Imamo potpuno razlicite informacije. Ostavio sam vam privatno u porukama info o ozbiljnim firmama i projektima koji su problemu i koje dolaze "sa vrha" tih firmi. Mozda mozete i da iskoristite ako vam trebaju inzenjeri.Kod mene u svetu gradjevine, ni kod Izvodjača ni kod Investitora ni kod Projektanata i Nadzora nema krize, čak naprotiv, traže se(tražim) inženjeri da se zaposle, jer su svi prepuni sa poslom.
Ok možda je subjektivno i moj neki širi bubble ali gradi se i radi punom parom(ne pričam samo o stambenoj gradnji, ona mi lično utiče manje od 10% prihoda firme).
Za stambenu gradnju ima najavljenih mnogih poslova za naredni period koji se realizuju(projektovanje, ugovaranje izgradnje itd...).
Započetih i trenutnih projekata je nikad više za moju lično firmu i saradničke firme sa realnim porastom od min 10-20% svake godine u budućnosti(2god min).
Kupio sam prošle godine stan u izgradnji, imam utisak sa tok gradnje ide veoma sporo, pa bi mi značio info (može i u PP) ako je konkretno taj investitor u problemu. Projekat je Central Palace, investitor Ecstatika.Imamo potpuno razlicite informacije. Ostavio sam vam privatno u porukama info o ozbiljnim firmama i projektima koji su problemu i koje dolaze "sa vrha" tih firmi. Mozda mozete i da iskoristite ako vam trebaju inzenjeri.
A napadali ste me kad sam ovo zapažanje sa terena sredinom Avgusta napisaoLično. Sa terena. Kasni se sa početkom gradnje 3-5 meseci jer nije dovoljan broj stanova predugovoren kod manjih investitora (do 40-50 stanova). Rok završetka zgrade probijaju svi minimum 6 meseci (ovi što su počeli u 2023-oj).
Defke, ti li si?
Ne znam da li je neko upućen u onu "Sigmadu" u Radoja Dakića. Meni se čini da su značajno odložili završetak radova (neka mi oproste ako grešim). Prošao sam pre neki dan nakon pola godine tu, kao da ništa nisu uradili. I dalje zjapi neka rupčaga prazno, bez ikakvih vidljivih napredaka.A napadali ste me kad sam ovo zapažanje sa terena sredinom Avgusta napisao
Ne deluje mi da jeste.A zar nije ta Sigmada rasprodata?
Iskreno, uz ovu ekonomsku neizvesnost uzimati nešto sad u izgradnji što po planu treba da bude gotovo za 2 godine a u praksi biće za 3 je trenutno povećan rizik.Ne znam da li je neko upućen u onu "Sigmadu" u Radoja Dakića. Meni se čini da su značajno odložili završetak radova (neka mi oproste ako grešim). Prošao sam pre neki dan nakon pola godine tu, kao da ništa nisu uradili. I dalje zjapi neka rupčaga prazno, bez ikakvih vidljivih napredaka.
Uopšte nisam razmatrao da kupim sad bilo šta. Poveli smo razgovor o probijanju rokova izgradnje, pa sam se setio da sam prošao pored i video da nešto i ne ide izgradnja, makar mi se tako učinilo.Iskreno, uz ovu ekonomsku neizvesnost uzimati nešto sad u izgradnji što po planu treba da bude gotovo za 2 godine a u praksi biće za 3 je trenutno povećan rizik.
Zašto bi rizikovao minimalno 30% učešća zarad uštede od 3-5%. Za 3 godine razlike, renta (ili stanarina) ce ti vratiti vise od toga. Toliko su jeftiniji stanovi u izgradnji u odnosu na maltene useljive stanove koji su neprodati.
Ako već hoćeš da kupiš nešto, kupi što je maltene gotovo. Smanji rizik. Ovo je svakako užasno vreme za kupovinu.
Ali dobro, to možda samo ja tako gledam.
Uđeš u APR i malo im prečešljaš bilanse, možda bi ti malo pomoglo.Kupio sam prošle godine stan u izgradnji, imam utisak sa tok gradnje ide veoma sporo, pa bi mi značio info (može i u PP) ako je konkretno taj investitor u problemu. Projekat je Central Palace, investitor Ecstatika.
