Šta je novo?

"BW Vista i Parkview" - Beograd na vodi [ Stambeni kompleks ]

Ako se svi stanovi u Beogradu u rangu 2000-2200 po kvadratu evra lepo prodaju (sudeći po A bloku, westu 65, central gardenu...), logična je pretpostavka da ima prostora i za skuplje stanove. Kao što reče vradovic, ako nemaš taj novac, zašto ti je uopšte cilj da kupiš stan u Visti ili na bilo kojoj drugoj "elitnoj" lokaciji.

Da se vratimo na temu, ova epizoda emisije "Beograd na vodi" propagandno-zabavnog karaktera je u velikoj meri posvećena Visti:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=naDd963B0bM[/youtube]

U pravu su matorci za IT. U SAD-u početna plata za programere je preko $100.000 godišnje. Ako posle poreza ostane 70.000, a na život ne treba više od 20.000 (skroman život, ne ekstravagantan), onda je moguće za 3 godine kupiti neki od ovih stanova u Bnv.

Galeri vok, fud trakovi, dabl ve, bi dabl ju vista, bi dabl ju rezidenc, bi dabl ju ... maj nejm iz Mitar!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=427971#p427971:1av21mro je napisao(la):
Lurker » Sub Jan 14, 2017 2:10 pm[/url]":1av21mro]U pravu su matorci za IT. U SAD-u početna plata za programere je preko $100.000 godišnje. Ako posle poreza ostane 70.000, a na život ne treba više od 20.000 (skroman život, ne ekstravagantan), onda je moguće za 3 godine kupiti neki od ovih stanova u Bnv.

Uf, jeste da prljamo temu, ali... Činjenice:
* Nije moguće da za život u SAD i u najvećoj zabiti treba samo 20k osim ako neko nije spreman za maksimalnu štednju ili da živi na ulici, a takav neko se ne uklapa u profil kupaca skupih stanova bilo gde u Beogradu,
* Prethodno pogotovu važi za mesta u kojima ima dosta IT poslova (npr San Francisko ili Njujork), tamo ćete teško i na ulici živeti sa 20k troškova (samo za doručak/ručak/večeru u MekDonaldsu bi trebalo 10k dolara),
* Ako neko i ima veću platu, reda 200-250k, onda on i može da uštedi za nekoliko godina da bi kupio stan u BnV,
* Ali onda verovatno ima i dodatne podsticaje koji ga zadržavaju u SAD,
* I da se vrati u Srbiju, šta će taj neko ko je u SAD uštedeo za 3 godine za stan u BnV da radi u Beogradu?

Neće niko ići u SAD da bi zaradio za stan u BnV... ko tamo ostane 3 godine, ostao je zauvek.

Ali danas možeš da sediš kući u Beogradu i radiš za nekog Švabu il' Merikanca, a u budućnosti će biti još više takvih poslova. Mi smo mu jeftiniji, ako odradiš posao kako treba, j*** se njemu gde si, kako izgledaš, koje si nacionalnosti itd. O tome sam ja pričao kada san govorio da su ti poslovi budućnost pa mi je neko rekao da je IT sektor nema budućnost u Srbiji. Ja kažem da ima budućnost za svakog pojedinca, kakvu je tenis imao budućnost u Srbiji kad je Nole počinjao? Al' Noleta na stranu, ništa ne fali ni biti neki Lajović u svom poslu. Imaju bre klinci danas u Beogradu koji sede kući i igraju igrice i zaradjuju ozbiljan novac. Postoje klinci u Srbiji koji mlate pare od jutjuba. Imamo ili ćemo imati i neke Lajoviće ako ne Djokoviće i u programiranju, 3d modelingu, muzičkoj produkciji itd. I oni će moći ko od šale da kupuju stanove u BNV-u. Ne svi, ali sasvim dovoljan broj. Ni u najbogatijim zemljama ne može svaki pojedinac da kupi nov stan na ekskluzivnoj lokaciji, ovo je ipak za odlikaše koji redjaju pobedu za pobedom na poslovnom planu. Pored krimosa naravno, ali ja čvrsto verujem da će ovi prvi nadvladati.

Da, jasno je da je svuda na svetu stan na eksluzivnoj lokaciji rezervisan samo za odabrane. I naravno da sam eksluzivan stan ne treba da bude nikome cilj u životu (inače ima postavljen potpuno pogrešan sistem vrednosti).

IT se ne može meriti sa tenisom i muzikom. Naši najbolji teniseri ne žive u Srbiji i ne plaćaju nikakav porez u Srbiji. Najbitnija razlika, IT je timski "sport" kome treba jak sistem da bi bio uspešan. Pojedinačni slučajevi mogu biti samo bolji od (srpskog) proseka, ali ne mogu uticati puno na Srbiju koliko god da su sjajni i bajni... Ne volim kad neko paušalno pomene IT kao svetli primer (pošto to rade samo ljudi koji nisu u IT-u). Nije tema za dalju diskusiju na ovom forumu, ili bar na ovoj temi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=427974#p427974:2ll1qvt6 je napisao(la):
nikolas27 » 14 Jan 2017 02:42 pm[/url]":2ll1qvt6]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=427971#p427971:2ll1qvt6 je napisao(la):
Lurker » Sub Jan 14, 2017 2:10 pm[/url]":2ll1qvt6]U pravu su matorci za IT. U SAD-u početna plata za programere je preko $100.000 godišnje. Ako posle poreza ostane 70.000, a na život ne treba više od 20.000 (skroman život, ne ekstravagantan), onda je moguće za 3 godine kupiti neki od ovih stanova u Bnv.

