Teta brada
Novice
- Učlanjen(a)
- 04.11.2024.
- Pohvaljen
- 6
A šta su ovime hteli da kažu u nalazu, da su prvo pukle betonske grede same nadstrešnice na kontaktu sa fasadom? Kako su do toga došli?
naravno da nisu (prvo) popustile betonske grede.
ne verujem da bi komisija Tehničkog fakulteta ovo napisala u nalazu (verovatnija je nespretna interpretacija u tužilačkoj odluci), slom veza greda sa stubovima čeone fasade posledica je popuštanja zatega/vešaljki.
vrlo mi je sumnjiva i formulacija o "krutim vezama" popr.greda za stubove pošto sam gotovo potpuno siguran da je u statičkom smislu ova veza tretirana kao zglobna (nije postojala nikakva potreba da se računa i realizuje kao kruta, tim pre što bi realizacija verovatno podrazumevala betoniranje stubova iz dva dela - u prvoj fazi do nivoa greda i, u drugoj fazi, iznad njih).
Dugo je izdrzao.Ukinut pritvor Goranu Vesiću
Goranu Vesiću, bivšem ministru građevinarstva, ukinut je pritvor, saopštio je Viši sud u Novom Sadu.n1info.rs
I to je tako.
Meni ovde nista nije jasno, gde su krute veze? Gornja zona se nigde ne vidi da visi, pola greda na starim slikama izgleda kao prefabrikovana a opet veza na stub ne deluje tako. Poprecne grede na kraju konzole su T preseka a na spoju sa stubom vise kao U. Pogledajte prilog 220987
Evo ova greda sa slike, odakle nju izvukose celu i to sigurno nije livena na licu mesta. Nekako nije logicno da je ona bila poduzna tj na nju su isle sajle, plus je nosila poprecne grede. I rebro i flanse deluju pretanko a nije pukla ni od pada.
Aj oznaci na staroj slici gde je ova greda ako mozes
Pogledajte prilog 220989
Jel po tvojoj ideji i hipotezi onda skoro cela tezina nadstresnice bila samo na zategama, a veza sa zgradom samo da se ne ljulja fakticki ?okej, slabo se vidi na fotografiji, nisam siguran da je prekid betoniranja izveden u nivou nadstrešnice mada dozvoljavam tu mogućnost (načelno se slažem da stubovi imaju preveliku visinu da bi se betonirali odjednom).
dozvoljavam čak i mogućnost da veza jeste realizivana kao kruta/uklještena što ne menja moje uverenje da uzrok pada nije slom veze greda-stub već popuštanje veze zatega-krovna ploča (nakon čega je, po logici stvari, moralo da dođe i do sloma oslonačke veze grede na stubu)
moji konstrukterski rezoni ne nalaze opravdanje da ta veza greda-stub bude kruta (ponavljam, dozvoljavam da jeste tako urađena) jer sa stanovišta aksijalnih sila u najvitalnijem delu konstrukcije - a to su, složićemo se valjda, upravo zatege/vešaljke - uklještenje nema nikakav učinak. s druge strane, uklještenjem se u stub uvodi dodatni moment što - po meni - nepotrebno uvodi dodatno "slabo" mesto u konstrukciji. praktični učinak uklještenja, razume se, utiče na delimičnu redukciju momenta savijanja poprečne grede i smanjenje njenih ugiba ali mislim da su - u konkretnom slučaju - benefiti manji od potencijalnih problema (u odnosu na zglobnu vezu).
dakle, teorijski, nije greška ali, bar što se mene tiče, nikada to tako ne bih radio.
poprečne grede su imale dva oslonca: na jednoj strani su bile ovešene o zatege, na drugoj strani oslonjene na ab stubove. nevezano za to da li je veza stub-greda zglobna ili uklještena, za gravitaciona opterećenja aksijalna sila u zategama je indentična (razlika je samo u momentima savijanja i ugibima popr.grede).Jel po tvojoj ideji i hipotezi onda skoro cela tezina nadstresnice bila samo na zategama, a veza sa zgradom samo da se ne ljulja fakticki ?
Po meni pre da je ukljestena konzola koja je ucvrscena za zgradu , pa da deo tezine nose zatege, nego da je zglobna veza i cela tezina na krovu.
Sto se tice ove grede sa slike sto je okacio Grace ona je bila ceona na koju se kacile ukrasne ploce, ovo sto je docrtano na ovim slikama izgradnje, negde sam video na nekom yt snimku dok se zidali gde se i one vide, al ne
To ti je relativizacija. On treba za druge stbvari prvo u zatvor, **** da narod vidi kako ce da prodje ako unistava celu naciju.Ukinut pritvor Goranu Vesiću
Goranu Vesiću, bivšem ministru građevinarstva, ukinut je pritvor, saopštio je Viši sud u Novom Sadu.n1info.rs
I to je tako.
Zato sto su objavili da je prekrsen zakon, projekat radjen bez uvida u originalni i elaborata o stanju konstrukcije, da je izvodjac odbijao zahteve za pregled konstrukcije, preopteretili nadstresnicu tj. zatege, nadzor nije radio svoj posao, itd?I Djajic i Maldini su trebali u pritvor prvi dan jer su 20 dana uznemiravali javnost. A i Folic je mozda mogao sa njima.