Dobro vece svima,
Moj prvi post na ovom forumu (hvala moderatorima na prijemu u "clanstvo"). Pazljivo pratim "Ablok" diskusiju od samog pocetka i evo nekako sam pozeleo da sa svima podelim licno iskustvo, poneko licno zapazanje i licno misljenje o temi o kojoj se ovde vrlo lepo polemise....
Na pocetku bih naglasio (mada sam to vec delimicno i rekao) da sve sto budete procitali je LICNO iskustvo (ne rekla-kazala) i LICNO misljenje o temi o kojoj se diskutuje bez zelje da se bilo ko UBEDJUJE u bilo sta. Prosto potreba da se podeli informacija sa svekolikim "pucanstvom".
Ja sam jedan od buducih vlasnika stana u naselju Ablok. Prvo o tome zasto sam se odlucio za Ablok i ponesto o razlozima "zasto novo a ne staro".
Pocetna zelja se javila kada sam na beobuild sajtu saznao za ablok. Poseta internet stranici ablok.rs i poznastvo u gradskoj gradjevinskoj inspekciji (koja je izvrsila ispekciju radova, mozda ce ih biti jos) potvrdili su interesovanje. Lokacija, novogradnja, pa i cena, razlozi su zbog kojih sam stupio u kontakt sa ljudima iz prodaje Deka Inzenjeringa. Sve potrebne informacije sam dobio vrlo brzo. Kompletna dokumentacija mi je poslata na uvid i to:
-Gradjevinska dozvola
-List nepokretnosti
-Potvrda o isplati placa
-Predlog ugovora
-Resenje o kucnom broju
-Tehnicki opis radova
-Plan garaze (kupio sam i jedno garazno mesto)
Dokumentaciju sam dostavio advokatu na uvid i nakon njegove "saglasnosti", potpisao sam ugovor o kupoprodaji koji sam overio u sudu. Platio sam 10% od vrednosti stana, a ostatak pre useljenja (dogodine u Julu ako Bog da, mada iz Deke kazu da bi moglo biti vec u Maju). Njihov rok za zavrsetak gradjevinskih radova faze I je April 2014....tako mi je receno. Takodje, plan im je bio da fazu II pocnu na prolece dogodine, ali postoji mogucnost da se pocne vec na jesen. U svakom slucaju, ideja im je da grubi gradjevinski radovi faze II(narocito vrlo bucno postavljanje sipova) budu zavrseni pre nego sto pocne useljenje stanara iz faze I.....
Naglasio bih vrlo korektan odnos ljudi iz podaje Deka Inzenjeringa. Neko je pomenuo "pritisak" da se uzmu podaci o potencijalno zainteresovanim klijentima kada dodju da se raspitaju za stan, ja takvo iskustvo nisam imao. Naprotiv, niko mi nije trazio nikakav licni podatak(sem mail adrese za slanje dokumentacije) sve dok se nisam odlucio za kupovinu i licni podaci su bili potrebni za kupoprodajni ugovor.
Sto se tice razloga zasto novo a ne staro....
Tacno je da se u gradu, zavisi od lokacije, mogu naci dobri i ocuvani stanovi. To se takodje moze reci i za neke stanove na Novom Beogradu (to je btw bila za mene licno primarna lokacija). Medjutim, problem je u tome sto ma koliko stan bio u dobom stanju, postoje i stanovi do, ispod i iznad, koji su u Bog zna kakvom stanju. Postoji i zgrada i bar sto se Novog Beograda tice, nisam siguran da postoji zgrada za koju se moze reci da izgleda reprezentativno nakon svih ovih godina od izgradnje. Da li ce to biti slucaj i sa zgradama u abloku, ne znam. Prosto, zivi bili pa videli.
Slicno logikom sam se vodio i kada sam razmisljao o tome da li kupiti staro, relativno povoljno, pa da ulazem u renoviranje?
Cak i da se nadje ekonomska isplativost, ostaje cinjenica da, ma koliko ja ulozio u svoj stan i sredio ga maksimalno, ostaju stanovi oko mog koji su takvi kakvi su. Ostaju instalacije u zgradi i okolini, spoljnje fasade ne dirnute godinama i td. To je kao kada bih u auto star 10ak godina sa vrlo "sumnjivom" limarijom, ugradio potpuno nov motor. Vozicu se vrlo brzo, a da li cu mozda u jednom momentu propasti kroz patos.....? Mozda malo preterujem, ali to je otprilike bio moj rezon....
Jos koje licno zapazanje vezano za cenu. Na osnovu onog sto se u Beogradu trenutno nudi (u novogradnji), mislim da je cena korektna. Meni licno odgovara, ali potpuno postujem stav da je nekome skupo. Moje misljenje je, da u odnosu na to sta se nudi, nacin na koji se gradi i na kojoj lokaciji, cena je ok. Postoji mogucnost (za one koji imaju sredstava) da se dobije popust, ali se mora uplatiti veci iznos za kaparu. Nije mi poznato koji je procenat u pitanju i koliki je minimalni iznos za uplatu da bi se ostvarilio pravo na popust. Predpostavljam da se te informacije mogu vrlo lako dobiti(proveriti) direktno kod Deke. Jos ako je to prvi stan, pa se dobije povracaj poreza....finalna cena kvadrata se moze vrlo lepo smanjiti. Naravno, uz povecan rizik jer se placa veci iznos unapred, ali ko hoce da profitira mora biti spreman i na odredjeni rizik. Licno nisam imao te mogucnosti, ali ostaje opcija za one koji si to mogu priustiti....
Ukoliko je bilo kome potrebno jos dodatnih informacija, vrlo rado cu ih podeliti sa svima.
Pozdrav i unapred se izvinjavam na "dugackom" postu. Placam pivo u kraju kad se uselim