Stvarno se ljudi toliko iseljavaju. Možda ne iz BGD(mada se i odatle iseljavaju ali novi dolaze pa popunjavaju njihovo mesto) ali Srbija se definitivno prazni.
Zahvaljujući hobiju kojim se bavim godišnje prođem 5-6000km uglavnom uveče i najčešće kroz seoske predele.
Situacija po unutrašnjosti Srbije je blago rečeno katastrofalna. Ako ima svetla svaka treća, četvrta kuća...to je super.
Iseljava se po 30k ljudi a ne milion godišnje pa da se primeti.
Poredeći sa tom 1000x pomenutom Holandijom u intervalu od 1992 do 2022god mi smo sa 7,65miliona pali na 6,66miliona( -1 milion) a Holandija je sa 15,2 miliona porasla na 17,7miliona( +2,5 miliona)
Uostalom ni tih 3-4 miliona nije tako daleko, eto za 20-tak godina. Spirala kojom se smanjuje broj stanovnika se ubrzava jer nas uglavnom napuštaju oni čija bi deca trebalo da održavaju populaciju.
Kada se gleda period od 1992, onda je svakako to slučaj.
Ja samo kažem da to slušam oduvek, ali cene nekretnina u Beogradu nisu ni u kakvoj direktnoj korelaciji sa iseljavanjem iz Srbije. Čak možda više i rastu što ima više gastosa.
Međutim, stalno se zaboravlja da se ljudi u Srbiju i doseljavaju.
Devedesetih smo imali plus od nekoliko stotina hiljada Srba iz ratom zahvaćenih područja, koji su ispeglali ogroman minus iz devedesetih koji se ne može meriti ni sa kakvim odivom u poslednjih 20 godina.
U poslednjih dvadeset godina imamo imigraciju iz susednih zemalja, mahom Srba, ali i ostalih. Ja znam Makedonce kojima je Beograd, kao što je nama nekad bio Pariz.
Postoji nezanemarljiv broj povratnika. Ja ih lično znam desetine, a neki su se vratili sa strankinjama suprugama/muževima i decom.
Mnogi koji danas odlaze u inostranstvo, za razliku od devedesetih, nemaju sigurnu odluku da će ostai tamo. Jednostavno idu da rade i studiraju neko vreme i vrate se ovde. Opet, lično znam desetine takvih. Devedesetih sam poznavao čitave porodice koje su otišle. Začudo, prošle godine je došla ćerka mog prijatelja koji se odselio devedesetih, da živi ovde. Rođena i odrasla u SAD. Bolje zna engleski od srpskog. I srećem povremeno ljude koji govore srpski sa teškim akcentom, a po imenu provalim da su Srbi i iz priče saznam da su došli ovde da žive iako su otišli kao deca ili su u inostranstvu rođeni. Ne verujem da ih ima desetine hiljada, ali je pre 15 godina to bilo nezamislivo.
Imamo ekonomsku migraciju iz siromašnijih zemalja. Iako Tursku, sa ne znam kakvom gimnastikom, predstavljaju da ima veći bdp po glavi od nas, znam za određenu ekonomsku imigraciju čak i iz Turske. O vozačima autobusa i ostalima iz Centralne Azije da ne govorimo.
Imamo expate i razne strance iz razvijenih zemalja koji dolaze ovde da žive jer im je bezbednije i iznajmljivanje nekretnina, kupovina nekretnina, kvalitetno privatno lečenje im je znatno jeftinije. Možda ih nema desetine hiljada, ali su hiljade u pitanju i trend postoji.
Imamo Ruse i Ukrajince, a stvari ne postaju bolje i sasvim je moguće da će mnogi od njih ostati i da će ih doći još.