Slažem se, kad bi nas i to nekako pogodilo...U još bolje uređenim društvima bi držanje pasa određenih rasa (ili njihov uzgoj) bilo kompletno zabranjeno.
Slažem se, kad bi nas i to nekako pogodilo...U još bolje uređenim društvima bi držanje pasa određenih rasa (ili njihov uzgoj) bilo kompletno zabranjeno.
Slažem se. Samo što i tu treba da rade ljudi koji nisu izričiti da mora jedan jedinstven pristup za sve vrste ili oni koji ne znaju najbolje svoj posao.Одлуке треба да донесу стручњаци, кинолози. Ја бих имао на уму и ризик међусобног клања паса што није ретка појава.
Ovo je apsolutno strašno. Ali imam osećaj da nisam ni malo informisan. Da.li je vlasnički pas u pitanju? Ako jeste, kako će biti kažnjen vlasnik? Ako nije, koje će mere biti preduzete da se kontrolišu psi lutalice u tom delu grada? Da li je MUP dao bilo kakvu izjavu? Kako će reagovati nadležni organi kako bi se nešto slično (ili ne daj bože gore) sprečilo ubuduće? Koja je rasa psa? Da li je pas bio vezan? Da li je dete učinilo nešto da bi izazvalo takvu reakciju (ne kažem da je dete krivo, ali mislim da nije nerazumno pitanje)? Da li je moguće na neki način edukovati sadašnje vlasnike pasa? Da li je moguće obavezati ih da njihovi psi (pogotovo ako spadaju u kategoriju opasnih pasa) budu vezani ili nose brnjice? Da li je moguće edukovati buduće vlasnike pasa o pravilnom ponašanju (čak npr. kroz neki program u školama)? Itd, itd...Pas ujeo dete u Beogradu - amputiran mu prst
U beogradskom naselju Stepa Stepanović pas je ujeo dete, što je dovelo do amputacije prsta, rekla je za RTS dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći.n1info.rs
Realno to je skandal. Pogotovo s obzirom na to da vlasničkih pasa svih vrsta ima više nego ikada. Sva tela treba da budu pod pritiskom da pronađu odgovarajuća rešenja. Kinološki savez, veterinarska inspekcija, itd. Po meni, odgovor "mi nismo nadležni" ne pije vodu. Svi su nadležni. Ne mora da se izmišlja topla voda. Može da se pogleda kakva rešenja za to postoje u svetu i da se kombinuju ili prilagode našim uslovima. Kapiram da bi par pametnih ljudi sa pristupom internetu mogli da naprave niz predloga, od izmene zakona do podzakonskih akata za nedelju dana... Kada bi im neko naložio to da urade.Toliko je bilo povređene dece od vlasničkih i pasa lutalica zadnjih godina i sta se desilo ništa puna je tema sličnih primera
У Европи су пре увођења закона о заштити добробити животиња извршили масовну еутаназију паса луталица. Код нас је закон уведен пре редукције популације паса луталица.Realno to je skandal. Pogotovo s obzirom na to da vlasničkih pasa svih vrsta ima više nego ikada. Sva tela treba da budu pod pritiskom da pronađu odgovarajuća rešenja. Kinološki savez, veterinarska inspekcija, itd. Po meni, odgovor "mi nismo nadležni" ne pije vodu. Svi su nadležni. Ne mora da se izmišlja topla voda. Može da se pogleda kakva rešenja za to postoje u svetu i da se kombinuju ili prilagode našim uslovima. Kapiram da bi par pametnih ljudi sa pristupom internetu mogli da naprave niz predloga, od izmene zakona do podzakonskih akata za nedelju dana... Kada bi im neko naložio to da urade.
Nisam znao za to, u kojoj evropskoj državi su to uradili?У Европи су пре увођења закона о заштити добробити животиња извршили масовну еутаназију паса луталица. Код нас је закон уведен пре редукције популације паса луталица.
Verovao ili ne, to sve što si naveo je samo vrh ledenog brega.Посебна прича су неконтролисано тржиште кућних љубимаца, одсуство конкретне одговорности надлежних, дивљаштво са одгајивачницама, дивљаштво са неодговорним држањем паса по селима, предграђима и нехигијенским насељима, одбијање стерилизације куја и бацање штенаца у дивљину.
Ok, hvala. Ali živo me zanima koje su to države u pitanju.Већина ЕУ држава још 90их.
Власници паса морају да буду озбиљни људи.
Код нас су и онако већином илегални пси без чипа и вакцинације.Treba lepo zakonom zabraniti uvoz i držanje pitbulova i drugih opasnih šenutih rasa i to je to. Bilo bi i tada švercovanih primeraka, ali mnogo manje. I krili bi se više kad su u javnosti.
Par desetina zemalja po svetu već ima zabranu uvoženja i držanja:
Countries that Ban Pit Bulls 2024
worldpopulationreview.com
Prvi korak mora da bude neka zakonska zabrana (ili strogo licenciranje vlasnika) koja će da se odnositi prvenstveno na uzgajivače. Drugi je obaveza da se psi određenih rasa ili "kategorija" sterilišu. Treći da se zabrani uvoz i držanje uopšte.Тако је то кад умишљени клинац жели да буде опасан преко кера. Дефинитивно предуслов за држање неких раса мора да буде обука и власника и паса. Али проблем је што нема никакве ефикасне контроле власништва.