Šta je novo?

Cene nekretnina

Dosta ode na sokove i vodu ko pije cesto, 2 flase vode + 1 flasa soka dnevno i ode skoro 9000 samo na to mesecno.
Ma kakva voda i sokovi. Domaća rakija, česmovača, bomba jelena = studentski život.
Moja žena otplaćivala kredit 10 godina minimum što se školovala na "dobrom" faksu, a ja nularica, još primao stipendiju 10+ hiljada. Uslovi studiranja kod nas uopšte nisu loši.

Završio sam fakultet pre 20 godina, i nije tako bilo za studiranje, upisao sam 1998/99. Bio na budžetu, ručak u menzi je bio 3 dinara, kada je i hleb bio 3 dinara, struja je bila skoro džabe, hrana isto jeftina, zdravstvo loše ali dostupno i lečili vas obrazovani stručnjaci.

Meni čak izgleda sad lakše da budeš student nego pre 10 godina recimo, jer očigledno sad imaš šanse sa part time poslove, praksa se nađe lakše, više mogućnosti onlajn. Sistemski poblemi postoje svakako, ali nije sve tako crno pobogu.

Ma kakva voda i sokovi. Domaća rakija, česmovača, bomba jelena = studentski život.
Moja žena otplaćivala kredit 10 godina minimum što se školovala na "dobrom" faksu, a ja nularica, još primao stipendiju 10+ hiljada. Uslovi studiranja kod nas uopšte nisu loši.
Ma jasno, ja pricam danas iz ugla zajednickog zivota danas ne studenata :D
Evo ja se secam mog studentskog zivota, iz Batajnice vozom do fakulteta (znaci prevoz i smestaj 0 dinara), ako nisam jeo nista kod kuce onda uzmem preko puta masinca parce pice ili sendvic za 100 (ili bese 200? ne secam se) dinara, za rucak menza i onda uvece kuci na veceru.

Није ван памети, Ради се о најбољој локацији у граду, не знам која је зграда, али ако је баш новоградња, могу да нагађам. СПЕНС је локација врх врхова кад је у питању НС. Трг око спенса је простран, има зеленила, ту су спортски терени и клубови, шеталиште, универзитетски кампус, Променада, центар града, Дунавски парк, Дунавски кеј... све је буквално на пљувомет. Не знам да ли таква локација у БГ уопште постоји.
Evo o čemu pričam. 78m2, solidan stan koji ima i parking. Da kupiš bi verovatno bila cena oko 2800e tj 218k. Izdaje se za 600.
ROI 3,3. 🤷.
Do 400 ima potražnje svakako. Preko toga, u kategoriji 450-1000 su "pale".

Ja koliko znam uvek se gadja 5-6%. Nisu ni agenti glupi kad kažeš da kupuješ investiciono. Lisice. Koju god lokaciju da gledaš uvek preračunaju u glavi 6%, pa na to dodaju još 100e. I baš je tu gde gledaš neko od njih kupio pa rentira ili njiha sestra, zet, kuma... 🙂
Čisto prenosim svoja iskustva.

Ma sve ok, znamo kako je kad kupujete Vi investicioni kupci. Ako gledamo za one koji kupuju za zivot roi treba biti oko 1%. Kome je malo nek pronadje drugi isplativiji vid ulaganja.

Ja koliko znam uvek se gadja 5-6%. Nisu ni agenti glupi kad kažeš da kupuješ investiciono. Lisice. Koju god lokaciju da gledaš uvek preračunaju u glavi 6%, pa na to dodaju još 100e. I baš je tu gde gledaš neko od njih kupio pa rentira ili njiha sestra, zet, kuma... 🙂
Neko ko ima sopstveni stan plus još par stotina hiljada eur da investira donosi odluke na osnovu odokativne procene agenta? Zanimljivo kako smo svi zapravo glupi, a ti briljantno zapažaš zamke sa terena.

Preterao si Savo, treba malo manje od 100eur mesečno za studenta koji je na budzetu za smeštaj u domu i hranu (doručak, ručak i večeru).
Oni iz grada ne moraju da iznajmljuju smeštaj zbog studiranja i imaju pravo u menzi na ručak ako su na budzetu(tako je ranije bilo).
Knjige i skripte se mogu dobiti od prethodne generacije, uzeti polovne itd...
Ako je neko na budzetu može da preživi i da se sam skoro školuje uz neki part time posao.
Ovako se slažem ako nije neko na budzetu i hoće malo bolje da živi.
Evo o čemu pričam. 78m2, solidan stan koji ima i parking. Da kupiš bi verovatno bila cena oko 2800e tj 218k. Izdaje se za 600.
ROI 3,3. 🤷.
Do 400 ima potražnje svakako. Preko toga, u kategoriji 450-1000 su "pale".
Jedino što je velik stan za dvosoban, kirija bi bila verovatno ista da stan ima i 50m2.
Po meni ljudi koji se bave izdavanjem su zadovoljni i sa 4-5% jer gledaju to dugoročno i očuvanjem kapitala, a vrednost nekretnine im je baš skočila u prethodnom periodu.
Dosta njih neće mnogo novca da drži u slamarici ili u banci, pa kupi investicioni stan(ili za decu, mada mi je to isto), a deo oroči, neki izdaju i ispod 3% ROI nije im bitan taj prihod to jest ROI.
Kad si u gradovima uvek ima priče oko nekretnina ili je neko tvoj podstanar ili ne izdaje/kupuje/prodaje itd..
Većina je odvojena od ulaganja u zemlju. Sada je dostupnije i lakše to ulaganje u domaće i strane berze i to mislim da ipak bolje informatički obrazovane osobe i rade i da će to verovatno i uzimati primat u budućnosti.

Neko ko ima sopstveni stan plus još par stotina hiljada eur da investira donosi odluke na osnovu odokativne procene agenta? Zanimljivo kako smo svi zapravo glupi, a ti briljantno zapažaš zamke sa terena.
Ima takvih agenata koje Sale opisuje i stvarno kao papagaji jedno te isto govore.
Ne treba gledati to subjektivno, jer znaš da to kod tebe neće proći.
Slično kao i Izvodjači radova ili majstori koji imaju kao po šablonu iste(slične) izgovore zašto ti kasne sa radovima.

Ne treba se suviše uzbuđivati. Sve vremenom dođe na svoje 👌

Poslednja izmena:
Zaprepastio bi se koliko ljudi padaju na te fore. Zato što udaraju na pohlepu.

Završio sam fakultet pre 20 godina, i nije tako bilo za studiranje, upisao sam 1998/99. Bio na budžetu, ručak u menzi je bio 3 dinara, kada je i hleb bio 3 dinara, struja je bila skoro džabe, hrana isto jeftina, zdravstvo loše ali dostupno i lečili vas obrazovani stručnjaci.
Zaboravio si samo da je 1 din bio 20 maraka a plata 1500 din.

Vrh