Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja znam xy situacija gde ljudi izdaju stanove za manje. Neko ide u inostranstvo ili se seli u drugi grad (ili drugi deo grada), završio je školu itd i pošto je kirija ispod tržišne preporuči stanodavcu kolegu, brata, druga. Stanodavac podigne 50e kiriju i nema prazan hod u izdavanju. Neko je emigrirao i izdaje stari stan. Dao ga je ispod cene da ne mora da se cima oko stanara i da ima ko da plaća troškove. Postoje ljudi koji neće da crknu od muke ako izdaju stan za 500 umesto za 650-700e. Evo i čuveni Mića izdaje ispod tržišne cene na strani stanodavca. Suzuman rentira stan ispod tržišne vrednosti. Takvi stanovi na stignu do oglasa a začudili biste se koliko je to značajan broj.
Ok, neko ne veruje da je to moguće. Njegova stvar.
Lol, ako ćemo tako i ja izdajem stan ispod tržišne cene, ali neću crći jer ne radim za medijalnu platu. Da ga sad oglasim tražio bih 1000 eur. Roi 5%, to je formula.

Ja znam xy situacija gde ljudi izdaju stanove za manje. Neko ide u inostranstvo ili se seli u drugi grad (ili drugi deo grada), završio je školu itd i pošto je kirija ispod tržišne preporuči stanodavcu kolegu, brata, druga. Stanodavac podigne 50e kiriju i nema prazan hod u izdavanju. Neko je emigrirao i izdaje stari stan. Dao ga je ispod cene da ne mora da se cima oko stanara i da ima ko da plaća troškove. Postoje ljudi koji neće da crknu od muke ako izdaju stan za 500 umesto za 650-700e. Evo i čuveni Mića izdaje ispod tržišne cene na strani stanodavca. Suzuman rentira stan ispod tržišne vrednosti. Takvi stanovi na stignu do oglasa a začudili biste se koliko je to značajan broj.
Ok, neko ne veruje da je to moguće. Njegova stvar.
Naravno da je moguće izdati/iznajmiti stan po manjoj ceni od oglašenih.
Takodje je isto moguće kupiti po manjoj ceni od oglašenih.
Za sve se to mora potruditi i pronaći i uložiti vreme.
Ko to neće, najlakše je ukucati na google agencija za izdavanje ili prodaja i njima reći šta ti sve treba pa ćeš i dobiti smernicu ili pomoć, a naravno da to košta 😉
Posle ovolikog provedenog vremena na forumu stavrno se nadam da će neko i uštedeti zbog ovih ,,saveta,, , po meni zato i služi sve ovo, dobijanje informacija i neka pomoć ili korist za nekoga, to jest uzajamna.
Ok naravno neki se i zbune u vrtlogu svih ovih dijaloga 😂

Naravno da je moguće izdati/iznajmiti stan po manjoj ceni od oglašenih.
Takodje je isto moguće kupiti po manjoj ceni od oglašenih.
Za sve se to mora potruditi i pronaći i uložiti vreme.
Ko to neće, najlakše je ukucati na google agencija za izdavanje ili prodaja i njima reći šta ti sve treba pa ćeš i dobiti smernicu ili pomoć, a naravno da to košta 😉
Posle ovolikog provedenog vremena na forumu stavrno se nadam da će neko i uštedeti zbog ovih ,,saveta,, , po meni zato i služi sve ovo, dobijanje informacija i neka pomoć ili korist za nekoga, to jest uzajamna.
Ok naravno neki se i zbune u vrtlogu svih ovih dijaloga 😂
@Salev85 je ovde u šiframa naznačio da je u pregovorima da kupi stan u NS po ceni 20% nižoj od tržišne. Na žalost nije nam dao nikakve dalje informacije ili podatke u tom smeru. Čovek očigledno preferira da svoje teorije vergla do iznemoglosti nego da nešto konstruktivno navede.

@Salev85 je ovde u šiframa naznačio da je u pregovorima da kupi stan u NS po ceni 20% nižoj od tržišne. Na žalost nije nam dao nikakve dalje informacije ili podatke u tom smeru. Čovek očigledno preferira da svoje teorije vergla do iznemoglosti nego da nešto konstruktivno navede.
Konstruktivno je da su pojedini ljudi ubedjeni u neke stvari dok ih ne ošamari tržište. Trenutno preovladavaju oni koji su malo u deluziji da njihova imovina vredi više nego što treba. Ako vam ovih 1% učešća nije signal za prodaju onda ne znam. Jedino Tito da se digne i da donese neki ludi novac i da subvencioniše i učešće i 80% rate 😂. Signal jednom u 15 godina.
Što se tiče mene privatno, ništa posebno. Moraš da imaš novac i da znaš ljude i da čekaš. Već smo došli u situaciju da će svakim danom biti teže skloniti čak i par stotina evra sa strane na mesečnom nivou.
Bogataši ne vole buy high 😉, zato ekonomija ima cikluse.

