Šta je novo?

Cene nekretnina

Iskreno ne znam ni kako bih sada nekog savetovao za investiciju za nekretninu i da bude pametan.
Za BG mi je to lično budući kompleks IMT za NS kada bude NS na vodi ili neku starogradnju za keš kome je hitno po jeftinoj ceni u izvornom stanju(ali to je retkost i uglavnom to ne izadje na oglasima).
Ukoliko mu je to prva investiciona nekretnina, onda treba pažljivo sagledati(ROI ili kakav je budući plan sa tom nekretninom), ali ako je druga investiciona onda zna sve kako funkcioniše, ali tada bih pre savetovao veće ulaganje u tom poslu(sebe) odakle mu je došlo da može da kupi drugu investicionu nekretninu ili kupovinu nekretnine u drugom mestu(državi).
Kupovina za život je druga priča, koja zavisi dosta od budućeg planiranog života pojedinca ali da se samo čeka/priželjkuje pad cene nekretnina ne bih nikad savetovao.
Bukvalno to. Toliko stvari može da se zakomplikuje da investiranje nije izvesno. Ne pričam samo kod nas nego uopšte. Zato očekujem i pad investicione aktivnosti svih zemalja u razvoju.
Spx, zlato, nasdaq, btc pa i nekretnine. Ne znam šta da kažem osim ne mogu da savetujem da uloži. NS na vodi kao i IMT ne verujem da će skoro. Tu se slažem sa sutraw.
Bukvalno je bolja investicija kupiti neki plac jeftino i posaditi šumu za neko tehničko drvo 😁.
Za život.....sa ovim cenama i inflacijom koja gricka standard..... Realnije je životarenje nego život.
Zna li neko nekog ko kupuje stan a da je odustao par meseci zbog trenutne situacije u zemlji? Mi na globalno ludilo i to imamo pride.

Poslednja izmena:
Ja znam ljude koji hoće da prodaju da bi kupili nešto drugo (za život), a ne mogu da nađu ništa jer je ponuda očajna i cene su ogromne.

Njihovim nekretninama je cena skočila, oni ne vide dobru priliku za kupovinu uprkos tome. I onda odustaju i od prodaje i od kupovine. Znam dva takva slučaja.

Ne znam kada će krenuti prodaja, verujem da će za manje od godinu dana krenuti predprodaja, barem mi se tako čini, ne pratim detaljno.
Tu lično vidim najbolji potencijal za investicionu kupovinu i gde bih i sam hteo da uložim.
Svestan sam da će se to graditi godinama.
Ti si iz NS. A Mišeluk? Taj deo se tek razvija. Čudno kako ga nisi nikad pomenuo

Kad vec diskutujemo o green line imt, ja malo sad trazio i ima sta da nadjem :D

Koristili moje slike sa foruma gde sam nacrtao gde je sta sa nazivima novogradnji u oglasu 😂
Screenshot_20250204_001345_Chrome.jpg

33 kvadrata klaustrofobije i na renderima.

Ja sam inače živeo u tolikom stanu u starogradnji i nekako mu je struktura bila takva da nije bio ni blizu ovoliko klaustrofobičan kao taj na oglasu.

Ti si iz NS. A Mišeluk? Taj deo se tek razvija. Čudno kako ga nisi nikad pomenuo
Kako ga nisam spomenuo, tamo sam trebao da gradim sa drugarima(kolegama)u svojstvu suinvestitora, pisao sam o tome, čak sam kačio i tabele. Mislim da si me ti pitao gde se tačno i nalazio plac.
Pošto nismo uspeli dogovor(nakon 1.5god) da napravimo sa drugim vlasnikom tog placa(igrom slučaja smo ga delili, nije plac bio 1/1 na mene, inače bi tamo sada bilo izgradjeno zamišljeno)plac sam prodao i kupio konačno ozbiljan porodični stan i parking mesta(garaže), eto barem sam to rešio.

