Šta je novo?

Cene nekretnina

Uzimaju koliko mogu da vrate. Kredit ne bi trebao da predje 25% primanja domaćinstva. Bilo kirija ili rata, sve preko tog iznosa je privremena anomalija.
Tu su ljudi koji su kupovali stanove i pre 15 godina.
Zakonski je 50%. A ispod 25% ja mislim da je nemoguće više ni u Srbiji ni u EU. Realnost svuda je da daješ pola plate na kiriju ili hipoteku.

Zakonski je 50%. A ispod 25% ja mislim da je nemoguće više ni u Srbiji ni u EU. Realnost svuda je da daješ pola plate na kiriju ili hipoteku.
Pola jedne plate tj 25% prihoda domaćinstva. Znaš i sam šta se dešava kada renta ili rata uzme previše novca iz društva i onemogući akumulaciju 😉. Malo potraje ali se uvek desi.

Naravno da je teško, to jest preteško.
Ja dobijam da je manja rata oko 860eur ovde
I evo NLB oko 820eur, varijabilna kamata prvih 72 meseca kasnije 920eur
Jeste kad se odbije ucesce, ispadne 847, my bad. :)
Ali opet ne menja toliko, jer su npr cene u marketu vece nego kod tebe u NL. :)

Zasto bi istrazivao, kad mozes samo da prelomis... E da to tako ide, samo odlucis i eto para, eto kredita :) za NBG se slazemo, btw periferija u NS, nije isto sto i u Bg. Kod vas je i Avijaticarsko naselje daleeeeko, a meni blizu ako toliko mora da se ide do stanice :)
Daleko nam je bilo kada smo bili klinci i nismo vozili, pa i tada smo išli busom kod drugara na roštiljanje u dvorištu kuće, sada stvarno ne znam ko bi ti rekao iz NS-a da je to daleko 😉
U pravu si kada se uzima kredit nije tako jednostavno i naravno da ne može baš tako da se prelomi. Ali mislim da ne treba duže od max 2 godine da se traži nekretnina za život, ja bih lično rekao i max godinu kada se bude u mogućnosti za samu kupovinu.
Jeste kad se odbije ucesce, ispadne 847, my bad. :)
Ali opet ne menja toliko, jer su npr cene u marketu vece nego kod tebe u NL. :)
Kod mene u Novom Sadu su iste cene u marketu kao u Beogradu 😉

Realno što se tiče NS, svuda se stiže za 10-15 minuta kolima. Osim delova telepa, adica, veternika itd....daljih lokacija.

Pola jedne plate tj 25% prihoda domaćinstva. Znaš i sam šta se dešava kada renta ili rata uzme previše novca iz društva i onemogući akumulaciju 😉. Malo potraje ali se uvek desi.
Koliko ja znam 50% je zakonski od primanja celog domaćinstva (znači muž + žena). Ako su obe plate iste onda jeste 25% po osobi ali to nikad isto u praksi nije. Uvek jedna osoba više finansijski vuče druga porodicu.

Koliko ja znam 50% je zakonski od primanja celog domaćinstva (znači muž + žena). Ako su obe plate iste onda jeste 25% po osobi ali to nikad isto u praksi nije. Uvek jedna osoba više finansijski vuče druga porodicu.
Da zakonski. Ja pričam o "ekonomskom pravilu". Zaduži se maksimalno da ti rata bude 25% primanja domaćinstva. Iznad toga je rizik, ispod toga ti je komotnije u slučaju tržišne kontrakcije koja u dužem vremenskom periodu u periodu otplate neminovno mora doći.

Da zakonski. Ja pričam o "ekonomskom pravilu". Zaduži se maksimalno da ti rata bude 25% primanja domaćinstva. Iznad toga je rizik, ispod toga ti je komotnije u slučaju tržišne kontrakcije koja u dužem vremenskom periodu u periodu otplate neminovno mora doći.
25% primanja domaćinstva je NEMOGUĆE ako išta pošteno misliš kupiti. Pogotovo što govoriš o domaćinstvu.

