Šta je novo?

"BW Vista i Parkview" - Beograd na vodi [ Stambeni kompleks ]

Svaka čast na trudu, po ovom vremenu, odlične fotke.

Sve mi se čini da će i Vista iznići pre kule Beograd.

Meni privlaci paznju novi reklamni slogan "Najbolja lokacija u Beogradu po konkurentnim cenama!", ne znam kako oni definisu "konkurentne cene" ali po meni bi to trebalo da znaci "ne skuplje od drugih projekata u gradu u istoj klasi". Na primer, ako je raspon za Central Graden 2000-2500 evra po kvadratu, ne vidim zasto bi Vista vredela jedan evro vise, pogotovo stanovi bez garantovanog pogleda.
Takodje ce biti interesantno da li to u perspektivi moze da znaci i odredjeno obaranje cena za Vistu da bi se pratilo stanje na trzistu i sta bi to znacilo za one koji su po receptu Nikolas kupili odmah.
U narednim godinama cini se da ce ponuda kondominijumskih zgrada po Beogradu biti stabilna (paralelno sa zavrsavanjem Central Gardena najavljuje se vrlo slican projekat Vozdovacke kapije...)

Što se lokacije tiče, to je već subjektivan utisak, a i pitanje potrebe pojedinačnog kupca. Mislim da pod konkurentnim cenama porede sa BWR, gde su srećnici davali i blizu 4000 po m2 za stan u izgradnji.

Central Garden je definitivno veoma zanimljiv (meni je bio zanimljiviji zbog lokacije od npr West65 koji je takođe bio u užem krugu za investiciju). Inače, može se videti i spisak prodatih stanova na katastru, nisam računao sve baš detaljno, ali je teško naći da je nešto prodato iznad 2200 u Central Gardenu, većina je u rasponu 2000-2100. Ne znam kome su uzeli tih 2500 po m2 (a znam da su mojim prijateljima pokušali). Takođe, mislim da plafon nije 2.8m u Central Gardenu, neka me neko ispravi ako ima tačnu informaciju. U Visti će biti 2.8m. I ono što sam primetio je da su stavljali obične klime koje se vide spolja - nekako stoji kao "piletu s..", u Visti će to (valjda) biti malo bolje - čak piše u ugovoru, dobija se multisplit sistem i dekorativna maska za klime. Central Garden takođe nema kuhinjske elemente koliko sam upoznat (u Visti se dobija celokupna kuhinja sa sudoperom, baterijom i protočnim bojlerom). I ima manje prozore, u Visti bi manji prozori trebali da budu 1.8m visine (dok sve terase imaju staklo od poda do plafona). Moram da se ogradim za visinu prozora - to je proračun na osnovu makete i rendera, u ugovoru nije precizirano. Ali ne bi smelo mnogo da odstupa. Kad se uzme sve to u obzir, možda je cena Viste zaista konkurentna u poređenju sa npr. Central Gardenom.

Ono što je indikativno da se svi takvi stanovi u Beogradu definitivno brzo prodaju, i pored svih marketing i sales fora.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=427233#p427233:39vwzaw1 je napisao(la):
nikolas27 » 10 Jan 2017 02:09 pm[/url]":39vwzaw1]U Visti će biti 2.8m. I ono što sam primetio je da su stavljali obične klime koje se vide spolja - nekako stoji kao "piletu s..", u Visti će to (valjda) biti malo bolje - čak piše u ugovoru, dobija se multisplit sistem i dekorativna maska za klime. Central Garden takođe nema kuhinjske elemente koliko sam upoznat (u Visti se dobija celokupna kuhinja sa sudoperom, baterijom i protočnim bojlerom). I ima manje prozore, u Visti bi manji prozori trebali da budu 1.8m visine (dok sve terase imaju staklo od poda do plafona). Moram da se ogradim za visinu prozora - to je proračun na osnovu makete i rendera, u ugovoru nije precizirano. Ali ne bi smelo mnogo da odstupa. Kad se uzme sve to u obzir, možda je cena Viste zaista konkurentna u poređenju sa npr. Central Gardenom.

