Šta je novo?

Cene nekretnina

Poenta klipa nije da li ce i kada da padnu cene, nego da se ukaze na to da rast cena nekretnina nije nesto sto je dobro (mozda jeste za pojedince, ali za sve ostale je lose), iako to neki ovde predstavljaju i kazu da je super sto cene nekretnina rastu i da je to znak progresa i da smo sve bogatiji. Visoke cene nekretnina, pored loseg uticaja na standard stanovnistva uticu izmedju ostalog i na demografiju sto dugorocno ugrozava i ekonomski razvoj. Takodje, kada se prica o demografskom kolapsu i uticaju na cene nekretnina koji ce se desiti za par decenija, to ne znaci da u medjuvremenu nece biti padova cena, nego to znaci da ce se dugorocno trend kretanja cena skroz promeniti i nekretnine ce biti kao ove prazne i neobradjene njive koje imamo po selima.
Ok neka je i ovakva neka daleka budućnost, kao i kod razvijenijih zemalja, pad nataliteta koji su rešavali sa migracijom ljudi iz siromašnijih zemalja.
Starosedeoci ili bogati imaju prevlast i u toj oblasti, to jest nekretninama.
Kasirke i razna zanimanja smo ustanovili da ne mogu da priušte sopstvenu nekretninu u glavnom gradu, dosta zanimanja će i izumreti sa dolaskom AI revolucije u budućnosti.
Ako hoćeš/hoćemo da ublažimo tu neku sliku budućnosti i pomognemo našim sugradjanima u tolikoj porasti cene stanova, tako što će prestati masovna kupovina kolekcionarskih stanova, koji čak i stoje prazni, šta bih njima preporučio u šta da plasiraju novce?
Ove mini investicione stanove i investicione kupce ne računam i njima je to neka sigurnost za budućnost i pravljenje dece koja će imati svoju nekretninu i koja će imati sigurnost da se što pre odlučuju za sledeće naraštaje.
Koja je najbolja opcija za narod(kod nas i u svetu)u koju realno bogati trebaju da ulažu i da imaju barem sličan profit kao što su to nekretnine?

Svaka tebi cast kada mozes da vidis narednih 30-40 godina. Ja se mucim da pogodim sta ce biti u naredna 3 meseca 😄
Ne vidim ja nista, ovo je tema o kojoj sam citao na vise razlicitih mesta. I ovo je samo teorija koja ce se mozda obistiniti, a mozda i nece. U sustini, demografija jeste problem i da nema migracija mnoge ekonomije bi skroz pukle. Razlika je samo u tome sto zapadne zemlje pored jeftine radne snage uvoze i nase inzenjere, lekare i ostale naucnike, dok je pitanje kog mi uopste mozemo da uvezemo sto se tice radne snage i kakve to ekonomske i socijalne efekte moze da ima. Ovo sa Rusima je samo anomallija, oni nisu dosli ovde jer smo dobar izbor, nego sto smo bili jedno od retkih mesta odakle su mogli da pobegnu iz situacije u kojoj su se nasli.
Ok neka je i ovakva neka daleka budućnost, kao i kod razvijenijih zemalja, pad nataliteta koji su rešavali sa migracijom ljudi iz siromašnijih zemalja.
Starosedeoci ili bogati imaju prevlast i u toj oblasti, to jest nekretninama.
Kasirke i razna zanimanja smo ustanovili da ne mogu da priušte sopstvenu nekretninu u glavnom gradu, dosta zanimanja će i izumreti sa dolaskom AI revolucije u budućnosti.
Ako hoćeš/hoćemo da ublažimo tu neku sliku budućnosti i pomognemo našim sugradjanima u tolikoj porasti cene stanova, tako što će prestati masovna kupovina kolekcionarskih stanova, koji čak i stoje prazni, šta bih njima preporučio u šta da plasiraju novce?
Ove mini investicione stanove i investicione kupce ne računam i njima je to neka sigurnost za budućnost i pravljenje dece koja će imati svoju nekretninu i koja će imati sigurnost da se što pre odlučuju za sledeće naraštaje.
Koja je najbolja opcija za narod(kod nas i u svetu)u koju realno bogati trebaju da ulažu i da imaju barem sličan profit kao što su to nekretnine?
Siroka tema, problem je u sistemu. Ulaganje u nekretnine definitivno treba destimulisati, ali to mnogima nije u interesu. Evo sad u Hrvatskoj kao uvode neke poreze na nekretnine, ustvari samo menjaju ime poreza koji vec postoji, povecavaju ga duplo, a i dalje je toliko nizak da nece imati nikakvog efekta, I ti opet pricas o investiciji, taj ko ima novac za investicije on nije ugrozen i lako mu je da ulupa u nekretnine koliko god hoce. Problem sa cenama nekretnina je u tome sto 95% ljudi i sa kreditom jedva moze sebi da priusti stan. A sto se tice toga u sta investirati, pa zavisi. Ako si lekar otvoris privatnu kliniku, ako se bavis poljoprivredom mozes da prosiris proizvodnju i recimo otvoris hladnjacu. Ako ne znas nista u zivotu da radis i ne zelis nista da radis, onda se slazem da jedino sto mozes da uradis jeste da kupis nekretnine.

