Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa ako sad investitor otvori novu firmu za zgradu i napravi neki dogovor sa izvođačima o sukcesivnom plaćanju i onda finansira gradnju iz prodatih stanova... Šta će se videti u bilansima? To možda vredi za velike investitore, ali masa zgrada u BG su neka SPV društva.
Kod koga vi gledate da kupite stanove ako su neka SPV društva ili ne znam šta? Gde su ti stanovi?
Počevši od BW pa do svih velikih projekata na NBGu se gradi s projektnim finansiranjem od strane banaka. I uglavnom su firme tu duže vremena a ne da otvaraju firmu za tu zgradu pa je onda zatvore... Sigurno da ima i tog što pričaš ali kod tih likova je vrlo rizično uzeti u izgradnji.

Samo za tvoju informaciju. Te obveznice su toliko popularne da se BUKVALNO rasporodaju ODMAH! U trećem kvartalu ih nije ni bilo!! Nisu ih izdavali. Ja sam lično hteo da ih kupim. Sada krajem septembra treba da oglase novu rundu za 4.kvartal ako ih bude...
Inače kamata od 7% je na dinare, na eure je bila 4,25% (i obe su bez poreza na kapitalnu dobit)!
Ako se razgrabe onda nisam preterao. Zar ne?
Kod koga vi gledate da kupite stanove ako su neka SPV društva ili ne znam šta? Gde su ti stanovi?
Počevši od BW pa do svih velikih projekata na NBGu se gradi s projektnim finansiranjem od strane banaka. I uglavnom su firme tu duže vremena a ne da otvaraju firmu za tu zgradu pa je onda zatvore... Sigurno da ima i tog što pričaš ali kod tih likova je vrlo rizično uzeti u izgradnji.
Ne kupuju svi BNV i novogradnju od 4k+ na NBG i Vračaru. Ne znam tačne podatke ali sam gotovo siguran da minimum 70% izgradnje rade mali investitori. Projektno investiranje retko ko od njih ima. Možda 1 od 40. E sad ako kažeš da je 70% prometa novogradnje rizično onda 🤷

Ne kupuju svi BNV i novogradnju od 4k+ na NBG i Vračaru. Ne znam tačne podatke ali sam gotovo siguran da minimum 70% izgradnje rade mali investitori. Projektno investiranje retko ko od njih ima. Možda 1 od 40. E sad ako kažeš da je 70% prometa novogradnje rizično onda 🤷
Mislim da ti je odnos suprotan 70% su veliki kompleksi a možda 30% mali investitori. Pa vidi samo da mali investitor gradi zgradicu sa 10-20 stanova. Dok ovi kompleksi puštaju odmah 200-300 stanova u proseku! BW pušta 200-300 stanova na 2 meseca.

Ako se razgrabe onda nisam preterao. Zar ne?
Jesi zato što to NEMA veze s likvidnošću. To su dva paralelna i odvojena koloseka. Možda se nekada ukrste (u smislu kad je bolje uložiti u jedno ili drugo) ali obično paralelno funkcionišu. Ulaganje u jedan sektor ne smanjuje ulaganje u drugi po definiciji. A ti si to rekao zar ne?

Mislim da ti je odnos suprotan 70% su veliki kompleksi a možda 30% mali investitori. Pa vidi samo da mali investitor gradi zgradicu sa 10-20 stanova. Dok ovi kompleksi puštaju odmah 200-300 stanova u proseku! BW pušta 200-300 stanova na 2 meseca.
Ok. Ali mi pričamo na teritoriji celog grada?

Za likvidnost sam već napisao sve što je potrebno.

Malo više o likvidnosti koja "pada"...

Delta ulaže više od 850 miliona evra u nekretnine​

Najavljeno je i da Delta holding planira da u gradnju poslovnih i stambenih komplaksa u Beogradu i Novom Sadu uloži ukupno više od 850 miliona evra.

Precizirano je da je u blizini Sava centra otvoreno gradilište Delta District, u Bloku 20, koji će biti jedan od najekskluzivnijih poslovni centara u zemlji sa luksuznim rezindencijalnim delom koji će biti povezan sa hotelom Interkontinental od pet zvezdica.