Ovde je interesantno pitanje da li BW Vista moze da se okarakterise kao klasa (ili pola klase) iznad kondominijuma tipa Central Garden.
Visina plafona 2.8m? Ne znam ni ja za Central Garden, ali ako me secanje dobro sluzi, vec Bellvile je imao tako nekakve plafone, bese oko 2.7m?
Klima? Da bi Vista bila klasa iznad, nebitne su "dekorativne maske za klime", koje na duzi rok samo otezavaju rad klime - ja sam ocekivao centralizovani klimatizacioni sistem u zgladi (naravno sa podesavanjem odvojenih zona po prostorijama) a ne neki primitivni split sistem za svaki stan, pa makar i sa zoniranjem, kojem treba maskica za spoljnu jedinicu...
Kuhinja? Protocni bojler i baterija sleduju cak i u Stepi, Vista kako kazes daje i kuhinjske elemente sa sudoperom, ali to i ne znaci mnogo ako nije praceno kompletnom belom tehnikom, kao u slucaju BW Residences, ako se dobro secam?
Ukratko, ako je 2200 realna cena kvadrata u Central Gardenu, po meni je to realan plafon i za Vistu (ajde, izuzev tih stanova sa "zagarantovanim" pogledom)...

Evo jedne lepe diskusije na temu centralnih klima u apartmentskim zgradama u Njujorku (i zašto su i tamo prava retkost): https://www.quora.com/Is-it-common-for- ... -York-City. Ukratko, održavanje je skuplje, mora da se radi certifikacija svake godine, i ne računa se u prostor koji može da se proda :D Baš baš luksuzne zgrade poput npr. 432 Park Avenue imaju centralnu klimu, ali tamo kvadrat ide do 100k dolara a mesečno održavanje i do 20k :) Pa ko voli nek izvoli, ima garantovan pogled, ostalo je još par apartmana. Ja lično ne volim centralne klime, čak i ovaj multisplit sistem ne znam kako ću da čistim :)

Inače, mislim da bela tehnika ne ide ni u BWR u standardnoj opremi, samo elementi. Razlika je u dodatnoj radnoj ploči, u BWR je uključeno, a u Visti mora da se doplati.

Mada možda je rano za pravo poređenje jer realno čak i ovo iz kupoprodajnog ugovora ostavlja dosta prostora za fušeraciju (ili pozitivna iznenađenja). Central Garden ima jednu gotovu i useljenu zgradu, dok Vistu moramo da čekamo još skoro 2.5 godine.

EDIT: Ako je plafon viši, ako su prozori veći, ako su klime lepo zamaskirane, ja bih rekao da ima prostora da bude bar pola klase više. Ovo što je unutra od elemenata (osim eventualno bojlera u kupatilu), slažem se nema puno veze - svako može da sredi po želji. Ostaje da se vidi šta ćemo dobiti.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=427253#p427253:38j82qo8 je napisao(la):
nikolas27 » 10 Jan 2017 03:31 pm[/url]":38j82qo8]Inače, mislim da bela tehnika ne ide ni u BWR u standardnoj opremi, samo elementi. Razlika je u dodatnoj radnoj ploči, u BWR je uključeno, a u Visti mora da se doplati.

A ja se dobro secam da je u pocetku promocije BW Residences bilo price da je kuhinja "potpuno opremljena svim uredjajima". Bas lepo, ako sad i na tome zakidaju.
Meni potpuno blesavo i bezveze zvuci taj koncept da se kuhinja kaobajagi isporucuje sa svim gotovim elementima, a onda covek mora sam da uklapa ugradne elemente u nedovrsenu kuhinju i mogucnost izbora je potpuno suzena onim sto je vec iskrojeno? Izadje skuplja dara nego mera. Koliki procenat ljudi bi pozeleo da te kuhinje nema i da je sam izabere ispocetka?
Jednom u zivotu sam menjao kuhinjski element ispod radne ploce novom masinom za sudove i pamtim situaciju da se od pet ponudjenih modela jedan uklapao kod mene kako treba.

Tako da se pribojavam da ce u praksi kupci biti navuceni da iskesiraju doplatu investitoru za dovrsenje kuhinje, realno koji procenat kupaca bi se sam baktao s tim?