Koristili moje slike sa foruma gde sam nacrtao gde je sta sa nazivima novogradnji u oglasu 😂
Pogledajte prilog 228283
Indentičan jednosoban stan imam što se tiče rasporeda pa i opremljen je na isti fazon kao na ovim renderima. Samo što je u centru u starogradnji.
U početku sam imao sofu, ali kasnije ipak bračni krevet.
Takvi stanovi su odlični za momački život i kasnije za stan na dan.

Ističe da mladi ljudi kupuju novogradnju jer nemaju vremena i iskustva da traže majstore, koje je inače teško naći, dok stariji češće biraju staru gradnju.

"Veliki broj kupaca traži stan sa dobrim parking mestom, na drugom mestu im je važna lokacija, a na trećem kvalitet, pa cena. Cene garaža rastu i nastaviće da rastu, jer u gradu ne možete naći garažu ispod 30.000 do 50.000 evra, a jako se brzo prodaju. To je parče betona za koje vi plaćate zakup do 150 evra, a nemate dodatne troškove", ističe Đoković.

Naglašava da na Vračaru, ako je cena kvadrata 4.000 evra, cena kvadrata garaže je oko 3.000 evra, što je neverovatno.

"Mislim da će se cene kvadrata stana i garaže do 2026. godine izjednačiti", kaže Đoković.

cekamo jelovnik za 250e za cetvoroclanu porodicu...
Ja mislim da se on zeza s nama. 2500 dingera dnevno treba minimum za cetvoroclanu porodicu danas. Ja znam koliko mi zena potrosi a stalno kupuje po akcijama i cesto gleda one 30 do 50% popuste u Maksiju zbog skorog roka upotrebe.
Kad se sve sabere, mesecno treba 80.000 samo za hranu.

Jel još neko ima utisak da se ponuda stanova za izdavanje popravila, a ponuda stanova za prodaju pogoršala u poslednja 2-3 meseca? Konkretno gledam stanove do 450 eur za izdavanje. U decembru i januaru je bila jako mala ponuda takvih stanova, negde 15-20 oglasa dnevno, sada ima i preko 50. Sada za tu cenu može da se nađe korektan stan blizu centra.

Stanove za kupovinu gledam do 125.000 evra. Ponuda je sve lošija, pogotovu za veće stanove. Većih stanova strukture 2+ za taj novac ima samo na Mirijevu, Ledinama, Vojvode Vlahović itd. Čak i starogradnja, 2+ strukture za komplet renoviranje retko ima da se kupi a da nije periferija ili suteren i potkrovlje.

Možda to ima veze i sa periodom godine.

Jel još neko ima utisak da se ponuda stanova za izdavanje popravila, a ponuda stanova za prodaju pogoršala u poslednja 2-3 meseca? Konkretno gledam stanove do 450 eur za izdavanje. U decembru i januaru je bila jako mala ponuda takvih stanova, negde 15-20 oglasa dnevno, sada ima i preko 50. Sada za tu cenu može da se nađe korektan stan blizu centra.

Stanove za kupovinu gledam do 125.000 evra. Ponuda je sve lošija, pogotovu za veće stanove. Većih stanova strukture 2+ za taj novac ima samo na Mirijevu, Ledinama, Vojvode Vlahović itd. Čak i starogradnja, 2+ strukture za komplet renoviranje retko ima da se kupi a da nije periferija ili suteren i potkrovlje.

Možda to ima veze i sa periodom godine.

Mislim da tu oko praznika manje ima oglasa generalno... Za kupovinu je stanje sve gore rekao bih. Baš ne znam koliko ovo može da ide, starogradnja nikad nije bila ovako skupa, a toliko loša ponuda.

Ovi Đokovići i ekipa mogu do sutra da pričaju kako je sve ok, meni stanje na oglasima dovoljno govori.

Da ponuda nikad slabija, oglasa je stvarno bas malo. Ja samo gledam halo oglase tako da za ostale sajtove ne znam kakva je situacija mada s obzirom da su uglavnon sve copy paste oglasi svuda pretpostavljam da je isto i kod ostalih. Pritom cene starogradnje i ovo sto ima nastavljaju da divljaju sa app cenama. Cekamo podatke iz rgz-a pa mozemo nesto zakljuciti. Ovako samo pretpostavke.