25% primanja domaćinstva je NEMOGUĆE ako išta pošteno misliš kupiti.
Zašto misliš da je nemoguće? Jeste možda, ako računaš da imaš nula ušteđevine. Pa ajde računaj da imaš 3k u domaćinstvu (dve plate po 1.5 k u Bg-u uopšte nije tako nedostižno) To bi značilo da na ratu možeš da izdvojiš
750 evra. Tamanica ako si prethodno skupio za učešće.

Da da. Zato se nekom isplati da ti izda stan za 500e a tebi je potrebno tipa 60k za učešće i za ratu 1000e na 30 godina. Anomalija.
E sad, druga je stvar je što će te agenti ubedjivati da ćeš da izdaš opušteno za 1200, da će nekretnine porasti 40% za 2 godine (nakon dupliranja vrednosti za 2.5 godine) i da će kirija porasti na 1500 a kamate idu na nulu😉. A desetine hiljada ljudi je uzimalo godinama stanove na toj lokaciji po ceni 50+% manjoj.
Apsolutno se slažem da je anomalija da stan koji tržišno vredi 300k iznajmiš za 500 eur, mislim da tako nesto ne postoji nigde u svetu. To sto su ljudi uzimali stanove za 50% nižu cenu u nekom periodu u prošlosti ne znači da je cena tih stanova u renti dqnas niža. Ja sam jedan stan nasledio od roditelja, cena koštanja 0. Jel zaista misliš da bih taj stan izdao za 0 eur? Tvoje rasuđivanje je fascinantno.

Zašto misliš da je nemoguće? Jeste možda, ako računaš da imaš nula ušteđevine. Pa ajde računaj da imaš 3k u domaćinstvu (dve plate po 1.5 k u Bg-u uopšte nije tako nedostižno) To bi značilo da na ratu možeš da izdvojiš
750 evra. Tamanica ako si prethodno skupio za učešće.
Slažem se da je 3k eur neto prihoda "normalno" za dvoje mladih ljudi koji su fakultetski obrazovani i ne rade u IT ili u nekoj jakoj korporaciji. Medjutim, te plate se progresivno stiču, počneš kao pripravnik, pa vremenom napreduješ i plata ti postepeno raste. Problem sa štednjom je to što je jako teško uštedeti da početku karijere kada imaš nisku platu, a opet moraš nešto jesti, obući, itd. Kada dobiješ neku povišicu ili bonus, iskoristiš taj novac da negde otputuješ i vidiš malo sveta. Mislim da je u neku ruku česta situacija pogotovu među mlađima od 30 godina da imaju dobar prihod (čak i prelo 3k mesečno zajedno) a da nemaju nikakvu ili vrlo malu ušteđevinu.

Apsolutno se slažem da je anomalija da stan koji tržišno vredi 300k iznajmiš za 500 eur, mislim da tako nesto ne postoji nigde u svetu. To sto su ljudi uzimali stanove za 50% nižu cenu u nekom periodu u prošlosti ne znači da je cena tih stanova u renti dqnas niža. Ja sam jedan stan nasledio od roditelja, cena koštanja 0. Jel zaista misliš da bih taj stan izdao za 0 eur? Tvoje rasuđivanje je fascinantno.
Naprotiv. Imaš neke manje stanove (40-55) tržišne vrednosti oko 150k sa rentom oko 350-450e. Preko tog iznosa rente sa porastom vrednosti nekretnine ti opada renta po m2.
Standard ne dozvoljava tako nešto u 85% situacija. Samo na forumu imaš dominantno "anomalije" gde ljudi plaćaju manje rente od čuvenog roi 5%.

