Baš sam upoređivao zeleznicke linije u Beogradu sa Stockholmom, i iznenandio sam se koliko više ih Beograd ima.S Bahn je gradska zeleznica i nema veze sa tunelima. Nije istina da u Kelnu i Dizeldorfu S Bahn ne vozi po centru, vec staje na manjem broju stanica.
Beograd ima dobre uslove za gradsku železnicu, ali ih slabo koristi.
Slazem se da Beograd ima odlične uslove za gradsku zeleznicu, ali je jako slabo razvijena.
Primer, Stockholm ima praktički 2 linije koje se pruzaju sever jug.
Jedna linija prolazi kroz centar(nedavno iskopan tunel), i tu su 2 stanice Odenplan, i T-Centralen, onda ka jugu su još 3 stanice Stockholm södra(jug), Årstaberg i Alvsjö. Alvsjö je juzno predgradje gde se odmah pored stanice nalazi Stockholmski Sajam.
Nakon Alvsjö ka jugu linija se deli na 2 kraka, Nynäshamn, to je gradić, manja lukana na Baltiku, a drugi krak ide ka gradu Södertalju, to je grad satellite Stockholmu, inače industrijski gradić gde su fabrike i sedište Scanije. Pruga do Nyneshamna se i zavrsava u gradiću, a krak ka Södertälju ide dalje ka gradu Gnesti i dalje na jug ka Malmeu, znači tim kraken dolaze regionalni vozovi iz Malmea.
Ka severe od stanice Odenplan, pruga se račva, jedan krak ide severo-zapadno ka Bålsti(gradić oko 50 km of centra Stockholma), i to je magistralna pruga za Vesterås i Oslo.
Drugi krak ide ka Märsti, udaljeno predgrađe Stockholma koje je nedalejo.od glavnog aerodrom Arlande, ispred Märste jedan krak pruga ide ka Arlandi i zaobilazi Märste. Pruga koja prolazi kroz Märstu ide dalje ka Uppsali, univerzitetski grad oko, mislim da je oko 60 km udaljen od centra Stockholma.
I to je sve što Stockholm ima od zelezničke infrastructure. Postoji jos i prigradska pruga uskoro koloseka koja ide kroz bogata istočna predgradja Stockholma, ali to je već neka druga priča.
Dakle Stockholm ima samo 2 linije, ali prigradski saobraćaj je jako razvijen. Na stranu to što je često haos i ima mnogo problema u funkcionisanju saobraćaja, kvarovi na mreži, vozovima, zagušenja i slično, gradska železnica znači mnogo za stanovnike prigradskih naselja koji nemaju metro ili tramvaj.
Nastavak u sledećem postu.