Više ima oglasa na sajtovima agencija i na besplatnim sajtovima nego na HO. Ne znam zbog čega iskreno.

Kako ga nisam spomenuo, tamo sam trebao da gradim sa drugarima(kolegama)u svojstvu suinvestitora, pisao sam o tome, čak sam kačio i tabele. Mislim da si me ti pitao gde se tačno i nalazio plac.
Pošto nismo uspeli dogovor(nakon 1.5god) da napravimo sa drugim vlasnikom tog placa(igrom slučaja smo ga delili, nije plac bio 1/1 na mene, inače bi tamo sada bilo izgradjeno zamišljeno)plac sam prodao i kupio konačno ozbiljan porodični stan i parking mesta(garaže), eto barem sam to rešio.
Da ali ne za neku kupovinu. Na to sam mislio.

БЕОГРАД: Учешће јавног дуга Србије у бруто домаћем производу (БДП) на крају 2024. године било је 47,4 одсто, саопштило је данас Министарство финансија.

Како је наведено, укупан јавни дуг Србије на крају 2024. био је 38,87 милијарди евра од чега су укупне директне обавезе биле 37,04 милијарди, а укупне индиректне обавезе 1,83 милијарди евра.
Подаци министарства показују да је укупан јавни дуг Србије на крају 2023. био 36,15 милијарди евра или 48 одсто БДП-а, а 2022. је био 33,326 милијарди евра или 52,4 одсто БДП.
На крају 2021. укупан јавни дуг Србије био је 30,134 милијарди евра и његово учешће у БДП је било 53,9 одсто
, док је у 2020, јавни дуг Србије износио 26,66 милијарди евра или 54,4 одсто БДП-а.

На крају новембра 2024. године према објављеним подацима министарства финансија јавни дуг Србије је износио 38,39 милијарди евра, односно 46,8 одсто БДП-а.

Spomenuo sam i to, hteo sam porodični stan(kuću)da kupim u Fruškum vilama, da su bile tada druge okolnosti verovatno bih i kupio umesto ovog kojeg sam uzeo i sada bih tamo i živeo.
Inače drugari čekaju gradjevinsku dozvolu da krenu sa izgradnjom ispod Covid bolnice manje zgradice po par stanova grade.
Kolega je kupio jedan veći investicioni stan(dvoiposoban ili trosoban) i garsonjeru u suterenu u kompleksu na Mišeluku koji sam kačio ovde kao primer razlike izmedju izvedenog stanja vs prikazanog rendera.
Buraz je isto prilikom odabira porodičnog stana gledao taj kraj kao opciju za kupovinu, ali ipak nije uzeo zbog cene(odlučio se starogradnju na Limanu koju će kada dobije subvencije i renovirati)...Drugar ranije uzeo u jednom kompleksu u izgradnji, sačekao da se izgradi kompleks i prodao(lepo je zaradio) itd...
Meni je lično za investicionu kupovinu po povoljnijoj ceni u izgradnji to ok, ako nekome nije problem duži period da čeka. Izabere pouzdanog Investitora koji će kvalitetno odraditi i najsličnije prikazanom renderu stvarno to izgraditi.

Buraz je isto prilikom odabira porodičnog stana gledao taj kraj kao opciju za kupovinu, ali ipak nije uzeo zbog cene(odlučio se starogradnju na Limanu koju će kada dobije subvencije i renovirati)...Drugar ranije uzeo u jednom kompleksu u izgradnji, sačekao da se izgradi kompleks i prodao(lepo je zaradio) itd...
Meni je lično za investicionu kupovinu po povoljnijoj ceni u izgradnji to ok, ako nekome nije problem duži period da čeka. Izabere pouzdanog Investitora koji će kvalitetno odraditi i najsličnije prikazanom renderu stvarno to izgraditi.
Koliko se krecu cene boljih manjih stanova, na dobroj lokaciji tu preko Dunava ?

Pogledajte prilog 228283
Ja bio danas u tom kraju. Provozao se. Ne znam šta da vam kažem. BnV je bolji izbor ali u nekoj zgradi niže spratnosti.

Vrh