Šta je novo?

Cene nekretnina

Eee nekom je investitor "brat" i plaća reklame a negde "čiča Dobrivoje, najveći prodavac krš stanova i nosioc svilene leptir mašne za 2016 godinu" (alias MrGood2016...) sa svoja dva slabo plaćena agenta ("mića" i onaj drugi) mora ko papagaj da ponavlja "soc, tuc, muc, lower end" 😂

Pozdravlja ih i ministar turizma

Svaki put kad uđem da prelistam malo starogradnju šokiram se koliko je sve neizrecivo loše.

200k za stan od 56k u Kumodraškoj!? Dobro, možda neće dobiti toliko, ali stanje svesti je ovde ključno. Vidi komšija ga oglasio za 200k, možda bi mogao i ja pa šta bude 😅
U istoj kvadraturi za ove pare (sa odbitkom PDV) možeš verovatno da uzmeš stan u više novogradnji na Nbg.
Nerealnooooo. Što je najgore, ovakvih ima koliko hoćeš. Mrcvare se po oglasima oglasi starogradnje kao zaboravljena sećanja.

Kod mene u svetu gradjevine, ni kod Izvodjača ni kod Investitora ni kod Projektanata i Nadzora nema krize, čak naprotiv, traže se(tražim) inženjeri da se zaposle, jer su svi prepuni sa poslom.
Ok možda je subjektivno i moj neki širi bubble ali gradi se i radi punom parom(ne pričam samo o stambenoj gradnji, ona mi lično utiče manje od 10% prihoda firme).
Za stambenu gradnju ima najavljenih mnogih poslova za naredni period koji se realizuju(projektovanje, ugovaranje izgradnje itd...).
Započetih i trenutnih projekata je nikad više za moju lično firmu i saradničke firme sa realnim porastom od min 10-20% svake godine u budućnosti(2god min).
Imamo potpuno razlicite informacije. Ostavio sam vam privatno u porukama info o ozbiljnim firmama i projektima koji su problemu i koje dolaze "sa vrha" tih firmi. Mozda mozete i da iskoristite ako vam trebaju inzenjeri.

Imamo potpuno razlicite informacije. Ostavio sam vam privatno u porukama info o ozbiljnim firmama i projektima koji su problemu i koje dolaze "sa vrha" tih firmi. Mozda mozete i da iskoristite ako vam trebaju inzenjeri.
Kupio sam prošle godine stan u izgradnji, imam utisak sa tok gradnje ide veoma sporo, pa bi mi značio info (može i u PP) ako je konkretno taj investitor u problemu. Projekat je Central Palace, investitor Ecstatika.

Evo ih dva sajta za proveru firme, pa čak i racio tekuće likvidnosti piše.

Dostupni su svima na uvid prihodi firme bruto, neto, broj zaposlenih, bruto plate, potraživanja itd...

Takodje postoje firme koje posluju nikad bolje a ipak daju otkaze i rade razne optimizacije poslovanja.
Jedan od primera je da se firme prebacuju samo na menadzment, dok za sve ostale stvari unajmljuju svoje podizvodjače po potrebama, pa čak i sa drugog dela sveta.

Lično. Sa terena. Kasni se sa početkom gradnje 3-5 meseci jer nije dovoljan broj stanova predugovoren kod manjih investitora (do 40-50 stanova). Rok završetka zgrade probijaju svi minimum 6 meseci (ovi što su počeli u 2023-oj).
Defke, ti li si?
A napadali ste me kad sam ovo zapažanje sa terena sredinom Avgusta napisao 😉

A napadali ste me kad sam ovo zapažanje sa terena sredinom Avgusta napisao 😉
Ne znam da li je neko upućen u onu "Sigmadu" u Radoja Dakića. Meni se čini da su značajno odložili završetak radova (neka mi oproste ako grešim). Prošao sam pre neki dan nakon pola godine tu, kao da ništa nisu uradili. I dalje zjapi neka rupčaga prazno, bez ikakvih vidljivih napredaka.

Ova cela prepiska mi je baš bila zanimljiva. Znate moje stavove da je državni posao br.1 gradjevina.
Zanimljivo kako se trude na mišiće da povećaju likvidnost povećanjem minimalca, plata i penzija državnom sektoru iz duga, dižu kredite za pokrivanje platnog bilansa, fiskalnog deficita, refinansiranje kredita zbog nemogućnosti plaćanja kamata, odlaganje plaćanja kredita UAE i Kini, ograničavanjem cena namirnica, kamatnih stopa itd itd (nastavi niz).
Sa druge strane sami su sebi skočili u usta zbog gramzivosti. Toliko hoće da se zaduže da niko više neće da nam da kredit koliko bismo mi hteli. Zato ide emitovanje expo obveznica po 7% i tako su smanjili likvidnost. Ali ovo je najveći biser. Uzimaju kredite od domaćih komercijalnih banaka po kamatnoj stopi od 8% 🤡🤡🤡. Ne postoje skuplji krediti od toga.
Sa jedne strane hoće da povećaju likvidnost stanovništva (da ima ko da plaća kirije, račune i da može da se prehrani) upumpavaju pare velikim investicijama a sa druge uzimaju sklanjaju likvidnost iz sistema.

