Šta je novo?

Cene nekretnina

ima problema sa likvidnoscu, obicno krece od budzeta drzave, ja racunam privremena, jer se izdaju EXPO obveznice koje se ragrabe u trenu ...
cash is king ;)

Alternativa da ti sto kasne sa isplatama su problematicni?
Sa obzirom da banke imaju rekordne profite a kamate padaju svaki drugi mesec ne znam zasto bi dolazilo do problema likvidnosti jer novac "pojeftinuje" iz mesec u mesec a banke su prepune istog tog novca.
Gde sam pomenuo alternativu? Kakva alternativa sada i u odnosu na sta?

Novac jos nije prakticno pojefitnio. Kamate su i dalje iste kao u februaru ove godine. Intesa je imala u februaru 5% fiksno za nekretnine i sada je tako.

Iako je novac "pojeftinio", ljudi u gradjevini se zale na likvidnost.

Toliko kondradiktornih izjava

To sto ne pratite kontekst nije moja greska. Procitajte sve bez prekidanja i izvlacenja iz konteksta i mozda ce biti jasnije da kontradiktornosti nema.

Gde sam pomenuo alternativu? Kakva alternativa sada i u odnosu na sta?

Novac jos nije prakticno pojefitnio. Kamate su i dalje iste kao u februaru ove godine. Intesa je imala u februaru 5% fiksno za nekretnine i sada je tako.

Iako je novac "pojeftinio", ljudi u gradjevini se zale na likvidnost.

To sto ne pratite kontekst nije moja greska. Procitajte sve bez prekidanja i izvlacenja iz konteksta i mozda ce biti jasnije da kontradiktornosti nema.
Moguće da je do mene. Meni je doduše svejedno, ok mi je da mislite šta god, samo realno niste baš jasni. Istaknete problem sa likvidnošću, pominjete da građevinski sektor indikuje krizu. Zatim kažete da se slažete sa navodima vradovica da "cene nece padati jer nema problema sa likvidnoscu", tako ste napisali.
Dakle, ima ili nema, prvo to odlučite. Posle da vidimo koliko se to ljudi žali na likvidnost, da li je to na nivou: čuo sam da je Pera rekao Žiki da se Mića žali na likvidnost, ili tu ipak postoje nešto što ima malo jače uporište u stvarnosti.

Ja ne znam koji veliki projekat ima problem sa likvidnošću kad skoro svi imaju projektno finansiranje od strane banaka! Tako da očigledno keša ima.
Drugi indikatori za velike projekte je da NIKO skoro ne odobrava NIKAKAV popust za keš uplatu. Već svi su u fazonu plaćaj po ratama i to je to.
Da im je keš problem to bi videli odmah. A tog nema barem na velikim projektima. Možda tamo neki mini investitor koji gradi zgradu s 10 stanova ima. Ali svi kompleksi na NBG i BW su više nego likvidni i pokriveni s bankarskim finansiranjem.

Ja ne znam koji veliki projekat ima problem sa likvidnošću kad skoro svi imaju projektno finansiranje od strane banaka! Tako da očigledno keša ima.
Drugi indikatori za velike projekte je da NIKO skoro ne odobrava NIKAKAV popust za keš uplatu. Već svi su u fazonu plaćaj po ratama i to je to.
Da im je keš problem to bi videli odmah. A tog nema barem na velikim projektima. Možda tamo neki mini investitor koji gradi zgradu s 10 stanova ima. Ali svi kompleksi na NBG i BW su više nego likvidni i pokriveni s bankarskim finansiranjem.
Nama je pre problem što smo previše likvidni, ali dobro, reko da saslušam šta ima da se kaže.

Alternativa tvom vidjenju da ima problema sa likvidnoscu generalno je da pojedinci imaju probleme sa likvidnoscu a ti si u kontaktu sa tim pojedincima.
Čovek je naveo da je vlasnik male IT firme koja servisira inostrane klijente i da je u svom poslu primetio nedostatak likvidnost koji posledično utiče na njega i verovatno na ljude u sličnoj situaciji. E sada, koliko je takvih ljudi u pulu potencijalnih kupaca nekretnine u BG i da li će to ostaviti neki značajniji efekat na trziste, ostaje da se vidi

Čovek je naveo da je vlasnik male IT firme koja servisira inostrane klijente i da je u svom poslu primetio nedostatak likvidnost koji posledično utiče na njega i verovatno na ljude u sličnoj situaciji. E sada, koliko je takvih ljudi u pulu potencijalnih kupaca nekretnine u BG i da li će to ostaviti neki značajniji efekat na trziste, ostaje da se vidi
I ja sam vlasnik male IT firme i likvidnost je skroz OK, cak imamo i povecan obim posla ove godine, verovatno rekordni profit ove godine.

