Šta je novo?

Cene nekretnina

Upravo tako, samo su finansirali kampanju :) Samo cekam neku navodnu SNS studentkunju kod Jovane Jeremic, koja prica kao je kupila stan tokom studija, radi i studira, dok njeni lenji kolege i propali studenti bleje po ulicama, blokiraju saobracaj i cekaju da im lebac padne sa neba :) Vec im i retoriku znam, kao da sam vec gledao emisiju.
Molim vas nemojte samo postove gde se pomalo spominje i o protestima i korupciji to je offtopic i odma je samo jedini scenario brisanje (iako realno sve to bas ima veze i sa nekretninama)
Pričajte malo o stanju preko, akcijama, koliko je meso i gde ima dobrih pljeka - to je OK i to se ne brise :)

Evo ga jedan cak skroz ok stan, 2400 kvadrat u centru Zarkova u Trgovackoj ulici, full renoviran, al stvarno deluje renovirano

I niko ovaj stan nije komentarisao, 2400eur/m2 za useljenje, po meni odlično renoviran stan pa i sam stan.
Ok mi ovde pričamo o Trump i hotel Jugoslaviji sa tim nerealnim cenama gde stvarno nije stanovanje namenjeno ni na visokoj poziciji zaposlenim ljudima, nego za 0,001% stanovništva ili 0.0001% fizičkim licima.
Dobro je da je tržište aktivno, tako da i kada se kupi stan posle nekog perioda zbog ,,bolje,, lokacije ili potrebe većeg stana se može i prodati(jeste cimanje zbog selidba i premeštaja), ali ako je stvarno baš potrebno onda može.
Po meni najveća prednost bolje lokacije u jednom gradu je ušteda vremena odlaskom i dolaskom na posao i zbog aktivnosti dece(škola, treninzi itd...).
Mislim da dosta ljudi imaju nerealna očekivanja i da uvek traže 2 kategorije bolji stan nego što mogu da priušte(lokacija, kvadratura i luksuzniji stan), tu bih poredio sa kolima, hoćeš nov(noviji) i bolju klasu, a ne Daciu Duster 3 godine staru, jer je to Dacia i to ne vredi.

Jasno je šta želiš da kažeš, ali je ipak preterivanje. Koliko procenata stanova koji se prometuju u Beogradu košta 5, 6 ili 11k eur po m2. Mozda 1%. Da ne govorim da u neposrednoj blizini grada uz autoput imaš naselja gde se može kupiti i srediti kuća sa dvorištem za 100-120k eur ili kupiti stan za 1300 eur po m2. Dakle, ima opcija za svaki budžet
pa šta znam, subjektivni osećaj mi je drugačiji...hotel jugoslavija, delta district, vračar, dedinje, stari grad...ne kažem da ceo grad iznova i iznova probija plafon, ali je počelo da se omasovljava 5k+/m2

ovo je visoko prizemlje
Nije, ovo mu bas dodje kao prvi sprat, pogotovo ako je terasa sa strane zgrade koja gleda ka parku, nije uopste los stan

Edit:
Zvanicno se vodi kao visoko prizemlje, ali ima visinu prvog sprata, takve su sve te zgrade sa strane koja gleda na park, a i verujem da cena moze da se koriguje, oglas je okacio vlasnik, a ne agencija

Po meni ekvivalent sa 1 spratom u novogradnjama, roditelji i ja živimo baš u takvim stanovima i ja do dan danas. Nemaš lokal ispod jer su uglavnom garaže ili stanovi ima i svojih to prednosti, nikad lift nisam koristio a nisam na izvolte na ulici poput prizemlja i suterena.
Nekada su to bili cenjeniji stanovi baš zbog drugačijeg gledanja na stvari i lošijih liftova itd...
Ok vremena se menjaju i način gledanja, prvi primer sam ja koji želim na višem spratu da živim.
I da pogled na park što je veliki plus.

