Šta je novo?

Železnice - infrastruktura

A šta su ovime hteli da kažu u nalazu, da su prvo pukle betonske grede same nadstrešnice na kontaktu sa fasadom? Kako su do toga došli?
IMG_20241127_115653.jpg

naravno da nisu (prvo) popustile betonske grede.
ne verujem da bi komisija Tehničkog fakulteta ovo napisala u nalazu (verovatnija je nespretna interpretacija u tužilačkoj odluci), slom veza greda sa stubovima čeone fasade posledica je popuštanja zatega/vešaljki.
vrlo mi je sumnjiva i formulacija o "krutim vezama" popr.greda za stubove pošto sam gotovo potpuno siguran da je u statičkom smislu ova veza tretirana kao zglobna (nije postojala nikakva potreba da se računa i realizuje kao kruta, tim pre što bi realizacija verovatno podrazumevala betoniranje stubova iz dva dela - u prvoj fazi do nivoa greda i, u drugoj fazi, iznad njih).

naravno da nisu (prvo) popustile betonske grede.
ne verujem da bi komisija Tehničkog fakulteta ovo napisala u nalazu (verovatnija je nespretna interpretacija u tužilačkoj odluci), slom veza greda sa stubovima čeone fasade posledica je popuštanja zatega/vešaljki.
vrlo mi je sumnjiva i formulacija o "krutim vezama" popr.greda za stubove pošto sam gotovo potpuno siguran da je u statičkom smislu ova veza tretirana kao zglobna (nije postojala nikakva potreba da se računa i realizuje kao kruta, tim pre što bi realizacija verovatno podrazumevala betoniranje stubova iz dva dela - u prvoj fazi do nivoa greda i, u drugoj fazi, iznad njih).
IMG_20241127_134926.jpg

okej, slabo se vidi na fotografiji, nisam siguran da je prekid betoniranja izveden u nivou nadstrešnice mada dozvoljavam tu mogućnost (načelno se slažem da stubovi imaju preveliku visinu da bi se betonirali odjednom).
dozvoljavam čak i mogućnost da veza jeste realizivana kao kruta/uklještena što ne menja moje uverenje da uzrok pada nije slom veze greda-stub već popuštanje veze zatega-krovna ploča (nakon čega je, po logici stvari, moralo da dođe i do sloma oslonačke veze grede na stubu)

moji konstrukterski rezoni ne nalaze opravdanje da ta veza greda-stub bude kruta (ponavljam, dozvoljavam da jeste tako urađena) jer sa stanovišta aksijalnih sila u najvitalnijem delu konstrukcije - a to su, složićemo se valjda, upravo zatege/vešaljke - uklještenje nema nikakav učinak. s druge strane, uklještenjem se u stub uvodi dodatni moment što - po meni - nepotrebno uvodi dodatno "slabo" mesto u konstrukciji. praktični učinak uklještenja, razume se, utiče na delimičnu redukciju momenta savijanja poprečne grede i smanjenje njenih ugiba ali mislim da su - u konkretnom slučaju - benefiti manji od potencijalnih problema (u odnosu na zglobnu vezu).
dakle, teorijski, nije greška ali, bar što se mene tiče, nikada to tako ne bih radio.

Vrh