Drzava bi i trebalo da obezbedi da nema lake love, akumulacije minulog rada, naravno da je najteze zaraditi ulaganjem u znanje i biznis koji poznajes. Ali to je najkorisniji nacin za drustvo da ulozis i potencijalno najvise i dobijas. Kiyosaki, Tony Robbins i slicni su Gen Z generaciji usadili u mozak da svi treba da investiramo u pasivni kesh, bez proizvodnje, bez inovacije, bez razmisljanja, only fools and horses work i sl... Ali da li je to odrzivo? Zasto se sada svi oni, koji su outsorsovali proizvodnju, grcevito trude da je vrate u svoje zemlje?
Barem na ovoj temi vidim ljude koji su poprilično uspešni u svom poslu i na neki način ulažu izmedju ostalog u nekretnine kako bi zaštitili svoj stečeni kapital pa ok i rentali kao neki dodatak na prihode.
Nisam čuo da neko samo od toga živi.
Bolje mi je i to nego da čuvaju pare u slamarici i u ćup sa zlatom.
To da li će da neko maksimalno iskoristi da podiže rente i izbacuje dobre stanare zarad bogatih Rusa je već individualna stvar. Uglavnom sam video kod ostvarenih ljudi da hoće normalne stanare i da su voljni da daju niže rente od tržišnih.
Neka vrsta pasivnog keša je kada se uloži u velike korporacije(tu podrazumevam i banke, oročena štednja).
Ako nisi u mogućstvu da otvoriš sam biznis i vodiš, ali si možda video priliku uložiš nekim talentovanim ljudima kojima treba taj kapital , po meni odlično, tako da ,,pasivno ulaganje,, može biti mnogo bolje i korisnije od našeg pojma ,,rada,, koji se podrazumeva da se ide na posao i kao radi 8h.
Slažem se itekako za proizvodnju i voleo bih da to i sami možemo na većem nivou da radimo/proizvodimo a ne da moraju stranci da nam dolaze, ali ne bih o tome jer idemo offtoic.
Za zlato iskreno ne vidim neku dobrobit za društvo u ulaganje i zlato čak ne možeš ni izdati(možda neke nakite itd...
).
Za izgradnju se slažemo jer su potrebni stanovi u BG-u i NS-u i to bi bilo lepo kada bi se više ljudi udruživalo i gradilo(vidjam sada češće ovo
), ali i to je prilično komplikovano, pogotovo za nekog ko nije u tim vodama ili u gradjevini(organizacija, ulaganje, itd...), pa i ko je spreman u rizik.