Delta holding u Beogradu će graditi i poslovno-stambeni kompleks Delta Land, površine 300.000 metara kvadratnih, u Bulevaru despota Stefana, dok će u Novom Sadu biti izgrađen poslovni kompleks Delta Iron.

Malo više o likvidnosti koja "pada"...

Delta ulaže više od 850 miliona evra u nekretnine​

Najavljeno je i da Delta holding planira da u gradnju poslovnih i stambenih komplaksa u Beogradu i Novom Sadu uloži ukupno više od 850 miliona evra.

Precizirano je da je u blizini Sava centra otvoreno gradilište Delta District, u Bloku 20, koji će biti jedan od najekskluzivnijih poslovni centara u zemlji sa luksuznim rezindencijalnim delom koji će biti povezan sa hotelom Interkontinental od pet zvezdica.

Delta holding u Beogradu će graditi i poslovno-stambeni kompleks Delta Land, površine 300.000 metara kvadratnih, u Bulevaru despota Stefana, dok će u Novom Sadu biti izgrađen poslovni kompleks Delta Iron.
Delta Iron ce biti poslovni kompleks. Ne niskogradnja. Postoji velika mogućnost da će odložiti malo izgradnju. Koliko je to malo.... videćemo.
Delta District ce biti stambeno-poslovni kompleks sa hotelom i sa ograničenim brojem stambenih jedinica (samo 2 zgrade). Neko je napisao na forumu neku cenu od 6-8k po m2. Tako nešto. Ako neko ima više informacija neka napiše.
E Delta land bi trebalo da bude stambeni kompleks. Još čiste parcelu( ili su završili pre par meseci i sad čekaju).
Delta land je 100% sigurno da će izgraditi. Ostalo je još u fazi pripreme/planova

Poslednja izmena:

Nije Beograd samo NBG i BNV.

Ja znam jedino SPV da je bio Investitor za državne stanove, to jest stanove za bezbednjake, pod raznim nazivima, SPV Dunav, SPV Tisa, SPV Pčinja..

Kupio sam prošle godine stan u izgradnji, imam utisak sa tok gradnje ide veoma sporo, pa bi mi značio info (može i u PP) ako je konkretno taj investitor u problemu. Projekat je Central Palace, investitor Ecstatika.

Prelistajte malo temu o njihovom prethodnom projektu Cvijićeva Palace, koliko su probijeni rokovi, koliko ljudi čekaju na useljenje, upotrebna dozvola se pominjala da je u problemu, ne znam da li su je dobili poslednjih meseci. Pre toga zgrada u Budimskoj popularni "Krematorijum" (mislim da nema zvaničan fensi naziv), znam da su se stanari uselili svojevremeno na svoju ruku i da godinama nije bilo upotrebne. Naoružajte se strpljenjem, taj Palace sigurno neće još koju godinu.

Useljenje stanara u svoj stan ne zavisi od Upotrebne dozvole.
Retko kada se desi, čak bih rekao i da je to na nivou statističke greške, da se prvo dobije Upotrebna dozvola pa da se onda dešava useljenje stanara.
Uglavno se svi usele u kompleks/zgradu i tek nakon nekog perioda se dobije Upotrebna dozvola.

Što se likvidnosti tiče - PROVERITE investitora pre kupovine tog stana. Ili kupite već gotove stanove u već sagrađenim kompleksima (ima ih sada). Bolje malo više platiti pa da vas ne boli glava.
Evo ja vam mogu reći moje iskustvo do sada. Predugovor potpisan odmah. Ugovor je "kasnio" 2 meseca u odnosu na inicijalni termin. Sada je i Ugovor potpisan. Sve ide po projektnom finansiranju.
Odmah, ali bukvalno nakon 4 sata od potpisivanja Ugovora kod Notara dobija se izveštaj iz Republičkog Geodetskog Zavoda da je Ugovor upisan! (Znači nema duplih prodaja i ostalih kombinacija po kojima smo bili "poznati"). Po meni, s pravne strane, je sada sve utegnuto super, čak i brže sve funkcioniše nego u Holandiji. Njima treba 2 meseca da proknjiže Ugovor, našima 4h.
Ja želim da su građevinske dozvole u redu, da znam da će se izgraditi.
E sad da li će doći do kašnjenja 3-6 meseci - skoro sam siguran da hoće! Čak mi to ide i u prilog, ali dobro.

