Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan


19264394_10214449547016953_8501644905088476118_o.jpg
 
Mislis na ovo betonsko cudo ispred sto zaklanja pogled ka Kalemegdanu kad ne bi gledao iz pticije perspektive?
 
K-distriktom je trajno onemogućeno da se kako treba predstavi Dunavska, tj severoistočna i istočna strana tvrđave. A ona je bila isto tako važna kao i Savska strana. Što se opasnosti od napada tiče još važnija i bolje utvrđena od Savske. Takođe, tok Dunava je tada bio bliže tvrđavi, pa se za nju tada zaista moglo reći da je na obali obe reke. Drugim rečima, bitan deo njenog istorijskog identiteta je baš taj maltene ravnopravni odnos sa OBE naše reke (jer to znači biti na UŠĆU), pa je upravo to bilo i nužno predstaviti u nekoj konačnog fazi rekonstrukcije. Baš zato je ideja svih kasnijih generacija planera i bila da će jednog dana da se iseli zoološki vrt kome tu ionako nije mesto iz drugih razloga, pa će onda moći da se sredi ta strana tvrđava i na kraju iseče visoko drveće koje na nju zaklanja pogled. A da bi to imalo smisla, mora da postoji dubina pogleda, tj da posmatrač ima izvesnu distancu od samih zidina da bi bar neki njihov značajniji deo mogao da sagleda kao celinu, i da pri tome bude u odgovarajućem ambijentu za takav doživljaj, tj na uglavnom otvorenoj zelenoj površini bez drugih dominatnih zdanja u okolini. Tome između ostalog služi park Donjeg Grada kad je u pitanju Savska strana. Isto to su planirali i za Dunavsku stranu. A postoji i niz drugih razloga koje sam još pre početka gradnje tobožnjeg "Zahinog kompleksa" detaljno navodio. Imate celu tu priču na Beobuildu. Nažalost sada više nema ništa od toga. Hajde da bar pokušamo da se jedina preostala, Savska strana, uradi kako treba budući da je teško videti kako uređenje linijskog parka uopšte MOŽE biti nezavisno i neusaglašeno sa nekim konačnim konceptom kasnije rekonstrukcije i prezentacije obalskih delova tvrđave.

Da bi se lakše videlo koliko je Dunavska strana tvrđave mogla da bude upečatljiva, evo jedne zbirke pogleda sa visine budući da se sada samo tako može steći utisak kako bi to moglo izgledati uz odgovarajući pristup uređenju prostora. Recimo obratite pažnju makar samo na bastione na prvim slikama.

Kalemegdan iz visine, istocni pogled - g2xaqxcxz2oz.jpg


Kalemegdan iz visine, istocni pogled.jpg


Kalemegdan iz visine, severni pogled.jpg


Kalemegdan iz visine, severoistocni pogled, blize - kalemegdan-tvrdjava.jpg


Kalemegdan iz visine, severoistocni pogled.jpg


Kalemegdan iz visine, severozapadni pogled.jpg


kalemegdan-kafe-trvdjava.jpg


kalemegdan-tvrdjava.jpg


Kalemegdan, pogled na severoistocnu stranu bedema.jpg


stock-photo-aerial-view-of-the-zindan-gate-zindan-kapija-and-despot-s-gate-along-with-the-cast...jpg


A pogledajte sad gde se uglavio ovaj istureni deo K-distrikta! Kad se setim koliko sam vapio da se makar samo taj jedan blok premesti na mesto onih vojnih baraka uz Tadeuša Košćuška koje su ionako vlasništvo države. Pa ni investitor ne bi bio na šteti jer je taj deo čak i malo veći. Ali ništa ...

Odnos bedema Beogradske Tvrdjave i K-distrikta 5.jpg


Neko je čak bio uradio ovu montažu koja je nestala sa Beobuilda ali je srećom ostala u Google kešu. To bi bila sasvim druga priča (doduše uz bitno manje drveća nešto što je ovde nacrtano). Tek bi tada tvrđava došla do izražaja i bar malo ostavljala utisak koji je ostavljala ona od ranije.


108_beograd-na-vodi.jpg
 
Poslednja izmena:
Inače zeleni deo na gornjoj slici se tačno poklapa sa zonom zakonske zaštite budući da je upravo to zona zaštite "nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja". A to je najviša zaštita koja u zakonu postoji. Da se uzmem poređenje i slajd iz apsolutno vrhunskog dokumentarca arhitekte Marka Radosavljevića. Znači što se zakona tiče to je kao da ste komercijalizovali prostor oko manastira Dečani.