Slažem se da je 3k eur neto prihoda "normalno" za dvoje mladih ljudi koji su fakultetski obrazovani i ne rade u IT ili u nekoj jakoj korporaciji. Medjutim, te plate se progresivno stiču, počneš kao pripravnik, pa vremenom napreduješ i plata ti postepeno raste. Problem sa štednjom je to što je jako teško uštedeti da početku karijere kada imaš nisku platu, a opet moraš nešto jesti, obući, itd. Kada dobiješ neku povišicu ili bonus, iskoristiš taj novac da negde otputuješ i vidiš malo sveta. Mislim da je u neku ruku česta situacija pogotovu među mlađima od 30 godina da imaju dobar prihod (čak i prelo 3k mesečno zajedno) a da nemaju nikakvu ili vrlo malu ušteđevinu.
Pa dobro, slažem se u neku ruku. Ja sam krenuo da radim pre jedno 6 godina za nekih 900 evra (sad imam nešto više, ali i dalje ispod tih 1.5k), ali sam za par godina ipak sa suprugom uspeo da uštedim dovoljno za učešće. Istina je, imao sam neke srećne okolnosti (kao što je niska kirija), ali ne smatram da sam se strašno odricao. Da sam uzeo stan čim sam krenuo da radim za te pare, dosad bi ga možda većinski otplatio. Jednostavno nisam pogodio momenat. Evo, moj komšija je krenuo da radi u IT sektoru za 1k pre osam, devet godina, i lik odmah uzeo stan na kredit od 50m2 na Nbg. Da mu sreća bude veća, njegova sadašnja supruga (ona radi nešto drugo, zaboravih šta, ali je dosta manje plaćena) takođe uzme manji stan na kredit tad mislim na Mirijevu. Sad imaju dva stana, a pošto je on otplatio svoj kredit, sada uzimaju i treći stan, oko 80-90m2, gde će da žive sa decom. Vidiš kako to za neke ide :D

Naprotiv. Imaš neke manje stanove (40-55) tržišne vrednosti oko 150k sa rentom oko 350-450e. Preko tog iznosa rente sa porastom vrednosti nekretnine ti opada renta po m2.
Standard ne dozvoljava tako nešto u 85% situacija. Samo na forumu imaš dominantno "anomalije" gde ljudi plaćaju manje rente od čuvenog roi 5%.
Ništa te ne razumem, ako je tako kao što govoriš i može da se iznajmi stan od 300k eur za 500 eur mesečno, onda je to fenomenalno, zašto bi iko želeo da išta kupi na takvom tržištu? Iznajmiš napucan trosoban stan u novogradnji sa garažnim mestom i da te Bog vidi, ne razmišljaš da li je pukla vodovodna cev, da li se pokvarila toplotna pumpa...ionako ništa od toga ne ide iz tvog džepa.

Ništa te ne razumem, ako je tako kao što govoriš i može da se iznajmi stan od 300k eur za 500 eur mesečno, onda je to fenomenalno, zašto bi iko želeo da išta kupi na takvom tržištu? Iznajmiš napucan trosoban stan u novogradnji sa garažnim mestom i da te Bog vidi, ne razmišljaš da li je pukla vodovodna cev, da li se pokvarila toplotna pumpa...ionako ništa od toga ne ide iz tvog džepa.
Nisam rekao 300. Oko 240k je ono što sam naveo. Starogradnja. Veliki stanovi se teže izdaju. Ljudi koji imaju para, pre će odabrati novogradnju sa manjom kvadraturom. Iskreno postoji mnogo ljudi kojima se cena rente nije drastično menjala. Imaš ljude kao što si ti. Nasledili su stan i voljni su da izdaju za manju kiriju da bi se što manje cimali oko stanara. Nemaju neke prihode (rade za medijalnu zaradu) i njima je super dok god kaplje i dok god ne moraju nešto da ulažu (jer nemaju para). Ovo čak važi i za manje stanove.
Pitaj ljude na forumu ako mi ne veruješ.

Cak i 500 evra kirije za stan od 240k evra je mnogo, jer su opet to bacene pare. Svaka kirija ,makar i od 100 evra je bacena para ako mozes da kupis bilo kakav stan makar i na najgoroj periferiji.

