Slažem se sa primedbama ali me mrzelo da pišem opširan opis stana.astrodule":2f92ytmk je napisao(la):Gledajuci stanove poslednji meseci dosao sam do zakljucka (do koje se moglo doci i ranije) da na cenu utice toliko mnogo faktora, da jedan primer realizovane prodaje ne moze mnogo da pomogne.
Evo neke moje liste faktora koje se moraju uzeti u obzir kad hocemo da uporedimo.
Lokacija, kvalitet zgrade (cistoca ulaza, godina izgradnje, investitor), kvalitet stana (parket, drvenarija), orijentacija stana, raspored prostorija, spratnost zgrade, sprat, papiri...
Tako da kad se kaze
Ne znamo koliko zgrada ima spratova - naime stan u cetvorspratnicama vise vredi nego u soliterimablok 45/ III/Cg/ solidno stanje/60 m2/ 70.000 eura
Sta znaci solidno stanje? Pretpostavljamo da parket skripi, ali ne svuda, prozori dihtuje, ali ne svuda isto. Cevi nisu menjane, ali nigde ne curi. Svaka od tih stvari dize/spusta cenu.
Imao sam primere ljudi koji se prave pametni pa mi kazu da je neko kupio stan na Fontani za 1300e/kv, ali niti znaju spratnost, niti stanje stana, pa mi takva informacija nista ne znaci.
Kad bi u ovom postu bilo vise detalja (gore navedenih) u vezi svake prodaje, bilo bi mnogo korisnije.
Naravno nekome ne smeta da je stan na 16. spratu, da je u prizemlju, da ima lokal ispod, da gleda na sever, da ima GSP koji prolazi ispod prozora... ali sve to itekako bi trebalo da utice na cenu.
Inače po meni na vrednost stanova utiče 18 faktora koje sam opisao u svojoj knjizi.