Cestitam ti na kupovini i u zdravlju da ga koristis!
Takodje hvala ti sto si dosao ovde, da cujemo iskustva iz prve ruke.
Vidim detaljno nabrojanu dokumentaciju koja se tice investitora, ali nista ne rece o obicnim stvarima za nas "pucanstvo", kako nas nazva. Koliki je stan, koji sprat, jel gleda na sever, na Delta City, na unutrasnjost bloka? Jel si uzeo i garazu? Kako si regulisao dinamiku isplacivanja, jel vezana za kredu ili ne, jel kapara standardizovana, da li ima nekih pravnih zackoljica (tipa hipoteka, ko u Belvilu). Jel moze jos uvek da se bira ili je vec rasprodato sve sto valja?
Puno hvala.
Stan je dvosoban i gleda na istok prema Delti. Uzeo sam jedno grazno mesto. To nije obavezno, ali ko ga kupi, vodi se kao posebna "nepokretnost* tako da se "standardno" minimalnih 10% za kaparu daje na stan+parking mesto. Sto se tice dinamike isplacivanja, vec sam napisao da sam dao minimalno potrebnih 10% za stan plus parking i da sam se obavezao na isplatu ostatka u celosti kada budem potpisao prijem stana tj po useljenju dogodine. Moj stan nije vezan hipotekom kod banke. Imam srecu, bar za sada, da imam relativno stabilne prihode pa sam mogao da se odlucim za ovu "opciju". Nisam hteo da uzimam kredit kod banke jer "stabilni prihodi" u Srbiji su relativna stvar i mnogo lako se kolo srece zavrti...a onda se zavrti u glavi :mrgreen: Kada sam ja kupio, krajem Maja pocetkom Juna, bilo je jos stanova. Meni su rekli da su do tada prodali 42 stana. Najvise onih koji gledaju na istok prema Belvilu kao i moj. Ne znam kakvo je stanje sada....
Sto se tice diskusije na temu staro ili novo...
Prvo, nigde nisam napisao kako nije dobro da se polemise. Naprotiv, napisao sam kako sam detaljno pratio diskusiju na forumu. Zahvaljujici razlicitim misljenjima i postovima ovde, ja sam lakse doneo moju odluku, sa rezonima koje sam vec opisao. Potpuno postujem i slazem se sa misljenjem dela foruma koji "brani" logiku uzeti staro proci jeftinije ili novo ne vredi para jer je perskupo i td. Ja jednostavno tako ne mislim i napisao sam zasto imam drugacije misljenje. Tacno je da se sve moze srediti, popraviti, urediti. Ali sta god ti radio na starom, nikada ga neces napraviti na novo. Mozes cak i reci "vidi kako izgleda kao novo" ali to ce i dalje biti staro. Kada sam govorio o instalacijama, mislio sam na kompletnu instalaciju u zgradi a ne samo u stanu koji se renovira. Ja licno ne bih pravio "oazu u pustinji". Razlika u ceni mora biti zaista velika da bih se odlucio na takav put. Mislim da na trzistu trenutno to nije slucaj. Cene starih stanova nisu drasticno nize od novogradnje, pogotovu kada se stavi na papir cena plus ulaganje za renoviranje. Ali potpuno postujem da nekome takva varijanta vise odgovara. Licni izbor u odnosu na mogucnosti, rekao bih.
O popustu i "profitu"....
Cena kvadrata je 1707 eura. Recimo da stan od 55 m2 kosta 95000 eura i da si dobio popust od 5%. Plati ces 90250 od cega je 10% PDV znaci oko 9000 eura koje mozes da dobijes nazad ako ti je to prva nekretnina u Srbiji. Znaci ugrubo stan od 55m2 te kosta 81000 eura ili 1475 eura po kvadratu u "zavrsnom" racunu. To bi bio moj slucaj da sam imao da platim vise od 10%. Cuo sam (znaci cuo sam ne licno iskustvo) da je covek platio pola stana unapred i dobio 6% popusta. Da li je to zaista tacno ne znam, ali ugruba racunica je tu....
Veliki pozdrav svima