Realno sve sto se prodaje na ovom svetu je precenjeno jer kosta vise nego sto je cena kostanja.

Blok26 je nova kategorija - precenjeno, ali ce se prodati. Znaci mozda je cak i pocenjeno ako ce se prodati po trenutnoj ceni.
Koliko stanova i kvadrata će izgraditi tu?

Zato sto ste vi tek kerici sa belexa. Pravi kurjaci sa ws kupe samo jednu nekretninu. Evo kurjak sa jutarnjeg programa kaze da od SEKE do danas cene nekretnina porasle 35% (i to racunajuci pad tokom seke). Koliko su akcije nvidije proslasle od tada? Ili sigurica s&p500?

Na stranu cinizam, nije li investiranje u akcije kompanija ekonomski smislenija stvar za društvo nego investiranje u cigle?

Rentijerstvo je ekonomski besmisleno, vid parazitiranja nad tuđim radom na osnovu vlasništva. Ne treba ga podsticati već demotivisati.

Jeste ako hoćeš da par kompanija vlada svetom, pri tome i te kompanije ulažu preko drugih svojih kompanija u nekretnine.
Kupuju firme i ne možeš pravedno da se takmičiš protiv njih, tako da samo napred 😉
E sada ako hoćeš da zaradjuješ na globalnom raslovljavanju izmedju 0.01% bogatih vs ostali sve što možeš uložiš u S&P500 i još pokušaš kod njih i da se zaposliš, život tebi bude super onda. Moraš da im ostvaruješ profit i što veći uspeš tada dobiješ i unapredjenje(ok ovo je i kod većine, ali tamo te gledaju kao neki xy broj koji im ostvaruje zaradu).
Nadaš se da će sve da otkupe i osvoje i sve da drže, mada se i ide ka tom smeru, možda tu malo Kina mrsi konce ali videćemo 😉
Niko ne brani nekome da izdaje stan po prihvatljivoj ceni, može i da daje na korišćenje čak bez naknada i da, daje se nekome mesto za život ili korišćenje taj prostor.

Od multinacionalnih korporacija ne treba da se branimo tako sto cemo da podrzavamo domace rentijere ili da se ne kupuje akcije velikih kompanija, nego da se podrzi domaca privreda, narocito mali privrednici, nesto gde se nesto konkretno proizvodi, da se smanje porezi na zarade i sl. Paradoksalno je koliko se kapital malo oporezuje a koliko se rad mnogo oporezuije.

Na stranu cinizam, nije li investiranje u akcije kompanija ekonomski smislenija stvar za društvo nego investiranje u cigle?

Rentijerstvo je ekonomski besmisleno, vid parazitiranja nad tuđim radom na osnovu vlasništva. Ne treba ga podsticati već demotivisati.
Jeste investiranje u akcije kompanija bolje, ali ako nemaš špekulativnu berzu i velike pohlepne igrače koji koriste brze AI softvere, tako da ti kao mali igrač ne možeš ni da trepneš dok oni već pokupovali prave akcije u pravo vreme. Tako da ćeš često biti u onih 95% koji gube na račun onih 5% koji dobijaju. Ako bi sve bilo poštenije onda naravno da nije loše.

Rentijerstvo u gradovima ima smisla samo dok ne ugrožava urbanizam. Ali zato treba propagirati ulaganje u turističke centre i ulaganje u takve "cigle" kao dobru stvar, jer em ne zauzima mesto nekom mladom bračnom paru po gradovima, em je deo ugostiteljske industrije koja ostvaruje dobit. U gradovima su to hoteli i drugi ugostiteljski objekti, a u turističkim mestima i apartmani i hoteli. Naravno ja sam uvek više za hotelski tip sa recepcijom osim ako nećeš da ti to bude primarni posao kojem moraš da se posvetiš 24h...jer zna se šta je gost i kako se neguje da bi ti se opet vratio.