I ja sam vlasnik male IT firme i likvidnost je skroz OK, cak imamo i povecan obim posla ove godine, verovatno rekordni profit ove godine.
Svaka čast, ali ako si u toj industriji onda znaš da je zapošljavanje drastično usporilo i da je trend među zaposlenima da pre biraju etablirane korporacije pre neko male firme i start-upove. Dakle, svakako nije baš da su svi likvidni u toj niši.

Svaka čast, ali ako si u toj industriji onda znaš da je zapošljavanje drastično usporilo i da je trend među zaposlenima da pre biraju etablirane korporacije pre neko male firme i start-upove. Dakle, svakako nije baš da su svi likvidni u toj niši.
Samo ilustrujem da je to ipak i dalje na mikro nivou kako ko dozivljava stvari, reci "likvidnost je u problemu" na makro nivou je ipak malo suludo bez konkretnih dokaza.
Ovo se svodi na rekla-kazala trenutno.

Samo ilustrujem da je to ipak i dalje na mikro nivou kako ko dozivljava stvari, reci "likvidnost je u problemu" na makro nivou je ipak malo suludo bez konkretnih dokaza.
Da, to sam i ja hteo da kažem. Lični primer je ok, možda je to početak nečega, ali možda i ništa. Na makro nivou smo još daleko od bilo kojih tektonskih promena svakako.
A za likvidnost je hteo da kaže sigurno da cene rastu dok je likvidnost dobra, kad zakaže, onda teška priča 😅

Kako na nivou rekla kazala kada je evidetno da je zapošljavanje u IT'ju drastično usporilo i kada je evidentan trend da zaposleni u tom sektoru znatno preferiraju korporacije od malih firmi. Da li si svestan tog trenda ili ne? Ako si u industriji, imaš saznanja o globalnim dešavanjima koje prevazilaze obim tvog poslovnaja.

Kako na nivou rekla kazala kada je evidetno da je zapošljavanje u IT'ju drastično usporilo i kada je evidentan trend da zaposleni u tom sektoru znatno preferiraju korporacije od malih firmi. Da li si svestan tog trenda ili ne? Ako si u industriji, imaš saznanja o globalnim dešavanjima koje prevazilaze obim tvog poslovnaja.
I tebe i posle onog posta o 100k neto platama u IT u Srbiji i dalje nije blam da pricas na tu temu? Mislim, samo da kazem da ti se divim. Bez sarkazma.

Alternativa tvom vidjenju da ima problema sa likvidnoscu generalno je da pojedinci imaju probleme sa likvidnoscu a ti si u kontaktu sa tim pojedincima.
Ja sam naveo da je problem sa:
- Gradjevinskim firmama, ukljucujuci firme koje rade BNV, kao i druge vece projekte, kao i njihovim saradnicima,
- Manjim i vecim investitorima,
- Pojedinacnim ljudima koji su kupili vise stanova.

Ove informacije dobijam poslednja 2-3 meseca, proverio sam sa kontaktima koje imam u tim kompanijama i u industriji.

A upravo sto mi je to neobicno, sam i zapoceo temu likvidnosti.

Narocito ako se drzava zaduzuje, trebalo bi da ima novca.

Naravno ne navijam za krizu i nadam se da je nece biti. Nemojte pogresno da me razumete.

Na srecu moja firma nema problem, neka kriza je bila prosle godine, sada sam ok. Ne pisem zbog sebe.

Poskupljenje se nastavlja

BnV, lepo izgleda i pijaca i hotel

Evo dole imate sve krize likvidnosti od 1929, kako su se kretale inflacija, kamate, cene zlata i nekretnina. Sami izvedite zaključak.

Dodavanjem prosečne inflacije i kamatnih stopa tokom kriza likvidnosti dobijamo potpuniju sliku o tome kako su ekonomski uslovi uticali na cene zlata i nekretnina. Evo detaljnije analize:

### 1. **Velika depresija (1929-1939)**
- **Trajanje:** Počela 1929. godine i trajala do kasnih 1930-ih.
- **Zlato:** Tokom Velike depresije, cena zlata je fiksirana po zakonu na 20,67 USD po unci do 1933. godine, kada je vlada SAD-a devalvirala dolar i povećala cenu zlata na 35 USD po unci, što je rast od 69%.
- **Nekretnine:** Cene nekretnina su znatno pale tokom ovog perioda, u nekim slučajevima za 30-50%, zbog masovnih prinudnih prodaja i visokih stopa nezaposlenosti.
- **Prosečna inflacija:** Deflacija od oko -2% godišnje.
- **Kamatne stope:** Izuzetno niske, često ispod 1%, kako bi se podstakla ekonomska aktivnost.