Za likvidnost sam već napisao sve što je potrebno
Zanemario si jednu veoma bitnu činjenicu: kod koga se tačno smanjila likvidnost kupovinom državnih obveznica?
Ako stranci čine oko 40% kupovina, a više od 50% domaće banke, osiguravajuće kuće, penzioni fondovi i slično, u kom su to procentu sklonili likvidnost sa domaćeg tržišta? Stranci nas ne zanimaju, oni ulažu u šta žele, domaće banke će samo smanjiti gotovinske rezerve (kojih očigledno imaju na pregršt) i povećati likvidnu aktivu, što je dobro za njih, a taj majušni postotak investitora će verovatno samo u manjoj meri diversifikovati portfolio.
Da imamo situaciju u kojoj veliki investitori prodaju drugu aktivu da bi uložili u obveznice (što je kod nas gotovo nezamislivo), onda bi mogli da govorimo o scenariju značajnog povlačenja likvidnosti. Ovako su samo velike (i neke malo manje) institucije plasirale (čitaj pozajmile) višak svog kapitala državi, jer ga u suštini imaju previše. Misliš da je velikim igračima, koji drže većinu kapitala na sceni, privlačno da čekaju osam godina da im država isplati (ako bog da) neki iznos koji je za njih verovatno smejurija.
U suštini, visak neplasirane likvidnosti onih koji i inače ne učestvuju na tržištu nekretnina je otišao u ruke državi koja će istim dalje podmazati građevinski sektor. Dakle, rezultat će zapravo biti veća likvidnost u građevini.

Za likvidnost sam već napisao sve što je potrebno.
Dok god ja na RTS-u ne budem čuo reklame tipa kvadrati za 2000e na NBG, BW ili Voždovcu (kao što je bilo 990e kvm u Stepi Stepanoviću tokom prošle krize) do tad NEMA ni govora o krizi ili o problemima s likvidnošću.
Da li ti znaš da se i dalje cele zgrade prodaju u jednom danu skoro u BW?! Kakva kriza likvidnosti? Najavljuju se investicije u stotinama miliona eura (Delta District, Hotel Jugoslavija, IMT, Soul 64, Elixir Voždovac, itd....) Pa seti se šta je od tog bilo pre deset godina?! NIŠTA! Država na mišiće jedva izgradila i prodala Stepu Stepanovića uz svakodnevne reklame na RTS-u!! To je bila realnost - to znači kriza. A to što neki Pera iz Malog Mokrog Luga ima problem s likvidnošću, znaš li koliko to briga državu?!
Dok veliki igrači ne osete krizu ili problem s likvidnošću sve tvoje ostaje samo na nivou pustih želja i snova.
Ako ne veruješ, samo pozovi bilo koji veliki prodajni salon i pitaj ih za popust ako platiš unapred stan zbog problema s likvidnošću:)) Čućeš odgovor.
Evo sad u petak (6.9.) imaš prodajni dan u BW pa prošetaj da vidiš krizu likvidnosti. To je za premium zgradu.
Ali evo 27.9 imaš u Kadeni prodajni dan za obične ljude za The One Tower pa prošetaj pa vidi. Da ne kažeš izmišljam.

Uopšte nisam razmatrao da kupim sad bilo šta. Poveli smo razgovor o probijanju rokova izgradnje, pa sam se setio da sam prošao pored i video da nešto i ne ide izgradnja, makar mi se tako učinilo.
A sta je sa Kosa kvart? Into mi nešto ide sporo...

Ako sam dobro ispratio, danas smo zakljucili da investitori imaju problem sa likvidnoscu, da projekti kasne (da zlatibor kida), i da ce zbog toga da padnu cene i pre decembra a od decembra sigurno jer krece recesija?