Uf, jeste da prljamo temu, ali... Činjenice:
* Nije moguće da za život u SAD i u najvećoj zabiti treba samo 20k osim ako neko nije spreman za maksimalnu štednju ili da živi na ulici, a takav neko se ne uklapa u profil kupaca skupih stanova bilo gde u Beogradu,
* Prethodno pogotovu važi za mesta u kojima ima dosta IT poslova (npr San Francisko ili Njujork), tamo ćete teško i na ulici živeti sa 20k troškova (samo za doručak/ručak/večeru u MekDonaldsu bi trebalo 10k dolara),
* Ako neko i ima veću platu, reda 200-250k, onda on i može da uštedi za nekoliko godina da bi kupio stan u BnV,
* Ali onda verovatno ima i dodatne podsticaje koji ga zadržavaju u SAD,
* I da se vrati u Srbiju, šta će taj neko ko je u SAD uštedeo za 3 godine za stan u BnV da radi u Beogradu?

Neće niko ići u SAD da bi zaradio za stan u BnV... ko tamo ostane 3 godine, ostao je zauvek.

Realnije je da neko ode u US uzme drzavljanstvo. Ustedi 500-600k za 5 godina kupi stan u bnv i radi 100% remote za US poslodavca.
Inace plate u bay area na IC4-5 nivou su 230k (pocetni nivo stalno zaposlenih). Ako imas dvoje u kuci koji rade onda si tu na 400k godisnje. Manje od toga imaju samo oni koji su ili tek dosli ili im je znanje bas lose ili tipa natucaju engleski.

Ti sa primanjem iz US u bnv mozes da zivis ko kralj a u bay area jedva kraj sa krajem a 1/1 stan u SF i da je prvi red do obale bi kostao barem 1 mil usd sa odrzavanjem zgrade od 500$ mesecno i porezom na imovinu od 10.000$ godisnje. Dok ovde ti imas sve isto samo su ti troskovi 10 puta nizi. Stanislave takodje licno znam par ljudi ukljucujuci i sebe. Bili videli i kupili stan u bnv. Kalifornija je strava nemoj da imas dilemu ali stan u bnv je priceless.

Upravo tako zamišljaju IT posao ljudi koji nisu u IT-u. U praksi, sve manje firmi prihvata remote work osim za najbanalnije stvari koje nisu kritične za posao. Čak i u Srbiji, kad su u pitanju veće strane firme, u jednom momentu dođeš do nekog nivoa kad se od tebe traži preseljenje u inostranstvo. Jes da za bolje domaće IT stručnjake BnV nije problem (tj. ne bio bi sa kreditom koji sad nije dostupan).

Domaćem IT-u su potrebni "master planovi", inače će još dugo tavoriti zajedno sa ostatkom države. Uporedite zaradu od IT-a u Bugarskoj i Rumuniji po broju inženjera sa Srbijom...

Ne treba razmišljati o ljudima koji su otišli jer se najbolji sigurno neće vratiti. Ostali nam ni ne trebaju. Pojedinačni slučajevi su statistička greška za BnV, da ne pričamo o celom Beogradu i Srbiji.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=427987#p427987:3o15a7sy je napisao(la):
nikolas27 » 14 Jan 2017 04:35 pm[/url]":3o15a7sy]Upravo tako zamišljaju IT posao ljudi koji nisu u IT-u. U praksi, sve manje firmi prihvata remote work osim za najbanalnije stvari koje nisu kritične za posao. Čak i u Srbiji, kad su u pitanju veće strane firme, u jednom momentu dođeš do nekog nivoa kad se od tebe traži preseljenje u inostranstvo. Jes da za bolje domaće IT stručnjake BnV nije problem (tj. ne bio bi sa kreditom koji sad nije dostupan).

Domaćem IT-u su potrebni "master planovi", inače će još dugo tavoriti zajedno sa ostatkom države. Uporedite zaradu od IT-a u Bugarskoj i Rumuniji po broju inženjera sa Srbijom...

Ne treba razmišljati o ljudima koji su otišli jer se najbolji sigurno neće vratiti. Ostali nam ni ne trebaju. Pojedinačni slučajevi su statistička greška za BnV, da ne pričamo o celom Beogradu i Srbiji.

Gresis. U velikim kompanijama u bay area sve vise velikih firmi odobrava 100% remote work. Da tolika je kriza da moraju da pristaju na sve. Nedostatak zaposlenih. Jedini problem ti je sto moras da imas drzavljanstvo jer zelena karta ti omogucava da budes izvan us 6 meseci godisnje.