Jel moze objasnjenje kako emitovanje obveznica smanjuje likvidnost?
Zar nije poenta bas suprotno, ti nama das sada pare da budemo likvidni a mi tebi u buducnosti kada racunamo da likvidnost nije problem?

Ne znam da li je neko upućen u onu "Sigmadu" u Radoja Dakića. Meni se čini da su značajno odložili završetak radova (neka mi oproste ako grešim). Prošao sam pre neki dan nakon pola godine tu, kao da ništa nisu uradili. I dalje zjapi neka rupčaga prazno, bez ikakvih vidljivih napredaka.
Iskreno, uz ovu ekonomsku neizvesnost uzimati nešto sad u izgradnji što po planu treba da bude gotovo za 2 godine a u praksi biće za 3 je trenutno povećan rizik.
Zašto bi rizikovao minimalno 30% učešća zarad uštede od 3-5%. Za 3 godine razlike, renta (ili stanarina) ce ti vratiti vise od toga. Toliko su jeftiniji stanovi u izgradnji u odnosu na maltene useljive stanove koji su neprodati.
Ako već hoćeš da kupiš nešto, kupi što je maltene gotovo. Smanji rizik. Ovo je svakako užasno vreme za kupovinu.
Ali dobro, to možda samo ja tako gledam.

Iskreno, uz ovu ekonomsku neizvesnost uzimati nešto sad u izgradnji što po planu treba da bude gotovo za 2 godine a u praksi biće za 3 je trenutno povećan rizik.
Zašto bi rizikovao minimalno 30% učešća zarad uštede od 3-5%. Za 3 godine razlike, renta (ili stanarina) ce ti vratiti vise od toga. Toliko su jeftiniji stanovi u izgradnji u odnosu na maltene useljive stanove koji su neprodati.
Ako već hoćeš da kupiš nešto, kupi što je maltene gotovo. Smanji rizik. Ovo je svakako užasno vreme za kupovinu.
Ali dobro, to možda samo ja tako gledam.
Uopšte nisam razmatrao da kupim sad bilo šta. Poveli smo razgovor o probijanju rokova izgradnje, pa sam se setio da sam prošao pored i video da nešto i ne ide izgradnja, makar mi se tako učinilo.

Kupio sam prošle godine stan u izgradnji, imam utisak sa tok gradnje ide veoma sporo, pa bi mi značio info (može i u PP) ako je konkretno taj investitor u problemu. Projekat je Central Palace, investitor Ecstatika.
Uđeš u APR i malo im prečešljaš bilanse, možda bi ti malo pomoglo.

Jel moze objasnjenje kako emitovanje obveznica smanjuje likvidnost?
Zar nije poenta bas suprotno, ti nama das sada pare da budemo likvidni a mi tebi u buducnosti kada racunamo da likvidnost nije problem?
Hipotetički.....ja sam npr malo kultivisani Mića. Imam višak para koje sam hteo da ulupam u cigle. ROI mi je oko 5% godišnje. Hmmm ali već imam 2 stana koji izdajem. Veliko mi je cimanje i to. Vidi, država daje 7%. Super, ne moram da se cimam sa novim stanarima, da opremam stan. Šta ima veze i ako rastu cene pomalo već su porasle 60-100% ajde i ovo da probam. Već je malo rizik da opet uzmem stan.
Država uzme pare. Treba da se gradi infrastruktura. Stavi 3 puta veću vrednost izgradnje i zaključi ugovore sa drugarima. Ono što je komplikovano to će Kinezi. Drugari angažuju podizvodjače. Podizvodjači dovedu Turke i slične. Pare ostaju kod velikih (koji ne vole buy high okolnosti i mogu da čekaju u kešu) a ne kod kultivisanog Miće 😉. Mića ne kupuje treći stan i nema likvidnosti.
Likvidnost je otišla iz sistema tj iz kupovine cigli za rentu. Otišla je.

Poslednja izmena:
Nista te ne razumem, pa nece obveznice onom ko kupuje da povecava likvidnost.

Obveznice povecavaju likvidnost drzave, i drzava mora da ti isplati pare nazad na kraju roka, ako ne isplati znaci da je drzava bankrotirala.

Obveznice smanjuju likvidnost onoga ko ih kupuje zbog likvidnosti onoga ko ih izdaje ali to je normalno, reci da obveznice smanjuju likvidnost doduse je netacno.

Obveznice povecavaju likvidnost drzave, i drzava mora da ti isplati pare nazad na kraju roka, ako ne isplati znaci da je drzava bankrotirala.

