Ja sam tek nedavno saznao da pola Aeroflotove flote operiše pod lizingom neke NN kompanije AerCap koja postoji ''čitavih'' 25 godina, koja je šatro registrovana u Dablinu a u stvari je američka. I pojma nisam imao da drže polovinu svetske civilne avijacije, sa čak 2100 aviona.
Mislio sam da je Software as a Service kancer i vrhunska pljačka modernog doba, ali očigledno da postoje i gore stvari od toga. I to više od 2 decenije.
Neverovatno. Ceo svet je postao rob nekoliko kartela. O kojoj god industriji, sferi društva, delatnosti da pričamo... sve se redom karteliše, ukrupnjava i stavlja u pipke par igrača koji drže svoju sferu i delatnost. Dizni, Fox, Viacom... Gugl, Facebook, Microsoft... AerCap, Airbus, SkyTeam, OneWorld...
Pazi, kompanija od 25 godina, napravljena u Americi a registrovana u Irskoj, da drži pola svetske civilne avijacije... I kad ona nekog zavrne, ili prosto se nađe zavrnuta od jačih sila (države i organizacije), opušteno može da se uruši polovina svetskog avio saobraćaja i sve što zavisi od njega. U bolesnoj modernoj ekonomiji, gde i najmanja odstupanja i anomalije mogu da dovedu do katastrofalnih posledica (jer je sve manito optimizovano do optimalnosti da optimalnije ne može biti, da se uštedi odnosno zaradi svaki cent...), a kamoli odsecanje cele jedne geografske celine i početak novog hladnog rata.
Jbt kako li smo došli do ove tačke kao rasa, da napravimo ovako imbecilne pravne i ekonomske okvire da više nismo u stanju ni da ih razumamo i kontrolišemo... I da najmanje oscilacije ili promene mogu da imaju odjek na čitavu planetu. I gde neko kao poseduje nešto, a zapravo ipak ne poseduje. Budi Bog s nama. Bolesno, bolesno doba.
Moderna ekonomija i ekonomsko uređenje su u stvari postali put ka suptilnom vraćanju feudalizma. Ili uspostavljanju neofeudalizma.
Još samo da se pojavi neki globalni konglomerat (iz senke, naravno, o kome mediji neće pisati) i da pokupuje 200 kompanija koje drže poslovne i stambene prostore u 100 zemalja, i time gazda stotinama miliona ljudi širom sveta, i da onda napokon možemo sa ponosom da kažemo da smo uspostavili globalni neofeudalizam.