Nisam siguran za BWR za električne uređaje. Deluje čudno. Pa jedna ugradna ploča može koštati od 200 do 1000 evra... Morali bi da preciziraju onda i bar proizvođača, ako ne i tačne modele (kao npr što se u 432 Park Avenue stavlja Franke što je... bljak, ali to je druga tema).

Za Vistu postoji opcija izbora "unapređene" završne obrade, što će tek kasnije biti ponuđeno kupcima. Ja sam dobio info da se to odnosi na tu dodatnu radnu ploču u kuhinji.

Inače, kuhinja i kupatilo se mogu videti u izložbenom stanu. Moj utisak je da je daleko od wow (ja sam lično sredio svoj sadašnji stan za klasu ili dve iznad). Ali kad već daju, prihvata se za verziju 1 :)

Što se uklapanja električnih uređaja tiče, videćemo već za 2 godine kako će to ići... Ne verujem da će na stanove u vrednosti od 100-300k cepidlačiti za 2-3 čovek sata za seckanje elemenata (koje ionako već seckaju i sklapaju :)). Njima se možda čak više isplati da već iseku sve po merama koje kupci daju, nego da ostave sve površine :) Mislim na ugradnu rernu i donekle sudomašinu... Na 200+ stanova, može to da ispadne fina ušteda.

EDIT: Kad sam gledao taj izložbeni stan, samo sam prošao na brzinu sa suprugom. Odmah smo snimili šta nude, konstatovali da može da prođe za početak, čak na glas rekli da nije neka klasa kuhinje i kupatila, i nismo se dalje interesovali za detalje. Ko je jednom sređivao kupatilo i kuhinju sa "premium" elementima (da ne nabrajam marke), zna da se za 2600 (a i za 4000) po kvadratu teško može dobiti ono najbolje. Ja sam samo za kuhinjske elemente (bez uređaja) pre 7-8 godina kad sam sređivao stan dobio ponudu koja je skuplja od cene tih 5 kvadrata kuhinje u Visti. Moj najjači utisak u tom stanu su bili drugi kupci koji su sedeli i premišljali se oko najsitnijih detalja. Trista ljudi trista ćudi.

Jos uvek ne razumem koja je poenta da su neki kuhinjski elementi ukljuceni u cenu stana, a uredjaji nisu. Meni je logicno da postoje opcije stana sa praznom kuhinjom i stana po sistemu kljuc u ruke. Svako srednje resenje ne vidim sta moze da donese investitoru, osim dva scenarija:
* Da se nepotrebno bakce sa nekim pojedinacnim kupcem koji unosi neku svoju ugradnu tehniku u stan od 100-300.000 evra,
* Da kroz standardne kuhinjske elemente navede kupce da kasnije doplate i za standardni, predlozeni set ugradnih aparata...
Jedino u ovom drugom scenariju vidim nekakvu logiku...

Za sada deluje da su voljni da se bakću sa svakim kupcem, pa ne kupuje se fen za kosu... Videćemo već za 2 godine. Ono što znam da oni još uvek ne znaju ko će biti dobavljač za elemente. Zato se i ograđuju da će sve biti u klasi iz izložbenog stana, ali da možda neće biti baš 100% identično. U ugovoru su precizirali samo "klasu" (što meni ništa ne znači) i materijale.

Sta je u ugovoru precizirano od materijala, pored "granitne keramike" u celom stanu?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=427277#p427277:3o5eguzj je napisao(la):
stanislaw » Uto Jan 10, 2017 4:51 pm[/url]":3o5eguzj]Sta je u ugovoru precizirano od materijala, pored "granitne keramike" u celom stanu?

Granitna keramika se ne pominje za Vistu. Ovo je "precizirano":
* Sigurnosna ulazna vrata sa protivprovalnom bravom i metalnom konstrukcijom,
* Unutrašnja vrata "visokog kvaliteta" i završne obrade od bojenog medijapana,
* Unutražnji pregradni zidovi od opekarskih proizvoda,
* Višeslojni parket u sobama sa završnom obradom - natur hrast,
* Modularna elektro galanterija "visokog" kvaliteta,
* Radijatori povezani na centralnu gradsku toplanu sa ugrađenim kalorimetrima,
* Multi-split sistem klimatizacije - 1 spoljašna jedinica i po 1 unutrašnja po sobi,
* U kupatilu sanitarna oprema "renomiranog" proizvođača, akrilna kada (ili tuš kabine sa staklenim paravanima), ugrađeni bojleri, keramičke pločice I klase "renomiranog" proizvođača,
* U kuhinji, ormarići od oplemenjene iverice, obrađene laminatom, radna ploča od kompozitnog materijala, sudopera od inoksa sa jednoručnom baterijom, niskomontažni bojler, keramička zidna obloga visine 60cm.