Tri nepokretna kulturna dobra od izuzetnog znacaja.jpg


Ili recimo ovo. Pogledajte novi bulevar na sledećoj slici. Ima 4 trake. Gde mislite da će da nastavi priličan deo saobraćaja koji je došao privučen ovako širokim i novim bulevarom? Da ne spominjemo one koji nisu stanari a kojima je baš ovde privremeni cilj, ali će ipak u jednom trenutku nastaviti i negde dalje (kockarnice, restorani, kafane, kafići, tržni centri i ostala zabava u novom zgradama). Gde se nastavlja ovoliki bulevar i njegov saobraćaj? Plus (bogati) stanari (sa mnogo automobila).

Naravno, prema tvrđavi, kroz Donji Grad ulicom vojvode Bojovića. Ne samo da se saobraćaj, za razliku od Golubačke tvrđave (pogledajte video) ne smanjuje, nego se povećava.

Da li će i on u nekom trenutku morati da se proširuje?

odnos-bedema-beogradske-tvrdjave-i-k-distrikta-5-jpg.127344
 
Rusenje bi svakako bilo jedna vrlo besprizorna stvar po sebi i drzavu bi ucinilo nestabilnom za investicije itd, ali..
sam takodje za rusenje ove velike sramote, jednog od glavnih simbola devastacije grada od strane ove vlasti.
 
Лепо сам рекао. Реконструисати, бедеме бар делимично, а онда обновити и остале зграде калемегданске, преместити у њих институције, и да постане нешто налик московском Кремљу. Иначе ускоро иде и Деспотов Град па ви видите
 
Пу пу далеко био Деспот сити. А институције боље да буду по Београду на води него да каче климе по Доњем граду.
 
Тек сам вечерас схватио колико је лоше осветљење на Калемегдану. Око Победника је боже сачувај, и ко год је осмислио оне зидне рефлекторе што ти бију директно у очи па ништа не видиш, да му се да награда за идиотлук а онда да му се не да ништа више у животу да ради. Ваљда светло треба да буде да се види где се иде, а не да бије у очи па да се види још мање.
Da parafraziram izjavu jednog našeg funkcionera, kada budeš kupio diplomu arhitektonskog / građevinskog fakulteta, onda možeš da komentarišeš. :)
 
Pisano je već o ovom objektu, ali ne mogu sad da se setim šta je u pitanju. U svakom slučaju, ograda je bila pomerena na jednom delu, pa sam iskoristio priliku. Deluje mi kao da je zasvođeni objekat postojao pre spoljnih zida barutane i da je ceo imao zasvođenu tavanicu, ne samo u delu koji zadire u barutanu, nego se vidi početak svoda i na vrhu ostataka zida.
20220215_155906_copy_1600x900.jpg

20220215_155810_copy_1600x900.jpg

20220215_155648_copy_900x1600.jpg

20220215_155706_copy_1600x900.jpg
20220215_155819_copy_1600x900.jpg
20220215_155718_copy_900x1600.jpg
 

Prilozi

  • 20220215_155727_copy_900x1600.jpg
    20220215_155727_copy_900x1600.jpg
    159,1 KB · Pregleda: 90
  • 20220215_155738_copy_900x1600.jpg
    20220215_155738_copy_900x1600.jpg
    158,1 KB · Pregleda: 81
Pisano je već o ovom objektu, ali ne mogu sad da se setim šta je u pitanju. U svakom slučaju, ograda je bila pomerena na jednom delu, pa sam iskoristio priliku. Deluje mi kao da je zasvođeni objekat postojao pre spoljnih zida barutane i da je ceo imao zasvođenu tavanicu, ne samo u delu koji zadire u barutanu, nego se vidi početak svoda i na vrhu ostataka zida.
Pogledajte prilog 128055

О том малом барутном магацину писао сам ја пре пола деценије на овом сајту, са напоменом да многи стари извори наводе да је то била црква, пре џамије и барутане. "Савезницу" су је уништили током ускршњег бомбардовања 44. У међувремену, нашао са и овај занимљив податак: "У доњем граду, ушав на Савску капију на десно, стоји још стара црква Ружица, која се пјева и у народним пјесмама; но сад више није ришћанска богомоља, него Турска барутана"-Вук Караџић, Даница, 1827, Описаније Србије.
 
Jel ste to pomešali barutne magicine kod Ružice i kod Sava kapije?
 
Vrh