo da se hvalimo kako Analitičar ruča za 8k :) mora bar neko da se oseća bogatim. Bar je kulenu pala cena sa 1500 na 2000din.
Ne hvalim se ja da ručam, drug koji je mali prodavac me izveo, troškovi reprezentacije su mu daleko veći nego utrošak struje.

Koji je to period "dobre politike SNS-a"? Oduvek su bili preobučeni radikali, samo je sada prošlo mnogo vremena, pa su (na žalost) mnogi zaboravili na tu radikalski prošlost. U biti u njima je samo mržnja i sa ovim istupima protiv studenata se vidi da nikada nisu odstupili od svojih principa da se silom obračunavaju sa neistomišljenicima.
Vidi. Mene ne zaslepljuje mržnja. Postoji stvari koje su dobre i koje nisu. Nikada ne može da bude sve dobro i idealno. Kao što ne može da bude sve loše.
Mislim da sam više puta bio jasan i objasnio šta je dobro a šta nije. Od korone se mnogo zastranilo, mnogo zadužilo, prodalo, potrošilo u ekonomskom smislu i to će da nas košta debelo.
U političkom smislu smo sve dali (land down under) a nismo ništa dobili jer predstavljmo široj populaciji da nismo ništa dali. Dobili su pojedinci na vlasti a država nije dobila ništa.

Ne hvalim se ja da ručam, drug koji je mali prodavac me izveo, troškovi reprezentacije su mu daleko veći nego utrošak struje.
Znaš koliki je njemu račun za struju, troškovi i profit? U principu dobro je, kako ti kažeš, što se ne razumeš ni u šta osim tvog posla :) čekamo poskupljenja da i taj trošak bude zanemarljiv.

Sve u svemu, danas me kolega koji ima sopstvenu firmu vodio na ručak i račun je bio 8.000 dinara, bez ikakvog alkohola.
Nikad direktor od tebe! :) Kakav je to rucak za 8000 din, a 'di vam je "lepa brena za 4 osobe" ccc "dokle cu kuburim 's tebe Mile" :D :D :D

Da ostavim salu na stranu, tacno se vidi da ste muceni privrednici ... Drugar koji drzi restoran prica da kad dodju ovi na (polu)drzavnim jaslama i sto rade sa drzavom ne bude ispod 150e po osobi (minimum). Ako toliko placaju ruckove sta im je onda i 5K kvadrat

Nikad direktor od tebe! :) Kakav je to rucak za 8000 din, a 'di vam je "lepa brena za 4 osobe" ccc "dokle cu kuburim 's tebe Mile" :D :D :D

Da ostavim salu na stranu, tacno se vidi da ste muceni privrednici ... Drugar koji drzi restoran prica da kad dodju ovi na (polu)drzavnim jaslama i sto rade sa drzavom ne bude ispod 150e po osobi (minimum). Ako toliko placaju ruckove sta im je onda i 5K kvadrat
Pa bukvalno, ja navedem primer iz realnog života gde smo seli na najskromniju opciju i opet potrošili blizu 70 EUR, što je na nivnou nečijeg mesečnog računa za struju, a @mariks to odmah dočeka na nož. Ne možeš udovoljiti svima.

Vrh