Tako je uvek bilo u bilo kom gradu manji(jeftiniji) stanovi u blizini centra su uvek najtraženiji, pogotovo garsonjere ili jednosobni zbog računa, sada bih rekao da to polako ide u prednost manjim jednoiposobnim od 37-38m2.Da ali kakva je situacija sa prosečnom novogradnjom u zgradama izgradjenim poslednjih 10 godina. Bilo koja lokacija u širem centru. Potražnja je velika za stanove do 400e. Preko toga već ima štucanja.
Upravo to. Stvar je u tome da stanovi koji imaju tržišnu vrednost min 150k (a neretko i više) se izdaju za 400e. 3% roi. Neisplativo.Tako je uvek bilo u bilo kom gradu manji(jeftiniji) stanovi u blizini centra su uvek najtraženiji, pogotovo garsonjere ili jednosobni zbog računa, sada bih rekao da to polako ide u prednost manjim jednoiposobnim od 37-38m2.
Zamišljam nekog sa prosečnom platom ko hoće ipak da živi sam u stanu u blizini centra, on ne može više od 400eur da da za kiriju.
Za 150k ćeš u NS- kupiti minimalno novogradnju -dvosoban stan na boljoj lokaciji, gde je cena rente oko 650-700eur.Upravo to. Stvar je u tome da stanovi koji imaju tržišnu vrednost min 150k (a neretko i više) se izdaju za 400e. 3% roi. Neisplativo.
Izašao mi oglas malopre. Airport Garden nudi do 7% popusta i za kreditne kupce što je realno retkost kod novogradnji.
Pogledajte prilog 228067
Naravno da to stoji kao trošak i smanjuje ROI.Filipe, sam sebi protivrečiš. Sam si pisao o tome kako cena nekretnine nije jedini trošak izdavanja nekretnine. Tu je renoviranje, opremanje, troškovi popravki i održavanja, porez.
Evo gledam oglase za izdavanje u NS-u i ovo je moj zaključak.
Dvosoban stan na ok lokaciji(širi centar) srednje sredjen -450-500eur.
Do 50m2 cena se spušta za 50eur, preko 50m2 se podiže za 50eur.
Malo dalje od centra se spušta cena za 50-100eur
Ok sredjen - dodaje se cena 50eur
Luks sredjen - dodaje se cena 100eur
Sam uži centar - dodaje se cena još 50eur
Parking mesto - 50eur
Dobra mikrolokacija i pozicija stana u zgradi 50eur
Apsolutno netačno.... Loši su ti izvori kolega...Mislim samo na novogradnje koje su lepo sredjene. Kako vidim, ono što se ranije izdavalo zbog ogromnog priliva Rusa za 500-600e, sada je to već 350-450e. Pre Rusa se to izdavalo za 200-300 npr.
Ja sam samo rekao da ono što se ranije lagano izdavalo po tim većim cenama sada to već ide teže i da se snižavaju kirije. Do skoro je bilo nemoguće naći garsonjeru na Grbavici za 300e. Bilo kakav stan pa makar i u fazi raspada. Sada već to nije slučaj. A to je najisplativije za rentu. Manji stan.Naravno da to stoji kao trošak i smanjuje ROI.
Sale je računao da se za min 150k u NS-u može kupiti stan koji donosi rentu do 400eur i na osnovu toga je računao ROI.
Ja pišem da se za te novce može dobiti veća kirija i na osnovu toga kažem da je veći ROI od njegovog, nisam sada sa trenutnim cenama izračunao, ranije sam i računao kako je u mojim situacijama.
Malo je nezahvalno uopšteno govoriti o ovome jer ima mnogo faktora.
Neko ima povrat PDV-a i subvencije i proći će jeftinije prilikom kupovine nekretnine zbog pregovaranja sa Investitorom ili Izvodjačem.
Neko će srediti i opremiti stan za 200eur/m2 neko za 1000eur/m2.
Neko kupuje i parking mesto, dok neko neće.
Što se tiče komplet renoviranja starogradnje isto se razlikuje cena pa i duplo itd...
Oročenje u dinarima je 3% u eurima je manje i plaća se porez na to 2.5% evo gledam u OTP banci.
Izdah pre ~10 meseci 2 stana u NS (stara gradnja, nov namestaj forma ideale, delimicno renovirani - pvc, parket hoblovan, tehnika nova), po 400€. Jedan izdat za 2 dana, drugi za 6-7 dana (3. Sprat bez lifta).
Kolega, jel pričamo o izdavanju stana u januaru mesecu ili preko cele godine? Konkretno u NS se stanovi u septembru, oktobru mogu izdati za pola sata. Sam znaš da je prilično teže izdati stan u januaru i februaru mesecu..... I dalje stojim na stanovištu da su ti loši izvori.Ja sam samo rekao da ono što se ranije lagano izdavalo po tim većim cenama sada to već ide teže i da se snižavaju kirije. Do skoro je bilo nemoguće naći garsonjeru na Grbavici za 300e. Bilo kakav stan pa makar i u fazi raspada. Sada već to nije slučaj. A to je najisplativije za rentu. Manji stan.
Definitivno stagnacija
E sad biće verovatno xyz poruka kako ne znam ništa i kako grešim.
Edit: da....kao što sam i mislio....
Kolega, jel pričamo o izdavanju stana u januaru mesecu ili preko cele godine? Konkretno u NS se stanovi u septembru, oktobru mogu izdati za pola sata. Sam znaš da je prilično teže izdati stan u januaru i februaru mesecu..... I dalje stojim na stanovištu da su ti loši izvori.
Tada dolaze studenti. Svuda je tako tada. Kažem samo ono što vidim a što do skoro nije bilo.Potražnja je velika za stanove do 400e. Preko toga već ima štucanja.
Parking mesto - 50eur