### 2. **Naftna kriza (1973-1974)**
- **Trajanje:** Trajala je od 1973. do 1974. godine.
- **Zlato:** Cena zlata je skočila sa oko 65 USD po unci 1973. na preko 180 USD po unci do kraja 1974. godine, što je rast od oko 177%.
- **Nekretnine:** Cene nekretnina su stagnirale tokom naftne krize, sa blagim padom u određenim tržištima zbog inflacije i visoke kamatne stope.
- **Prosečna inflacija:** Oko 11-13% godišnje u SAD-u.
- **Kamatne stope:** Kamatne stope su porasle do preko 10% u SAD-u zbog inflatornih pritisaka.

### 3. **Latinoamerička dužnička kriza (1982)**
- **Trajanje:** Počela 1982. godine i nastavila se tokom većeg dela decenije.
- **Zlato:** Cena zlata je pala tokom ovog perioda, nakon vrhunca od 850 USD po unci 1980. godine, spustivši se na oko 300 USD po unci do 1982. godine.
- **Nekretnine:** Cene nekretnina su bile pod pritiskom, ali su generalno ostale stabilne u SAD-u. Međutim, tržišta u zemljama pogođenim krizom, poput Meksika i Brazila, doživela su značajne padove.
- **Prosečna inflacija:** Oko 3-6% godišnje u SAD-u, ali mnogo viša u pogođenim latinoameričkim zemljama (često dvocifrena).
- **Kamatne stope:** Visoke, sa referentnom stopom u SAD-u iznad 10% tokom većeg dela 1980-ih.

### 4. **Azijska finansijska kriza (1997-1998)**
- **Trajanje:** Počela sredinom 1997. i trajala do kraja 1998. godine.
- **Zlato:** Cena zlata je u ovom periodu zapravo opala, sa oko 370 USD po unci 1997. na oko 290 USD po unci 1998. godine.
- **Nekretnine:** U pogođenim azijskim zemljama, cene nekretnina su drastično pale. Na primer, u Tajlandu, cene su se smanjile za više od 50%.
- **Prosečna inflacija:** Varirala, ali generalno niska u razvijenim zemljama (oko 2-3%), dok je u pogođenim azijskim zemljama inflacija često rasla.
- **Kamatne stope:** Povećane u pogođenim zemljama kako bi se stabilizovale valute; u razvijenim zemljama stabilne, niske stope.

### 5. **Globalna finansijska kriza (2007-2008)**
- **Trajanje:** Počela 2007. godine i kulminirala u septembru 2008. godine, ali efekti su se osećali još nekoliko godina.
- **Zlato:** Cena zlata je porasla sa oko 650 USD po unci 2007. na oko 1.000 USD po unci 2008. godine, što je rast od oko 54%. Do 2011. godine, cena zlata je dostigla vrhunac od oko 1.900 USD po unci.
- **Nekretnine:** U SAD-u, cene nekretnina su pale za oko 30% od vrhunca u 2006. godini do dna 2012. godine.
- **Prosečna inflacija:** Oko 2-4% godišnje u razvijenim zemljama pre krize; deflacioni pritisci nakon krize.
- **Kamatne stope:** Postepeno smanjivane, na kraju dostigle skoro 0% u SAD-u (2008-2009).

### 6. **Kriza likvidnosti usled pandemije COVID-19 (2020)**
- **Trajanje:** Počela u martu 2020. godine, sa vrhuncem tokom prve polovine godine.
- **Zlato:** Cena zlata je porasla sa oko 1.500 USD po unci u martu 2020. na rekordnih 2.070 USD po unci u avgustu 2020. godine, što je rast od oko 38%.
- **Nekretnine:** Uprkos očekivanjima, cene nekretnina su rasle u mnogim zemljama, uključujući SAD, gde su cene porasle za više od 10% godišnje tokom pandemije, zbog niskih kamatnih stopa i potražnje za većim stambenim prostorima.
- **Prosečna inflacija:** Niska do sredina 2020 (oko 1-2% u SAD-u), zatim rast do 5-6% u 2021.
- **Kamatne stope:** Snižene na rekordno niske nivoe (0% u mnogim razvijenim zemljama).

### Rezime:
- **Zlato:** U periodima krize likvidnosti, zlato obično beleži rast cene, pogotovo u uslovima visoke inflacije i niskih kamatnih stopa, jer investitori traže zaštitu od devalvacije valute i ekonomske nestabilnosti.
- **Nekretnine:** Cene nekretnina mogu varirati, ali su generalno stabilnije na duži rok, osim u slučajevima kada je sama kriza vezana za tržište nekretnina (npr. 2008. godine). Niske kamatne stope često podstiču rast cena nekretnina, kao što je bio slučaj tokom pandemije COVID-19.

