Šta je novo?

ABlok - Blok 67a [ Stambeno poslovni kompleks | 137 000 m²]

MaRkOs

Higher intermediate
Učlanjen(a)
10.09.2008.
Poruke
784
Pohvaljen
1.101
Lokacija
Novi Beograd, Blok 63
Ne znam da li je neko vec postavio negde ovaj clanak, ja ga nisam nasao, od letos je, ali nismo mnogo pricali o ovoj lokaciji bloka 67a.

Evo sta se izgleda sprema. Nesto sam naivno verovao da bi ovo parce moglo jednoga dana biti uredjeni park kao mala botanicka basta, ali...

Nesuđeni partneri Jata ulažu u stanove
Andrej Jovanović i Bojan Milovanović, bivši vlasnici „Marba”, gradiće stambeno-poslovni centar u komšiluku „Delta sitija” i „Belvila”


Bivši vlasnici kompanije „Marbo produkt” Andrej Jovanović i Bojan Milovanović odlučili su da novac od prodaje ove firme za proizvodnju slanih grickalica ulože u gradnju stambeno-poslovnog kompleksa u Bloku 67a u Novom Beogradu, saznaje „Politika”.

Na toj lokaciji površine 3,6 hektara, između ulica Jurija Gagarina i Omladinskih brigada, biće podignuti hotel, trgovinski centar, stanovi i poslovni prostor.

Investitor firma „Deka inženjering”, kojom gazduju ova dva biznismena, angažovao je kompaniju „Mejs”, da u njihovo ime raspiše pozivni idejni arhitektonsko-urbanistički konkurs. Nadmetanje je završeno pre dva dana.

– Šest arhitekata je učestvovalo na konkursu i za mesec dana trebalo bi da bude poznato čiji će rad bitiosnova za izradu idejnog i glavnog projekta. Početak gradnje očekujemo na proleće sledeće godine – kažu u „Mejsu” koji se inače bavi upravljanjem projekata.

Budući kompleks imaće više od 100.000 metara kvadratnih, dok će na parceli uz Ulicu Jurija Gagarina biti raspoređeni poslovno-komercijalni sadržaji poput hotela i lokala, kažu dobro informisani izvori „Politike”.

– Na uvučenom delu zemljišta prema urbanističkim parametrima planirana je izgradnja stanova. Na parceli je dozvoljena gradnja do najviše 12 spratova kad je reč o poslovnim objektima, a stambene zgrade će biti upola niže – objašnjava jedan od naših sagovornika.

„Deka inženjering” u aprilu ove godine pojavio se na oglasu Direkcije za građevinsko zemljište kao jedini ponuđač za zakup parcele u Bloku 67a u čijem se komšiluku nalazi „Delta siti”. Za parcelu od 36.025 metara kvadratnih (približno četvrtina placa na kojem je podignut „Belvil”) investitor je ponudio oko 1,3 milijarde dinara, što je bila i početna cena.

– Kada investitor dobije pravosnažno rešenje o zakupu stiču se uslovi da sa direkcijom zaključi ugovor o regulisanju zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta – ističe Nenad Bajić iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Ugovor sa direkcijom mogli bi da potpišu sledećeg meseca, a rok da završe zidanje svih objekata je najviše 36 meseci od dana dobijanja građevinske dozvole. Zakupac je u obavezi da podnese zahtev za izdavanje tog dokumenta u roku od 12 meseci od dana kada zaključi ugovor sa direkcijom.

Gradnju kompleksa Andrej Jovanović i Bojan Milovanović mogli bi da završe i pre nego što isteknu tri godine a nije isključeno da će njihovi stanovi biti ne samo velika konkurencija „Belvilu” nego i drugim stambeno-poslovnim četvrtima koje će se graditi u blizini. Jer, kako procenjuju sagovornici „Politike”, cena kvadrata stana ne bi trebalo da premaši 1.600 evra.

Jovanović i Milovanović bili su u žiži javnosti kada su avgusta 2008. „Marbo” prodali „Pepsiju” za 210 miliona evra. Njihova imena su ponovo bila aktuelna prošle godine u februaru, kada su pominjani kao kandidati za strateške partnere Jat ervejza. Mesec dana kasnije, o njima se govorilo kao o potencijalnim novim gazdama kraljevačke industrije vatrostalnih materijala „Magnohrom”. Ali, od te kupovine, kako je rečeno u Agenciji za privatizaciju, nije bilo ništa.

Izvor http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Nesudjeni-partneri-Jata-ulazu-u-stanove.lt.html
 
Маркос, било је о овоме, али не знам на којој теми. Биле су постављене и сателитске карте тог блока, јер неки нису знали где је тај блок (као рецимо Вучко :D :cool: ;) ), а било је и дискусија о овоме. Покушавао сам да пронађем и преко претраживача, али не вреди !
 