I niko ovaj stan nije komentarisao, 2400eur/m2 za useljenje, po meni odlično renoviran stan pa i sam stan.
Ok mi ovde pričamo o Trump i hotel Jugoslaviji sa tim nerealnim cenama gde stvarno nije stanovanje namenjeno ni na visokoj poziciji zaposlenim ljudima, nego za 0,001% stanovništva ili 0.0001% fizičkim licima.
Dobro je da je tržište aktivno, tako da i kada se kupi stan posle nekog perioda zbog ,,bolje,, lokacije ili potrebe većeg stana se može i prodati(jeste cimanje zbog selidba i premeštaja), ali ako je stvarno baš potrebno onda može.
Po meni najveća prednost bolje lokacije u jednom gradu je ušteda vremena odlaskom i dolaskom na posao i zbog aktivnosti dece(škola, treninzi itd...).
Mislim da dosta ljudi imaju nerealna očekivanja i da uvek traže 2 kategorije bolji stan nego što mogu da priušte(lokacija, kvadratura i luksuzniji stan), tu bih poredio sa kolima, hoćeš nov(noviji) i bolju klasu, a ne Daciu Duster 3 godine staru, jer je to Dacia i to ne vredi.
Visoko prizemlje u Zarkovu, koje kosta 200k+ Da je manji stan, mozda bi se nasao neko kreditno sposoban za ovo. Nekako nemam utisak da je prosecan Zarkovcanin programer sa platom 1500+... Imaj u vidu da je ovo 50k ucesca i rata oko 800 evra, plus opremanje itd. Koliko bi trebalo da kosta kvadrat u stanu od 85+ kvadrata u Zarkovu

Visoko prizemlje u Zarkovu, koje kosta 200k+ Da je manji stan, mozda bi se nasao neko kreditno sposoban za ovo. Nekako nemam utisak da je prosecan Zarkovcanin programer sa platom 1500+... Imaj u vidu da je ovo 50k ucesca i rata oko 800 evra, plus opremanje itd. Koliko bi trebalo da kosta kvadrat u stanu od 85+ kvadrata u Zarkovu
Napisao sam gore, visoko prizemlje ali je zapravo prvi sprat, cak i ove zgrade imaju lokale ispod, pekara, kafic, prodavnica, nije jeftino ali stan je kao nov, nemas ulaganje, mozes da nadjes verovatno neki stan koji je ok ali on je jeftiniji 200-300 eura po metru kvadratnom, ali je isto tako zreo za renoviranje

Nije jeftino = nedostupno, za mnoge koji bi ziveli tu. To hocu da kazem onom racunicom 50k za ucesce da bi rata bila 800.

Ako nekome bas i treba 80 kvadrata, na NBG moze da nadje otprilike za tu cenu

skoro sa sve renoviranjem.

Pricam iz ugla kupca, kontam da je ljudima koji bas hoce na Zarkovo prakticno bezbolnije da rentiraju ovakav stan (plus opet kazem, ako im bas treba 80 kv)

Napisao sam gore, visoko prizemlje ali je zapravo prvi sprat, cak i ove zgrade imaju lokale ispod, pekara, kafic, prodavnica, nije jeftino ali stan je kao nov, nemas ulaganje, mozes da nadjes verovatno neki stan koji je ok ali on je jeftiniji 200-300 eura po metru kvadratnom, ali je isto tako zreo za renoviranje
Vidi uz svo postovanje prema Žarkovu ali tu je novogradnja mogla se nadje i za oko 2100 do skoro (pre mesec dana oko 95k stan 40 i neki kvadrat ne secam se sad) a s obzirom da bas znam ekipe tu oko tih zgrada od pre 15ak 20 godina (sumnjam da su nove nešto bolje, i po RIP grafitima i po pričama) realno 210K za stan u tom kraju za starogradnju?
Dzaba sto je kod tebe renovirano, kad ovaj iznad tebe nije i sve instalacije su dotrajale u zgradi.

Slažem se da je velik stan, po meni odlična kvadratura u ovim okolnostima za porodicu sa 4 člana pa može i petoro. Treba ili da jedan član baš lepo zaradjuje ili da oboje rade za ovakav stan pa da uzmu na kredit.
87m2 odlično renoviran, lep stan, za 200-210k.
Ipak je i ovo po meni dosta iznad trenutnog proseka jer je velik stan i kompletno odlično renoviran.
Lokacija nije centar zato i jeste ovakva cena.
Retko da i znam osobu koja nije vlasnik firme, ozbiljniji direktor, preduzetnik da do svoje 35-40g kupuje odličan-neki bi rekli lux stan od skoro 90m2 bez pomoći ili prodaje neke imovine.

Nije jeftino = nedostupno, za mnoge koji bi ziveli tu. To hocu da kazem onom racunicom 50k za ucesce da bi rata bila 800.

