Šta je novo?

Air Serbia

Вероватно сам у мањини, али ови цртежи и плакати који су се цртали тридесетих и четрдесетих година прошлог века, па чак и они послератни, имају душу. Нешто те баш вуче ка томе, али не знам шта је то. Не могу да уперим прстом и кажем: »то је ово.« Шта год да је у питању, модерни цртежи урађени у дигиталним програмима то немају. 20. век је стварно био златан период у области уметности. Данас је све безвезно и беживотно.

Poslednja izmena:
Вероватно сам у мањини, али ови цртежи и плакати који су се цртали тридесетих и четрдесетих година прошлог века, па чак и они послератни, имају душу. Нешто те баш вуче ка томе, али не знам шта је то. Не могу да уперим прстом и кажем: »то је ово.« Шта год да је у питању, модерни цртежи урађени у дигиталним програмима то немају. 20. век је стварно био златан период у области уметности. Данас је све безвезно и беживотно.
Nije važno da li si u manjini ili ne, jerbo svaka individua razvija svoj sopstveni estetski ukus, između svega ostalog. Slažem se s tobom, ali ja sam iz XX veka, koji je sublimirao svu ljudsku istoriju i zanate koji su postojali od vajkada. U analognim vremenima su umetnici i vrhunske zanatlije radili ilustracije po meri mušterije i u duhu mesta i vremena. Nije da su takvi ljudi izumrli, naprotiv.

Promenio se narativ, a samim tim i nadražaj, preotet je i zatrpan sav opažajni prostor. Turbo-kapitalizam, ubrzavanje-upucavanje, digitalizacija svega, napali su i spržili novootkrivena polja u mozgovima ljudi, da bi tu onda montirali prijemnike za svoje digitalno reklamno smeće. Sve se ovo već uveliko dogodilo, promenio se ljudski svet a s njim i ljudska svest, način opažanja. Nije ni po mom ukusu, ali tako je.

https://www.propellerpropaganda.com/original-vintage-airline-posters/famous-poster-artists/

aeroput 0.jpg

Fini video, sažima ono što bih 'teo da kažem:
The greatest graphic designer of all time

Vrh