Sve zemlje imaju veoma razvijen turizam, po švajcarskoj i austriji uopšte nije čudno videti manja turistička mesta sa 100+ hotela. Za Italiju i Francusku kao najveće turističke sile da ne pričamo. A mi smo trenutno vrlo slabo razvijena zemlja u turističkom smislu, i imamo prostora za rast od 10x, 20x ili sl, da bi se uopšte bar malo primakli i postali vidljivi svetskoj klijenteli, i zato je ulaganje u infrastrukturu i premijum kapacitete i sadržaje ključ našeg uspeha. Čak je i naš Zlatibor kao najveći centar u zemlji i sa dobrim rastom stranih gostiju realno gledano opet skoro nevidljiv na svetskoj mapi. Razvoj Premijum sadržaja je već počeo, ali treba vremena

Ja znam da to smeta određenim slaboplaćenim BG agentima koji bi i svom najdražem uvalili nefunkcionalan stan sa pogledom na trafostanicu, pa neumorno hejtuju svaki razvoj naše zemlje u tom smislu i iznose lažne podatke ili jednostavno iskrivljuju sliku...
Ali ako želimo da bar malo gradove učinimo humanim za život onda stvari treba postaviti na svoje mesto, kao što je to svugde u civilizovanom svetu

Koja elementara činjenica stvarnosti? Da je investiranje u akcije kompanija ekonomski smislenija stvar?
Postoje neki ljudi, pa i na ovom forumu koji su zadovoljni iznosom kirije koju plaćaju.
Verovatno je ROI za tog vlasnika nebitan i bitno mu je da ima normalne zakupce.
Da, možda je čak i srećan jer im omogućava usputnu stanicu u životu i gleda kako njegova nekretnina to omogućava.
Dok kod ulaganja u akcije preduzeća se ide isključivo na korist i očekivanu dobit, čuveni primer S&P500. Da nema dobiti ne bi bilo ni investitora ili ulagača.
Kod tih korporacija je najvažnija dobit i vrednost akcija.
Ako padaju ulagači beže od njih, šefovi i ostali ne dobijaju bonuse dele se otkazi itd.. Samo se gleda dobit!
Mene lično ne pogadja jer sam ja i moji koji koriste moje nekretnine zadovoljni i ja imam neki viši cilj u ovom slučaju.
Ovde isto propagiram da se prvo ulaže u sebe i svoj lični napredak, pa onda u svoj posao ili biznis i njegovo proširenje i to pre kupovina nekretnina, pisao sam više puta.
A na ovakve izjave da je smislenije ulagati u akcije S&P500 i izraza poput parazitiranja prosto mi dodje da reagujem.
Pri tome ukoliko se dovoljno akcija kupi i dobija dividenda, zar to nije parazitiranje, drugi rade a ti baš ništa ne moraš?
I to još u Inostrane firme tako da slučajno nešto ne ostane u svojoj državi i tvojoj okolini, dobro osim tebi i tvog brokera, mada i broker sada može da se isključi.Poneseš svom mobilni sa aplikacijom i kupljenim akcijama od kojih dobijaš dividende na račun i putuješ celim svetom i baš te briga što drugi rade za tebe i pri tome nemoj ovim parazitima u apartmanu da gostuješ nego u svoj hotel u kojem imaš neki deo udela kroz akcije ili ako hoćeš da uštediš ok može i kod ovih drugih 😉

Kakve sve cudne postove necu videti na ovom forumu.

Isti covek koji propagira nekretnine za ulaganje i kao argument protiv s&p 500 jer je to ulaganje van zemlje 2 stranice unazad prica o ROI u Dubaiju i oci mu se cakle od ideje tolike zarade.

To jelte, nije ulaganje van zemlje jer je nekretnina, ali zato je berza i korporacije zlo.

Mnogo ljudi na ovom forumu komplikuju stvari, ko ulaze pare zeli vise para, ne radi to iz altruisticnih razloga niti razmislja da li Apple akcije rastu dok zaposljavaju decu iz azije da sklapaju iphones.

Vise para zarad vise para i to je to.

Hahahah pretvorile su se u zlatnike iz Dubai-a.
To je bila jedna podela za ljude koje hoće da ulažu u nekretnine, gde je naizgled bolja zarada od akcija i neki novi princip prodaje i ulaganja koji se još nije video i ja sam ga tada prvi put video, to jest čuo za njega.
Da li sam možda zamislio i sebe ili svoje tamo u budućnosti, jesam, to jest mogu da zamislim takav scenario, jer bi tada imao svoj stan.
Da li hoću da zaradim ulaganjem, naravno.
Da li podržavam da je rentiranje isključivo parazitiranje ili dranje kože sa ledja, ne.