Konstruktivno je da su pojedini ljudi ubedjeni u neke stvari dok ih ne ošamari tržište. Trenutno preovladavaju oni koji su malo u deluziji da njihova imovina vredi više nego što treba. Ako vam ovih 1% učešća nije signal za prodaju onda ne znam. Jedino Tito da se digne i da donese neki ludi novac i da subvencioniše i učešće i 80% rate 😂. Signal jednom u 15 godina.
Što se tiče mene privatno, ništa posebno. Moraš da imaš novac i da znaš ljude i da čekaš. Već smo došli u situaciju da će svakim danom biti teže skloniti čak i par stotina evra sa strane na mesečnom nivou.
Bogataši ne vole buy high 😉, zato ekonomija ima cikluse.
Ok Sale, sada su nekretnine na ATH(maksimumu ikada- all time high), ali šta da rade ljudi kada ih prodaju?
Donekle razumem tvoje tvrdnje i upozorenja na katastrofalne stvari, to jest da uočavaš neki alarm, ali da li je stvarno tako?
Lično ja ovde pišem i ako namećem neke sugestije ili razmišljanja to se odnosi na sve u mojem okruženju, da li je tako i tvoje razmišljanje i savetovanje okoline?
Po meni bi bilo kao da govoriš svi sada u prodaju jer je gotovo, medjutim eto uvek se to odloži ili se nešto neočekivano desi(po tebi nelogično i loše za sve), bilo na globalnom ili lokalnom nivou, koji to svim zakonima ekonomije i fizike/matematike ne dopušta.
Meni lično globalna ekonomija nije jasna od kada je ukinut zlatni standard i nije mi shvatljivo da neke zemlje mogu imati i procentualno zaduženje preko 100% BDP-a ali se ne usudjujem da kažem da je njihova ekonomija neodrživa a pogotovo da je sada trenutak za prodaju.
Pri tome kažem šta i kada se proda?

Oni koji ne znaju šta bi bolje da ne prodaju stan. Novac je do sada gubio vrednost, ali će keš biti sve skuplji. Šta uraditi od prodaje stana? Sačuvati pare je najbolje, ili kupiti u Mađarskoj nekretninu, uložiti u obradivo zemljište blizu Expa ( tamo niče novi grad)...Pucanjem stanova kao investicije, stočarstvo će doživeti ekspanziju, jer je broj grla kod nas trenutno u nestajanju. Ipak najbolje je bar deo novca sačuvati, jer će novac naplatom kredita koji nam dolaze postati Jaaakooo skup.

Sa tobom nikad čovek nikada nije načisto jer je nemoguće utvrditi da li se salis ili si ozbiljan. Upravo si opisao stan koji ja izdajem- renoviran trosoban stan, 68m2 u starigradnji u bloku 21. Tržišna vrednost 250k eur. Stan od jeseni '22 izdajem za 900 eur. Nikada ni jedan problem ni stanarima, bukvalno ih nisam video dok nisu izašli iz stana jer ih je firma prebacila u Nemacku. Kada su mi ušli novi stanari pre nekoliko meseci zamolili su za umanjenje od 50 eur mesečno i izašao sam im u susret. Od mene dosta.
Međutim, taj što radi za medijalnu platu, njemu i 50 eur mesečno kao kuća, sigurno neće dati svoj stan koji mu donosi dodatnih 1,5 medijalnih plata ispod cene.
Ovo je realno. Moj primer je slican, tj. slicne proporcije. Trzisna vrednost oko 300k, izdajem za 1200 EUR, ful renovirana starogradnja. To je ROI od oko 4.5%. Poenta i jeste da je za lepe, renovirane stanove, bez obira na velicinu, lokaciju, itd. ocekivani ROI oko 4.5%. Moze to biti i pola procenta gore ili dole, ali neka sredina je to. Postoje dva odstupanja od ovoga:
- kada je stanje stana lose, a lokacija dobra pa stan ima visoku trzisnu vrednost; npr stan kao moj u raspadu se nadje za 230-240k, ali niko nece da da 900-950 EUR za stan koji se raspada iako vredi puno, vec predje kod stanodavca koji je taj stan renovirao pa plati i par stotina evra vise
- kada je stan izdat pre 2021, pa zbog nekog razloga (stanodavac zadovoljan stanarima npr.) stanodavac izdaje ispod trzisne vrednosti da ne bi rizikovao sa novim stanarima i slicno

