Ja zovem kako stignem i kako se setim u momentu, samo dok je razumljivo i dok druga strana zna o čemu pričam. XD Formalnosti i semantiku ne zarezujem ni 5%.
Naravno, priznajem da deo te, i inertnosti (pasivan otpor) i odbojnosti (aktivan otpor) prema tome proizilazi iz toga što sam za života gledao kako brojne ulice u mom gradu češće menjaju imena nego raspale kolovoze. Zatim, kako duplikati ulica po gradu se neguju i održavaju, umesto da se likvidiraju i ukinu, a
u međuvremenu svake nedelje nastaju bespotrebni troškovi i problemi kada neki račun, pošiljka, posetilac ili pak hitne službe budu poslati na pogrešni duplikat. Dalje,
kako se menjaju savršeno funkcionalna imena poznatih i starih ulica da bi se obavljale političke papazjanije. I za kraj, kako jedna država promeni tri imena za svega 16 godina.
Tako da sam valjda prirodno razvio refleks da kad god mi neko od političara ili ''struke'' kaže nešto u fazonu ''e, znate ono što smo do skora zvali tako i tako? E od sutra zovemo tako i tako'' da prirodno najpre reagujem ovako:
Zato što u 8 od 10 slučajeva, radi se o čistom majmunisanju ili političarenju (što mu u stvari dođe isto). A ja nekako nemam živaca i strpljenja da trpim i tolerišem politiku bilo gde gde to nije apsolutno neophodno i neizbežno. Pogotovu ako celom ili većem delu kolektiva puca do neba i nazad za neku promenu. I to nije tako samo kod nas, pre par nedelja videh meme, koji je pretpostavljam napravio neki Turčin, koji se sprda u fazonu ''Turskoj preti kriza, recesija, inflacija i politička nestabilnost. Erdoganovo rešenje i top prioritet: Promeniti Turkey u Turkiye''.
Realno, takvim glupostima mogu da se bave samo političarski mozgovi i oni koji dobijaju plate pri svakoj promeni ili preispitivanju neke promene nekog imena (od ulice pa do države). 95% drugih ljudi zabole za takve stvari, i u Srbiji, i u Turskoj i u Češkoj. Doduše u ovom slučaju sa kineskim gradovima i letovima, verovatno bi naš aerodrom i firme brzo prešle na novi naziv, jer ipak se tu jelte očekuje preciznost u izražavanju i to je ok. Ali kapiram da bi 90% Srbije i dalje nastavilo da govori po starom još nekoliko godina.