Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

828_001.jpg
 
Kažu da će radovi na linijskom parku početi sledeće nedelje. Više puta sam pisao koliko je važno da istraživanje i rekonstrukcija ostatka tvrđave u priobalnom delu ima prioritet, pa je ovde rečeno da se podrazumeva da će se prvo raditi arheološka istraživanja. Isto to sasvim eksplicitno piše i u nacrtu plana detaljne regulacije za linijski park. Međutim tada nisam dobio odgovor na primedbu da je arheološko istraživanje na tom mestu tako ogroman, a ovde i zbog blizine reke i podzemnih voda težak i skup posao, da to MORA da počne mnogo meseci ranije, uz odgovarajući novac i organizaciju, daleko pre početka radova na uređenju. Naravno, pod pretpostavkom da radovi neće biti fomalno zamazivanje očiju javnosti kao što je bilo tobožnje ispitivanje glavne gradske kapije na Trgu Republike (o čemu ni jednu jedinu reč nikada više nismo čuli, a kamoli da smo videli neki rad u časopisu), ili da to "istraživanje" neće biti recimo u obliku dve male i plitke sonde na dva mesta, a posle dve nedelje nikom ništa, zatrpavaj.

Međutim sad, ako je verovati ovoj najavi, radovi na parku samo što nisu počeli. Pa gde je obećano arheološko istraživanje? Čak i da ne počne sada, očigledno da je onda za njih sve bar skoro spremno, pa će neki radovi verovatno ipak početi pre nego što se mogu organizovati i izvesti arheološka istraživanja na mestu koje je toliko bogato, važno i teško za rad. Zbog visine podzemnih voda ozbiljna istraživanja u zoni Donjeg grada i Zapadnog podgrađa, a pogotovo priobalnog bedema i površine linijskog parka se verovatno i ne mogu kvalitetno raditi sem kad je Sava niska, što znači samo par kratkih perioda u toku godine. Pa kad će ta arheološka istraživanja onda početi i kakva će biti, ako su pripreme za linijski park u tako poodmakloj fazi da se neki radovi, makar i donekle preuranjeno najavljuje već za sledeću nedelju? Valjda su tragovi Beograda kao Srpske prestonice despota Stefana Lazarevića iz perioda 1403. i nadalje za nas ipak važniji? Šta to JOŠ u Beogradu imamo iz tog perioda?

Sledeće nedelje kreće izgradnja Linijskog parka u Beogradu

Sledeće nedelje počinje izgradnja Linijskog parka u Beograd, najavio je glavni urbanista Marko Stojčić.
Izvor: B92.net sreda, 5.01.2022.

Govoreći o izgradnji Linijskog parka, Stojčić je napomenuo da se radi o procesu koji se ubrzano sprovodi.

"Iskoristili smo činjenicu da 'Zelenilo' uređuje prve dve celine Linijskog parka, to jest prostor od Beton hale, preko Kule Nebojša do '25. maja' i taj deo počinje da se gradi početkom naredne nedelje.

https://www.b92.net/lokal/beograd/drust ... du-2083453
 
Плашим се да неће бити темељних истраживања нити обнове зидина с обзиром на извођача, већ ће посећи ограду која је ишла уз пругу и у том појасу применити стандардна решења која Зеленило примењује у уређењу простора. Велика штета и велики пропуст.
 
Usput, da li znate da je Austrijski zavod za zaštitu spomenika molio naš zavod da im pošalju fotografije temelja Virtemberške kapije na 2018. godine raskopanom Trgu Republike, a da naši čak ni to nisu mogli da urade!? (Vesna Knežević, situacija do novembra 2021.)

U kakvom je onda stanju dokumentacija? Posle više od tri godine? Postoji li uopšte? Da li će se tako raditi i istraživanje prostora Linijskog parka?
 
Džamija - mislim da je Sultana Mahmuda. Imamo njen crtež iz 1876 (izvor, moj jako loš sken iz knjige Divne Đurić-Zamolo Beograd kao orijentalna varoš pod Turcima). Prenosim od nje, verovanto je nastala prepravkom i doradom austrijske stražarnice tokom osmanske rekonstrukcije Beograda. Radovi na njoj su započeti 1739., a dovršeni 1741. Ovde su se okupili janjičari 1801. godine, kada su ubili Mustafu-pašu (poznatog kao "srpska majka"), i odmetnuli se od sultanske vlasti, započevši strahovladu koja je kulminirala sečom knezova i Prvim srpskim ustankom. Održavana je i bila u odličnom stanju do napuštanja tvrđave od strane osmanske vojske 1867. Služila je kao vojna bolnica u ratu protiv Osmanlija 1876. i protiv Bugarske 1885. Srušena je negde između 1885 i 1895.

1642188505617.png
 
Вожде, свака част на репортажи.
Зна ли неко нешто више о овом делу зидина?


dsc_0057-jpg.125783
 
Хвала колега Дошљак, надам се да је свима јасна потреба за археолошким истраживањима и конзервацијом.

Унутрашња страна Пристанишне капије.
 
Poslednja izmena:
Постоји разлога за веровање да уз постојећи, откривени бункер, постоји још један, одмах до зграде завода.

Зашто се ту ништа не истражи? Када се упореди слика из ваздуга, види се сличност
 
Gledam na forografijama ove zatrpane bedeme obrasle travom odmah do gradlišta "linijskog parka" i ne mogu da shvatim ovu količinu apsurda....
 
Vrh