Sto se tice stanova koji sada izlaze na trziste, podrazumeva se da gornje anomalije ne postoje, i tu su kirije u proseku 4.5% ROI. Evo sve ljude koje ja znam da izdaju (a ima ih 7-8) bez obzira da li je stan u Sremcici u potkrovlju bez lifta ili garsonjera u Molerovoj u novogradnji ili veliki stan na Medaku su tu negde oko 4.5% ROI.

Ovo je realno. Moj primer je slican, tj. slicne proporcije. Trzisna vrednost oko 300k, izdajem za 1200 EUR, ful renovirana starogradnja. To je ROI od oko 4.5%. Poenta i jeste da je za lepe, renovirane stanove, bez obira na velicinu, lokaciju, itd. ocekivani ROI oko 4.5%. Moze to biti i pola procenta gore ili dole, ali neka sredina je to. Postoje dva odstupanja od ovoga:
- kada je stanje stana lose, a lokacija dobra pa stan ima visoku trzisnu vrednost; npr stan kao moj u raspadu se nadje za 230-240k, ali niko nece da da 900-950 EUR za stan koji se raspada iako vredi puno, vec predje kod stanodavca koji je taj stan renovirao pa plati i par stotina evra vise
- kada je stan izdat pre 2021, pa zbog nekog razloga (stanodavac zadovoljan stanarima npr.) stanodavac izdaje ispod trzisne vrednosti da ne bi rizikovao sa novim stanarima i slicno

Sto se tice stanova koji sada izlaze na trziste, podrazumeva se da gornje anomalije ne postoje, i tu su kirije u proseku 4.5% ROI. Evo sve ljude koje ja znam da izdaju (a ima ih 7-8) bez obzira da li je stan u Sremcici u potkrovlju bez lifta ili garsonjera u Molerovoj u novogradnji ili veliki stan na Medaku su tu negde oko 4.5% ROI.
ROI ti je malo manji ako uzmeš sve u obzir. Racunaj troškove nameštaja koji nije jeftin, zamena uredjaja koji ne traju duže od 10 godina, prazne mesece, porez na imovinu koji ti plaćaš, plus sto ne plaćaš porez na izdavanje što je u suštini prekršaj, povremene popravke, zatim tvoj rad - nalaženje stanara, kupljenje kirije itd...

Jedina dobra stvar sto se tice nekretnina je ta što ne moraš da imaš keš, nego mozes da uzmeš kredit na ime samog stana.
Ako imaš 200.000 evra uzmeš 5 stanova recimo koji rade u paraleli.

Morace da spustaju dolar, dolar im je jak sada a i moraju to da urade zbog Kine jer njima je posteno potrebno da se izrokaju stimulansima ali ne mogu kada je dolar ovoliko jak jer ce njihova valuta da zvizne (jakim dolarom rizikuju globalnu recesiju). Spustanjem dolara, posedi idu gore. Stvarno je ovo sve jedna velika ludnica, ja bukvalno sedim na dve stolice sa pozicijama ali ovo vec mnogo mnogo zamara jer zahteva zestoke analize i opet ne znam na kraju sta ce biti :D
Biće što biti ne može.