Dodatno prezirano u ugovoru: hol sa recepcijom i obezbeđenjem, uređeno dvorište sa dečijim igralištem, dečiji vrtić u okviru objekta, podzemna garaža sa posebnim skladišnim prostorom i vertikalni kanali za direktno odlaganje smeća.

Nema pomena aluminijumske stolarije u ugovoru iako je prisutna u izložbenom stanu. Isto važi i za aluminijumska klizna vrata na terasi. Takođe, poseban skladišni prostor je oko 2m2 po stanu u garaži (veličina nije precizirana u ugovoru).

Nikola, puno hvala na detaljima oko opreme stanova u Visti. Ovo mi je vrlo zanimljivo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=427284#p427284:x12yo7q8 je napisao(la):
nikolas27 » 10 Jan 2017 07:02 pm[/url]":x12yo7q8]
* Sigurnosna ulazna vrata sa protivprovalnom bravom i metalnom konstrukcijom,
* Unutrašnja vrata "visokog kvaliteta" i završne obrade od bojenog medijapana,
* Unutrašnji pregradni zidovi od opekarskih proizvoda,
I* Višeslojni parket u sobama sa završnom obradom - natur hrast,
* Modularna elektro galanterija "visokog" kvaliteta,
* Radijatori povezani na centralnu gradsku toplanu sa ugrađenim kalorimetrima,
* U kupatilu sanitarna oprema "renomiranog" proizvođača, akrilna kada, ugrađeni bojleri

Verovao ti ili ne, ali ove stavke opisuju nov stan u boljoj zgradi naselja Stepa Stepanović... Da, da, ima u Stepi kupatila sa jednostavnim Geberit sanitarijama u prvoj ugradnji. A ovo:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=427284#p427284:x12yo7q8 je napisao(la):
nikolas27 » 10 Jan 2017 07:02 pm[/url]":x12yo7q8]
* U kuhinji, ormarići od oplemenjene iverice, obrađene laminatom, radna ploča od kompozitnog materijala, sudopera od inoksa sa jednoručnom baterijom, niskomontažni bojler, keramička zidna obloga visine 60cm.

To, da prostiš, kuhinju sa laminatom preko iverice, radnom pločom od kompozitnog materijala i sudoperom od inoksa, platio sam jedno 300 evra u Matisu kada sam ocu opremao stan u Stepi. Jednoručna baterija, niskomontažni bojler i skromnih 60cm keramičke obloge u kuhinji su takođe standard naselja Stepa Stepanović, uključeni u cenu!

Ugovor, dakle, ništa ne kaže o tome hoće li biti alu ili PVC stolarija, da li će fasada biti alu ili demit fasada, a totalno je bezveze i što ćute o "granitnoj keramici" koja je figurirala u opisima Viste iz prvih prodajnih materijala.
Pomislio bih da zaista grade soliter za naselje Stepa Stepanović, da nije klimatizacije po split-sistemu u prvoj ugradnji, recepcije i obezbeđenja. Za pohvalu je jedino što se posle dugog vremena u u Beogradu opet gradi soliter sa smećarskim vertikalama, koje će na svu sreću biti čak i održavane...

Ali na osnovu svega izloženog nisam uopšte ubeđen da se gradi nešto za pola klase ili klasu "jače" od Central gardena...
Iskreno, ovakav ugovor investitoru ostavlja prostora da konačne odluke o nivou opreme ostavi za trenutak kada se završi siva faza gradnje i da tek onda, u zavisnosti od trenutne situacije na tržištu, naknadno koriguje objekat za pola klase na gore ili na dole! Zbog takvih nepoznanica ponavljam da rani kupac stana u Visti zaslužuje iskreno divljenje za smelost...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=427290#p427290:245f9s3t je napisao(la):
stanislaw » Uto Jan 10, 2017 7:48 pm[/url]":245f9s3t]
Verovao ti ili ne, ali ove stavke opisuju nov stan u boljoj zgradi naselja Stepa Stepanović... Da, da, ima u Stepi kupatila sa jednostavnim Geberit sanitarijama u prvoj ugradnji.

