Jedno je da ti plata bude obezvredjena kroz proizvode, drugo je da je porediš koliko si bogat na osnovu toga koliko imaš profesorskih ili doktorkih plata koje su svakako male. To što ti misliš da si mnogo pametan jer zaradjuješ preko inostranstva ne čini te ništa boljim čovekom od drugih, a ni vrednijim. Kada to ukapiraš e onda možemo pričati o nekom boljitku. No, dugo smo bili siromašni pa tako neko mora da leči komplekse i kupi vikend stan u centru prestonice jedne zemlje i da bude bolji od svih drugih jer je samo on zaslužio. Niko drugi nije zaradio kao on jer samo on radi na belo, svi drugi su kriminalci. Zato imaš ljude koji se sele po raznim zabitima gde će se isticati od ostalog stanovništva, biti kraljevi u tom mikro svetu. Tu je i naš glavni problem, što samo mi vredimo, samo mi smo bolji od drugih i gledamo samo sebe.
Mozda je poredjenje sa platama drugih bilo lose (inace nije bilo moje poredjenje), ali poenta je ista i da uporedjujes sa cenom proizvoda. Moglo je da bude poredjenje sa cenom m2, koliko si mogao da kupis ranije od svoje plate, a koliko sada. Poredjenje plata ne sluzi da bi se oznacilo da neciji rad vredi manje (ako uporedjujes recimo inzenjera i lekara, inace jeste logicno da njihov rad vredi vise od rada prosecnog bota u javnom preduzecu), a neciji vise, nego da da perspektivu koliko se neciji polozaj poboljsao, a koliko se neciji polozaj pogorsao. Mislim, znam da to deluje slicno kao kad se gastarbajteri zale kako je njima tesko i kako je bolje kod nas 800 evra nego 3000 evra u inostranstvu, Ali je cinjenica da su neki poslovi slozeniji, zahtevniji i stresniji od drugih. Programiranje je kod nas placeno dobro ne samo zbog toga sto je to rad sa inostrasntvom, nego i zbog toga sto je taj posao inace skoro svuda bolje placen od ostalih zanimanja, jer je izmedju ostalog i jako rizican, zbog promene tehnologija i otkaza, sto zbog konkurencije u vidu jeftinijh Indijaca koji jesu jako losi ali ti to trebas da dokazes klijentu da iako si 3 puta skuplji da si 5 puta bolji, ali i jako stresan, zbog kratkih rokova, prekovremenih i ostalih stvari koje te vode u burnout, i programeri vrlo cesto nakon 15-20 godina programiranja idu u menadzment ili na drugi nacin zele da izadju iz te price. Cak i u USA su programerske plate 2-3 puta vece od prosecnih. U Evropi nije bas toliko bolje placeno, ali tamo imas druge benefite socijalne drzave. Inace, lekari mogu da imaju i jos jace plate od programera. Iskreno, onog trenutka kad programiranje ne bude bilo 2-3 puta bolje placeno od ostalih zanimanja ja se vise necu ni baviti time, osim ako ne odem u inostranstvo i zaposlim se u neku firmu koja ima svoj proizvod i mogu lagano da radim, da imam 30+ dana godisnjeg odmora, kvalitetno zdravstvo, skolstvo,... Ako programiranje bude bilo isto placeno kao udaranje pecata u opstini, sto bi se neko stresirao da radi taj posao. Slicna je stvar i sa zanatima. Programiranje je dobro palceno jer je stresno i zahtevno, a zanat je dobro placen jer svi hoce da budu gospoda i niko nece da prlja ruke. I to je ono sto placa trziste jer je potrebno. Plate uhleba u drzavnim preduzecima zavise od toga koliko ce drzava da im definise kao platu da bi botovi bili zadovoljni i skupljali dalje kapilarne glavoe.
Ovo ti je jedan od retkih postova koji imaju smisla. Ali, ako porediš koliko si bogat na osnovu doktorskih plata jer želiš da svima drugima budu niske plate sem tebi tj kad bi svi mogli da gladuju sem tebe kako onda očekuješ da te neko leči?
Nemam ja problem da lekari imaju znacajno vece plate, i treba da imaju. Ali sto se tice lekara imam problem kad lekar trazi mito da bi te lecio ili ne radi svoj posao profesionalno, kad te usmrava u svoju privatnu kliniku, Da se razumemo, ja nikad licno nisam dao mito niti mi je neko trazio. Imao sam prilike da u drzavnim domovima zdravlja i bolnicama naletim i na jako dobre i posvecene lekare. Ali sam naletao i na debile od lekara. A nevezano za lekare imam problem kad uhleb treba da primi i minimalac kao platu, a kamoli vise, samo je tesko razdvojiti ko je uhleb, a ko stvarno radi nesto.
Ukratko, ne smatram da bi programeri trebalo da imaju vece plate od lekara, ali smatram da bi trebalo da budu znacajno vece od proseka. Takodje, smatram da bi i profesorske plate trebalo da budu vece, ali kao sto rekoh, pumpanje cena svega putem zaduzivanja i inflacije da bi partijski uhlebi imali vece plate sigurno nije recept za prosperitet.
Inace, poenta Saletove price jeste to da se polozaj mnogih u privatnom sektoru znacajno pogorsao u poslednjih par godina. Niko nije ostao bez hleba, ali ti se zivotni standard znacajno pogorsao, a to sto si imao malo vecu platu od proseka jeste mozda jedina stvar koja te je drzala ovde. Mi smo ovom inflacijom samo postali manje konkurentni kao ekonomija, cak i za motanje kablova, a da nam se pritom standard nije uopste pogorsao. Sad imamo situaciju da oni koji su ovde ostajali zbog dobrih plata vise nemaju taj motiv da ostanu, a oni kojima je nominalno povecana plata imaju vece troskove zivota pa im prakticno nije nista bolje, tako da i njih to nece zadrzati u zemlji ako su ranije vec razmisljali o tome.
Na kraju ce u Srbiji ostati penzioneri, botovi, zanatlije, vlasnici firmi, lekari koji rade privatno, advokati, notari, izvrsitelji, politicari, vlasnici stanova za izdavanje i migranti iz Indije, Pakistana, Nepala i Bangladesa kojima ce se ti stanovi izdavati. Onaj ko nesto zna i ne zeli da se bavi nasom birokratijom ce vrlo lagano otici u inostranstvo.