Na parceli je dozvoljena gradnja do najviše 12 spratova kad je reč o poslovnim objektima, a stambene zgrade će biti upola niže

Zasto? Nbg je idealan za veiku spratnost, pogotovo kod jeftinijih stanova. Kad ce opet da naprave neku solitercinu, bas mi nedostaju. Nadam se da ce izmedju zgrada ostaviti normalan prostor a ne ko u Belvilu. Ako imate mapu zakacite, i mene malo kopka tacna granica bloka.
 
11030":1dqwselr je napisao(la):
Na parceli je dozvoljena gradnja do najviše 12 spratova kad je reč o poslovnim objektima, a stambene zgrade će biti upola niže

Zasto? Nbg je idealan za veiku spratnost, pogotovo kod jeftinijih stanova. Kad ce opet da naprave neku solitercinu, bas mi nedostaju. Nadam se da ce izmedju zgrada ostaviti normalan prostor a ne ko u Belvilu. Ako imate mapu zakacite, i mene malo kopka tacna granica bloka.

Tako ce i biti.Stavljah plan ali nema ga vise.Nece biti nikakav park u tom bloku,stavice nesto radi reda kao u belvilu.
 
Šestoro arhitekata je učestvovalo na pozivnom konkursu, ali još niko ne javlja rezultate. Na sajtu Vladimira Lojanice (www.proaspekt.rs) u sekciji "competitions" stoji Block 67 - coming soon... Očigledno mora da sačeka rezultate konkursa, pa da okači svoj rad na sajt. Baš me zanima kojih još petoro arhitekata je učestvovalo na konkursu!?
 
Sad se secam ove price, mislim da smo na temi o Belvilu naceli tu temu. :)
 
Dakle,zavrsavaju projekat saobracajnica za ovaj blok,ne stoje stvari u mestu.

Na osnovu čl. 69, 70. i člana 72. Zakona o javnim nabavkama („Sl.glasnik RS“ br.116/08)
DIREKCIJA ZA GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE I IZGRADNJU BEOGRADA J.P.
Beograd, Njegoševa br.84 (u daljem tekstu: naručilac)
objavljuje:
JAVNI POZIV ZA PRIKUPLJANJE PONUDA
Predmet javne nabavke koja se sprovodi u otvorenom postupku su usluge: vršenje
tehničke kontrole glavnog projekta saobraćajnica sa infrastrukturom u Bloku 67a na
Novom Beogradu.
 
Normalno, kad se tu spremaju dva relativno velika stambena kompleksa :)
 
Valjda ce u najavi da nikne nesto i preko 8 spratova a da nije stambeno ako Bog da :grand:
 
Hoce,front ka Jurija Gagarina je P+12+Pk sto je napredak!

Evo onog plana bloka od prosle godine

vbn-belvil.jpg
 
vucko":38b6bqiu je napisao(la):
Hoce,front ka Jurija Gagarina je P+12+Pk sto je napredak!

Напредак у односу на шта? Напредак у односу на оно што се на Новом Београду градило пре 40-50 година свакако није.
 
posto ih je ogranicio visinski i sacuvao vizuru na toplanu grad je investitorima izasao u susret i omogucio da se 90% povrsine izbetonira. to valjda da se deca ne bi kaljala u blatu
 
To vec postaje problem,dva ogromna bloka 67 gde je belvil i ovaj ce biti bezijednog parka osim nekih simbolicnih zelenih povrsina izmedju zgrada.
 
Nasao sam neki slican tekst, stim sto se pominje i blok 58

Oglas za zakup zemljišta u blokovima 58 i 67a

BEOGRAD - Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je oglas za prikupljanje ponuda za davanje u zakup građevinskog zemljišta od 4.275 metara kvadratnih u Bloku 58

novi-beograd-zemljiste-zakup-1328585176-77767.jpg


BEOGRAD - Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je oglas za prikupljanje ponuda za davanje u zakup građevinskog zemljišta od 4.275 metara kvadratnih u Bloku 58 uz ulicu Jurija Gagarina i parcele od 36.025 kvadrata u Bloku 67a radi izgradnje stambeno-komercijalnih objekata. Ponude treba dostaviti najkasnije do 26. aprila, do 16 časova.

Parcela u Bloku 58 namenjena je izgradnji posebnog poslovnog kompleksa, sa više od 51 odsto komercijalne namene.

