Ne znam zasto uzimas primer Madjarske za visoku inflaciju kad trenutno oni imaju veroatno najvisu inflaciju u EU, a i verovatno ce je obuzdati za nekoliko meseci. A cak i sa tom inflacijom su im cene nize nego kod nas.. Kad pricamo o cenama nekretnina u Bugarskoj i Rumuniji, ti se ogradjujes i tvrdis da ne znas kakva je tamo situacija, a onda vrlo selektivno uzimas za primer Madjarsku i njihovu visoku inflaciju u poslednjih nekoliko meseci i na osnovu toga iznosis neku tvrdnju da je inflacija ogromna i da to mora uticati na dalji rast cena svega, ukljucujuci nekretnine. Zasto nisi uzeo za primer bilo koju drugu evropsku zemlju gde je inflacija u vecini zemalja manja od 10%, i skoro svuda imamo tendenciju poada, a u nekim zemljama je inflacija manja i od 5% (recimo u Svajcarskoj)? Pa i u SAD-i je inflacija 6.5%.
Inace, jeste visoka inflacija, ali kamatne stope su tek nedavno povecane, treba vremena dok se vidi njihov efekat. I ne znam da li stvarno verujes da ce ova inflacija trajati godinama? Ovo je bio veliki talas poskupljenja, i sad ce se uspostaviti nova ravnoteza na nekom visem nivou. Vrlo brzo ce se inflacija smanjiti na neki normalni nivo od 2-3% godisnje, ali treba malo vremena da se trziste stabilizuje, a verovatno ce biti jos povecanja kamata koje ce dodatno uticati na stabilizaciju. Mislim, bukvalno pises kao da mere ekonomske politike nemaju nikakvog efekta. Plus, pored povecanja kamatnih stopa postoji niz drugih mera kojima se moze uticati na smanjenje inflacije, recimo smanjenjem javne potrosnje i nizom drugih mera. I da, sve te mere mogu da izazovu recesiju, ali u ovakvim situacijama se obicno bira manje zlo, a trenutno je velika inflacija vece zlo od recesije. Ideja je samo da se ohladi trziste i smanje inflatorna ocekivanja. Kad se budu smanjila inflatorna ocekivanja, onda neces imati racunicu da uzimas velike kredite jer ce ih pojesti inflacija. Kad se sve bude stabilizovalo, kad bude kamatna stopa na kredite 10% godisnje, a inflacija 2%, imacemo recesiju, ali ce onda drzave i centralne banke polako krenuti da popustaju mere i podsticu privredu. Zao mi je samo sto vreme ne ide brze, pa ne mogu da se teleportujem u 2024. ili 2025. godinu i da onda vidimo gde smo.
Trend je malo tesko pratiti jer nemamo odgovarajuce podatke na osnovu kojih mozemo da tvrdimo bilo sta. Podaci iz RGZ-a, tj. sa sajta cene nekretnina su previse haoticni (mesa se i starogradnaj i novogradnja i stari ugovori i novi ugovori,...), i tu bi neki trend mogao da se vidi tek ako pratis period od vise godina. Ali ono sto vidim u svom okruzenju jeste da trenutno niko ne razmislja o kupovini stana. I oni koji su razmisljali su odustali od te ideje, razmisljaju o drugim opcijama kao sto su cekanje boljeg vremena, renoviranje neke stare nekretnine koju imaju, pravljenje kuce na nekom placu koji imaju, preseljenje u inostranstvo,... I imam osecaj da cene vec stagniraju, da se manje prodaje, i da se sve vise nude neki manji popusti. Jos uvek je to malo da bi se moglo reci da su cene pocele da padaju, ali deluje mi da su vec pocele da stagniraju.
Niko nista ne moze da tvrdi sa sigurnoscu, ne mogu ni ja, ali sam prilicno siguran da ce inflacija biti dosta manja u narednim mesecima (uz rast kamatnih stopa, a i sustini i zahvaljujuci njima), i tek kad se bude stabilizovala onda mozemo ocekivati blago popustanje mera. Sto se tice cena nekretnina, s obzirom da ce rast kamata izazvati recesiju, cene nekretnina ce vrlo verovatno poceti da padaju i kod nas (kao sto vec padaju u drugim zemljama). U najgorem slucaju moze ostati isti nivo cena, a ponovni rast cena mozemo ocekivati mozda tek za nekih 5-6 godina nakon pada cena.