Šta je novo?

Autobusi

Od kog proizvđača autobusa bi grad trebao da kupi 100 novih zglobnih vozila na gas.

  • Solaris

    Glasovi: 267 95,4%
  • BMC

    Glasovi: 13 4,6%

  • Ukupno glasača
    280
U nekim autobusima sam video "mnogo slobodnog prostora", ne znam u kom, ne koristim često prevoz, sećam se da je bio nov, led svetlo i to. Slažem se da je bolje kupiti ciljano takvo vozilo, ali to nije realno očekivati da se desi, čak i ako bi ovo bila dobra ideja, dok poterati gradske službe da odšrafe x sedišta bi bilo dosta realnija opcija.
 
Akia najverovatnije, one imaju takva svetla, a i generalno Turci imaju jako puno prostora u sredini i solidan broj sedišta koja jesu uska i nije toliko komforno, ali oni očigledno igraju na tu kartu. Dok na zapadu je bitan komfor, veći broj sedišta jer njihova solo vozila su obično sa dvoje vrata, jer gde god ima iole više putnika oni šalju zglobna vozila, sto bi trebao biti slučaj kod nas, ali nažalost je nemoguće na mnogim linijama zbog divlje gradnje.
 
Od maštarije da sve opterećene linije imaju zglobove sam već odustao, ta mi je bila prva haha. Na nekim linijama nije moguće, ili je skupo, na nekim linijama bi to bilo skroz jednostavno, ali se ne radi. To je najviše posledica toga da se sve odluke donose odozgo, i čak i uz najbolju nameru, a neretko je ni nema, ne može gradonačelnik znati kako da poboljša liniju XY. Ono što može da uradi je da seče preko kolena, što često ne daje rešenje, a još češće ima koruptivne motive, a građani usput nešto dobiju.

Kad sam tek došao u BG, često sam koristio 46, ona bi imala problem na jednom maksimalno dva mesta na raskrsnicama da umesto solo bude zglob. To se rešava u procentima cifre koju su dali za patike deci. Verovatno od onog dela ljudi koji nisu iskoristili vaučere bi mogli da pretvore trasu u pogodnu za zglob. Zašto se to ne radi, verovatno jer svako čeka mig odozgo, a onaj odozgo ne zna. Drugi razlog je zato što je to privatna linija, pa bi morali privatnici da kupuju zglobove (ne znam da li i inače privatnici imaju zglobove).
 
Baš me je neprijatno iznenadio Solaris 3165, bila je borba da se izvuče sa Komande do Hrama, baš je lenj.
Ono što me već više brine jeste što čak subotom nekoliko Solarisa vrti 31, na početku bejaše sve BMC-jevi i kako vreme prolazi sve ih je manje i manje.
 
Bio je period reklame, sad je prošao i Bmc šalju svuda, čak i na 108 npr
 
Baš me je neprijatno iznenadio Solaris 3165, bila je borba da se izvuče sa Komande do Hrama, baš je lenj.
Ono što me već više brine jeste što čak subotom nekoliko Solarisa vrti 31, na početku bejaše sve BMC-jevi i kako vreme prolazi sve ih je manje i manje.
Nemoj da te iznenade Solarisi sa Karaburme, 3134 se čuje kao doslovan usisivač, nema ni malo segmenta zvuka Solarisa
 
3057 оправљен и поново ради. Од некадашњег тенка је постао трактор.
 
Solarisi su pušteni niz vodu jer se rashoduju 1.9. 2025. umesto da se odrzavaju pa da bar mogu da se prodaju za pristojnu cenu, al kod gsp-a ništa nema logike i smisla
 
Сигуран сам да ни много богатије земље од наше ово не раде, да расходују возило после 10 година безусловно од његовог стања. То значи да ни BMC неће возити после 2032, што је већ за 8 година. Никад се нису тако брзо отписивала возила, ни кад смо били далеко бољег економског стања.
 
20240129_163515.jpg
 
И шта је фалило да уместо соло Икара буду пар година старији зглобни Икари?
 
Danas Higeri na 27 i 43...

Na 27 je redovno oko 22h uvek nailazio Higer na Terazijama i pre povlačenja Japanaca, u to vreme sam se uvek vraćao sa posla te sam ga sretao. Vidim sada nema više pravila iskaču solaći svuda.

Kosmaj je ovde u najnezavidnijem položaju, na kraju me neće čuditi ako Mutanti opet uskoče.
 
Jel bese 18icu drzi NBG jer sam na njoj krenuo stalno da vidjam solo BMC-ove od kad su povukli Japance ?
 
Vrh