Ako ti drzis 100 000+e u kesu, meni je svejedno sta ces sa njima, ja nisam tako naivan.
Ja ne znam gde gresim, ali nekoliko puta sam ti objasnio - sa 100k eur ti ne mozes kupiti nista po trenutnim cenama. Za 150k eur ti ne mozes kupiti stancic od 50kvm na nekoj boljoj lokaciji. Za normalan porodican stan tebi treba preko 200k eur
Ako pratis moje postove, ne smatram da ce cena nekretnina osetno pasti - ali i ne podrzavam stav da se spuca sav novac u nekretnine
Ja imam nekretninu, hvala Bogu, ali zeleo bih da je zamenim (samo zbog lokacije, pakao mi je u spicu da putujem sa Kanarevog Brda do NBG-a, a dosta sam vezan za deo Beograda s one strane Save). Medjutim ovo nije uopste jednostavno, kao sto mnogi misle
Razmisljao sam i o kupovini novog stana, a da ovaj ostavim kao 'investicioni' - ali trenutno ovo nije bas finansijski isplativo. Jednostavno kako pratim trziste, a i u kontaktu sam sa nekim agentima/poznanicima, razlika koja se pravi tj disparitet izmedju rente i cene stana me uopste ne motivise. Mi nemamo taj ekonomski rast, nemamo tu projekciju ekonomskog rasta u buducnosti koji ce garantovati da ce cena rentiranja doci na neki prihvatljivi nivo, za mene kao coveka koji izdaje stan.
Razumes, ja ne zelim da uzmem stan i da mi taj stan stoji i generise mesecni trosak od 200ak evra - medjutim mesecno da generisem 300ak evra sa raznim cimanjima na koje trebas racunati -> mi je totalno neipslativo trenutno.
Takav je trentak da ne znas sta i kako - u euro zoni je inflacija 8% i u mnogim zemljama zapada cena nekretnina ide dole i pored inflacije. Tebi novac treba, nemoguce je ziveti i funkcionisati bez njega, propast finansijskog sektora i obezvrednjavanje novca do te mere koju napominjes, automatski povlaci sve sa sobom na dno.
Te price kako ces lagano prodati stan kad ti zatreba novac - ostavite deci za laku noc. To uopste nije lagano, ako zelis da prodas po trzisnim cenama - da bi prodao stan sto pre, moras debelooo da ides ispod trzisnih cena i sva je verovatnoca da ce neka agencija da kupi isti za dalju preprodaju.
Znam o cemu pricam, moji su imali stancic na Zvedari od 40ak kvm, novac nam je bio preko potreban pre 15ak godina i trebao nam je sto pre - u toj situaciji nemas mnogo izbora, a ljudi su brutalni.
Kazu zivot pise romane, takodje smatram da ljudi koji imaju dovoljno novca da kupe stan koji zele - kupuju to kad mogu, ako im treba za zivot. Da li ce pasti cena, da li ce cena stagnirati, sta god - ljudi imate jedan zivot, a vreme je jedini resurs koji ne mozete da vratite. Kalkulacije su za investitore
A ako nemate novac i zavisite skorz od banke, bolje sacekati neko bolje i predvidljivije vreme (a do tada uopste i ne pratite trziste, ako nemate dovoljno sada - zasto uopste skakutati oko toga?).