Obveznice smanjuju likvidnost onoga ko ih kupuje zbog likvidnosti onoga ko ih izdaje ali to je normalno, reci da obveznice smanjuju likvidnost doduse je netacno.
Bukvalno sam hteo isto da napišem, ali me mrzelo 😅

Uđeš u APR i malo im prečešljaš bilanse, možda bi ti malo pomoglo.

Pa ako sad investitor otvori novu firmu za zgradu i napravi neki dogovor sa izvođačima o sukcesivnom plaćanju i onda finansira gradnju iz prodatih stanova... Šta će se videti u bilansima? To možda vredi za velike investitore, ali masa zgrada u BG su neka SPV društva.

Pa dobro, tačno u suštini. Ipak može da dobije neki šturi uvid u situaciju. Bolje išta nego ništa 😅
Pa ako sad investitor otvori novu firmu za zgradu i napravi neki dogovor sa izvođačima o sukcesivnom plaćanju i onda finansira gradnju iz prodatih stanova... Šta će se videti u bilansima? To možda vredi za velike investitore, ali masa zgrada u BG su neka SPV društva.

Mi ovde pričamo o mogućnosti kupovine stanova. Malo više fokusa molim. Pročitajte još nekoliko puta polako. Pisao sam namerno kao za decu

Mi ovde pričamo o mogućnosti kupovine stanova. Malo više fokusa molim. Pročitajte još nekoliko puta polako. Pisao sam namerno kao za decu
Pa kada si izmenio poruku 2 minuta nakon mog komentara lako je biti general nakon bitke.
Pricalio smo o generalnoj likvidnosti i na nju obveznice ne uticu negativno vec pozitivno, sto je i bilo moje pitanje na kraju dana.

Izjava da obveznice smanjuju likvidnost moze da izgovori samo finansijski nepismena osoba.
Mnogo ljudi vole da zvuce pametno na ovoj temi.

Pa kada si izmenio poruku 2 minuta nakon mog komentara lako je biti general nakon bitke.
Pricalio smo o generalnoj likvidnosti i na nju obveznice ne uticu negativno vec pozitivno, sto je i bilo moje pitanje na kraju dana.

Izjava da obveznice smanjuju likvidnost moze da izgovori samo finansijski nepismena osoba.
Mnogo ljudi vole da zvuce pametno na ovoj temi.
Mnogo volim ITjevce što sve misle da znaju.
Pričam o preusmeravanju kapitala.

Emitovanje obveznica može uticati na likvidnost na tržištu nekretnina:

Preusmeravanje investicija: Ako se obveznice emitovane po atraktivnim uslovima, investitori mogu odlučiti da ulože svoj kapital u obveznice umesto u nekretnine. To može smanjiti likvidnost na tržištu nekretnina, jer će biti manje kapitala dostupnog za kupovinu nekretnina.

Uticaj na ukupnu likvidnost: Emitovanje velikog broja obveznica može povući likvidnost iz finansijskog sistema, što može smanjiti ukupnu likvidnost dostupnu za različite investicije, uključujući i tržište nekretnina.

Mnogo volim ITjevce što sve misle da znaju.
Pričam o preusmeravanju kapitala.

Emitovanje obveznica može uticati na likvidnost na tržištu nekretnina:

Preusmeravanje investicija: Ako se obveznice emitovane po atraktivnim uslovima, investitori mogu odlučiti da ulože svoj kapital u obveznice umesto u nekretnine. To može smanjiti likvidnost na tržištu nekretnina, jer će biti manje kapitala dostupnog za kupovinu nekretnina.

Uticaj na ukupnu likvidnost: Emitovanje velikog broja obveznica može povući likvidnost iz finansijskog sistema, što može smanjiti ukupnu likvidnost dostupnu za različite investicije, uključujući i tržište nekretnina.
Samo za tvoju informaciju. Te obveznice su toliko popularne da se BUKVALNO rasporodaju ODMAH! U trećem kvartalu ih nije ni bilo!! Nisu ih izdavali. Ja sam lično hteo da ih kupim. Sada krajem septembra treba da oglase novu rundu za 4.kvartal ako ih bude...
Inače kamata od 7% je na dinare, na eure je bila 4,25% (i obe su bez poreza na kapitalnu dobit)!

Mislim da si malo preterao s tim smanjenjem likvidnosti na tržištu nekretnina jer te obveznice se koriste za diversifikaciju portfolija. Eto ja sam ti primer i uzeo stan i uzimam obveznice. Kad nema obveznica, pare na štednji dok ne dođe rata za stan. Ili ću kupiti strane obveznice.
Ono što stvarno mislim je da država treba više da promoviše te obveznice kod običnih ljudi i da pojednostavi proces kupovine istih. Ali to je za drugu temu...

Vrh