Šta je novo?

Cene nekretnina

Jeste neuobičajeno da se ovako oglašavaju sa popustom, ali treba proveriti na koje stanove. Možda su neke čudne strukture, prizemlje, stanovi bez svetla itd.

Da ali kakva je situacija sa prosečnom novogradnjom u zgradama izgradjenim poslednjih 10 godina. Bilo koja lokacija u širem centru. Potražnja je velika za stanove do 400e. Preko toga već ima štucanja.
Tako je uvek bilo u bilo kom gradu manji(jeftiniji) stanovi u blizini centra su uvek najtraženiji, pogotovo garsonjere ili jednosobni zbog računa, sada bih rekao da to polako ide u prednost manjim jednoiposobnim od 37-38m2.
Zamišljam nekog sa prosečnom platom ko hoće ipak da živi sam u stanu u blizini centra, on ne može više od 400eur da da za kiriju.

Tako je uvek bilo u bilo kom gradu manji(jeftiniji) stanovi u blizini centra su uvek najtraženiji, pogotovo garsonjere ili jednosobni zbog računa, sada bih rekao da to polako ide u prednost manjim jednoiposobnim od 37-38m2.
Zamišljam nekog sa prosečnom platom ko hoće ipak da živi sam u stanu u blizini centra, on ne može više od 400eur da da za kiriju.
Upravo to. Stvar je u tome da stanovi koji imaju tržišnu vrednost min 150k (a neretko i više) se izdaju za 400e. 3% roi. Neisplativo.
Veća isplativost je za male jeftine stanove. Već oko 50m2 je pod velikim znakom pitanja. Ranije je naravno bila veća. Sada je upitna.

Poslednja izmena:
Upravo to. Stvar je u tome da stanovi koji imaju tržišnu vrednost min 150k (a neretko i više) se izdaju za 400e. 3% roi. Neisplativo.
Za 150k ćeš u NS- kupiti minimalno novogradnju -dvosoban stan na boljoj lokaciji, gde je cena rente oko 650-700eur.
Ili starogradnju u širem centru za 2000eur/m2, što ti dodje trosoban stan. Koji izdaješ za više od 400eur.
Subvencije za kupovine nekretnine takodje daju razloge za kupovinu nekretnine i bolji ROI.
Trenutno je dobar ROI i zato svi ulažu u to, ako odu svi Rusi onda možda možemo i da diskutujemo i da dodjemo do tog 3% ROI(gde nije uračunat skok cene nekretnine u budućnosti).
Svi hoće da žive u gradu i bliže centra, centralizacija je velika, zato u ovo i ulažu ljudi, zbog nemanja toliko znanja i mogućnosti se ne ulaže u berzu, tu tek dolazi generacija koja ima novaca i znanja da ulažu u to.
Trenutno je manji dobit od oročenja novaca u banci za razliku od izdavanja nekretnine.
Izdavanje nekretnine se u BG-u i NS-u se uvek ostvari veoma brzo(ako se stavi ok cena).

Filipe, sam sebi protivrečiš. Sam si pisao o tome kako cena nekretnine nije jedini trošak izdavanja nekretnine. Tu je renoviranje, opremanje, troškovi popravki i održavanja, porez.

Izašao mi oglas malopre. Airport Garden nudi do 7% popusta i za kreditne kupce što je realno retkost kod novogradnji.

Pogledajte prilog 228067

Nudilo su i ranije, i za kreditne kupce ali ako je ucesce preko 50%, i onda dobijas popust na tu uplacenu vrednost a ne na celu vrednost stana.

Znam jer sam jos pre god dana bio u prici za stan kao kreditni kupac kod njih.

Filipe, sam sebi protivrečiš. Sam si pisao o tome kako cena nekretnine nije jedini trošak izdavanja nekretnine. Tu je renoviranje, opremanje, troškovi popravki i održavanja, porez.
Naravno da to stoji kao trošak i smanjuje ROI.
Sale je računao da se za min 150k u NS-u može kupiti stan koji donosi rentu do 400eur i na osnovu toga je računao ROI.
Ja pišem da se za te novce može dobiti veća kirija i na osnovu toga kažem da je veći ROI od njegovog, nisam sada sa trenutnim cenama izračunao, ranije sam i računao kako je u mojim situacijama.
Malo je nezahvalno uopšteno govoriti o ovome jer ima mnogo faktora.
Neko ima povrat PDV-a i subvencije i proći će jeftinije prilikom kupovine nekretnine zbog pregovaranja sa Investitorom ili Izvodjačem.
Neko će srediti i opremiti stan za 200eur/m2 neko za 1000eur/m2.
Neko kupuje i parking mesto, dok neko neće.
Što se tiče komplet renoviranja starogradnje isto se razlikuje cena pa i duplo itd...
Oročenje u dinarima je 3% u eurima je manje i plaća se porez na to 2.5% evo gledam u OTP banci.

U NLB orocena dinarska stednja je 4,3 %, znaci to je cisto, jer nema PDV.
Doduse orocenje je na 6 meseci, znaci treba 2 puta da odes do banke :)

To mi je čudno, što je manja na duži period.
U Raiffeisenu već duži period ne postoji opcija da oročiš novce, možeš samo u njihove fondove.
Pitanje kolika će biti dinaraka štednja za 6 meseci, po ovom njihovom modelu gde daju za 18meseci 3%, rekao bih da će opadati % oročenja.
EDIT: U NLB banci je najviše moguće oročiti u dinarima na 36 meseci sa kamatom od 3.6%

Poslednja izmena:
Evo gledam oglase za izdavanje u NS-u i ovo je moj zaključak.

