Bilo bi super. Ono što meni ide na živce je taj stav “moliću ga”. Pa valjda ima neki biznis plan koji kaže - evo mi ipak smo to nekad radili, obnovićemo obrazovanje u toj oblasti, ako vi uložite u razvoj fabrike ovde prednosti su vam te i te. Homologaciju ćemo raditi za Evropu, bićete na vratima Evrope, ali ipak nešto jeftinije radno okruženje. I onda je to “predlog” za smileno investiranje koji ima smisla i za drugu stranu (onu koja ima novac). A ne ”moliću ga”. To je sramotan stav u kome se stavljaš u podređen položaj i saopštavaš onom drugom “ajde udeli nešto, evo ja nemam ni ideje, ni znanja, ni novca, eto ubog sam, pa udeli nešto ti tako važan”. Onda ovaj naravno odluči da vas gleda ko poslednjeg prosijaka, i radi kako on hoće i samo do kada on hoće.
Imamo li mi neku ideju? Ok nemamo fabrike da razvijemo prototip, ali eto možemo nešto da isprojektujemo i ponudimo za finansiranje (ne govorim ovde o vozovima, već uopšteno), ili samo prodajemo jeftinu radnu snagu i low-cost znanje “sklapanja nečega”.
Eto i Siemens je napravio fabriku tramvaja, ima li nešto domać da se ugrađuje u njega? A da ne govorim da niko ni ne razmišlja da ih kupi za BG. Dali smo vam (verovatno jeftino) zemlju i fabričku halu, zaposlite nam malo ljudi i radite šta hoćete, nas to ne interesuje, niti ćemo da učimo kako to da radimo (pa kinezi su pola stvari naučili tako što su učili tehnologiju, a ne samo sklapali kad su svi počeli da proizvode u Kini).