Ako nekome bas i treba 80 kvadrata, na NBG moze da nadje otprilike za tu cenu

skoro sa sve renoviranjem.

Pricam iz ugla kupca, kontam da je ljudima koji bas hoce na Zarkovo prakticno bezbolnije da rentiraju ovakav stan (plus opet kazem, ako im bas treba 80 kv)

Ne znam koliko ceniš da te izadje renoviranje da bi izašlo kao novogradnja to jest kao onaj stan koji smo komentarisali, ali ja bih rekao izmedju 600-800eur po m2.

Slažem se da je velik stan, po meni odlična kvadratura u ovim okolnostima za porodicu sa 4 člana pa može i petoro. Treba ili da jedan član baš lepo zaradjuje ili da oboje rade za ovakav stan pa da uzmu na kredit.
87m2 odlično renoviran, lep stan, za 200-210k.
Ipak je i ovo po meni dosta iznad trenutnog proseka jer je velik stan i kompletno odlično renoviran.
Lokacija nije centar zato i jeste ovakva cena.
Retko da i znam osobu koja nije vlasnik firme, ozbiljniji direktor, preduzetnik da do svoje 35-40g kupuje odličan-neki bi rekli lux stan od skoro 90m2 bez pomoći ili prodaje neke imovine.
Recimo da imas te pare, sta bi pre uzeo - taj stan u Zarkovu ili neki sa onih linkova na NBG koje sam poslao? Kakva je to cena, wow, hoces da kazes da nije skupo

Vidi uz svo postovanje prema Žarkovu ali tu je novogradnja mogla se nadje i za oko 2100 do skoro (pre mesec dana oko 95k stan 40 i neki kvadrat ne secam se sad) a s obzirom da bas znam ekipe tu oko tih zgrada od pre 15ak 20 godina (sumnjam da su nove nešto bolje, i po RIP grafitima i po pričama) realno 210K za stan u tom kraju za starogradnju?
Dzaba sto je kod tebe renovirano, kad ovaj iznad tebe nije i sve instalacije su dotrajale u zgradi.
Te novogradnje za 2100 su ti u donjem Zarkovu, tu ne bih ziveo nikada, sve ispod Trgovacke je katastrofa, a i to mu je 2100 bez PDV-a, bas se pravi zgrada 300 metara od ove sto sam poslao stan, Nova 2 ulica, to je stvarno odvratno, a i tu je 2100+PDV

Misli da onaj koji ima 5x vise od njega nije posteno stekao. Isto to misli neko ko ima 5x manje od njega za njega.
Jasno je meni da se misli da u velikom kesu ima nelegalnih aktivnosti, ali ima ih i u malom kesu, samo nisu toliko primetne.

Citaj komentare obicnog naroda na drustvenim mrezama gde se prodaje stan od 150 000e, svi komentari su da je jasno ko to kupuje. Izgleda ste svi vi koji gadjate tu cenu stana ovde na temi u toj grupi "zna se ko to kupuje".

Razumem šta hoćeš da kažeš, ali se ne slažem da se može praviti paralela. Srednja klasa koja od kredita kupuje stanove od 200k je nešto što vidiš svaki dan, programeri, menadžeri, advokati, doktori, finansijski savetnici itd. Ljudi koji najčešće moraju da rade za platu.

Ta visoka klasa koja kupuje nekretnine od EUR 1m+ u Srbiji su obično "biznismeni" koji su na ovaj ili onaj način povezani sa državom. Imao sam dovoljno susreta u svom poslu sa tim slojem da znam da se takvo bogatstvo ne stiče pošteno. Veze sa strankom, nameštanje tendera, kupovina državne zemlje i imovine, korumpiranje institucija i državnih organa, kartelska dogovaranja, utaja poreza, pranje novca i sl. su obično metodi kako se takvo bogatstvo akumulira.

Možda sam preterano ciničan prema srpskoj novopečenoj buržoaziji, ali stava sam da smo poslednjih nekoliko decenija imali priliku da prisustvujemo prvobitnoj akumulaciji, te da je svaka vlast nakon pada komunizma zarad svojih sitnih interesa aktivno saučestvovala u formiranju novonastale klase domaćih "kapitalista". Sve je to za ovakav sistem prirodan proces i uzaludno je protiv toga se boriti, ali sigurno neću posmatrati taj proces kroz ružičasta stakla.

Vrh