Ja sam upravo suprotan primer. Samo u poslednjih mesec dana sam dobio 3 ponude za poslove uz izričit uslov za preseljenje u SAD ili Kanadu (iako znaju da dugo imam IT firmu u Srbiji). Pritom CV nisam poslao nikom od 2006. godine. U jednom trenutku mi se firma praktično raspala zbog stranog partnera koji je uradio sve šta je mogao da bi me naterao da se preselim u Nemačku (što nisam hteo). Pojedinačni slučajevi su statistička greška, pogotovu kad se uzme u obzir koliko nas je u stanju da tako funkcioniše... a šta bismo tek mogli da postignemo da postoji sistem i dobro okruženje.

Nikolase ja ti skidam kapu u tom slučaju, ali isto tako ne razumem čemu takva istrajnost, da ne kažem tvrdoglavost, kad već svi znamo da u ovoj zemlji ne postoji nikakva infrastruktura za IT, a uz to nije ni u najavi. Naprotiv, u najavi su samo velike operacije pranja novca od aktuelne kleptokratije, a la BnV.

P.S. Moguće je za 20.000 pokriti osnovne troškove, ali je potrebno stanje duha da se od istog ne odstupa dovoljno dugo da bi se uštedelo dovoljno za neku investiciju za godinu-dve. Kao što sam rekao, skroman život.

P.P.S. Ja nisam ni pominjao mogućnost preseljenja u taj stan u Srbiji, već samo kupovinu.

Nije novac sve u životu, meni je bitnija porodica i šta radim i šta pokušavam da napravim u životu. Imam luksuz da radim šta hoću i kako hoću, iako materijalna strana neretko trpi zbog toga. I pored svega, mogu da uštedim. Na žalost, posle par investicija u IT u Srbiji, sad sam odlučio da investiram u BnV. Sledeća moja IT investicija će najverovatnije zaista biti negde vani, iako se bootstrap faza radi ovde... možda je ovde "jeftina" radna snaga, ali to ništa ne znači kad su uslovi za zaradu mizerni. Btw, IT nam je toliko "jak" da je 2x manji od turizma.

O tome i pričam, sa čisto profesionalne strane. Znači da si ipak došao na svoje - tj. da od Srbije u poslovnom smislu nema ništa.
Niko se bre neće ni vratiti dok god nema sistema, a isti ljudi imaju pravo na kriminal i vlast kao u proteklih 30 godina. (a zapravo je to 70 godina)

Buduci postovi o mogucnostima zarade ce biti obrisani

Bilo je pitanja da li će biti alu ili pvc stolarije pošto nije definisano u ugovoru. Dobio sam danas (ponovo) potvrdu da će biti alu stolarija. Za ostala pitanja (prvenstveno za fasadu pošto to interesuje i one koji nisu kupci) čekam nadležne da se pojave u Srbiji. Javljam već pošto su izgleda samo kupci PR-ovi :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=429728#p429728:19cbkwah je napisao(la):
nikolas27 » 24 Jan 2017 03:43 pm[/url]":19cbkwah]Javljam već pošto su izgleda samo kupci PR-ovi :)

Rečenica je malo nezgrapna pa bi mogla da se tumači dvosmisleno "Samo PR-ovi su kupci" ili "Samo kupci su PR-ovi" ;)
Naravno, rado bismo čuli i info za fasadu...

Joj stanislaw-e, daj PM pa da te pozovem u svoj ofis da vidiš da nisam zvaničan PR :) Komentar je upućen BnV-u, mogli bi da se oglašavaju malo i oni.

Opušteno, nije mi namera da dižem temperaturu na topicu ;) Zvaću ja tebe kada budem imao nešto konkretno na temu ulaganja u IT...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=429735#p429735:3ool3r3x je napisao(la):
kkorisnikk » Uto Jan 24, 2017 4:13 pm[/url]":3ool3r3x]Valjda neće biti demit fasada...

Sve ukazuje na to da ne bi smela da bude (renderi, klasa u koju se samo-svrstava ceo BnV, finansijska konstrukcija, cena kvadrata), ali za zvaničnu potvrdu čekam projektanta ili koga već da se pojavi u Srbiji.

Kako se vrši ovo ispitivanje? Naprave šip i onda gredu privežu za okolno tlo i onda hidraulikom pritiskaju šip?

Sa sinoćne posete Siniše od Malog....

Vista i ispitivanje šipova.

824481937588c55f199a48336857779_w640.JPG

479836387588c55f17cd4f522509605_w640.jpg

Kako je rekao, radnici su angažovani i danju i noću na najvećem projektu i trenutno se postavljaju šipovi za novi stambeni objekat, koji bi trebalo da se završi do prve polovine 2019.

"Radi se tehnologijom koja podrazumeva pritiskanje jačinom od 1.150 tona, te ako se proveri da je nosivost u redu, onda se kreće sa postavljanjem šipova, kojih ovde treba da bude pet stotina.

Foto: Beoinfo

Vrh