Lično mislim da oni formiraju cene u skladu s tržištem (koliko god se to nama činilo nerealno). I kao što sam već rekao treba poslušati vlasnika Kadene (već sam postavljao video s njim) jasno će vam biti kako oni formiraju cene. Prate oni vrlo dobro i tržište i prodaju. Već sam rekao šta se desilo prošle godine kad su Lastavice za Black Friday spustili cenu 10% za 5 odabranih stanova. Razgrabili su se brže od Lidl pilića. Šta to govori, da pad cene od 10% dovodi do ludila i da je "prejeftino" čim se stanovi razgrabe za sekund. E sad da li tih 10% igra baš toliku ulogu. Mislim da ne. Već to su bili kupci koji su bili spremni i ovako da kupe negde. I kad su ovi spustili, oni su samo izvadili olovku i potpisali Ugovore.
Moje lično mišljenje je da pricing novih stanova je koliko toliko opravdan. Ali pricing starih stanova je skroz nerealan i nenormalan po svim kriterijumima. Eto imali smo juče primer da su ljudi hteli stan od 70 kvm u izvornom stanju da prodaju i da kupe 3 stana?!? Pa koja je tu logika?
Rast cena se (na žalost) trenutno uglavnom zasniva na:
1. Euroinflacija (nikad više para nije naštampano u istoriji novca i pokušavaju to da prikriju u svetu ali sve im manje uspeva...ali bar mi imamo iskustva sa inflacijom i naučili smo caku
)
2. Svi žele u BG
i onda je sasvim normalno da određene agentske strukture, kao što je naš "čiča Dobrivoje, agent sa najviše uvaljenih krš stanova i najlepšom leptir mašnom u 2016" (alias MrGood2016...) i slični, mogu da vam prodaju Lokaciju, Lokaciju i samo Lokaciju, pričajući vam bajke, izokrećući istinu naopačke, pljuvajući na sve gde nemaju korist i zaobilazeći Funkcionalnost, Kvalitet pa eventualno Lokaciju kao osnovne vrednosti. Hoću reći sve se prodavalo...
Trenutno se samo usporilo jer su kupci malo zbunjeni od strane nekih medija i prosto nevericom da li cene stvarno mogu još gore. Ali život je neumitan, i svaki onaj siromašak zna da su cene otišle DUPLO vrednujući u evrima. A to je zamislite čuda prvi i osnovni zakon ekonomije, koji su neki ovde mislili da će ipak nekako zaobići.
Jer pare bez pokrića su naštampane i u sistemu su, molim lepo!
Sada na tom nekom tasu života i kupovne vrednosti treba izmeriti njihovu pravu vrednost, ali i imati malo više šlifa kao naša dijaspora pa na pravi način "izmeriti" i kvalitet domaćih nekretnina
Da li može jeftinije? Naravno, kod svih onih užasnih i ružnih projekata, nefunkcionalnih i nekvalitetnih zgrada
Da li može skuplje? Naravno, kod svih onih lepo osmišljenih projekata, funkcionalnih celina i kvalitetnih sadržaja
Slažem se, najgore je što se ne može doći do realne cene starogradnje i loše novogradnje. A da li vlasnik može biti fer, pa realno sagledati koliko je uložio u svoju starogradnju ili čak kao investitor u lošu novogradnju!? Teško, ako rast cena zasnivamo na one dve tačke s početka. Ne manje važno, mi smo živeli u zemlji koja je težila sve da izjednači, osim dedinja recimo, i onda se delom i zbog toga generisao taj problem kad je počelo raslojavanje, a takođe u zemlji gde su loši parazitirali na leđima boljih pa se i tu formirao pogrešan mentalni sklop...
ali, neka bude...čekamo decembar, ali samo za starogradnju i lošiju novogradnju, pošto Premijum nema veze sa recesijom