Dvosoban stan na ok lokaciji(širi centar) srednje sredjen -450-500eur.

Do 50m2 cena se spušta za 50eur, preko 50m2 se podiže za 50eur.

Malo dalje od centra se spušta cena za 50-100eur

Ok sredjen - dodaje se cena 50eur

Luks sredjen - dodaje se cena 100eur

Sam uži centar - dodaje se cena još 50eur

Parking mesto - 50eur

Dobra mikrolokacija i pozicija stana u zgradi 50eur

Izdah pre ~10 meseci 2 stana u NS (stara gradnja, nov namestaj forma ideale, delimicno renovirani - pvc, parket hoblovan, tehnika nova), po 400€. Jedan izdat za 2 dana, drugi za 6-7 dana (3. Sprat bez lifta).

Naravno da to stoji kao trošak i smanjuje ROI.
Sale je računao da se za min 150k u NS-u može kupiti stan koji donosi rentu do 400eur i na osnovu toga je računao ROI.
Ja pišem da se za te novce može dobiti veća kirija i na osnovu toga kažem da je veći ROI od njegovog, nisam sada sa trenutnim cenama izračunao, ranije sam i računao kako je u mojim situacijama.
Malo je nezahvalno uopšteno govoriti o ovome jer ima mnogo faktora.
Neko ima povrat PDV-a i subvencije i proći će jeftinije prilikom kupovine nekretnine zbog pregovaranja sa Investitorom ili Izvodjačem.
Neko će srediti i opremiti stan za 200eur/m2 neko za 1000eur/m2.
Neko kupuje i parking mesto, dok neko neće.
Što se tiče komplet renoviranja starogradnje isto se razlikuje cena pa i duplo itd...
Oročenje u dinarima je 3% u eurima je manje i plaća se porez na to 2.5% evo gledam u OTP banci.
Ja sam samo rekao da ono što se ranije lagano izdavalo po tim većim cenama sada to već ide teže i da se snižavaju kirije. Do skoro je bilo nemoguće naći garsonjeru na Grbavici za 300e. Bilo kakav stan pa makar i u fazi raspada. Sada već to nije slučaj. A to je najisplativije za rentu. Manji stan.
Definitivno stagnacija
E sad biće verovatno xyz poruka kako ne znam ništa i kako grešim.
Edit: da....kao što sam i mislio....

Izdah pre ~10 meseci 2 stana u NS (stara gradnja, nov namestaj forma ideale, delimicno renovirani - pvc, parket hoblovan, tehnika nova), po 400€. Jedan izdat za 2 dana, drugi za 6-7 dana (3. Sprat bez lifta).

Verovatno si mogao i za nešto više jer si ih tako brzo izdao, zavisi od kvadrature i lokacije.
Za mladje je ok to da nema lifta, jedino kasnije zbog dece(beba).
U mom okruženju isto izdaju za po 10-15% manjim cenama nego na oglasima ali samo proverenim zakupcima(od prijatelja deca, rodjaci, preporuke itd), skoro niko ne obilazi stan, zakupci uglavnom budu nekoliko godina u stanovima ili studenti tokom celih studia pa i kasnije...

Ja sam samo rekao da ono što se ranije lagano izdavalo po tim većim cenama sada to već ide teže i da se snižavaju kirije. Do skoro je bilo nemoguće naći garsonjeru na Grbavici za 300e. Bilo kakav stan pa makar i u fazi raspada. Sada već to nije slučaj. A to je najisplativije za rentu. Manji stan.
Definitivno stagnacija
E sad biće verovatno xyz poruka kako ne znam ništa i kako grešim.
Edit: da....kao što sam i mislio....
Kolega, jel pričamo o izdavanju stana u januaru mesecu ili preko cele godine? Konkretno u NS se stanovi u septembru, oktobru mogu izdati za pola sata. Sam znaš da je prilično teže izdati stan u januaru i februaru mesecu..... I dalje stojim na stanovištu da su ti loši izvori.

Kolega, jel pričamo o izdavanju stana u januaru mesecu ili preko cele godine? Konkretno u NS se stanovi u septembru, oktobru mogu izdati za pola sata. Sam znaš da je prilično teže izdati stan u januaru i februaru mesecu..... I dalje stojim na stanovištu da su ti loši izvori.
Potražnja je velika za stanove do 400e. Preko toga već ima štucanja.
Tada dolaze studenti. Svuda je tako tada. Kažem samo ono što vidim a što do skoro nije bilo.

Parking mesto - 50eur

Gde ima da se zakupi parking mesto za 50 eur, to je baš džabe. Kod mene na Vračaru, standardno mesto u garaži je 150 eur I uvek se traži mesto više. Neka nestandarna mesta poput klackalice ili skučena mesta između zida i stuba gde staju samo mali automobili mogu da se nađu malo jeftinije. Na gornjem Dorćolu kada sam gledao pre par godina bilo je 200 eur za parking mesto, sada je to verovatno i više ako se uopšte išta nudi.

Vrh