Samo kratak komentar: Geberit sanitarije za kupatilo su preširok pojam. Ide do 2 reda veličine razlike u ceni u poređenju pojedinih modela.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=427290#p427290:245f9s3t je napisao(la):
stanislaw » Uto Jan 10, 2017 7:48 pm[/url]":245f9s3t]
To, da prostiš, kuhinju sa laminatom preko iverice, radnom pločom od kompozitnog materijala i sudoperom od inoksa, platio sam jedno 300 evra u Matisu kada sam ocu opremao stan u Stepi. Jednoručna baterija, niskomontažni bojler i skromnih 60cm keramičke obloge u kuhinji su takođe standard naselja Stepa Stepanović, uključeni u cenu!
...
Ugovor, dakle, ništa ne kaže o tome hoće li biti alu ili PVC stolarija, da li će fasada biti alu ili demit fasada, a totalno je bezveze i što ćute o "granitnoj keramici" koja je figurirala u opisima Viste iz prvih prodajnih materijala.
Pomislio bih da zaista grade soliter za naselje Stepa Stepanović, da nije klimatizacije po split-sistemu u prvoj ugradnji, recepcije i obezbeđenja. Za pohvalu je jedino što se posle dugog vremena u u Beogradu opet gradi soliter sa smećarskim vertikalama, koje će na svu sreću biti čak i održavane...

Ali na osnovu svega izloženog nisam uopšte ubeđen da se gradi nešto za pola klase ili klasu "jače" od Central gardena...
Iskreno, ovakav ugovor investitoru ostavlja prostora da konačne odluke o nivou opreme ostavi za trenutak kada se završi siva faza gradnje i da tek onda, u zavisnosti od trenutne situacije na tržištu, naknadno koriguje objekat za pola klase na gore ili na dole! Zbog takvih nepoznanica ponavljam da rani kupac stana u Visti zaslužuje iskreno divljenje za smelost...

Jes, slažem se da je premalo definisano u ugovoru. Na žalost, formulacija iz svih kupoprodajnih ugovora stanova u izgradnji je uvek idiotska. Ali ne treba nikako preskočiti propagandne materijale niti izložbeni stan. Treba uporediti stan u Central Gardenu sa izložbenim stanom u zadruzi... Ako ne isporuče tako nešto, u gadnom su problemu, biće tu masovnih tužbi. Jes da je to manje više standard u propaloj Srbiji, ali ne verujem da je Arapima u interesu takav razvoj događaja.

EDIT: Ja sam kod sebe pre nekoliko godina stavio Noelte kuhinju. Imao sam sreću da ubodem popust u Kiki pa je sve to bilo prihvatljivo, dok je drugi uvoznik tražio 10k evra samo za kuhinjske elemente (za kuhinju od 5m2 - gotovo identično ovome što je u Visti). Šta hoću da kažem - opis Noelte kuhinje bi bio vrlo sličan. A na primeru Geberita se vidi da čak i definisanje brenda nije dovoljno. Ono što je precizirano je cena stana u izgradnji i izložbeni stan.

Pa ako su prodavci sa iskustvom iz Crne Gore, otkud ja znam da li je investitor stvarno sa iskustvom iz Arabije...
A što se tiče izložbenog stana u Zadruzi, imaju li oni tamo čak dva izložbena stana? S obzirom da je izložbeni stan otvoren zajedno sa Zadrugom trebalo da dočarava BW Residences, pa i ne znam jesu li u međuvremenu "dodali" poseban stan za Vistu...

Ima samo jedan izložbeni stan. Sa jasnim razlikama koje su usmeno napomenute prilikom rezervacije: manji prozori (veličina se može videti iz brošure i na maketi), bez dodatne radne ploče u kuhinji. Za plakare su rekli da nisu sigurni da li će ići ili neće ići na kraju u standardnu opremu, zato ih i nema u ugovoru.

Jednostavno njih taj izložbeni stan dosta obavezuje.