Nisam rekao 300. Oko 240k je ono što sam naveo. Starogradnja. Veliki stanovi se teže izdaju. Ljudi koji imaju para, pre će odabrati novogradnju sa manjom kvadraturom. Iskreno postoji mnogo ljudi kojima se cena rente nije drastično menjala. Imaš ljude kao što si ti. Nasledili su stan i voljni su da izdaju za manju kiriju da bi se što manje cimali oko stanara. Nemaju neke prihode (rade za medijalnu zaradu) i njima je super dok god kaplje i dok god ne moraju nešto da ulažu (jer nemaju para). Ovo čak važi i za manje stanove.
Pitaj ljude na forumu ako mi ne veruješ.
Sa tobom nikad čovek nikada nije načisto jer je nemoguće utvrditi da li se salis ili si ozbiljan. Upravo si opisao stan koji ja izdajem- renoviran trosoban stan, 68m2 u starigradnji u bloku 21. Tržišna vrednost 250k eur. Stan od jeseni '22 izdajem za 900 eur. Nikada ni jedan problem ni stanarima, bukvalno ih nisam video dok nisu izašli iz stana jer ih je firma prebacila u Nemacku. Kada su mi ušli novi stanari pre nekoliko meseci zamolili su za umanjenje od 50 eur mesečno i izašao sam im u susret. Od mene dosta.
Međutim, taj što radi za medijalnu platu, njemu i 50 eur mesečno kao kuća, sigurno neće dati svoj stan koji mu donosi dodatnih 1,5 medijalnih plata ispod cene.

Cak i 500 evra kirije za stan od 240k evra je mnogo, jer su opet to bacene pare. Svaka kirija ,makar i od 100 evra je bacena para ako mozes da kupis bilo kakav stan makar i na najgoroj periferiji.
Zbog čega ovaj stav? Kako su bačene pare? Gde je tu amortizacija i održavanje nekretnine, pa da je 100eur izdavanje svi bi samo izdavali niko ne bi kupovao nekretnine...
Ako neko ima bolji način da potroši/uloži novce onda to i treba da radi!
Ako neko ima viziju za neki posao pa valjda će u njega uložiti a ne u kupovinu stana.
Ako neko hoće da uloži u znanje i obrazovanje od kojeg misli da će napredovati, naravno da treba to da uradi a ne u kupovinu stana!
Ako neko veruje u neki start up ili neku manju firmu, pa i koje je član trebao bi u to da uloži pre nego u kupovinu stana, zar ne?

Sa tobom nikad čovek nikada nije načisto jer je nemoguće utvrditi da li se salis ili si ozbiljan.
Mene doslovno ovako juče izgrdila žena 😅
Posle sam morao da je slušam i glumim ozbiljnost pola dana. Faca mi se zgrčila cela, zabolela me vilica. I uši... (Nadam se da nije član foruma, ako me izvali moraću solo da iznajmljujem stan od 600 evra)
P.C. Sada mi je post vezan za nekretnine i volšebno sam izbegao off topic. Wopala, Suzuman: 1, Admin: 0. 💪💪💪

Poslednja izmena:
Sa tobom nikad čovek nikada nije načisto jer je nemoguće utvrditi da li se salis ili si ozbiljan. Upravo si opisao stan koji ja izdajem- renoviran trosoban stan, 68m2 u starigradnji u bloku 21. Tržišna vrednost 250k eur. Stan od jeseni '22 izdajem za 900 eur. Nikada ni jedan problem ni stanarima, bukvalno ih nisam video dok nisu izašli iz stana jer ih je firma prebacila u Nemacku. Kada su mi ušli novi stanari pre nekoliko meseci zamolili su za umanjenje od 50 eur mesečno i izašao sam im u susret. Od mene dosta.
Međutim, taj što radi za medijalnu platu, njemu i 50 eur mesečno kao kuća, sigurno neće dati svoj stan koji mu donosi dodatnih 1,5 medijalnih plata ispod cene.
Ja znam xy situacija gde ljudi izdaju stanove za manje. Neko ide u inostranstvo ili se seli u drugi grad (ili drugi deo grada), završio je školu itd i pošto je kirija ispod tržišne preporuči stanodavcu kolegu, brata, druga. Stanodavac podigne 50e kiriju i nema prazan hod u izdavanju. Neko je emigrirao i izdaje stari stan. Dao ga je ispod cene da ne mora da se cima oko stanara i da ima ko da plaća troškove. Postoje ljudi koji neće da crknu od muke ako izdaju stan za 500 umesto za 650-700e. Evo i čuveni Mića izdaje ispod tržišne cene na strani stanodavca. Suzuman rentira stan ispod tržišne vrednosti. Takvi stanovi na stignu do oglasa a začudili biste se koliko je to značajan broj.
Ok, neko ne veruje da je to moguće. Njegova stvar.

Vrh