Dok god ja na RTS-u ne budem čuo reklame tipa kvadrati za 2000e na NBG, BW ili Voždovcu (kao što je bilo 990e kvm u Stepi Stepanoviću tokom prošle krize) do tad NEMA ni govora o krizi ili o problemima s likvidnošću.
Da li ti znaš da se i dalje cele zgrade prodaju u jednom danu skoro u BW?! Kakva kriza likvidnosti? Najavljuju se investicije u stotinama miliona eura (Delta District, Hotel Jugoslavija, IMT, Soul 64, Elixir Voždovac, itd....) Pa seti se šta je od tog bilo pre deset godina?! NIŠTA! Država na mišiće jedva izgradila i prodala Stepu Stepanovića uz svakodnevne reklame na RTS-u!! To je bila realnost - to znači kriza. A to što neki Pera iz Malog Mokrog Luga ima problem s likvidnošću, znaš li koliko to briga državu?!
Dok veliki igrači ne osete krizu ili problem s likvidnošću sve tvoje ostaje samo na nivou pustih želja i snova.
Ako ne veruješ, samo pozovi bilo koji veliki prodajni salon i pitaj ih za popust ako platiš unapred stan zbog problema s likvidnošću:)) Čućeš odgovor.
Evo sad u petak (6.9.) imaš prodajni dan u BW pa prošetaj da vidiš krizu likvidnosti. To je za premium zgradu.
Ali evo 27.9 imaš u Kadeni prodajni dan za obične ljude za The One Tower pa prošetaj pa vidi. Da ne kažeš izmišljam.
Nećeš čuti. Prioritet je rasprodaja Beograda na vodi. Državu ne zanima izgradnja stanova za stanovništvo iako postoji potreba već isključivo premium nekretnina privatnih investitora koji su povezani sa vladajućim strukturama. To je valjda svima jasno i to nije ništa novo što ostali ne znaju.
E sad, postoji BNV kao posebna kategorija u odnosu na druge projekte.

Reci mi samo, ako likvidnost ljudi nije problem, evo uzećemo za primer lastavice.....zasto nije krenula druga faza pre 4-5 meseci ? Realno je bilo da krene zar ne? Mislim pošto je tolika potražnja i to?
Kada je poslednji put bilo slobodnih stanova a zgrada završena? Nova, udješ u stan, vidiš i kupiš? 2012,2013,2014,2015?
Ako imamo zgrade koje imaju nerasprodate stanove vec 2+ godine od početka izgradnje.....ko će kupiti nove, u izgradnji gde ce morati da čeka 2.5-3 godine?
NBG promet novogradnje je 24 stanova u junu. Samo u Lastavicama imamo znaci skoro 1.5-2 meseca kompletnog prometa na NBG.

Ja ne znam za vas, ali meni su Sakura i Lastavice otpale u startu jer su bukvalno pored toplane, tako da mi apsolutno nije cudno da im prodaja ne ide toliko dobro.
Po meni blok 64/65 sto se tice novogradnji je za 2 duzine bolji od te lokacije a slicna cena.

Da ima novogradnji koje izguraju do kraja izgradnje a da ostane koji slobodan stan to stoji, ali opet je i ponuda dosta veca rekao bih.
U projektu gde sam ja uzeo stan ove godine, nije zavrsena jos uvek siva faza prve faze, tek treba za nekih 1-1.5 godinu da zavrse prvu fazu, rasprodato je vec oko 50% stanova i krenuta je druga faza tako da mislim da nemaju problem likvidnosti ocigledno.

Lastavice bi se mnogo brže prodavale da im je cena realna, ali oni po mom mišljenju dosta prosečnu materijalizaciju prodaju za cenu od 3600 kvadrat. Investitorova alavost je glavni problem zbog kog im treba 3 godine da rasprodaju 250 stanova na najpopularnijoj opštini.

Većina stanova u Lastavicama zapravo je prodata po početnoj ceni od 2400-2700 kako je bilo na početku izgradnje. Kad su digli cenu, počeli su da prodaju tri stana mesečno.

Lastavice bi se mnogo brže prodavale da im je cena realna, ali oni po mom mišljenju dosta prosečnu materijalizaciju prodaju za cenu od 3600 kvadrat. Investitorova alavost je glavni problem zbog kog im treba 3 godine da rasprodaju 250 stanova na najpopularnijoj opštini.

Većina stanova u Lastavicama zapravo je prodata po početnoj ceni od 2400-2700 kako je bilo na početku izgradnje. Kad su digli cenu, počeli su da prodaju tri stana mesečno.
Upravo, ta cena za tu lokaciju i materijalizaciju mi nemaju smisla, da stave nizu cenu otislo bi to brzo.

Vrh