Ok Sale, sada su nekretnine na ATH(maksimumu ikada- all time high), ali šta da rade ljudi kada ih prodaju?
Donekle razumem tvoje tvrdnje i upozorenja na katastrofalne stvari, to jest da uočavaš neki alarm, ali da li je stvarno tako?
Lično ja ovde pišem i ako namećem neke sugestije ili razmišljanja to se odnosi na sve u mojem okruženju, da li je tako i tvoje razmišljanje i savetovanje okoline?
Po meni bi bilo kao da govoriš svi sada u prodaju jer je gotovo, medjutim eto uvek se to odloži ili se nešto neočekivano desi(po tebi nelogično i loše za sve), bilo na globalnom ili lokalnom nivou, koji to svim zakonima ekonomije i fizike/matematike ne dopušta.
Meni lično globalna ekonomija nije jasna od kada je ukinut zlatni standard i nije mi shvatljivo da neke zemlje mogu imati i procentualno zaduženje preko 100% BDP-a ali se ne usudjujem da kažem da je njihova ekonomija neodrživa a pogotovo da je sada trenutak za prodaju.
Pri tome kažem šta i kada se proda?
Znaš i sam Filipe da 70% populacije radi za platu do 70-75k. Većina nema štednju. Njima ostaje tačno nula dinara štednje mesečno jer sada je prvi put u poslednjih xy godina da mogu da poprave zube ili zemene pvc prozor na kući. A cena komunalija i hrane raste. To su ljudi koji ne znaju koliko je 10k evra. Nikada nisu videli toliki novac na gomili ili računu. E oni traže stotine hiljada evra za ruine. Oni žive tako što slušaju šta im se kaže na televiziji. A tv kaže samo bull.
Država nije brižni roditelj koji je tu da učini da svi budu bogataši nego je tu da ti to oteža da bi se zadržao status quo.
Treba biti likvidan. Bez likvidnosti ne mogu se iskoristiti odredjene prilike.
A tržište, pa evo kakvo je. Imaš npr Belvil
U glavi vlasnika ovo vredi 200k. Roi od 5% je 830e. Izda ga za 700 npr. U glavi vlasnika on ga je dao ispod cene. Imamo ih dosta i na forumu. Umesto da ćuti i da koristi situaciju ovih par godina dok traje on je zaboravio u ovoj našoj inflatornoj iluziji (+dolazak Rusa) da to nije redovno stanje. A takvih je sve više čak i medju onih 70%. E zato će tržište da nam zavali šamarčinu svima.
Samo čekam da se ovaj ustoliči i njegove ekonomske mere.
Ja bih rekao da je sledeća kriza, kriza duga, da neće biti jeftinog novca i da će doći do poskupljenja robe. 90% sam siguran da će to biti slučaj.
Univerexport milka 300g 829 rsd 🙂. Postali su predmet sprdnje na netu pa su sad smanjili na 580rsd.
Lidl Germany milka 300g na akciji 2.79e.
E tako vam je za sve. APP cene.
NBG ima 40 prodatih novogradnji mesečno. Tu su delom i kompetencije. Pri ovom nivou korupcije ja ne vidim problem da se to proda i po ceni od 10k po m2. Samo je pitanje koliko će to da traje 😉

Poslednja izmena:
ROI ti je malo manji ako uzmeš sve u obzir. Racunaj troškove nameštaja koji nije jeftin, zamena uredjaja koji ne traju duže od 10 godina, prazne mesece, porez na imovinu koji ti plaćaš, plus sto ne plaćaš porez na izdavanje što je u suštini prekršaj, povremene popravke, zatim tvoj rad - nalaženje stanara, kupljenje kirije itd...
Da, slazem se sa svim navedenim. Tema je bila visina kirije naspram realne vrednosti nekretnine. Taj odnos je oko 4.5%. Naravno da je ROI, kada se odbiju troskovi, manji bar za jedan procentni poen. Ovde sam vec iznosio stav da bas zbog toga cisto investiciono izdavanje u BG nije isplativ biznis. Moj slucaj je bio sasvim drugaciji jer sam stan nasledio, pa sam ulozio novac samo za renoviranje i opremanje. Tako da je meni neto ROI oko 15% nakon svih troskova, poreza i sl. i za 6 godina cu isplatiti ulozeno, plus ce i tada stan vredeti daleko vise nego da je raspao, a i ne placam fiksne troskove od 160 EUR mesecno (infostan i pausal struja) vec to placa stanar.

Da, slazem se sa svim navedenim. Tema je bila visina kirije naspram realne vrednosti nekretnine. Taj odnos je oko 4.5%. Naravno da je ROI, kada se odbiju troskovi, manji bar za jedan procentni poen. Ovde sam vec iznosio stav da bas zbog toga cisto investiciono izdavanje u BG nije isplativ biznis. Moj slucaj je bio sasvim drugaciji jer sam stan nasledio, pa sam ulozio novac samo za renoviranje i opremanje. Tako da je meni neto ROI oko 15% nakon svih troskova, poreza i sl. i za 6 godina cu isplatiti ulozeno, plus ce i tada stan vredeti daleko vise nego da je raspao, a i ne placam fiksne troskove od 160 EUR mesecno (infostan i pausal struja) vec to placa stanar.
E o tome pričam. Imaš desetine hiljada ljudi koji nisu voljni ili nemaju para da ulože 40-50k u renoviranje nego ga izdaju u izvornom stanju ispod tržišne cene i njima nije roi 5% nego 2-2.5%.
A novim kupcima se serviraju priče za roi od 6% kao da je to normalno i dugoročno. Realno je kada odbiješ troškove 3-4%. Ostalo su prazne priče.