Zemljište u Bloku 67a se nalazi između ulica Jurija Gagarina i Omladinskih brigada i na delu parcele koji se nalazi uz ulicu Jurija Gagarina planirana je izgradnja pretežno poslovno-komercijalnih objekata, a na ostalom delu za objekata stanovanje.

Pravo učešća u postupku prikupljanja ponuda imaju sva pravna i fizička lica, a zemljište ima pravo da dobije onaj ko ponudi najveći iznos zakupnine, ako ispuni neophodne uslove.

28.03.2011.

http://www.kurir-info.rs/oglas-za-zakup-zemljista-u-blokovima-58-i-67a-clanak-80675
 
Mislim da ce tu graditi Neimar V,koliko sam videeo,po slici,nista posebno.
 
Slučajno sam naišao na jedan od radova sa pozivnog konkursa za stambeno-poslovni kompleks na uglu Omladinskih brigada i Jurija Gagarina. Nažalost, još uvek nismo imali prilike da vidimo pobednički rad, niti da saznamo ko uopšte na kraju radi na projektu za ovaj kompleks, ali možda nam ovaj rad može pomoći da zamislimo kako bi to sve jednog dana moglo da izgleda:

stambeno-poslovni-kompleks-blok67-001.jpg


stambeno-poslovni-kompleks-blok67-002.jpg


stambeno-poslovni-kompleks-blok67-003.jpg


stambeno-poslovni-kompleks-blok67-004.jpg


stambeno-poslovni-kompleks-blok67-005.jpg


stambeno-poslovni-kompleks-blok67-006.jpg


stambeno-poslovni-kompleks-blok67-007.jpg


stambeno-poslovni-kompleks-blok67-008.jpg


stambeno-poslovni-kompleks-blok67-009.jpg


Detalji o projektu su u spoileru:

Stambeno – poslovni kompleks
konkursni rad

Saradnik u timu Autorskog Ateljea Spajić

lokacija

blok 67, Novi Beograd

površina

36.088 m2 stambeni deo – 70.238 m2 (954 stana) hotel, shopping mall, poslovni prostor – 30.327 m2 podzemna garaža – 1301 parking mesta

godina

2011

KONCEPT

Zamisao da karakter centralnog gradskog jezgra bude prenesen u savremeno urbano tkivo novobeogradskog bloka bila je početna ideja prilikom izrade urbanističke kompozicije objekata na parceli GP2 u okviru bloka 67a. Zonu A uz ulicu Jurija Gagarina koja sa svojim sadržajima kao što su trgovina, poslovanje, stanovanje i hotel deli zajednička pešačka komunikacija sa zonom B gde stanovanje preovlađuje u odnosu 97% naspram 3% poslovanja. Pešačku zonu sa bogato oblikovanim parternim sadržajima, mobilijarom, celom dužinom krasi centralno pozicionirana velika vodena površina kao integralni element dva bloka. Lokali, prodavnice, kafei, restorani, upotpunjuju utisak i čine ulicu sa puno sadržaja, karakterističnih starogradskom miljeu.

Izuzetno zahvalan konstruktivni raster koji implicira optimalne dimenzije nosećih elemenata kao što su stubovi i ploče međuspratne konstrukcije, u isto vreme dozvoljava vrlo udobno parkiranje u garažnom prostoru. Potreba za parkiranjem, kao i za zelenim uređenim površinama dovela je do rešenja kojim su zadovoljene obe želje. Garaža se nalazi na dva nezavisna nivoa koja nemaju kolsku povezanost. Nivo koji je u prizemlju služi isključivo stanarima zgrada u bloku B, i parking mesta imaju karakter definisanih korisnika. Dok je garaža na -1. nivou, koja je veća i proteže se ispod oba bloka, namenjena vlasnicima iz bloka A kao i gostima ili posetiocima tržnog centra, poslovnog objekta, kao i hotela.

U bloku B iznad garaže formira se intimno dvorište na nivou prvog sprata tako da stanovi u delu uz objekte imaju bašte koje su ograđene, a preostali deo je zajednički sa prostorima za igru dece, druženje, sa parternim rešenjem i mobilijarom koji odaje utisak ugodnog prostora. Stepeništem ili liftovskim platformama silazi se u zonu pešačke kao i okolnih ulica. Visinska razlika od 1.0m do 1.2 m u pojedinim delovima omogućuje sadnju većeg drveća. Na severnoj strani bloka B takođe se formiraju predbašte dubine 3-4m koje su izdignute 1.2m od nivoa trotoara, što osigurava intimnost i stanovima u prizemlju.