Btw, možeš bez problema otići u Central Garden i u Zadrugu i pogledati stanove. To će ti dati najbolji utisak :)

To sto valjaju u visti sa portom nemoze da se poredi
Kao ni pristup tamo si u stan unosio samo garderobu fotke koju sitnicu za dekoraciju sve ostalo je bilo unutra
Pa ipak su neki skidali ganc novu kuhinju natuci jer im nije bila po volji sa sve ugradnom tehnikom taj italijan koji je to radio zamolio da nadjem nekog da se rijesi te pogresne kuhinje zvao drugara koji se objerucke prihvatio demontaze te kuhinje
Pa promjena cjelog parketa jer nisu ostavili par podnih uticnica itd itd kupac je morao biti ispodtovan
Izlozbeni stan ih nista ne obavezuje vec samo ono u ugovoru sto pise

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=427300#p427300:vm8imhll je napisao(la):
nikolas27 » 10 Jan 2017 08:17 pm[/url]":vm8imhll]Btw, možeš bez problema otići u Central Garden i u Zadrugu i pogledati stanove. To će ti dati najbolji utisak :)

Crni Nikola... Znači utisak o BW Vista si formirao tako što si izložbeni stan Central Gardena uporedio sa izložbenim stanom BW Residences :)
A prodajno osoblje napominje da je BW Vista isto to, samo malo drugačije :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=427303#p427303:2p0wn4zy je napisao(la):
direktor » Uto Jan 10, 2017 8:21 pm[/url]":2p0wn4zy]
Izlozbeni stan ih nista ne obavezuje vec samo ono u ugovoru sto pise

Ne obavezuje ih u smislu da bi u slučaju tužbe to bilo rešeno bez ijednog ročišta. Ovako u hipotetičkom slučaju da ne isporuče ono što je prikazano, gube tužbu uz par ročišta i dobijaju takav negativan publicitet da će morati da smanje cene na bagatelu :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=427304#p427304:2p0wn4zy je napisao(la):
stanislaw » Uto Jan 10, 2017 8:23 pm[/url]":2p0wn4zy]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=427300#p427300:2p0wn4zy je napisao(la):
nikolas27 » 10 Jan 2017 08:17 pm[/url]":2p0wn4zy]Btw, možeš bez problema otići u Central Garden i u Zadrugu i pogledati stanove. To će ti dati najbolji utisak :)

Crni Nikola... Znači utisak o BW Vista si formirao tako što si izložbeni stan Central Gardena uporedio sa izložbenim stanom BW Residences :)
A prodjno osoblje napominje da je BW Vista isto to, samo malo drugačije :)

Imam iskustva sa tužbama, i to protiv raznih državnih institucija. Nemam strah da se upustim u fajt ukoliko zakinu na npr. stolariji ili značajno na veličini prozora. Jasno je iz vaših komentara, a bogami i iz cene, da treba očekivati ono što je i prikazano u izložbenom salonu (i da mora biti malko bolje od Central Gardena).

Prosledih pitanja i ovu stranu zvaničnicima, ipak je ovo korisno za sve potencijalne buduće kupce. Možda nekoga odbiju ova pitanja... Definitivno zaslužujem "unapređenu" završnu obradu za ovaj nezvaničan PR :)

Znači ne radiš za BNV, već samo volontiraš? :)
Baj d vej, da li postoji bilo koji zvaničan kontakt BNV-a za pitanja, predloge i proteste, a ne samo u stilu onog ranijeg saveta ovde na forumu "sve što vam nije jasno postavite pitanje na njihovom Facebook profilu"? Ili za zvanične kontakte treba da smatram vizit karte izložene po zgradi zadruge?

Haha, ja radim samo za sebe. Poprilično je interesantna teza koja se provlači na ovom forumu da je svako ko je blagonaklon BnV-u ili zaposlen ili SNS bot.

Moj kontakt je moj prodavac. Ne znam za druge "zvanične" načine komunikacije. Stekao sam utisak da je tamo FB vruć krompir zbog količine patetičnih botovskih komentara...

Naravno da u stvarnom svetu stvari nisu tako crno-bele. Na primer, u svim branšama agenti i konsultanti u suštini rade najpre samo za sebe. A provizija im se često isplaćuje upravo u robi koju prodaju.

Vrh