И сам знаш да Н2О није проблем. Проблем је што неко у бочици за Н2О може да унесе пола литре СН3СООН или неке још комплексније хемикалије, која изгледа као вода, а може да се употреби као опасно оружје.
КД је најмање је ту да прави профит аеродромским содаџијама.
Rešenje prvo: priliko prolaska kroz punkt, ako osoba želi da zadrži tu vodu koju je donela ''sa ulice'' što bi rekli, aerodromsko osoblje je zamoli da popije par gutljaja da bi dokazala da je voda. Znam, znam, sada može da se postavi kontra-argument: ''ali šta to znači ako hemikaliji treba vremena dok počne da truje telo, tako da neko može da popije gutljaje u 16:40 znajući da će u 18:10 uveliko biti u avionu''...
E zato postoji i rešenje drugo: dozvoli se unošenje samo boca koje su fabrički zaptivene. A to se može lako videti po stanju plastičnih vezica na otvaraču, koje pucaju kada se jednom otvori i ne mogu se falsifikovati, ne mogu se slepiti opet a da se ne primeti.
A i sama premisa ''šta sve može biti upotrebljeno na kakve sve moguće načine'' je pogrešna u startu. I hemijska olovka zabodena u srce može da ubije (ako se dobro sećam podatka, par cm ima od spoljašnjosti grudi do srca). Pa jel zbog toga prestasmo da unosimo i koristimo hemijske olovke? Pa ne.
Sve se može rešiti, sve se može preduprediti i za sve se može napraviti procedura. A da se opet ne ide u ekstrem i bolest.
Ima tu još aspekata, kojima se bave i razni instituti i kriminalističke akademije, pa i pravnici, u smislu koliko policijskih i bezbednosnih resursa se traći na prekomerne mere na aerodromima, pa i na ambasadama, vladinim zgradma (u zapadnjačkim zemljama), obaveštajne krugove, pa zatim na čuveni ''rat protiv droge'' pa i čuveni ''rat protiv terorizma''. Nije to nešto što je samo meni dunulo pa mi smetaju pa ih penalim, nego se o tome vode debate, istraživanja i dokumentarci već preko dve decenije. Ali kao što rekoh, lobiji su uvek jači od istine. Jer su tu strašne pare u opticaju. A na ovoj temi sam pojam lobi kao da je neka apstrakcija, još samo što ne čujem da je teorija zavere i izmišljotina. Doduše i na ostalim temama nije mnogo drukčije ali ovde se definitivno oseća i taj neki ekskluzivitet (ako sam ispravno napisao ovu reč) i zatvorenost prema neredovnim pojavama, temama i članovima.