Svako ulaganje van granica države u kojoj čovek ima državljanstvo je po meni veliki rizik. Možda je rizik za SP500 u tom smislu mnogo izvestniji, a možda i manji (mada otvoreno kaubojsko ponašanje poslednjih godina treba itekako uzeti u obzir za nas koji smo van zapadne družine - proguglajte kako su prošli Rusi...), ali ulaganje u nekretnine tek ima mnogo podvodnih prepreka, pa bih ja npr pre svega dobro izučio zakon države ( kod razvoda braka itd) naročito u tim za nas dalekim kulturama. Naročito sam skeptičan prema tim FOMO situacijama, gde se ludački usisava novac na tržište, da ne bude "dala baba dinar da se uhvati u kolo - sad bi dala 2 da izadje..." Agenti su kao brokeri, njima je bitno da se okreće, pa ih ne bih mnogo slušao.

Svako ulaganje van granica države u kojoj čovek ima državljanstvo je po meni veliki rizik. Možda je rizik za SP500 u tom smislu mnogo izvestniji, a možda i manji (mada otvoreno kaubojsko ponašanje poslednjih godina treba itekako uzeti u obzir za nas koji smo van zapadne družine - proguglajte kako su prošli Rusi...), ali ulaganje u nekretnine tek ima mnogo podvodnih prepreka, pa bih ja npr pre svega dobro izučio zakon države ( kod razvoda braka itd) naročito u tim za nas dalekim kulturama. Naročito sam skeptičan prema tim FOMO situacijama, gde se ludački usisava novac na tržište, da ne bude "dala baba dinar da se uhvati u kolo - sad bi dala 2 da izadje..." Agenti su kao brokeri, njima je bitno da se okreće, pa ih ne bih mnogo slušao.

Po meni se i ne razmislja o ulaganju u inostranstvo dok se nisi ,,obezbedio,, dovoljno na lokalnom nivou i da si možda i spreman na različite ishode/okolnosti.
I kompanije izučavaju tržište i različite aspekte stabilnosti/nestabilnosti prilikom dolaska u neku državu.
Sve zavisi i na koliki rizik si spreman.
Rizik je i kupovina u izgradnji, pa se zato gleda i uglavnom skuplje kupi završena i uknjižena nekretnina, jer nisi siguran da li će se izgraditi zgrada i uknjižiti.
Držanje kriptovaluta je isto rizik, mada može i na fizički leather wallet usb-u da se drže.
Kod nas su u prošlosti i banke ukrale ljudima novce i investitori su duplo prodavali stanove ili nisu završili zgrade, tako da postoji broj ljudi koji je i na to sumnjiv...
Na dužem nivou globalna inflacija ljudima obezvredjuje i ,,jede,, uštedjevinu, tako da je i to rizik ako se nigde ne ulaže.
Agentima-brokerima je baš to bitno taj promet i oni su tu da ti pruže informacije na osnovu kojih ti gledaš/analiziraš šta ćeš dalje.
Kupovina nekretnine za život i posedovanje iste je neka sigurnost, ali čak i tu postoje ljudi koji će te namenjene novce uložiti u svoj neki biznis koji će im možda doneti boljitak.
Kod FOMO situacija pogotovo treba biti oprezan/skeptičan, a razne šeme/prevare treba otkriti/razotkriti, jer su one uvek prisutne.

Rentijerstvo je vid parazitiranja? Jel onda i biti poslodavac znači biti parazit, jer ne radiš ti, radi drugi za tebe? Parazit je i onaj koji uloži u akcije, stavi novac na štednju? Parazit je i lik koji mi prodaje meso i jaja, jer on profitira po osnovu vlasništva nad hranom?

Gospodin ugljenisani kolekcionar stanova je počeo sebe da izjednačava sa proizvođačima mesa i jaja, apsolutna komedija.

Evo ti hint šta je razlika između tebe i njih, oni zapravo ulažu neki rad i ubacuju novu vrednost u ekonomiju, dok je jedina stvar koju ti proizvodiš svojim besmislenim komentarima teskoba :)

Čitava priča se vrti oko toga da si ti nezadovoljan zato što nemaš stan tamo gde bi želeo, i sva energija ti je usmerena na prozivanje onih koji imaji, nazivajući ih parazitima, kolekcionarima. Želiš da država podigne poreze, da bi smanjila tražnju za stanovima, samo da bi se ti dokopao svog. U svemu tome vidiš neku nepravdu. Smatraš da onaj ko kupi drugi, treći peti stan onemogućava tebe da kupiš prvi. Presmešno. Da ti kažem nešto o radu. Radom je stečen kapital kojim su kupljene nekretnine. Najveću teskobu proizvode komentari likova poput tebe, koji bi da se svi drugi sklone sa tržišta, samo da bi njima bilo lakše. Konkurencija da umre. Kako da ne.

Vrh