Da li su stanari nasi, stranci, ili polu-stranci (Rusi/Ukrajinci), ako sme da se zna? A nasledstvo je specijalan slucaj :) onaj stari IT fazon. What is an OOP way of getting rich quick? - Multiple inheritance.

Znaš i sam Filipe da 70% populacije radi za platu do 70-75k.
Ne moze biti 70% populacije jer je medijalna zarada 76k (https://www.cekos.rs/medijalna-zarada-u-2024-godini), u realnosti verovatno i veca jer dosta ljudi prima deo na ruke. U Beogradu jos vise, itd.

Univerexport milka 300g 829 rsd 🙂. Postali su predmet sprdnje na netu pa su sad smanjili na 580rsd.
Lidl Germany milka 300g na akciji 2.79e.
Na pijaci kod nas 300 din.

Ako smo ponovo došli do toga da kupujemo na pijaci čokolade, hemiju,nkafu i odeću.....kao 90-tih onda jbg.... nešto ne štima.

Nije ista situacija, iako je posledica ista. Ljudi danas kupuju mnogo švercovane robe kod nas jer zvanični uvoznici imaju izuzetno visoke marže. 90-ih nisi mogao zvanično da uvoziš zbog embarga, a danas kartelsko dogovoranje cena čini kupovinu u prodavnicama preskupom.

Ne samo za hranu, ja evo već neko vreme hoću da kupim neku tehniku i sve mi izgleda jeftinije kod Mađara...

Inače, što se tiče prodavnica, izbegavati Maxi, Univer i Ideu za veće kupovine. Lidl je dobar, a za sitnije kupovine prodavnice kao Sunce su mnogo bolje.

Da li su stanari nasi, stranci, ili polu-stranci (Rusi/Ukrajinci), ako sme da se zna? A nasledstvo je specijalan slucaj :) onaj stari IT fazon. What is an OOP way of getting rich quick? - Multiple inheritance.
Meni su stanari uvek stranci, jer to je profil ljudi koji želi i ima resurse da živi u lepom i uređenom stanu, a opet zadržavaju fleksibilnost da mogu da se presele negde drugde ukoliko im se ukaže prilika. Neko ko planira da bude u Beogradu narednih xy godina i ima adekvatna primanja, slažem se da ima više smisla da kupi i plaća 1000+ eur ratu, pre nego kiriju u istom iznosu. @Salev85 je naveo da je sasvim normalno i uobičajeno da se stan vrednosti 240k eur rentaju za 500 EUR, "jer je teško izdati veliki stan". Ako je takav slučaj, a nije, onda ne vidim smisao da čak i domaći rezididenti kupuju stanove, jer bi ekonomska logika ukazivala na to da je povoljnije iznajmljivati nego kupovati za život, kao što je to slučaj u Kopenhagenu, Beču i mnogim drugim EU metropolama gde 3/4 populacije živi u iznajmljenim stanovima.

Prednosti Bg; besplatan prevoz, mali deo socijalnog programa za decu, i što trenutno može relativno lako da se nađe posao. Nedostaci; prezagađen vazduh, preskupe usluge i hrana, gorivo ( sve skuplje nego u većini zemalja Eu), prezaduživanje građana, kriminalne delatnosti, i naravno preskupi stanovi koji ne prate ni jedan pokazatelj loše ekonomije. Upravo se prodaju preostala državna preduzeća ( danas izašlo u vestima), uskoro će NIS (Gazprom) biti preuzet, a u narednim mesecima "otkupljen" od jedne strane investicione kuće, Eps, i Rio Tinto... Usavršite se, doobrazujte, obučite, naučite bar 1 strani jezik pored engleskog, to će osigurati vašu bolju poziciju u vremenima koja dolaze. Da imam viška novca ja bih lično najpre investirao u Mađarsku, stan i zemljište ( mnogo vodoizvorišta i termalnih voda, ograđena žicom od ulaska migranata, članica Eu proRuski orijentisana)...

Vrh