Svaka kriza likvidnosti pokazuje kako kombinacija inflacije, kamatnih stopa i opšte ekonomske nesigurnosti može značajno uticati na cene zlata i nekretnina, pri čemu se zlato često koristi kao sigurno utočište, dok nekretnine nude stabilnost u dugoročnom smislu.

Poskupljenje se nastavlja

BnV, lepo izgleda i pijaca i hotel
„Sada kupoprodaja stagnira, zato što su cene vrlo visoke i ne mogu više da rastu jer za njih nema kupaca. Teško da će se normalizovati, sve dok investitori upumpavaju pare u novogradnju i formiraju cene kako oni smatraju da treba. Država ništa ne radi za mlade ljude, ne pravi nove jeftinije stanove, studentske domove, to ne postoji, kao ni za stare ljude“, rekla je Lazarević.

„formiraju cene kako oni smatraju da treba.“, rekla je Lazarević.
Lično mislim da oni formiraju cene u skladu s tržištem (koliko god se to nama činilo nerealno). I kao što sam već rekao treba poslušati vlasnika Kadene (već sam postavljao video s njim) jasno će vam biti kako oni formiraju cene. Prate oni vrlo dobro i tržište i prodaju. Već sam rekao šta se desilo prošle godine kad su Lastavice za Black Friday spustili cenu 10% za 5 odabranih stanova. Razgrabili su se brže od Lidl pilića. Šta to govori, da pad cene od 10% dovodi do ludila i da je "prejeftino" čim se stanovi razgrabe za sekund. E sad da li tih 10% igra baš toliku ulogu. Mislim da ne. Već to su bili kupci koji su bili spremni i ovako da kupe negde. I kad su ovi spustili, oni su samo izvadili olovku i potpisali Ugovore.
Moje lično mišljenje je da pricing novih stanova je koliko toliko opravdan. Ali pricing starih stanova je skroz nerealan i nenormalan po svim kriterijumima. Eto imali smo juče primer da su ljudi hteli stan od 70 kvm u izvornom stanju da prodaju i da kupe 3 stana?!? Pa koja je tu logika?

„Sada kupoprodaja stagnira, zato što su cene vrlo visoke i ne mogu više da rastu jer za njih nema kupaca. Teško da će se normalizovati, sve dok investitori upumpavaju pare u novogradnju i formiraju cene kako oni smatraju da treba. Država ništa ne radi za mlade ljude, ne pravi nove jeftinije stanove, studentske domove, to ne postoji, kao ni za stare ljude“, rekla je Lazarević.

Pa da, sto da cita dalje od naslova... Dobri moj Lobe Labud tako poverovao i zlatiborskim investitorima da ce zlatibor bito primijum planina, jer ti investitori voze 100k automobile na tablice strane...

Evo jos jedan dobar savet za ulaganje u nekretnine, samo pogresili novinari, nije americki strucnjak nego jedan zlatiborski strucnjak:

Prilozi

• Screenshot_20240902_204631_Chrome.jpg
    Screenshot_20240902_204631_Chrome.jpg
    116,3 KB · Pregleda: 92
Off topic:
Kako ste svi zaskočili kjubika i pokušali da diskreditujete i osporite što čovek piše brzinom svetlosti 😁. Pecate se kao šarani čim neko kaže nešto protiv narativa 😁. Bez uvrede 🙂

Poslednja izmena:
Off topic:
Kako ste svi zaskočili kjubika i pokušali da diskreditujete i osporite što čovek piše brzinom svetlosti 😁. Pecate se kao šarani čim neko kaže nešto protiv narativa 😁
Jeste Sale, sve smo se nalozili :D

Mene je samo zanimalo da li ima neke konkretne podatke ili je samo nesto usmeno receno.

Moj stav je da sve do decembra price su tralala, tek tada cemo moci da sagledamo situaciju.

Jeste Sale, sve smo se nalozili :D

Mene je samo zanimalo da li ima neke konkretne podatke ili je samo nesto usmeno receno.

Moj stav je da sve do decembra price su tralala, tek tada cemo moci da sagledamo situaciju.
Pa jeste se naložili 🙂.
Zašto decembar? Zašto ne mart ili jun? Imaš li neke konkretne podatke ili samo tralala?

Poslednja izmena:
ja citam o tom decembru vec dve godine

a u beogradu na vodi baka prase da dobije batine zbog lose izolacije

mada cujem i da ovi nbg 64,65, 66, 1389 nisu bolji

Vrh