Suštinski, parter celog kompleksa je potpuno u službi pešaka. Postavljen je imperativ da se pešak može nesmetano kretati u svim pravcima. Iz ulice Jurijana Gagarina, kroz atrijumske prolaze tržnog centra u prizemlju do pešačke ulice sa centralnim motivom u vidu velike vodene površine i radnjama koje se nadovezuju na tržni centar. A onda do ulice Omladinskih brigada uz koju se nastavljaju radnje ili dalje stepeništima i platformama u unutarblokovski park, u ambijent odmora i rekreacije.

U bloku A, na 1. i 2. spratu formiraju se poslovni prostori u okviru 5 potencijalno nezavisnih celina po etaži, orijentisani ka spolja na ulicu Jurija Gagarina i novoformiranu pešačku ulicu, i na unutra ka atrijumima. Od 3. sprata, iznad poslovnog dela izdiže se 5 stambenih kula spratnosti P+12 sa najekskluzivnijim stanovima na najvišim etažama. Krov poslovnog dela između stambenih kula je pretvoren u krovne bašte. Ulazi u poslovne i stambene objekte su potpuno odvojeni i do njih se dolazi iz atrijuma u okviru zone tržnog centra.

Na uglu ulica Jurija Gagarina i Omladinskih brigada, takođe u formi kule od 12 spratova, sa distinktivnom materijalizacijom i oblikovnošću, kao akcenat celog kompleksa i potencijalni novi reper, izdiže se hotel.

U bloku B, objekti su visine od 6 spratova, s tim što objekti uz pešačku ulicu imaju i povučeni sprat sa većim stanovima. Centralna četiri objekta se nadovezuju na pravac kula bloka A, dok tri objekta, koja se nalaze uz kolske saobraćajnice, formiraju okvir koji određuje blok i “štiti“ unutarblokovski park.

Oblik objekata u okviru kompleksa i njihova orijentacija je proistekla iz težnje da neminovno viši blok A koji se nalazi sa osunčane južne strane ne zakloni u potpunosti skoro dvostruko niži i pretežno stambeni blok B. Svođenjem masivnog dela bloka A na samo 2 sprata obezbeđen je nesmetan prolaz sunčeve svetlosti između visokih kula duboko u blok B. A postavljanjem objekata tako da je duža strana u pravcu sever jug, omogućeno je da svi stanovi imaju kvalitetnu osunčanost i osvetljenost.

I još jednom - ovo najverovatnije nije budući izgled kompleksa u Bloku 67a. Dakle, bio je pozivni konkurs (to je kada investitor pozove nekoliko arhitekata da predlože rešenje za razliku od otvorenih gde svako može da učestvuje) koji je u ime investitora ("Deka inženjering" - bivši vlasnici "Marbo produkta") organizovala građevinska firma "Mace". I još uvek ne znamo ko je posle konkursa angažovan za izradu glavnog projekta.

Ove rendere sam postavio samo kako bismo imali u vidu dimenzije projekta i mogućnosti iskorišćenja prostora. Nadam se da ćemo uskoro imati prilike da vidimo i finalno rešenje :)
 
http://www.kastudio.rs/wp-content/g...eks/stambeno-poslovni-kompleks-blok67-002.jpg

Практично исти концепт са другачијом фасадом - Рузвелтова улица,преко пута Новог Гробља

http://sketchup.google.com/3dwareho...06451d81d&rtyp=lt&ctyp=other&ts=1311875651000

Леп је ово пројекат али када бисмо сваку јединицу гледали засебно. Урбанистички гледано блок је могао много маштовитије да се реши,барем ја тако мислим.
 
I dobro je sto nije! Kao sto Delija rece, zgrade za sebe su ok ali ih je previse za ovaj blok a i malo maste nije na odmet! :kafa:
 
@ Homer

Kralju bravo za reportazu! kako god na kraju da bude resenje dobro je videti kako bi izgledalo moguce iskoriscenje prostora, absolutno se slazem. Verujem da se konacno resenje u konceptu nece znacajno razlikovati od ovog rendera, a funkcionalno da, konkretno bilo je reci da ce visi objekti prema J.Gagarina biti uglavnom poslovni i to koliko se secam 3 - 4 zgrade, sto ovde nije slucaj.
 
Kada se ocekuje pocetak gradnje na tim parcela
ma, secam se da je pre 1god bilo negde na forumu po kojim uslovima je bio tender za te 2 lokacije.

Jel zna neko koji su koeficijenti izgradnje dozvoljeni na tom delu NBGa i koliko je investitore kostalo zemljiste po aru? Ako neko zna i kojoj zoni pripada taj deo , tj koliko kosta naknada gradu po m2 , mislim da bi mogli da priblizno predvidimo cenu izgradnje i buducu prodajnu cenu stanova...

Pozdrav​
 
Vrh