Hipotetički.....ja sam npr malo kultivisani Mića. Imam višak para koje sam hteo da ulupam u cigle. ROI mi je oko 5% godišnje. Hmmm ali već imam 2 stana koji izdajem. Veliko mi je cimanje i to. Vidi, država daje 7%. Super, ne moram da se cimam sa novim stanarima, da opremam stan. Šta ima veze i ako rastu cene pomalo već su porasle 60-100% ajde i ovo da probam. Već je malo rizik da opet uzmem stan.Jel moze objasnjenje kako emitovanje obveznica smanjuje likvidnost?
Zar nije poenta bas suprotno, ti nama das sada pare da budemo likvidni a mi tebi u buducnosti kada racunamo da likvidnost nije problem?
Bukvalno sam hteo isto da napišem, ali me mrzeloNista te ne razumem, pa nece obveznice onom ko kupuje da povecava likvidnost.
Obveznice povecavaju likvidnost drzave, i drzava mora da ti isplati pare nazad na kraju roka, ako ne isplati znaci da je drzava bankrotirala.
Obveznice smanjuju likvidnost onoga ko ih kupuje zbog likvidnosti onoga ko ih izdaje ali to je normalno, reci da obveznice smanjuju likvidnost doduse je netacno.
Uđeš u APR i malo im prečešljaš bilanse, možda bi ti malo pomoglo.
Pa ako sad investitor otvori novu firmu za zgradu i napravi neki dogovor sa izvođačima o sukcesivnom plaćanju i onda finansira gradnju iz prodatih stanova... Šta će se videti u bilansima? To možda vredi za velike investitore, ali masa zgrada u BG su neka SPV društva.
Mi ovde pričamo o mogućnosti kupovine stanova. Malo više fokusa molim. Pročitajte još nekoliko puta polako. Pisao sam namerno kao za decuNista te ne razumem, pa nece obveznice onom ko kupuje da povecava likvidnost.
Obveznice povecavaju likvidnost drzave, i drzava mora da ti isplati pare nazad na kraju roka, ako ne isplati znaci da je drzava bankrotirala.
Obveznice smanjuju likvidnost onoga ko ih kupuje zbog likvidnosti onoga ko ih izdaje ali to je normalno, reci da obveznice smanjuju likvidnost doduse je netacno.
Pa kada si izmenio poruku 2 minuta nakon mog komentara lako je biti general nakon bitke.Mi ovde pričamo o mogućnosti kupovine stanova. Malo više fokusa molim. Pročitajte još nekoliko puta polako. Pisao sam namerno kao za decu
Mnogo volim ITjevce što sve misle da znaju.Pa kada si izmenio poruku 2 minuta nakon mog komentara lako je biti general nakon bitke.
Pricalio smo o generalnoj likvidnosti i na nju obveznice ne uticu negativno vec pozitivno, sto je i bilo moje pitanje na kraju dana.
Izjava da obveznice smanjuju likvidnost moze da izgovori samo finansijski nepismena osoba.
Mnogo ljudi vole da zvuce pametno na ovoj temi.
Samo za tvoju informaciju. Te obveznice su toliko popularne da se BUKVALNO rasporodaju ODMAH! U trećem kvartalu ih nije ni bilo!! Nisu ih izdavali. Ja sam lično hteo da ih kupim. Sada krajem septembra treba da oglase novu rundu za 4.kvartal ako ih bude...Mnogo volim ITjevce što sve misle da znaju.
Pričam o preusmeravanju kapitala.
Emitovanje obveznica može uticati na likvidnost na tržištu nekretnina:
Preusmeravanje investicija: Ako se obveznice emitovane po atraktivnim uslovima, investitori mogu odlučiti da ulože svoj kapital u obveznice umesto u nekretnine. To može smanjiti likvidnost na tržištu nekretnina, jer će biti manje kapitala dostupnog za kupovinu nekretnina.
Uticaj na ukupnu likvidnost: Emitovanje velikog broja obveznica može povući likvidnost iz finansijskog sistema, što može smanjiti ukupnu likvidnost dostupnu za različite investicije, uključujući i tržište nekretnina.