Da, treba biti spreman da doplatiš 20-30% rate naravno pa možda i više. treba biti spreman i da nećeš imati zakupca nekoliko meseci.
Opremanje stana je po meni dosta više, ali ok to baš zavisi. Ali ako hoćeš ozbiljniji profit od izdavanja moraćeš više i da uložiš u stan.
Svaki mesec produžetka renoviranja ili opremanja gubiš profit od izdavanja.
Prosta kupovina stana? Mislim da to nikako nije prosto, kao i celokupan proces opremanja i izdavanja.
Evo na nekim forumima se piše i po 2000strana oko nečeg prostog
Sam stan(to jest eur/m2)prilikom kupovine u jednoj zgradi se razlikuje po ceni i preko 20%, u istom bloku/opštini može i do 30% i više.
Za starogradnju tek nisi siguran koliko ti treba za renoviranje i šta te čeka, novogradnja(mačka u džaku).
Na ROI sve utiče i nema tu sigurne računice, kupovina- cena stana i vreme ulaska u stan, za koliko ćeš ga izdavati, koliko ćeš potrošiti vremena i novaca za opremanje, da li moraš i ti da se uključiš i koliko svog vremena ćeš potrošiti...
Evo nekoliko strana se priča o pravima zakupaca/stanodavaca i nije to jednostavno, kao i sam odabir nekog.
Da li ćeš kupovati i izdavati preko agencije ili ćeš i nju izbeći, takodje i za advokata(neko ga unajmi neko ne).
Daleko od toga da je ovo nešto jednostavno i da svi prodju isto.
Ovde su članovi govorili kako su i nudili prodavcima neke niže otkupne cene za stanove, pa su nekad i prodavci i pristali, ali Suzuman tada nije hteo da kupi, čisto je bio znatiželjan
Po meni je najlakše oročiti novce(siguran si, ulozis po 50k u više banaka) ili jednostavnije uložiti u S&P500, ne moraš da se smaraš sa celokupnim pomenutim procesom oko kupovine i izdavanja stana.